16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Domácí "pizza" čili slaný koláč

Stejně jako pizza, je i tento koláč variace na dané téma a přesné poměry přísad ze mě nevyrazíte. Nepodařilo se mi udělat 2x stejný, přísady se liší dle momentální chuti a obsahu ledničky. Recept na těsto je přesný (a je opsán z receptů pro domácí pekárnu Clatronic BBA 2784), ostatní je výsledkem fantazie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aida 22.8.2006 12:31

tosco,

z podobného množství (a podobného rozpisu, snad jen toho oleje je tam víc a kvasnice dávám zásadně čerstvé) dělám dva plechy - moje rodina má radši tenší těsto; i ta omáčka je velmi podobná.

Když nemám rajské v plechovce, vezmu passatu ve sklenici (výhoda-nemusí se mixovat), z koření navíc ještě přidávám tymián (s tím oreganem-dobromyslí to byl vtip, že?, aspoň doufám).

Dva tipy: 1) chicagská pizza - nejdřív naklást plátky sýra (mozzarella ap.), pak teprve namazat omáčkou a následně obkládat podle chuti, je to fakt dobré; 2) pizza s kuřecími kousky - namazat omáčkou, obložit podle chuti a teprve na ta navrch dát osmahnuté kousky kuřecího masa a sem tam kápnout trochu sýrového bešamelu.

tosca 22.8.2006 14:22

Oregano-dobromysl

Vtip? Proč? U nás roste rostlina, která se jmenuje Dobromysl obecná (Origanum vulgare) V jižních krajích je nazývána oregáno. Osobně dávám přednost názvu dobromysl. Znám ji tak od dětství, máme ji na zahradě, jak název napovídá, má uklidňující účinky. Jestli jde o to, že je to stejná rostlina, pouze s jiným názvem, ano, dá se to nazvat vtipem. Vím, že mnoho lidí název dobromysl nezná, oregáno ano. Já když poprvé slyšela název oregáno, pátrala jsem, co to je za cizokrajné koření. A ejhle, ono naše stará dobrá dobromysl. Proto tam jsou názvy oba. A skutečně ji tam dávám, mě tam chutná. :-)

Tymián je taky dobrý, ale do pizzy ho dávám vyjímečně.

Jinak já ty plechy dělám obvykle taky dva.

aida 22.8.2006 14:32

Re: Oregano-dobromysl

Ten různý název pro stejnou rostlinu jsem měla na mysli. Taky radši používám dobromysl než oregáno. Jasné?;-):-) Stejně by mě zajímalo, který dobrák to vymyslel, asi se mu zdála stará dobrá dobromysl málo světová?

Jinak - klasická italská směs koření je prý právě dobromysl-tymián-bazalka, někdo dává i saturejku, a pak samozřejmě hromada česneku...

Omlouvám se, jestli to mnou napsané vyznělo nějak blbě. To jsou ta úskalí internetu - nevidíme na sebe, nevíme, jestli (a jak) se někdo při psaní příspěvků uculuje (nebo ne)... Osobně mám ráda spíš sušší britský humor, ironii a sarkasmus a chápu, že ne každému to hned dojde. Tak se nezlobte, jestli jsem se nějak dotkla, ju?

tosca 22.8.2006 14:44

Re: Re: Oregano-dobromysl

Aido, nedotkla, to je v pohodě, nejsem "chytlavá". Já jen nevěděla, jestli se jedná o ten stejný název, nebo vznikly pochybnosti o vhodnosti tohoto koření do "pizzy" :-)

Já osobně totiž cpu dobromysl skoro všude, takové kuře okořeněné dobromyslí je mňam, v jakékoliv směsi koření, kterou si míchám doma je dobromysl obsažená, tak jsem se lekla, jestli je nějaký důvod, proč by neměla být na "pizze" :-)

A tymián ... já vím, že tam patří, ale on je na můj vkus hodně výrazný. Mám ho ráda na mase, do směsí ho přidávám občas ... podle nálady a momentální chuti. Vždyť říkám, že chtít po mě recept je zoufalství. Vtip bývá v koření a to já míchám podle toho, jak jsem se vyspala :-)

aida 22.8.2006 14:48

Re: Re: Re: Oregano-dobromysl

Já taky. Navíc, pokud nevařím striktně podle receptu, ale podle sebe, nejsem schopná dvakrát po sobě udělat to samé jídlo.;-)

aida 22.8.2006 14:49

Re: Re: Re: Re: Oregano-dobromysl

...koneckonců, my hrdinky italských oper musíme držet při sobě, ne?;-);-D

tosca 22.8.2006 14:50

Re: Re: Re: Re: Oregano-dobromysl

Jo jo, to znám ... a co má pak člověk odpovídat na žádost, aby zas uvařil tu strašně dobrou baštu, co byla minulý týden ;-D

aida 22.8.2006 14:52

Re: Re: Re: Re: Re: Oregano-dobromysl

Přesně tak!;-D

Hanča 22.8.2006 11:59

Četlo se to hezky,

fotky vypadají lákavě a jak to bude chutnat, určitě vyzkouším !

A Tosco, Ty znáš mého muže ? To je ten člověk, co si jídlo kečupuje bez ochutnání. Naposledy si patlal kečup na rýži, která byla přílohou k plátkům na houbách.

tosca 22.8.2006 14:23

Re: Četlo se to hezky,

Hančo, takových lidí po světě běhá :-) A má to jednu výhodu. Když pro takového člověka vaříš, a zrovna se to nepovede úplně dle představ, stačí přidat kečup ;-)

Vakandi 22.8.2006 11:38

Tosco díky

za recepis nejen v mém mailu ale i tady :-)

Info pro všechny: je to božská mana!! R^ Jedla jsem ( tedy nacpala jsem se k prasknutí a další plech jsem dostala domů ;-P)  a je to naprosto úžasná věc ;-)

jiný Honza 22.8.2006 11:46

Re: Tosco díky

Pchééé, nám by na večeři možná 2 plechy stačily, ale nejsem si jistý. 8-))) To víš, děti jsou ve vývoji... 8-)))

Vakandi 22.8.2006 13:01

Re: Re: Tosco díky

Honzíku  myslím že máš velké oči ;-) ;-D

aida 22.8.2006 13:07

Re: Re: Re: Tosco díky

No, moje děcka jsou taky ve vývoji (12 a 15) a potvrzuju, že dva plechy (s tenším těstem) jsou tak akorát.

tosca 22.8.2006 9:30

:-)

To jsem ráda, že mě tu chcete zaškrtit jen kvůli tomu, že to vypadá dobře. Já se bála, že mě budete kamenovat kvůli těm nepřesným množstvím ingrediencí :-)

Jenomže já mám v kuchyni úúúplně stejnou školu, jako Rákšasí - "mami, kolik tam toho mám dát?" - "přiměřeně" - "co to je, přiměřeně" - "zkus, ochutnej, uvidíš" ... no a pak pište recepty ...

Rákšasí 22.8.2006 10:01

Re: :-)

joo, pak už jsme ty hovory pilovaly," a ty vajíčka se skořápkou?" "Se skořápkou, bude to lépe křupat, vidíš kuchaři? Však my se bez tebe obejdeme....."

tosca 22.8.2006 10:33

Re: Re: :-)

Jo, jo, taky jsem "odměřovaly" přiměřeně ... přiměřeně ... přiměřeně ... přiměřeně ... a mnoho-li? ... no mnoholi - přiměřeně ;-D

jiný Honza 22.8.2006 10:33

Re: :-)

Já se nebojím, má lepší polovička to jistě zvládne. A kdyby ne, klidně se ozvu pro dopřesnění. Už jsem ji seznámil s tématem a v telefonu se tvářila nadšeně. 8-)))

Jo,  mám pozdravovat Karolínu - její recepty si nechává kopírovat i babička (tedy má časovaná tchýně nášlapná 8-))) ) - prý co kdyby.

tosca 22.8.2006 10:37

Re: Re: :-)

Pokud se lepší polovička nebojí experimentů (a vaří taky způsobem "přiměřeně"), tak to zvládne 100%. :-)

JoVo 22.8.2006 11:08

Re: :-)

:-PTosco, to vypadá na božskou manu. Hlavně mně zaujala ta zmínka o cuketách. ;-(Škoda, přeškoda, že není originál receptu na omáčku. ;-(Budeme asi muset experimentovat.;-P

Kaštan 22.8.2006 12:21

Re: Re: :-)

Ahoj JoVo, mám pro Tebe jeden úúúžasný cuketový recept. Už dlouho se ho chystám napsat, jen se k tomu ne a ne dostat. Cuketová sezona je ale v plném proudu, takže kdy je lepší čas, než teď, že...

Cuketu nakrájíme na kolečka, osolíme z obou stran a necháme asi 20 minut "odšťavit". Kolečka oklepeme a obalíme v polohurbé mouce smíchané s trochou pepře. Na olivovém oleji - líp víc než míň - osmažíme z obou stran. Kolečka pak odkládáme na talíř. Ve výpeku z cuket pak dál osmažíme na kostičky nakrájená rajčata. Hezky pustí šťávu, kterou zahustí mouka ve výpeku. Když jsou rajčata hezky měkká, přidáme koření (dobré je provensálské, nejlepší ovšem gjuzum - citronová máta), promícháme a přidáme kečup. Touto omáčkou pak opečená kolečka z cuket přelejeme. Dobrou cuketovou chuť. 

JoVo 22.8.2006 12:47

Re: Re: Re: :-)

;-PDěkuji Ti dobrá vílo! Recept je vytisknut a založen v šuplíčku s názvem: „Recepty důvěryhodné - k vyzkoušení.“ Vyzkoušíme při první dodávce dvou cuket od našich mladých.:-PR^

aida 22.8.2006 12:57

Re: Re: Re: :-)

Není to moc mastné? Radši opečenou cuketu (lilek) dávám okapat na ubrousek. A ten kečup - není to barbarství? Nestačila by passata, když už používáte tak vybranou surovinu, jako je citronová máta (BTW. roste mi jí na balkóně 1 truhlík :-)).

Kaštan 22.8.2006 13:25

Re: Re: Re: Re: :-)

Trochu mastnější tím olivovým olejem to určitě bude... Je ale dobře stravitelný, tudíž spíš záleží na žlučníchovém stavu strávníků. S passatou jsem omáčku nikdy nezkoušela, mě kečup moc chutná. Možná ale bude třeba malého dochucení cukrem... Máta citronová nám roste na záhoně a pokud bychom ji pravidelně neprotrhávali, pohltila by mrcha celou zahradu :-) 

LENKA.S. 22.8.2006 12:42

Re: Re: :-)

Jovo, já mám cuketové čatní, jestli chceš, ale musí se  uvařit, či spíše udusit předem. Ale  určitě se dá použít na pizzu taky, takže:600g očištěné  a na drobně kousky nakrájené cukety- bez semen,/pokud je veliká/, 600g oloupané a jemně nasekané cibule,  po 1 č.lžičce  soli,mletého zázvoru, mleté sladké nebo i pálivé papriky,5  prolisovaných stroužků  česneku, 3 pol.lžíce sójové omáčky,1 velký kečup( asi 500g), 4-5 jemně nakrájených  paprikových lusků , trocha vody(asi 200ml) na podlití.Postup:Všechny uvedené suroviny společně rozdusíme  za občasného zamíchání A NA MÍRNÉM OHNI pod pokličkou až na kaši( TRVÁ ZHRUBA 30 MINUT). hMOTU ještě  rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Horké čatní plníme do sterilovaných (mikrovlnka na plný výkon po dobu 2 minut) sklínek , uzavřeme  čistými víčkya sterilujeme  při 80°C 30 minut.DOBROU CHUŤ!!

JoVo 22.8.2006 12:54

Re: Re: Re: :-)

8-oDĚKUJI TI JEŽÍŠKU;-PVytisknuto, zařazeno k vyzkoušení!8-o

LENKA.S. 22.8.2006 13:11

JOVO, JSEM JEN PROSTÝ PŘEDŠTĚDROVEČERNÍ DÁREČEK SVÝCH RODIČŮ-NAROZENA TÝDEN PŘED ŠTĚDRÝMJ DNEM, TAKŽE HO MAMINKA JEŠTĚ STIHLA V POHODĚ ZVLÁDNOUT PO SVÉM NÁVRATU Z PORODNICE.

LENKA.S. 22.8.2006 13:06

KDYŽ CUKETY, TAK JEDEN SPECIÁLNÍ PRO JOVA

CUKETOVÁ OKA: 1  VĚTŠÍ CUKETA( LZE NA NĚ POUŽÍT I TY PŘEROSTLÉ OBRYNĚ), 500 G MLETÉHO MASA(SMĚS HOVĚZÍHO A VEPŘOVÉHO NEBO JEN  ZBYLÉ  UMLETÉ KUŘECÍ- TŘEBA  PEČENÉ ČI VAŘENÉ , ALE BEZ KOSTÍ), NEBO  V PŘÍPADĚ NOUZE  POUŽIJEME JEN NĚJAKÝ UMLETÝ MĚKKÝ SALÁM, SŮL  A BÍLÝ PEPŘ  DLE CHUTI, 1 VĚTŠÍ   OLOUPANÁ NA NASEKANÁ  CIBULE , ASI LŽÍCE OLEJE POD MASO A CIBULI, 1 VEJCE TROŠKA OLEJE NA  POMAŠTĚNÍ PLECHU.

POSTUP: OLOUPANOU CUKETU  NAKRÁJÍME NA SILNĚJŠÍ KOLEČKA(ASI 1,5 CM), DÁME NA PRKÉNKO, OSOLÍM JE Z OBOU STRAN A NECHÁME VYPLAKAT. PAK  VYDLABEME VNITŘKY, KTERÉ ALE ZBAVÍME  TVRDŠÍCH SEMEN. NA OLEJI ZPĚNÍME CIBULKU, PŘIDÁME  K NÍ  MLETÉ MASO, KOŘENÍ, VYDLABANÉ VNITŘKY CUKETY A SŮL A SPOLEČNĚ CHVÍLI RESTUJEME, DOKUD MASO NEZEŠEDNE NEBO NEZBĚLÁ. PAK VŠE JEŠTĚ ZAHUSTÍME VEJCEM A MÍCHÁME AŽ DO ZHOUSTNUTÍ A ODPAŘENÍ VODY. PLECH VYTŘEME OLEJEM, POKLADEME KOLEČKY CUKET, JEJICHŽ STŘEDY JSME VYPLNILI SMĚSÍ,  A VŠE ZAPEČEME VE STŘEDU PŘEDEHŘÁTÉ TROUBY PŘI 170°C  DOZLATOVA.

aida 22.8.2006 13:12

Re: KDYŽ CUKETY, TAK JEDEN SPECIÁLNÍ PRO JOVA

NIC VE ZLÉM, FAKT SE NEZLOBTE, ALE TY PŘEROSTLÉ OBRYNĚ RADŠI NEJEZTE, JSOU HOŘKÉ, NATOŽ, ABY SE NĚKAM DÁVALA TA DUŽINA. PRÁVĚ Z TOHO MÁ TOLIK LIDÍ ODPOR K CUKETÁM. NEJLEPŚÍ JSOU MLADÉ, TAK DO 20 CM DÉLKY.

ALE VÁŠ RECEPT VYPADÁ MOC FAJN.  (JO A JÁ OSOBNĚ JÍM CUKETY V JAKÉKOLI ÚPRAVĚ A MNOŽSTVÍ.)

JoVo 22.8.2006 17:08

Re: Re: KDYŽ CUKETY, TAK JEDEN SPECIÁLNÍ PRO JOVA

;-)Aido, souhlasím s mladými – nejen cuketami.;-D