22.2.2020 | Svátek má Petr



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Vyprošťovák libo-li?



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 68, poslední: 31.12.2016 10:48, přehled diskusí

Liko,:
Autor: Z. Dalmi Datum: 30.12.2016 22:22

kde se da sehnat ten nefiltrovany ocet? Ja mam na to takovou chut, ze bych se hned poohledla :-)

Re: Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 23:00

Ten svůj jsem koupila ho v bioobchodě, tenhle

http://1url.cz/vtppw

ale koukám, že bude i v déemku.

Další značku jsem našla tady: http://1url.cz/itppo

Maričko,:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 30.12.2016 21:49

pokud dostáváš křeče do nohou, tak ti zřejmě chybí hlavně magnesium. V tom případku doporučuju hlavně ovesné vločky nebo čočku, v případech akutních pak rozpustné Mg + B6, raději koupit v lékárně než v hyper-super.

(Viz můj čl. "Ludra Mudra")

Re: Maričko,:
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 23:02

V tomto punktu doporučuji taky cizrnu, nejlépe v podobě hummusu. Ach!

Tak jsem přečetla a zvědavost mi nedala :):
Autor: M. Crossette Datum: 30.12.2016 19:11

a šla jsem hned udělat pokus. A sice se šťávou "V8"(8druhů zelenin, jistě šťávu znáte). Já ji mám ráda a občas piji během dne, protože fakt pomáhá proti křečím nohou. Nic čistě rajského jsem neměla a mražená rajčata také ne. Ale nějak to nebylo ono, asi z více důvodů. V receptu totiž Liko nepíšeš, kolik tekutiny z rajčat bude? A i tady záleží na rajčatech. Tedy jejich velikosti. Když totiž z nich vykrojím sušinu(myslíš tím doufám vnitřní semínka?) tak pod slupkou už toho "masa" moc nezbyde. No a pak také záleží do jak velkého kastrůlku ta 3 vykuchaná rajčata posadíš na prdelku do 2cm vody:) Když v něm budou těsně(kastrůlek malý)moc tekutiny z toho nebude(a naopak). Tak jsem použila polovinu 340ml plechovky. Do prohřáté šťávy jsem pa dala med a jablečný ocet. Octu mám velkou láhev, ale je mi jasné, že to není ten echt. Sice je jablečný, ale naředěný vodou, takže z koncentrátu a kyselost má stejnou jako vinný, tedy 5% (zdejší octy jsou slabší, než vase). No vypila jsem to, ale zbytek už dopiji studený z plechovky. Jak já jsem v postleních letech na kyselost choulostivá, tak my to bylo moc ostré ani med to nezachránil. ALE hlavně jsem prostě nenamíchala správné suroviny, tak se nemohu výsledku divit, že? Ale třeba to někdy vyzkouším tak já to má být a každopádně to byl zajímavý pokus, jeden nikdy neví, co mu zachutná i když to nejprve vypadá véélice záchadně :)

Zato ta druhá polévka je bez octa a všechny přísady mám ráda. Navíc má v mrazáku vlastní fazolky a čerstvá cuketa se dá koupit celý rok. Takže tohle určitě někdy vyzkouším.

Jo a asi od teď budu rajčata na lečo loupat:) O slupkách nalepených v žaludku jsem neměla tušení. Já rajčata do leča krájím celá (a hodně) a pak tam tedy je kousků slupek dost. Nám to na jídlo vůbec nevadí, ale teď se jich skoro budu bát a raději nejprve spařím a oloupu :)

Re: Tak jsem přečetla a zvědavost mi nedala :):
Autor: Z. Dalmi Datum: 30.12.2016 20:02

Maričko, nebála bych se. Věřím žaludeční kyselině a mechanické práci žaludku.

Re: Tak jsem přečetla a zvědavost mi nedala :):
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 20:17

Taky bych to s tím strachem neviděla tak zle :-)

Re: Tak jsem přečetla a zvědavost mi nedala :):
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 20:22

Maričko, ty jsi úplný alchymista! Ta zeleninová šťáva se k tomu opravdu nehodí, tu je lepší nechat na popíjení.

A ta rajčata - nekuchám je, jenom jsem jim vydloubla šušínek po stopce, bylo toho zhruba jako malíčkový nehet. Dala jsem tři rajčata, zhruba 340 g, přiměřeně vody - celkově bylo polévky asi půl litru.

K těm slupkám - většiny se žaludek dokáže zbavit normálně, žádný strach :-)

Re: Tak jsem přečetla a zvědavost mi nedala :):
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 23:05

No, teď mi to došlo, Maričko. Šušeň není myšleno jako sušina, ale bubák. Teďka budu přemýšlet, jak to ještě líp vyjádřit. Prostě taková ta stopa po stopce :-)

Re: Tak jsem přečetla a zvědavost mi nedala :):
Autor: M. Beda Datum: 31.12.2016 10:48

a tak já to teda napíšu... uchichtla jsem se už při čtení článku, ale pochopila jsem jak to myslíš, tak jsem mlčela

šušeň je u nás totiž... no, suché z nosu... tady po česku nejčastěji holub :-DDDDDDDDD

Zajímavé recepty, Liko!:
Autor: Z. Hanča Datum: 30.12.2016 17:34

Velmi mě zaujala ta druhá, zelená polévka. Ty fazolky mohou být i mražené? A přidává se pažitka nebo petrželka ? I když to je asi jedno, zdravé jsou obě, že.

Re: Zajímavé recepty, Liko!:
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 17:37

Jejej, ANO, PETRŽELKA! Jedno to není, s pažitkou by to bylo příliš... pažitkové :-) Děkuji za upozornění.

Fazolky můžou být i mražené, akorát by měly být zelené. Určitě ne nakládané.

Dneska jsme vyrazili do Přerova nad Labem do skanzenu:
Autor: T. Zana Datum: 30.12.2016 17:23

Proč mně je furt někde zima? Nejsem já nějak cimprlich nebo co...

Bylo tam krásně, jinovatka jako hrom, docela dost lidí, vánoční vybavení. Moc pěkný to bylo, akorát že se tam člověk nemá kde zahřát a přece jenom se furt postává (a někteří magoři i fotí). Sluníčko bohužel nebylo, tak nevím, jestli ty fotky budou k něčemu.

Moc hezká hospoda u rybníka, dobře vaří :-)

Pak jsme udělali zrychlený přesun do Čelákovic, hezká cesta by to byla, kdybychom se nebáli, že nám ujede vlak :P

Re: Dneska jsme vyrazili do Přerova nad Labem do skanzenu:
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 17:39

Zrychlený přesun, to jako pěšky? To ses asi zahřála :-)

Tady se odpoledne udělalo slunně, pěkně tu bylo. Ve skanzenu to muselo být zajímavé. To bylo s programem, že jste postávali? Jo aha, asi výklad byl, viď.

Re: Dneska jsme vyrazili do Přerova nad Labem do skanzenu:
Autor: T. Zana Datum: 30.12.2016 18:13

Jasně že pěšky, ono to není moc daleko (a aspoň jsme se zahřáli). S výkladem to nebylo, jenže všechno měli popsané... takže ze začátku jsme poctivě četli, pak už jen probíhali.

V bednárně, kde je výstava betlémů, mají akumulačky, počítám, že tam bylo tak deset stupňů, což bylo báječné.

Re: Dneska jsme vyrazili do Přerova nad Labem do skanzenu:
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 18:37

"deset stupňů"... :D No jo, jak jsou ty hodnoty relativní :-)

Re: Dneska jsme vyrazili do Přerova nad Labem do skanzenu:
Autor: T. Zana Datum: 30.12.2016 18:11

Tak fotky zde :-)

http://1234zana.rajce.idnes.cz/30.12.2016_-_Prerov_nad_Labem

Re: Dneska jsme vyrazili do Přerova nad Labem do skanzenu:
Autor: M. Crossette Datum: 30.12.2016 19:25

Zano, zase tvé typicky krásné fotky! Všechny tři papírové betlémy mám, Wenigův vystříhaný a podlepený (jako děti jsme ho kdysi dostaly k Vánocům teď ho mám já). Ladův a Alšův už jsem si kdysi koupila sama, ale oba stále na vystřižení čekají :) Teda "papírový" betlém v živé velikosti, to je úžasné, předpokládám, že figurky jsou okopírované na nějaké překližky, ne? Krásné jsou i ty papírové "vločky" na oknech a vyplněné skořápky také. Tenkrát lidé musely ozdoby vymýšlet (hlavička na šišce, skořápky, slanné těso, papírové řetězy..), zato dneska člověk zajde do obchodu a z výběru ozdob až oči přecházejí, je těžké si vybrat.

Re: Dneska jsme vyrazili do Přerova nad Labem do skanzenu:
Autor: T. Zana Datum: 30.12.2016 19:33

Ano, Maričko, ten venkovní betlém byl na něčem hodně bytelném (musím přiznat, že přesně jsem to nezkoumala, už jsem byla jak rampouch), ze strany to bylo docela silné.

Wenigův betlém je moje dětství, měla jsem radost, že ho tam mají - jen škoda, že tak nahuštěný, figurky nejsou pořádně vidět.

Re: Dneska jsme vyrazili do Přerova nad Labem do skanzenu:
Autor: Z. Dalmi Datum: 30.12.2016 20:04

Ty fotky jsou krásné. Ale jde z nich zima. Nedivím se, že je ti chladno :-)

Tak:
Autor: Z. Jenny Datum: 30.12.2016 15:48

jsem dojedla vyprošťovací ATB v pořadí II. a hned mám tady vzpruhy od Liky.Nutně potřebuji nakopnout ( teda nééé tam..) ale organismus. Zatím se stále plantám po bytě, ach jo, to byly Vánoce. Mno nic, je to za námi, tak vzhůru do bezvědomí bez nevědomí, díky Liko.

Všechny moc zdravím a dočítám a dočítám asi tak od Abytiných slepiček, skvělé,taky jsem ráda, že se Zaně líbila Budapest, věřila jsem, že nebude zklamaná. ostatní ještě čtu, tak se omlouvám, že jsem nereagovala. Taky připravuji určité povídání, jsem těsně před závěrem. Nejhůře nesly moji neschopnost naše kočky, né, že by se mnou nesoucítily ale jejich naštvanost, jsem jim dokonce viděla přímo na jejich drštičkách,pořádaly sabaty a dávaly mi najevo, že služka nemá co marodit.Hotové panství Downton. Psům to bylo fuk, ochočili si přednostu.

Re: Tak:
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 16:16

Jenny, tak ať ATB řádně vykonají svou práci a můžeš si užívat koulovaček a procházek se zvěří. Aspoň že už můžeš číst Zvířetník, to je dobré znamení.

Samozřejmě se těším na článek - při zmínce jsem hned zastříhala ušima.

Kočky pořádající divoké boje na duchně, pod kterou se snaží jeden stonat, to znám taky. Mám dojem, že mají radost z permanentně obsazené postele, a řádí na ní jako děcka na cvičné loučce. Ale celkově bych to viděla jako dobré znamení - aspoň u nás je to tak, že když člověk téměř umírá, kočky zvážní a promění se v těžítka.

Re: Tak:
Autor: M. Pajakerryková Datum: 30.12.2016 20:20

ano ano zdráva jako tuřín jako tuřín

Re: Tak:
Autor: T. Zana Datum: 30.12.2016 17:15

Jenny, z toho (doufám) plyne, že do Nového roku vkročíš jako zdravá osoba a už to tak zůstane po celý rok!

Re: Tak:
Autor: Z. Jenny Datum: 30.12.2016 18:04

Ano, ano milá Zano, mám ten oumysl. :-)

Re: Tak:
Autor: M. Crossette Datum: 30.12.2016 19:26

Milá Jenny, tak ať se oumysl stane skutečností a vpluješ do proudu prvního ledna čilá jak rybička !

Re: Tak:
Autor: Z. Jenny Datum: 30.12.2016 21:04

Maričko děkuji, Tvoje písání jsem si ponechala na zítřek a už se těším. :-)

Tak, a teď prostě musím!:
Autor: Z. Vave Datum: 30.12.2016 13:16

Rajčata tu sice nemám, ale mám ve sklenici zavařenou domácí rajčatovou šťávu, bude muset stačit. :o) ... Je mi strašná zima ... ehm, možná bych si měla zapnout topení, které jsem na noc vypnula a ještě nezapnula. :o)

Re: Tak, a teď prostě musím!:
Autor: Z. Lika Datum: 30.12.2016 13:35

Tak to budeš mít polévku rychle - ani se nemusí vařit, stačí šťávu ohřát,do toho zamícháš med a jablocet a dobrou chuť!

Zapnout topení je dobrý nápad. Kdyby to nepomohlo, nasyp si do ponožek sušený mletý zázvor.

Re: Tak, a teď prostě musím!:
Autor: Z. Vave Datum: 30.12.2016 14:08

Dobrá byla, mňam, ještě mám na pak. :)