30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Další čáry s rajčaty, tentokrát od Karolíny

Milí Zvířetníci, všechny vás srdečně zdravím z domácího prostředí, kde si popajdávám s berlemi a snažím se už i trochu pracovat pro firmu. Ale mlsná jsem pořád!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zdena b.p. 29.8.2006 12:52

Karolíno, teprve teď jsem vyšetřila trochu času

a pořádně přečetla tvoje recepty. Jsou tam jen ty nejmňamňam věci, a tak to musí být celé úplně nejvíc MŇAM. Už je to vytisknuté a bude zařazeno do mého kuchařského škubance. Nepamatuji si, tak jsem založila někdy v mládí veliký tlustý sešit v koženkových deskách. Je tak pracovně vytížený, že mu koženkový kabátek dávno padá, ale zakládám a opisuji dál.  Karolíno, vyřiď  tlapce, ať si s uzdravováním pospíší.

Hanča 29.8.2006 11:27

Lákavé recepty !

Hned jsem je vytiskla a rajčatová polévka přijde na stůl nejspíš o víkendu a recept s mořskými potvorami, pardon - plody také, ovšem ve variantě s kuřecím masíčkem. Mořské plody moc nemusím, připadají mi gumově tuhé a nevýrazné. Ale možná jsem jen dosud neměla štěstí na jejich správnou přípravu.

Jinak držím palce stran uzdravování, první krok - přesun z nemocnice domů už máš za sebou, ta ať to takhle zdárně pokračuje dál !

Karolína 30.8.2006 8:17

Re: Lákavé recepty !

Hančo,  mořské plody se nesmějí vařit dlouho. Pouze v horké omáčce nebo polévce přejít varem a hotovo. Pak zgumovatí. To samé platí o sépiových smažených kroužcích, které já mám moc ráda, ale musí se opravdu jen do vroucího oleje vnořit, nechat minutku osmažit a zase hned vytáhnout. Nejsou tudíž na povrchu příliš křupavě tmavě osmažené, ale zato uvnitř nádherné masíčko. Jak jsou v oleji déle, jsou z nich perfektní gumičky na přetažení celofánu na skleničce.

Kačer 29.8.2006 10:00

Karolíno,

doufám, že ti ty 4 měsíce utečou jak voda. Já vím ono se to řekne...moje maminka si před 2 roky tuším zlomila 2 bederní obratle, 3 měsíce se vůbec nesměla hýbat, pak půl roku nesměla sedět, jenom klečet a to v takovém tom krunýři. Bylo mi ji chudáka líto, tak jsem ji koupila klekátko, které táta ještě kvůli máminým špatným kolenům vypodložil. Mamča to zvládla a teď zase lítá jak šůs ;-)

Takže držím palce!

K těm rajčatům...já k nim mám takový zvláštní vztah, nebo spíš rajčata mně prostě nemají ráda, ale tu rajskou vyzkouším na mé drahé polovičce a dám vědět :-)

Vave 29.8.2006 9:02

To jsou ale zajímavé věci!

jen bych prosila upřesnit, co všechno myslíš divokým kořením, už jsem se setkala s různými kombinacemi. Potom jaký zeleninový bujón preferuješ.

A otázka pro všechny:

jaké kupovat na vaření víno, my jsme totiž abstinenti, tak prosím o radu, co mít ve dvířkách pro případ vaření a jak dlouho to vydrží nezkysnout.

A ještě ten olivový olej. Extra panenský je vcelku dobře k sehnání, ale na ten obyčejný na tepelnou úpravu narazím opravdu jen velice zřídka. Kde se dá sehnat? Do Makra přístup nemám. Děkuju za rady-porady. :-)

Li 29.8.2006 9:09

Ano ano ano

Připojuju se k dotazu. Jsem kuchař samouk, mnoho toho neznám, takže každé ponaučení jen hltám;-)

evam 29.8.2006 15:55

Re: Ano ano ano

 Normální olivový olej kupuji v Bille. A teď jsem si koupila levný oliv.olej z pokrutin a jsem spokojená. Je výborný a protože není cítit  tak to jí i manžel;-D

Kačer 29.8.2006 10:06

Re: To jsou ale zajímavé věci!

Já se ti kouknu doma, co my používáme za olivový olej, je dobrý i na normální smažení, ale nevím co je na něm napsáno, já ho kupuju podle etikety, kterou bezpečně poznám.

Jinak s tím vínem na vaření.....rozhodně ne krabici, mám vyzkoušeného Modrého Portugala - což je suché víno - do boloňské omáčky, jakože cmrndne se tak 2-3 polévkové lžíce, ale to záleží na receptu :o)

Kačer 29.8.2006 10:40

Re: Re: To jsou ale zajímavé věci!

jo jo ono to mělo být bílé víno...tak zkus levnější chardonnay, nebo dobrého mullera, tím se nic nezkazí a já jsem ho dávala do zapečených špaget s houbami a zakysanou smetanou dokonce asi půl skleničky, v receptu bylo 2 déci, leč to mi přišlo jako nezřízené plýtvání ;-P

Vave 29.8.2006 11:36

Re: Re: Re: To jsou ale zajímavé věci!

He, ona Karolína rafinovaně dává jednou červené a pak zase bílé víno. :-) S tím olivovým olejem, to budeš hodná, když se podíváš, já většinou skončím u nás v Bille, a tam ten obyčejný měli snad jen jednou !!!!!! Tak většinou používám slunečnicový.

A jak Ti je? Co moje holky zlaté, zvláště pak mimozemšťan Abbie? Měly bychom někdy uskutečnit plánovanou červencovou vycházku s focením !! :-):-):-)

Kačer 29.8.2006 12:08

Re: Re: Re: Re: To jsou ale zajímavé věci!

No jsem nedovyležená :-/ ale s tím nic nenadělám, páč máme uzávěrku a je tady minimálně o půl člověka míň, takže se léčím blbě a za pochodu.

Holky se mají dobře, Andula je teď obzvláště dobře naložená a chodí se se mnou loučit ke dveřím, což normálně nedělá a trucuje na pelíšku. Mimoňka včera sežrala půlku své nové hračky "prasátko ležící" paní v obchodě mně ujišťovala, že je to hračka latexová a děsně odolná...cha cha...chudák malá byla z toho nešťastná, protože když jsem přišla domu tak si šla sednout na hanbu (dobrovolně!) a tam se nervózně zubila a vůbec ji nezajímalo, že jsem ji říkala "to je dobrý to bylo TVOJE prasátko". Je to prostě růžový mimoňek :o))

Tenhle víkend jedu za Lenkou obhlédnout Sama s Kikuší a v neděli k našim takže to nestíhám, ale co třeba ten další týden, někdy odpoledne čtvrtek/pátek?

Kačer 29.8.2006 12:13

P.S.

jo a abych nezapoměla...začaly se hádat o houpací křeslo, které normálně obývá Abbie. Andula totiž na něj nerada leze, protože nemá ráda nestabilní věci (lodičky, trakaře apod.) poslední dobou je ale Andula samá záhada, takže jsem ji načapala jak si hoví v houpacím křesle pěkně opřená a Abbie sedí před křeslem s hlavou nastranu a čučí. Takže se střídají, občas ji Anča i vyžene a to pak Abbie jde k balkónovým dveřím a "baví se" s tím druhým psem!

Pája 29.8.2006 13:38

Re: P.S.

Jé Kačírku, já jsem furt přemýšlela,že je mi ta Abbie povědomá, máme na cvičáku australačku Abynku, a až včil mi to došlo, že MM je vlastně AbbieR^ no jo - to su celá já - pometlo zapomnětlivé:-/

však ony se dámy domluvi,neboj;-D

Kačer 29.8.2006 14:59

Re: Re: P.S.

Ahoj Pájo, pometlo zapomětlivé nejsi, já stejně když jsem píšu tak používám její různé pseudonymy :-) A kdy si přinesete domů pejsátko teriéří?

Já vím, že se holky domluví, akorát mi jich je střídavě líto, bohužel místo na druhé houpací křeslo nemám! :o(

Pája 29.8.2006 16:03

Re: Re: Re: P.S.

tak napřed se Ti musím pochlubit Frogáškovím výstavním úspěchem v Bratislavě, v sobotu V3 a v neděli V1 CAC!! šikulka moje

a kerrýček se mi narodí 12.9. předpoklad,takže přesně 10.11 to mám narozeniny si pojedu pro mimiško,R^V v neděli jsme byli na besedě, mazlit maminu a přemlouvat ji na toho nej kluka,aby se jí podařil;-D

takže na vánoce bude u nás veselo, a paní chovatelce se zatím asi nejvíc líbí jméno Uther Pendragon - to je prý otec krále Artuše - tvrdí moje sestra

Pitinkám posílám hubičku na čeníšky a podrbkání pod bradičkama:-)

evam 29.8.2006 15:58

Re: Re: Re: Re: To jsou ale zajímavé věci!

Milá vave, souhlasím. Slunečnicová Lukana je výborná.:-D

Vave 29.8.2006 17:17

Kačer, Pája, Veram

Kačer - hihihi, Ebíšek je prostě stále stejný růžový krokadýl, ráda ho příští týden uvidím, i Tebe a Andulu  samozřejmě taky. :-) Záleží na tom, jak bude s Lucinkou, ze zdravotních důvodů musí na císaře, ale kdy to přesně bude, to nikdo neví. Normální termín by měl být 22. září.

Pája - to je hezké těšení na mimíska, co? On ten otec Artuše je nejistý, ale ten Uther by to klidně být mohl. ;-) Jméno je to každopádně královské a úderné. Jen mi je jasné, že při mém občasném sklonu ke zdrobnělinám by to byl Utýrek, časem pak Utěráček a podobně. ;-P:-D;-D

Veram - to jsem ráda, že máš se sluníčkovým olejem stejně dobré zkušenosti. :-)

Rákšasí 29.8.2006 19:19

Vave :-)

No to si vybrala termit:-D:-D, Bettyna je 20.9. mamka 21.9. a Mazánek je 28.9. Tak to budeme narozeniny slavit hromadně;-D;-D

Karolína 30.8.2006 8:30

Re: To jsou ale zajímavé věci!

Tak k tomu zeleninovému bujónu: dají se koupit kostičky, ale ty nejsou tak dobré. Co se mi osvědčilo jsou kostičky zeleninového bujónu s olivovým olejem. Mívají je ve všech obchodech s potravinami. Jinak ty sypké bujóny  z Makra jsou lepší, dlouho vydrží a jsou chutnější. Obzvlášť ten v zelené piksle od KNORRa. MAGGI je v piksle červené a není tak dobrý.

Na svaření víno používám už to, které je namíchané - Glühwein, v litrových lahvích ho mívají za slušnou cenu v PLUSu. Nebo ho měli také v již zmíněném Makru. Dále IKEA nabízí již smíšené víno s kořením, které se ve Švédsku pije a je taky moc dobré. V lednici se to nezkazí, zato obyčejné, krabicové, dlouho nevydrží a zkysne.

Olivový olej EXTRA VIRGIN panenský používám do salátů a na studenou kuchyni. Jinak kupuji olivový olej klasický, opět jsem na něj narazila v PLUSu, byl v takových zelených lahvích skleněných a velmi chutný. Nebo občas ho mívají v kanystrech, ale to už fakt nevím, ve kterém z těch supermarketů to bylo.

Jinak přístup do Makra snad někdo má, tak by mohl vypomoci? Já bych ráda, ale..............

Karolína 30.8.2006 10:37

Re: Re: To jsou ale zajímavé věci!

P.S. Zapomněla jsem na to "divoké koření". Já do toho zahrnuji pouze pepř celý černý, nové koření a bobkový list. Jinak pak lze přidat podle chuti - když dělám zvěřinu, přidávám jalovec, tymián apod., když dělám něco jiného, dávám třeba jiné bylinky, barevný pepř..... Ale základ je bobkový list, pepř, celý černý a nové koření.

Li 29.8.2006 8:33

Karolíno

Děkuju za námět na rajskou polévku!! Já jí totiž miluju i v provedení závodní jídelny, ale Jirka jí - jako jedinné jídlo obsahující rajčata nesnáší. Tak ho třeba na Tvůj recepis dostanu:-P Plněný rajský vypadají úžasně, taky vyzkouším, ale bez česneku;-D

Li 29.8.2006 9:06

A s tou solí

to jsi Karolíno můj člověk ;-) Např. solit brambory při vaření jsem začala až příchodem Jirky do domácnosti :-P

Rákšasí 29.8.2006 7:55

Karolíno

dík za inspiraci, akorát si to zas budu jíst sama.;-D, ten česnek jde mimo smečku.;-D

Vakandi 29.8.2006 7:15

Dobré ránko zvířetníci milení :-)

Karolíno, tvé recepty jsou skvělé,děkuji za inspiraci k dnešní večeři = rajčatová polévka, to bude mňamka. :-P Zbytek pokusničení si nechám na víkend.

V sobotu jsem vyráběla sladkou kachnu v medové omajdě, byla skvostná, ale nějak se mi to přichytávalo, takže jsem to musela celkem hlídat.  :-/  Asi jsem někde udělala chybku. Za to po sicilské kuře bylo rychlé a jen se po něm zaprášilo...na druhý den fakt nic nezbylo :-D

Karolína 30.8.2006 10:41

Re: Dobré ránko zvířetníci milení :-)

Chce to vyzkoušet. Ale hlavně, že chutnalo. Taky záleží na hrnci, já používám zarputile litiňáky se smaltem. Mám osvědčeno, že je-li smalt v pořádku, nikdy se mi nic nepřipeče ani nepřipálí a zbytky připečenin lze velmi dobře opláchnout po krátkém odstátí s vodou se saponátem.

Fallowa 29.8.2006 6:53

Dík za

chutné inspiraceR^!I když plody moře nemusím(od té doby,co na mně jedna z těch mořských potvůrek zarputile koukala z talíře na slavnostní firemní večeři),ale varianta s drůbežím masem vypadá velmi lákavě:-).A na rybí recepty se už těším!

jiný Honza 29.8.2006 7:00

Re: Dík za

A to já zas plody můžu. A v téhle podobě by si je možná dala i polovička. Už to jdu tisknout.

Alča 29.8.2006 6:43

Díky za inspiraci,

ta plněná zapékaná rajčátka mě lákají, vyzkouším co nejdříve (to jest jak se mi podaří nějaká rajčata uloupit přímo ze skleníku ještě před tím, než je chlap všechna za syrova sní).

hana Williamson 29.8.2006 1:10

nazdar nocni hlidko

v evropske hodine plchu! Karolino, zjevne mame obdobny, ne-li stejny nazor na vareni: bylinky, cesnek, cibule a rajcata. letos mam preurodu bazalky, tak to ruzne mrazim, z oregana se stal plevel, co se plazi zadnim koutem zahrady a vydrzi celorocne. No vidite, pratele Zviretnici - i ta cuketka se sem vloudila jako pozdrav Tojefukovi.

Drzim palce na zotaveni se - jak jsem psala nedavno, tohle presunovani se bytem znam a clovek se stane nesmirne vynalezavy. Jenom doufam, jestli zase pozdeji na podzim ci na vanoce  nebudu zas muset prevynalezavat to znova.

evam 29.8.2006 1:01

..no, nazdar, přišel na mne hlad a mlsota....

:-D:-D:-D - dobré. Lituji, že nemám kartu do Makra. Podívám se jinde. Zdravte se, zdravte!!!!