Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (5. část)
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Jakub S. 25.9.2009 21:26A vynikající jemné snové povidloně dělají U mlsné kočky. Jen náznakem sladké, jen náznak povidel, náznak skořice. Ach jo... |
Jakub S. 25.9.2009 21:24Bubu! Nenápadný dotaz mimochodem: Na Litomyšlsku je prostě zvyk, snídat hrušky s parmezánem a zapíjet šampaňským? Ono není nic draž-šího, že... Zkusím to. Já furt nevím kam s prachama... |
Heduš 25.9.2009 20:31Bubu, ty osoba jedna přemlsná KONEČNĚ jsem pochopila, proč jsi tak mlsná. Byl mi totiž doručen časopis Apetit, který obsahuje 7 stran o Litomyšli SLINTACÍ SMAJLÍK SLINTACÍ SMAJLÍK SLINTACÍ SMAJLÍK. Já chci takýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý |
terra-san 25.9.2009 9:53Neodolám a alespoň jedním očkem nahlédnu, protože Zátkova kuchařka na pokračování v provedení "Vave" je koncert nejen kulinářský, ale i jazykový. Zaujaly mě mimořádně bílé tabulové oplatky pod pečivo. Proč? Když jsem byla malá, peklo se u nás jedno vánoční cukroví, které bez nich udělat prostě nešlo: ořechové obloučky. Netušila jsem, že naši mají zásoby snad ještě od firmy Zátka, takže jsem se jednoho předvánočního dne docela rozesmutnila nad sdělením, že obloučky se letos nepečou, neb došly oplatky. A pak oplatky dlouho, dlouho nebyly k vidění... Když se znovu daly sehnat, obloučky se do našeho vánočního repertoáru vrátily, jenže to už se psal rok 1992 (asi tak) a pekla jsem já... Pro zvědavce recept(strašně jednoduchý): 280 g mletých ořechů, 280 g pískového cukru, bílky ze 6 vajec a šťáva z 1/2 citronu. Všechno se ve velkém hrnci smíchá a postaví na plotnu. Když se všechno rozteče a spojí, zahřívá se směs tak dlouho, až se spolehlivě lepí na prsty. Pak se po částech nabírá kulatým nožem (lžičkou a pod.) a nanáší na proužek výše zmiňované cukrářské oplatky, asi 2 cm široký a dlouhý jak libo. Většinou tak, aby se dal dobře položit na obrácenou formu zvanou srnčí hřbet (natřenou včelím voskem) a nepadal z ní. Peče se krátce v silně vyhřáté troubě - a nejméně 14 dnů před vánoci, chová se totiž podobně jako perníčky... Takže jsem tu trochu zavzpomínala a zaškodila a doufám, že mě nebudete virtuálně bít po hlavě za to, že jsem už na konci září vyslovila slovo "vánoce"... Vave, těším se na dalšího Zátku. A všem přeji krásné indiánské léto. |
baty 25.9.2009 10:27Re: Neodolám a alespoň No to jsou k nám hosti! A mňam. |
terra-san 25.9.2009 12:32Re: Neodolám a alespoň Smečka zdraví baty Věřím, že bude líp, ale zatím: Ó Foibe, štvou mě, štvou! (ve smyslu honí...) V práci zakázky - ale jsem ráda, že jsou jaké jsou, doma čerstvá školačka a muzikantka in spe (Domča nás přesvědčila, že chce chodit do přípravky na ZUŠku), tak si to chceme trochu užít, a v domě další perský kocour...prozměnu černý. Takže kmitáme všichni, ale nestěžuju si. Krásný podzim, mňáááúúú! |
Jakub S. 25.9.2009 21:17Re: Neodolám a alespoň Jako přirozeně luhačovskému patriotovi dovol možná podivný návrh či nápad, no ale co už s filosofem: nešlo by to jednoduše nahradit lázeňskýma oplatkama - ? No co? |
RenataE 25.9.2009 22:13Re: Neodolám a alespoň Nešlo. Ale neplněné oplatky se dají sehnat. |
Jakub S. 26.9.2009 14:35Re: Neodolám a alespoň Nejsou na to dost pevné, že. |
Vave 25.9.2009 9:41OT - SOS JEŽEK Volala mi Radanova, že našla u obrubníku maličkého ježka, cca 150 g. Je zablešený (blechy postupně Radka odstraňuje) a strnulý. dostal do krabice listí a do misky maso, ale zatím jen spí. Protože je Radka nemocná, není na mailu, tak prosí o radu a pomoc touto cestou. 1. Jakou péči akutně ježkovi poskytnout? 2. Pokud je ježek moc malý na přezimování venku, ujme se ho někdo? Nebo kam ho má Radka předat? U Radky bohužel zůstat nemůže, má komplikovanou situaci a před sebou stěhování. KDO PORADÍ A POMŮŽE? P.S. Nesháněla náhodou Boxíková ježka na zimu? CD slyší dobře a hned koná! |
dalmatin 25.9.2009 9:47Re: OT - SOS JEŽEK Také jsem našla takového chůďu mrňavého a rada zněla - zahřát! Tak strávil noc pod lampou a odvezla jsem ho do zoo, kde funguje záchranná stanice pro ježky. |
Vave 25.9.2009 10:14Re: OT - SOS JEŽEK Díky, Puntíčku . Poslala jsem jí sms. Omlouvám se všem, že nereaguji, ale musím něco vyřídit v práci; kdybych nemusela, tak bych sem vůbec nešla. Jen pro terru-san : já to fakt jen opisuju, nic víc! Ono je to prostě tak kouzelné, že jsem se musela podělit. |
terra-san 25.9.2009 12:34Re: OT - SOS JEŽEK Ad Zátka: Vave, ono právě, v tom je to kouzlo: někdo takový špíček musí vytáhnout na světlo denní, najít v něm zalíbení a poslat ho dál s nadějí, že třeba s tím zalíbením není sám... takže dík, opisuješ to moc pěkně. |
Jakub S. 25.9.2009 21:19Re: OT - SOS JEŽEK Ano, s citem - ! |
YGA 25.9.2009 7:51Milá Vave, nejenom Zátkova bramborová moučka, ale i ty jsi jemně raffinovaná - už mi škrundá v žaludku (opět jsem vyrazila bez snídaně a musím vydržet do oběda). Zátkových vločků ovesných lze v kuchyni všestranně použíti - toť poézie všedního dne, ani Vrchlický by to lépe nenapsal. |
Rpuť 25.9.2009 6:59Ježíš já mám hlad... Tohle by fakt měl člověk číst až po snídani! |
Xerxová 25.9.2009 6:24hezký den Hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům , těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej Lindušce, oslavenkyni- posílám jemné podrbání za ouškama Ranní vaření mi nevadí , protože mám v ruce štrůdl se zahrádkovými jablíčky |
RenataE 25.9.2009 8:11Re: hezký den Máš recht, já jsem si pro jistotu v noci upekla tchýní buchtu, takže se taky jenom kochám tou češtinou. |
zana 25.9.2009 8:19Re: hezký den Hmmm ... já mám nachystanou akorát hrušku , aspoň že tak. Jo, Vave jemně rafinovaná |
Bubu 25.9.2009 8:40Re: hezký den Musím odporovat, Vave je těžce rafinovaná. Ale taky neslintám, neboť zrovna koušu chleba s máslem a se šunkou a zapíjím to jasmíňákem. Hrušek tu mám koš, jenže já hrušky nerada. Slíbila jsem je kamarádce, se sadem jsme získali i ořech a hrušku. Takže než skončí hrušky v sudu, podělíme hruškomilné kamarády a sousedy. Ten koš jsem skoro nemohla unést a strom to ani nepoznal. Xerxová, děkuji za rady, dám vědět, jak jsme si Plakánek užili. Jo a musím to někomu říct, doma mě nechápou. Ještě dnes mám na jazyku tu chuť. V závodce nám včera upekly Povidloň. Znáte to? Mana nebeská. Labužníkův orgasmus. A přitom kombinace vskutku jednoduchá. Ale rafinovaná jako Vave. Povidloň je placka z odpalovaného těsta natřená povidly, na tom mírně oslazená šlehačka, další placka z odpalovaného těsta, troška šlehačky nahoře a celé je to posypáno skořicí. Neuvěřitelně lahodné. Povidla se skořicí zjemněná šlehačkou. Odpalované těstou svou jemnou texturou a inertností tuto kompozici neruší. Aaaach. |
Alča 25.9.2009 8:53Re: hezký den Tak hlásím, že povidloň jsem ochutnala v jedné ostravské cukrárně (naivně se domnívaje, že nebude tak moc sladký). Byl sladký a nic moc, teď vím, proč. Chyběla tam ta SKOŘICE... |
Bubu 25.9.2009 9:14Re: hezký den Tak tenle povidloň právě až tak sladký nebyl. Odpalované těsto sladké není, šlehačka byla oslazená opravdu jenom maličko, a tak všechnu sladkost obstarala povidla. A ta skořice.... |
zana 25.9.2009 9:13Re: hezký den Z povidloně jsem úplně šílela na Kvildě. Tam tu šlehačku míchali s jogurtem a to teda bylo něco. Nevím, možná by mi samotná šlehačka taky chutnala, ale takhle, jak to bylo nakyslý |
Bubu 25.9.2009 9:22Re: hezký den To je vono! Oni do té šlehačky určitě přidali kyselou smetanu. Já byla tak okouzlená celkovou kompozicí, že jsem tu šlehačku nezkoumala. Musím vyzpovídat naši cukrářku. |
MaRi 25.9.2009 9:32Re: hezký den přidávám se k obdivu k povidloni. Ochutnala jsem v Kroměříži - a připadá mi, že tam měli spíš než šlehačku jemně našlehaný tvaroh - a bez skořice. V téže cukrárně-pekárně měli totiž i koblihu s povidly a tvarohem, které jsem rovněž neodolala, a připadá mi, že zdobení bylo stejné. |
Matylda 25.9.2009 9:32Re: hezký den Nejedla jsem, ale už při představě málem slina ukápla. Hrušek jsem letos dostala bednu, trochu jsem zavařila- děti moc rády kompot z tvrdých hrušek, v obchodě mají jen rozblemcané- a něco málo ještě zbylo. Takže americkou buchtu s jablky udělám s hruškama- u mého receptu na Mlsotníku to doporučovala HanaW, tak to vyzkouším. A jelikož nemám jablka, tak zase asi nevyzkouším ten koláč od Epulky... hm. Třeba by taky šel z hrušek? |
Bubu 25.9.2009 9:45Re: hezký den U nás jsou hrušky docela na indexu.... Zase jeden důkaz mé zpovykanosti. Hrušky mám ráda jedině s parmezánem. Třeba jako předkrm - jemné plátky hrušek proložené parmezánem a k tomu sekt. Případně lze tohle podávat i jako dezert s těžším červeným.... A nebo teplý hruškový dezert - čtvrtky hrušek namočit řeznou plochou do krystalového cukru, osmahnout na másle, přelít troškou brandy (nebo hruškovice, ale není to nezbytně nutné), na talíři obložit brusinkami a hoblinkami parmezánu. Takže žádný hruškový kompot, žádná hrušková povidla.... Hruškovice. |
dalmatin 25.9.2009 13:11Re: hezký den Bubu, to je mučeníííííí. To se mi moc líbí, hrušky s parmezánem Neznám, zkusím! |
zana 25.9.2009 14:05Re: hezký den a určitě to pomáhá na pásák |
jiný Honza 25.9.2009 22:42Re: hezký den Hrušky? buď zkapalnit nebo usušit. Obojí vřele doporučuji. Za dlouhých zimních večerů doporučuji zkombinovat. To taky není špatné. |