20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bábovka stokrát jinak

Na začátku musím předeslat, že většina receptů na bábovku pochází z jakéhosi sešitu stejného jména, který mi půjčil před haldou let kolega a já pár dní opisovala a opisovala. Víc si o tom sešitu nepamatuji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 19.1.2007 15:36

skromnej dotaz,

6 pudinkovych prasku je?????????  Nevi nekdo, kolik gramu ma jeden???  Tady ten klasicky na vareni se prodava ve velke skatuli. Dekuju.

kocourová 19.1.2007 14:07

Re: kocourová,

děkuji Lenko, přehlídla jsem, ale už tisknu

terra 19.1.2007 13:29

Re: a taky maková bábovka

Jo, tak tomuhle u nás přezdíváme "makovec" a dělá se placatý do velkého pekáče. Krájí se na kostky a pokud se koncem týdne náhodou sejdeme všichni pod jednou střechou, vyrábí se nikoliv na počet porcí, ale na metry čtvereční.

Ejška 19.1.2007 12:40

Re: Re: JÁ MÁM HLAD!!!!!!

já taky;-)šlo by prosííím paní Dede zařídit;-Dže by se tak dobré konzervy prodávaly i u nás;-Prybičky můžu každý den;-P

Ejška 19.1.2007 12:35

a taky maková bábovka

je dobroučká, díky Zuzko za recepty bábovkové, už jsem si je přepsala do svého bábovkáče, peču bábovku každý týden:-P;-D bábovka maková: 2 vejce+1,5 dcl mléka+ 1,5 dcl kys.smetany+ 3 dcl cukru+ 4,5 dcl polohr.mouky + 1,5 dcl nemletý mák + trochu strouhané citr.kůry a lžíce rumu +1 pr. do peč. zamíchat, nalít do vymazaný a vysypaný formy a péct při 170 až 180 st. C cca 45 minut;-D

Bláža 19.1.2007 12:34

Tvarohová bábovka

250 g měkkého tvarohu (polotučný), 250 g Hery, 250 g pískového cukru, 250 g polohrubé mouky, 5 vajec, 1 vanilk.cukr, 1 kypřící prášek, rozinky, ořechy

Máslo s cukrem utřít do pěny, přidat tvaroh, žloudky, pak mouku s přísadami a nakonec lehce vmíchat sníh z bílků (a rozinky a ořechy (nemusí být). Pečeme asi třičtvrtě hodiny. Mňam!

Dede 19.1.2007 12:23

Re: JÁ MÁM HLAD!!!!!!

Bedo, já jsem měla zdejší rybí konzervu -- makrelu v tomatě. Lidi, to bylo fantasticky dobrý a úplně nepodobný tomu, co se prodává u nás! Kus ryby se skutečnou hustou tomatovou omáčkou. Úplně jsem tomu propadla...:-) ;-)

terra 19.1.2007 12:20

Vzhůru na bílky!

Díky za inspiraci, zvlášť mě nadchly ty dvě bílkové. Jedenác bílků! Páni... U nás zbývají o vánocích jako asi všude - 6 jich zmizí v ořechových obloučcích, 6 v kokoskách, ale co s tím zbytkem? Zrovna letos jsem měl nějaké nepatřičné poznámky o tom, že biskupský chlebíček bych si tedy odpustil. A bílky zbývají dál. Pokusím se odčinit své vánoční žbrblání na biskupský chlebíček, recepty vytisknu a po rodině rozšířím.

Ejška 19.1.2007 12:20

Re: Re: Re: Už dlouho sháním

též mám tvarohovou bábovku: 25 dkg tvarohu+20 dkg másla+4žloutky+8 pol.lžic pískového cukru se tře do pěny a přidá se: 10 pol.lžic polohrubé mouky+5 pol.lžic mléka+5 dkg rozinek+3 dkg mandlí (nebo kokos, ořechy)+1 pr.do peč.+sníh ze 4 bílků, peče se ve vymazané a vysypané formě strouhankou cca 45 minut při 180 st.C;-D

terra 19.1.2007 12:17

Re: A děláte někdo kynutou bábovku?

Ano, já se hlásím - tedy já ne, ale bratr vyženil recept spolu se švagrovou :-). Ten úplně nejklasičtější - s mákem. Je úžasná, jen v ní všichni máme rádi hodně máku, takže po nakrojení moc nedrží pohromadě. Nevadí, stejně je brzy ... jak se to řekne slušně... TA TAM.

LENKA S. 19.1.2007 12:14

kocourová,

KDYŽ NESNESEŠ V TĚSTĚ OLEJ, ZKUS TU OD MAMINKY ALEŠE CIBULKY. TAM TUK  NEPŘIJDE ŽÁDNÝ. POHLEDEJ NÍŽE

Kaa 19.1.2007 12:11

Re: Re: Už dlouho sháním

Díky, vyzkouším, hned jak se dostanu k vaření.

LENKA S. 19.1.2007 12:11

KAAA, TADY JE JEDEN:

 

TVAROHOVÁ (výborná,ale dražší

     300g krastal.neb krupic. cukru,250g tuku( Hera aj.),250g nízkotuč.t tvarohu,3 žloutky ,citrón.kůra( půl lž.), vanilin.cukr,100 ml mléka, 1 lž rumu,100g rozinek,300g polohrubé mouky,kypřící prášek do pečiva.

  Postup:Třeme tvaroh, žl, rum, tuk a cukr do pěny.Pak vmícháme mouku s pp. Nakonec zlehka zamícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymaz. a vysyp. fmy.Pečeme pomalu ve vyhř. troubě při 150°C asi  50-60 minut .

Beda 19.1.2007 11:05

JÁ MÁM HLAD!!!!!!

8-o;-);-D

tatanka 19.1.2007 11:02

Re: Už dlouho sháním

nejjednodušší tvarohová bábovka - vše 250 g /kostka/ utřít Heru s cukrem a 4 vejci do pěny, přidat tvaroh, polohrubou mouku s prdopečem, lx vanilinový cukr, hrst rozinek - mohou být v rumu mášené, nebo lze i kokos, kandované ovoce nebo nic.Do vymazané vysypané formy a pést na cca 180 .

Kaa 19.1.2007 10:46

Už dlouho sháním

recept na tvarohovou bábovku, jakou kdysi před lety prodávali poblíž. Pak prodávat přestali, asi vyšla moc draho. Prosím, Zvířetníci, nemáte s její výrobou někdo nějaké zkušenosti?

Beda 19.1.2007 10:45

Re: TEDY,ZUZKO,TO JE PŘÍMO NÁDHERA!!!!

LENKO, PRAKTICKY STEJNOU DĚLÁM TAKY A JE TO FAKT SUPER - ŽÁDNÝ VÁŽENÍ, NIC, VŠE SE JEN ZAMÍCHÁ V JEDNÉ MÍSE A RYCHLE JE HOTOVO.... A MŮŽU POTVRDIT, ŽE ZŮSTÁVÁ VLÁČNÁ - MY ZAS TAK RYCHLÍ JEDLÍCI NEJSME;-)

kocourová 19.1.2007 10:40

Jen jsme se

chtěla zeptat - je možné místo oleje použít máslo nebo jiný tuk? A např. u bábovky s kefírem - fakt 2 deci oleje? To se mi zdá strašně moc! Nejsem zkušený pekař, pekla jsem párkrát v životě, tak mě ty míry celkem překvapují:-)

YGA 19.1.2007 10:31

A děláte někdo kynutou bábovku?

Totiž, moje maminka ani jinou nedělá - klasické kynuté tukové těsto se nechá vykynout, rozválí se na placku, plní se buď makovou nádivkou (klasika klasikovatá, ale u nás nejméně oblíbená), nebo ořechovou nádivkou - jako do koláčů (to je nejčastější) nebo kakaovou (a tu mám nejraši). Placka se smotá do nohavice a vloží do formy (vymaštěné a vysypané strouhankou).  Po upečení se pěkně vyklopí a lehce pocukruje - kůrka je krásně hnědočervená a chřupavá, vevnitř je vláčná a hlavně je to mňam mňam.  Jojojo - babúfka od mamky, to je něco. Taky, když ví, že tam mám přijet, tak zrovna peče tři, aby nám jednu mohla dát jako výslužku.

Kačer 19.1.2007 10:30

Já jsem vostuda!

Bábovku jsem nikdy nepekla, protože bych ji musela sníst celou sama. Ale z těch receptů je těžký si nevybrat...tak já to zkusím. A poreferuji :-)

zana 19.1.2007 10:25

Re: bábovka na pekáči

Hele, to mi nikdy nedocvaklo, já jsem děvče jednoduchý8-o.  Když bábovka, tak do formy, když forma, tak po babičce litinová pro cca 10-tičlennou rodinu. Akorát už jsem pochopila, že je blbost jí naplnit celou.;-P

A já dělám nejraději z brambor, už jsem ji sem kdysi psala. Ale tady z těch bych docela něco zkusila.

LENKA S. 19.1.2007 10:12

A JEŠTĚ JEDNU JEDNODUCHOU A RYCHLOU PŘIDÁM.KDO MÁ MOU KUCHAŘKU, TZEN ZNÁ A VÍ.

 RYCHLÁ OD MAMINKY ALEŠE CIBULKY -zvířetníci

Je to pro buchtařky a buchtaře, kteří nesnášejí olej v těstech.

500 ml polohrubé mouky, 150 ml krystalového cukru, 4 celá vejce(STAČÍ I 2), 1 celá šlehačka(250ml), 1 sáček vanilkového cukru a 1 sáček prášku do pečiva.

 Postup:Vše smícháme dohromady a vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Po přidání kakaa můžeme udělat bábovku celou hnědou, nebo mramorovou. Můžeme přidat sekané oříšky, mandle, hrozinky, kokos, kandované ovoce.  zkusila jsem i nasekat  sušené ovoce(meruňky neb  barevné kostičky ananasu a papáju) Chuti a fantazii se meze nekladou. Příprava je opravdu rychlá, za 5 minut máte bábovku v předem vyhřáté troubě. 

LENKA S. 19.1.2007 10:04

Re: bábovka na pekáči

JINDRO, ZKUS VYMAZÁVAT(SPÍŠE VYTÍRAT) TU FORMU OLEJEM(SLUNEČNICOVÝM NEB  DOBRÝM A NESMRADLAVÝM).JDE TO RYCHLE A PARÁDNĚ. ZA CHVÍLI HOTOVO.

LENKA S. 19.1.2007 10:02

FALLOWA, TO JE RYCHLOVKA JEŠTĚ Z DOBY, KDY JSEM UČILA A NEBYL NA NIC ČAS.

TENHLE RECEPT JÁ POUŽÍVÁM NA JAKÝKOLIV)TŘEBA I BORŮVKOVÝ )KOLÁČ NEBO BUBLANINU. JEN TO OVOCE OBMĚNÍM. A SVEDE TOHLE UPÉCT I MŮJ JIŘÍ SÁM, KDYŽ JÁ PÉCT ODMÍTNU. ON TO ALE NALIJE DO HLUBOKÉHO PLECHU A UDĚLÁ Z TOHO TMAVOU BUCHTU S VELKOU DÁVKOU KAKAA.(TAK ASI 3 VRCHOVATÉ LŽÍCE KAKAOVÉHO PRÁŠKU)

Dede 19.1.2007 9:55

Re: bábovka na pekáči

Xerxová mluvíš mi z duše...:))) I u nás jsou bábovky placaté! ;-D

Xerxová 19.1.2007 9:55

Re: ?

Hezky jsme se sešly - 9:54;-D;-D

Xerxová 19.1.2007 9:54

Re: ?

Myslím, že to nahradilo 1/2 - ale nevím to jistě

Dede 19.1.2007 9:54

?

Ten prevít nepřečetl 1/2 tedy půlku...;-€ Hned jak budu mít chvíli, ručně to opravím... Ach jo:-/

zdenka111 19.1.2007 9:40

Úžasné, těch druhů a chutí, jen si vybrat !!!

 Vaše nabídka jedné bábovky chutnější než druhé mne silně zaskočila, hned jak přijdu domů zkusím nějakou z nich upéci. Občas upeču klasickou "olejovou mramorovanou", tu si dají všichni tři mí chlapi i Lesan, tak uvidím, jak uspěji s jinou variantou. Děkuji za inspiraci:-)V

Magda 19.1.2007 9:29

?

Jen nevím, co zanmenají ty ? místo množství u některých receptů. Znak, který program neumí zobrazit?