Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D. Ruščáková 15.9.2017 17:38Re: papáníčko Bedo u nás je většinou kolem vzrušujících 10-13 stupňů a od neděle prší denně. Topím a nejenže nosím dlouhé gatě, já nosím i nepromokavou bundu, ve které bych se za lepších časů upekla...:)) |
Z. Janaba 15.9.2017 17:17Zde Kotas, mám dotaz Tak mi teda řeknětéé, co to jéé! A to rychle "oprásknout" houby. Kamarádka donesla strašnost s velkým kloboukem a nohou jak od obřího pavouka a jednoho pavouka menšího. Nakázala osmažit na oleji jako řízky, nebo jenom obalené v mouce a kmínu na másle. Houby jím jen v bramboračce, tak to zbylo na muže. Vybral si mouku a kmín. Dle návodu jsem klobouk nakrájela na trojhránky, omoučnila, vrhla hroudu másla na pánev a posláze přidala houbu. Otočila jsem se k ledničce abych uklidila máslo, otočím se zpátky a máslo z pánve bylo pryč, nacucané v houbách. Znovu máslo, znovu vysublimovalo. V duchu jsem oslovila muže, jíš takové zrůdnosti, dobře ti tak, bude ti špatně, je tam půlka másla. Nebylo, vydrží hodně. A teď zpátky k dotazu. Znamená "oprásknout" pochutnat si na tuku s houbovou příchutí, nebo to znamená spálit houby nasucho. Jak se to tedy dělá? |
Z. Iva 15.9.2017 16:35Něco z hlívy Urodila se hlíva, něco jsem dala zmrznout, něco usmažila jako řízky a dvakrát jsem improvizovala - na oleji jsem osmažila do zlatova polokroužky cibule, přidala hlívu nakrájenou na proužky a dále opékala. Když hlíva pustila vodu, přidala jsem na větší čtverce nakrájenou kapii, osolila, opepřila, přidala trochu sójové omáčky a protože jsem neměla smetanu, tak jsem použila kostku sýra Palouček (Lučina z Lidlu), po rozpuštění sýra jsem ještě přidala trochu vody, aby měla omáčka správnou konzistenci a dochutila a ještě chvíli podusila. K tomu jsem vařila basmati rýži a udělala narychlo kuřecí prsa - na oleji, ochucená hrubě mletým pepřem. |
Z. Lika 15.9.2017 14:56Re: Včera, resp. dneska v noci Nebo by to měli vědět na ušním! |
T. Zana 15.9.2017 14:16Re: Včera, resp. dneska v noci Díky, zkusím zapátrat :-) |
Z. Tečka 15.9.2017 13:47Tak to tady pročítám a dostávám podzimní chutě. Vytáhla jsem kousek hovězího žebra na polévku a nad žebrem je krásnej kousek masa. Je to jasné, zítra bude hovězí na houbách. Nebudou to zrovna plátky, ale plátečky, ono je to jedno. Už teď začínám mít Pavlova. A začínám mít chutě na kachničku s červeným zelíčkem a knedlíkem. To je neklamná známka toho, že podzim opravdu nastává. V létě by mě to ani nenapadlo. |
E. Šusová 15.9.2017 13:39Re: Jojojo, Fifijová by mohla vyprávět, jak jí bylo zle. brr. A měla chudák tehdy takovou radost, že má houby. |
Z. Lika 15.9.2017 13:37Re: Včera, resp. dneska v noci Pak potápěčská finta: zacpat nos a pusu a silou vydechnout. To se teda dělá při potápění, tj. když se zvedá okolní tlak. Teď nevím - při přistávání se tlak v letadle naopak snižuje? Pak by se asi muselo vdechovat? Letuška by to ale měla vědět, určitě nejsi s takovým problémem sama. |
O. Joklová 15.9.2017 13:29Re: papáníčko Ygo, přála bych ti to - ale sobě teda taky :-)))) vlastně je kalendářně ještě léto!!!!!!!!!!!!!!!!!!! snad ještě dorazí aspoň to babí, jinak jsem totál nešťastná :-((( |
T. Zana 15.9.2017 13:24Re: Včera, resp. dneska v noci To bohužel nepomáhá - včera nad Prahou jsem měla docela nahnáno, jestli mi neprasknou bubínky :-( |
Z. Lika 15.9.2017 13:09Re: Včera, resp. dneska v noci Široce zívat a hluboce žvýkat :D Pěkně vítám z cest. Naštěstí se dnes relativně otepluje, tak to nebude takový šok oproti moři :-) |
Z. Matylda 15.9.2017 13:05Re: papáníčko Zato Kačka když se vracela z termálů v Maďarsku, tak včera večer měli pořádnej problém dojet k nám domů, protože na Slovensku byla vichřice a silnice plný popadaných stromů... |
T. Zana 15.9.2017 12:59Re: Včera, resp. dneska v noci Usnutí mi dělá problém i doma ve vlastní posteli, tohle bohužel není rada pro mne ;-) Co je to svačina v letadle??? Snad u transatlantických letů... my dostali půl umělohmotného kelímku vody - a byla jsem tím příjemně překvapená :DDD |
T. Zana 15.9.2017 12:53Re: papáníčko Chicht, včera po půlnoci bylo v Ruzyni 10 a drobně pršelo. Na mobilu jsem ještě měla bulharských čtyřiadvacet :-)) |
Z. Yga 15.9.2017 12:46Re: Včera, resp. dneska v noci Terka říkala, že na zalehnutí uší je nejlepší usnout hned, když si sedneš (:o))) - ovšem pak je zase nebezpečí, že zaspíš svačinu! Těším se na vaše zážitky a vůbec, doufám, že jste fotili!! |
Z. Lika 15.9.2017 12:45Re: Některé bedly jedovaté jsou, tady 1url.cz/KtUZF je o nich docela dobrý článek, a píše se tam, že právě zahradní bedly se k jídlu nehodí. |
Z. Yga 15.9.2017 12:41Re: papáníčko No neke! Včera odpoledne bylo u nás takové horko, že psi ani moc neběhali. Potom sice přišel vichr a hodně se ochladilo, ale dneska je tady zatím docela hezky a dokonce sem tam svítí sluníčko. Já jsem ještě stále naboso v kraťasích a bavlněné košili. Doufám, že to takhle ještě chvilku vydrží |
Z. Lika 15.9.2017 12:37Další moc dobrá úprava Na to jsou tedy dobré houby sušené, ale určitě i s těmi čerstvými by to šlo: je to běžné kuře (porce), pořádně okořeněné indickým "tandoori masala", osolené a nakonec obsypané nakrájenými houbami. Celé se to jednoduše upeče. Je to vý-bor-né. To tandoori masala není nijak pálivé, je vhodné i pro děti. |
A. Lex 15.9.2017 12:37Re: Houby Tak to moje kamarádka u Zubří na Vysočině mi každý týden smutně referuje, že ani suchohříbeček. Její kamarád mykolog ji povídal, že i když byl letos sníh a dost u nich pršelo je podhoubí z předchozích suchých let poničené. |
Z. Lika 15.9.2017 12:34Re: Jééé houby!! Koupila jsem jich tam asi třílitrový pytel a jen litovala, že nemůžu koupit i další houby - na lodi se musejí rychle zpracovat. I tak jsme měli tři dny výtečná houbová jídla. |
O. Joklová 15.9.2017 12:27papáníčko houby mám moc ráda, nejvíc asi smetanovou houbovou máčku, na druhém místě hovězí na houbách, na třetím bramboračku nebo kulajdu s houbama, na čtvrtém a pátém smaženici a řízky, ale nepohrdla bych jistě ani jinou úpravou... ty první tři místa nejraději ze sušených, nic tak krásně aromaticky nevoní už od minulého pátku je zima, chvílema prší a fičí ledovej severák rychlostí Irmy... včera jsem poníženě už oblíkla dlouhý gatě - ještě ve středu jsem hrdě vzdorovala (a dost promokla i s deštníkem) a po návratu domů mi byla taková zima, že jsem se musela zalézt prohřát pod peřinu a následně jsem po dlouhých měsících natáhla dlouhý tepláky... dneska už trubky trochu vlaží |
T. Zana 15.9.2017 12:14Včera, resp. dneska v noci jsme dojeli, aktuálně jsme dost mrtvolní... Ještě mě pálí oči (blbě snáším klimatizaci) a uši taky nejsou v normě - neznáte někdo něco šikovného proti zaléhání v letadle? Nikdy mi to nevadilo, ale letos teda docela nepříjemné. Jinak k tématu - začínám doufat, že se na houby vypravíme. Umím sbírat kromě lišek jen hřibovité, ostatní se bojím, tak snad nějaké babky a tak by se mohly objevit, ne? Hlásím se k těm, co oblibují klasickou smaženinci, bramboračku s houbami, hovězí na houbách... Málokdy mám hub tolik, abych se mohla začít rozhlížet po nějakém dalším receptu. Lišky jsem v posledních pár letech zase viděla (asi tři celkem :-/ ), před tím naposledy jako holka :-( |
E. Šusová 15.9.2017 12:13Re: Jééé houby!! Já lišku beru jako nejnejneeeeej houbu, žádná se jí nevyrovná.Bohužle na ni člověk narazí málo A to rizoto!! V Chorvatsku bych taky houbovou žeň teda nečekala, hmm. |
E. Šusová 15.9.2017 12:12Re: Jééé houby!! :-) no kdyby to bylo podle Rumíčka.... tak bychom se dlouho nikam nedostali. Páč on toho bažantíka vystaví tak pevně, že dostat ho od tama - a nevědět, kde je, to je něco. Stojí a stojí a stojí. A bažantik leží a leží a leží :D |
Z. Tečka 15.9.2017 11:57Re: Milá liko My jsme s holkama takhle chodívaly do ohrad na Xaverově. Čistě koňské hnojení, stálo to za to. Chodily jsme brzo ráno, protože pak přijel první autobus z Prahy a ten byl plnej. Vyrojilo se to a všichni se hnali do ohrad. To my už jsme odcházely, akorát jsme si skákly do remízku pro pár hrušek a k obědu byly doma smažené žempiony. No, taky už jen vzpomínky. |
Z. Yga 15.9.2017 11:50Re: Hele - ale to mne nenapadlo, že právě bedla se dá s něčím zaměnit - šupinatý klobouk, prstýnek a dole není jedový kalich (takové jakoby vajíčko bez špičky). Jak já bych si dala bedlové řízky!!! |
Z. Lika 15.9.2017 11:23Re: Já, mlsný houbožrout Připomněla jsi mi, jak jsem onehdy šla lesem tvz. houbovým, a strašně jsem se rozčilovala, jak ti lesáci jsou bezohlední - všechno poryté, rozryté, hlavně ta houbová místa. A pak mi to došlo - rozryli to divočáci, teda fest do hloubky. Pořád lepší než lesáci teda. Lesa u vás je velká škoda, lesáci bohužel pořád jedou v trendu nastoupeném v 19. století - těžit, vysoušet. |
Z. Lika 15.9.2017 11:19Re: Jo, houby Obalované bedly jsou jednička. A měla jsem moc ráda bramboračku s holubinkami. S dědečkem jsme vždycky vyrazili dopoledne do lesa, aby byly na poledne do polívky. |
Z. Lika 15.9.2017 11:17Re: Jééé houby!! Měli by se naučit houby vystavovat :-) Ona i ta prasátka vycvičená na lanýže se prý musejí na místě pokrotit, jinak si na lanýžích pošmáknou. Otravu nebrat!!! |
Z. Lika 15.9.2017 11:15Re: Jééé houby!! E.Šusová, to jsou parádní recepty! Taky jsem dostala chuť. A k těm lištičkám - připomněla jsi mi, že jsem je koupila na trhu v Trogiru (Chorvatsko). A měli i jiné druhy. Do té doby jsem považovala Chorvatsko za ouhor bez hub, ale asi to bude jinak. Lišky jsem osmahla do špaget, výtečné to bylo. |