Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Tečka 21.4.2017 9:15Něco podobného popisovala moje někdejší rusínská kolegyně. Když jeli na dovolenou k rodičům na Slovač, přivezli si odtamtud celý hluboký plech předpřipravených závitků. Tam tomu říkají golubce. Tak ten plech doma dopekla a přivezla do práce. To teda bylo žraso. Myslím ale, že to bylo balené do syrového zelí. Balení do kysaného může být ještě lepší, já tedy kysané moc ráda. |
Z. Lika 21.4.2017 9:13Re: Mňam Blážo, tak to bude dobrota, kari s kokosovým mlékem je výborné! |
Z. Lika 21.4.2017 9:12Re: Milá liko, Rýže v tom receptu byla, tak jsem ji tam dala. A bylo jí tak málo, že ve výsledku vůbec nebyla poznat. Asi ji tam dávají kvůli tomu, že náplň drží líp pohromadě. Ta hlávka mě mile překvapila, byla dokonale prokvašená a moc dobrá - nijak ostrá, lahodná. |
L. Blaza 21.4.2017 8:50Mňam to bych si dala! Já musím uvařit na dva dny dopředu, tak připravuju krom tvarohového koláče a slané rolády, kuře v zelenině a maso na thajský způsob v červené kari omáčce a s kokosovým mlékem. |
Z. Yga 21.4.2017 8:46Milá liko, vypadá to moc hezky a jedle. Jenom mne zaráží potřeba futrovat do mletého masa rýži! Nedávám ji ani do plněných paprik (po zkušenostech, rýže převálcovala maso v poměru 3 : 1) - doma jsme to nikdy nedělali. Takže u mne by ta sarma byla za á) bez rýže a za b) bez mletého hovězího (tomu jsem dosud nepřišla na chuť) a za c) bez prokvašených listů (nevím, kam bych pro ně až musela jet,) - takže bych nakonec tu sarmu ani neměla (:o)). Ale ta prokvašená hlavka mne zajímá - jak to dělají a jak to asi dlouho trvá? Zítra bude pečené vykoštěné koleno a zelí (kysané z Tuřan, když už nemám domácí) - taky to bude dobré. |
Z. Lika 21.4.2017 8:14Re: tatínek také vařil srbskou kuchyni No, v té chorvatské kuchařce taky mají tu omáčku červenou. Asi do masa přidali víc papriky. Anebo ji přidali i do zelí. Anebo jejich paprika víc barví :-) Vrstvit náplně do hrnce je moc dobrý nápad! |
Z. Inka 21.4.2017 8:12tatínek také vařil srbskou kuchyni ale u nás se to dělalo s červenou omáčkou. Když nebyly listy, dělal táta "sarmu" jako horký hrnec - dal vrstvu zelí, vrstvu náplně, vrstvu brambor a da capo al fine podle velikosti hrnce a počtu strávníků. A co teprve když zaměnil náplň za tři druhy masa, to byla teprve mňamka |
Z. Lika 21.4.2017 7:22Re: Mňam Závitky mě velice mile překvapily. Čekala jsem, že jídlo bude dost kyselé, ale vůbec ne. Určitě na tom mělo podíl to kvalitně prokvašené zelí, to se Bulharům opravdu povedlo, ještě jednou děkuju :-) |
Z. Lika 21.4.2017 7:19Re: hezký den Bramborové guláše mám moc ráda, jsou voňavé a dobré :-) |
Z. Lika 21.4.2017 7:18Re: Liko, moje srbská kamarádka Já si taky říkala, že lepší by to bylo asi v troubě, ale nejdřív jsem to chtěla zkusit podle návodu. Třeba ne každý má troubu a může to zkusit i na jednoplotýnkovém vařiči. Dušená mrkev po francouzsku... to zní náramně, to je ta nasladko ve smetaně? |
K. Holubová 21.4.2017 6:50Mňam Tak proto jsem Ti tu hlávku věnovala, protože jsem věděla, že skončí v dobrých rukách excelentní kuchařky, která navíc má k těmto jídlům vztah. V prodejnách bulharských a vůbec balkánských potravin jí nemají všude. Vlastně skoro nikde. Já jí dostala a koupit ji lze v prodejně v Holečkově ulici tuším č. 92? Nevím to jistě. Ale jezdí tam pro ně moje nová klientka, která pochází ze Srbska. Já bych tady v těch prostorách z hlávky nic nevytvořila, bylo lepší ji poslat dál. Já tu tak max. uvařím v pomalém hrnci guláš nebo polévku, pak to dlabu 3 dny, ale nemám prostor na krájení čehokoliv a na velké přípravy už vůbec ne. Sharko až se potkáme, tak pořídím pro Tebe hlávku jako už mám ty malé patizonky. Ty snad mají taky jen tady u nás za rohem v té prodejně ruských specialit. Jinde jsem je neviděla. |
Z. Xerxová 21.4.2017 6:45hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp. To vůbec nevypadá špatně. U nás bude dneska bramborový guláš ze zbylých párků... |
Š. Matyášová 21.4.2017 6:33Liko, moje srbská kamarádka to naskládá do hlubšího pekáčku a aby to nemusela vařit na sporáku,dá to dělat do trouby.... jinak bych si sarmu dala docela o víkendu,ale nemám tu hlávku :-D takže bude brkaše s medvědím česnekem a závějí parmazánu a na neděli dušená mrkev po francouzku a brambory... |