7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houby

Snad rostou nejen u Xerxových?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ruščáková 15.9.2017 17:38

Re: papáníčko

Bedo u nás je většinou kolem vzrušujících 10-13 stupňů a od neděle prší denně. Topím a nejenže nosím dlouhé gatě, já nosím i nepromokavou bundu, ve které bych se za lepších časů upekla...:))

Z. Janaba 15.9.2017 17:17

Zde Kotas, mám dotaz

Tak mi teda řeknětéé, co to jéé! A to rychle "oprásknout" houby. Kamarádka donesla strašnost s velkým kloboukem a nohou jak od obřího pavouka a jednoho pavouka menšího. Nakázala osmažit na oleji jako řízky, nebo jenom obalené v mouce a kmínu na másle. Houby jím jen v bramboračce, tak to zbylo na muže. Vybral si mouku a kmín. Dle návodu jsem klobouk nakrájela na trojhránky, omoučnila, vrhla hroudu másla na pánev a posláze přidala houbu. Otočila jsem se k ledničce abych uklidila máslo, otočím se zpátky a máslo z pánve bylo pryč, nacucané v houbách. Znovu máslo, znovu vysublimovalo. V duchu jsem oslovila muže, jíš takové zrůdnosti, dobře ti tak, bude ti špatně, je tam půlka másla. Nebylo, vydrží hodně.

A teď zpátky k dotazu. Znamená "oprásknout" pochutnat si na tuku s houbovou příchutí, nebo to znamená spálit houby nasucho. Jak se to tedy dělá?

Z. Iva 15.9.2017 16:35

Něco z hlívy

Urodila se hlíva, něco jsem dala zmrznout, něco usmažila jako řízky a dvakrát jsem improvizovala - na oleji jsem osmažila do zlatova polokroužky cibule, přidala hlívu nakrájenou na proužky a dále opékala. Když hlíva pustila vodu, přidala jsem na větší čtverce nakrájenou kapii, osolila, opepřila, přidala trochu sójové omáčky a protože jsem neměla smetanu, tak jsem použila kostku sýra Palouček (Lučina z Lidlu), po rozpuštění sýra jsem ještě přidala trochu vody, aby měla omáčka správnou konzistenci a dochutila a ještě chvíli podusila. K tomu jsem vařila basmati rýži a udělala narychlo kuřecí prsa - na oleji, ochucená hrubě mletým pepřem.

Z. Lika 15.9.2017 14:56

Re: Včera, resp. dneska v noci

Nebo by to měli vědět na ušním!

T. Zana 15.9.2017 14:16

Re: Včera, resp. dneska v noci

Díky, zkusím zapátrat :-)

Z. Tečka 15.9.2017 13:47

Tak to tady pročítám

a dostávám podzimní chutě. Vytáhla jsem kousek hovězího žebra na polévku a nad žebrem je krásnej kousek masa. Je to jasné, zítra bude hovězí na houbách. Nebudou to zrovna plátky, ale plátečky, ono je to jedno. Už teď začínám mít Pavlova.

A začínám mít chutě na kachničku s červeným zelíčkem a knedlíkem. To je neklamná známka toho, že podzim opravdu nastává. V létě by mě to ani nenapadlo.

E. Šusová 15.9.2017 13:39

Re:

Jojojo, Fifijová by mohla vyprávět, jak jí bylo zle. brr. A měla chudák tehdy takovou radost, že má houby.

Z. Lika 15.9.2017 13:37

Re: Včera, resp. dneska v noci

Pak potápěčská finta: zacpat nos a pusu a silou vydechnout. To se teda dělá při potápění, tj. když se zvedá okolní tlak. Teď nevím - při přistávání se tlak v letadle naopak snižuje? Pak by se asi muselo vdechovat? Letuška by to ale měla vědět, určitě nejsi s takovým problémem sama.

O. Joklová 15.9.2017 13:29

Re: papáníčko

Ygo, přála bych ti to - ale sobě teda taky :-))))

vlastně je kalendářně ještě léto!!!!!!!!!!!!!!!!!!! snad ještě dorazí aspoň to babí, jinak jsem totál nešťastná :-(((

T. Zana 15.9.2017 13:24

Re: Včera, resp. dneska v noci

To bohužel nepomáhá - včera nad Prahou jsem měla docela nahnáno, jestli mi neprasknou bubínky :-(

Z. Lika 15.9.2017 13:09

Re: Včera, resp. dneska v noci

Široce zívat a hluboce žvýkat :D

Pěkně vítám z cest. Naštěstí se dnes relativně otepluje, tak to nebude takový šok oproti moři :-)

Z. Matylda 15.9.2017 13:05

Re: papáníčko

Zato Kačka když se vracela z termálů v Maďarsku, tak včera večer měli pořádnej problém dojet k nám domů, protože na Slovensku byla vichřice a silnice plný popadaných stromů...

T. Zana 15.9.2017 12:59

Re: Včera, resp. dneska v noci

Usnutí mi dělá problém i doma ve vlastní posteli, tohle bohužel není rada pro mne ;-)

Co je to svačina v letadle??? Snad u transatlantických letů... my dostali půl umělohmotného kelímku vody - a byla jsem tím příjemně překvapená :DDD

T. Zana 15.9.2017 12:53

Re: papáníčko

Chicht, včera po půlnoci bylo v Ruzyni 10 a drobně pršelo. Na mobilu jsem ještě měla bulharských čtyřiadvacet :-))

Z. Yga 15.9.2017 12:46

Re: Včera, resp. dneska v noci

Terka říkala, že na zalehnutí uší je nejlepší usnout hned, když si sedneš (:o))) - ovšem pak je zase nebezpečí, že zaspíš svačinu!

Těším se na vaše zážitky a vůbec, doufám, že jste fotili!!

Z. Lika 15.9.2017 12:45

Re:

Některé bedly jedovaté jsou, tady 1url.cz/KtUZF je o nich docela dobrý článek, a píše se tam, že právě zahradní bedly se k jídlu nehodí.

Z. Yga 15.9.2017 12:41

Re: papáníčko

No neke! Včera odpoledne bylo u nás takové horko, že psi ani moc neběhali. Potom sice přišel vichr a hodně se ochladilo, ale dneska je tady zatím docela hezky a dokonce sem tam svítí sluníčko. Já jsem ještě stále naboso v kraťasích a bavlněné košili. Doufám, že to takhle ještě chvilku vydrží

Z. Lika 15.9.2017 12:37

Další moc dobrá úprava

Na to jsou tedy dobré houby sušené, ale určitě i s těmi čerstvými by to šlo: je to běžné kuře (porce), pořádně okořeněné indickým "tandoori masala", osolené a nakonec obsypané nakrájenými houbami. Celé se to jednoduše upeče. Je to vý-bor-né. To tandoori masala není nijak pálivé, je vhodné i pro děti.

A. Lex 15.9.2017 12:37

Re: Houby

Tak to moje kamarádka u Zubří na Vysočině mi každý týden smutně referuje, že ani suchohříbeček. Její kamarád mykolog ji povídal, že i když byl letos sníh a dost u nich pršelo je podhoubí z předchozích suchých let poničené.

Z. Lika 15.9.2017 12:34

Re: Jééé houby!!

Koupila jsem jich tam asi třílitrový pytel a jen litovala, že nemůžu koupit i další houby - na lodi se musejí rychle zpracovat. I tak jsme měli tři dny výtečná houbová jídla.

O. Joklová 15.9.2017 12:27

papáníčko

houby mám moc ráda, nejvíc asi smetanovou houbovou máčku, na druhém místě hovězí na houbách, na třetím bramboračku nebo kulajdu s houbama, na čtvrtém a pátém smaženici a řízky, ale nepohrdla bych jistě ani jinou úpravou... ty první tři místa nejraději ze sušených, nic tak krásně aromaticky nevoní

už od minulého pátku je zima, chvílema prší a fičí ledovej severák rychlostí Irmy... včera jsem poníženě už oblíkla dlouhý gatě - ještě ve středu jsem hrdě vzdorovala (a dost promokla i s deštníkem)

a po návratu domů mi byla taková zima, že jsem se musela zalézt prohřát pod peřinu a následně jsem po dlouhých měsících natáhla dlouhý tepláky... dneska už trubky trochu vlaží

T. Zana 15.9.2017 12:14

Včera, resp. dneska v noci

jsme dojeli, aktuálně jsme dost mrtvolní... Ještě mě pálí oči (blbě snáším klimatizaci) a uši taky nejsou v normě - neznáte někdo něco šikovného proti zaléhání v letadle? Nikdy mi to nevadilo, ale letos teda docela nepříjemné.

Jinak k tématu - začínám doufat, že se na houby vypravíme. Umím sbírat kromě lišek jen hřibovité, ostatní se bojím, tak snad nějaké babky a tak by se mohly objevit, ne?

Hlásím se k těm, co oblibují klasickou smaženinci, bramboračku s houbami, hovězí na houbách... Málokdy mám hub tolik, abych se mohla začít rozhlížet po nějakém dalším receptu. Lišky jsem v posledních pár letech zase viděla (asi tři celkem :-/ ), před tím naposledy jako holka :-(

E. Šusová 15.9.2017 12:13

Re: Jééé houby!!

Já lišku beru jako nejnejneeeeej houbu, žádná se jí nevyrovná.Bohužle na ni člověk narazí málo A to rizoto!! V Chorvatsku bych taky houbovou žeň teda nečekala, hmm.

E. Šusová 15.9.2017 12:12

Re: Jééé houby!!

:-) no kdyby to bylo podle Rumíčka.... tak bychom se dlouho nikam nedostali. Páč on toho bažantíka vystaví tak pevně, že dostat ho od tama - a nevědět, kde je, to je něco. Stojí a stojí a stojí. A bažantik leží a leží a leží :D

Z. Tečka 15.9.2017 11:57

Re: Milá liko

My jsme s holkama takhle chodívaly do ohrad na Xaverově. Čistě koňské hnojení, stálo to za to. Chodily jsme brzo ráno, protože pak přijel první autobus z Prahy a ten byl plnej. Vyrojilo se to a všichni se hnali do ohrad. To my už jsme odcházely, akorát jsme si skákly do remízku pro pár hrušek a k obědu byly doma smažené žempiony.

No, taky už jen vzpomínky.

Z. Yga 15.9.2017 11:50

Re:

Hele - ale to mne nenapadlo, že právě bedla se dá s něčím zaměnit - šupinatý klobouk, prstýnek a dole není jedový kalich (takové jakoby vajíčko bez špičky). Jak já bych si dala bedlové řízky!!!

Z. Lika 15.9.2017 11:23

Re: Já, mlsný houbožrout

Připomněla jsi mi, jak jsem onehdy šla lesem tvz. houbovým, a strašně jsem se rozčilovala, jak ti lesáci jsou bezohlední - všechno poryté, rozryté, hlavně ta houbová místa. A pak mi to došlo - rozryli to divočáci, teda fest do hloubky. Pořád lepší než lesáci teda.

Lesa u vás je velká škoda, lesáci bohužel pořád jedou v trendu nastoupeném v 19. století - těžit, vysoušet.

Z. Lika 15.9.2017 11:19

Re: Jo, houby

Obalované bedly jsou jednička. A měla jsem moc ráda bramboračku s holubinkami. S dědečkem jsme vždycky vyrazili dopoledne do lesa, aby byly na poledne do polívky.

Z. Lika 15.9.2017 11:17

Re: Jééé houby!!

Měli by se naučit houby vystavovat :-) Ona i ta prasátka vycvičená na lanýže se prý musejí na místě pokrotit, jinak si na lanýžích pošmáknou.

Otravu nebrat!!!

Z. Lika 15.9.2017 11:15

Re: Jééé houby!!

E.Šusová, to jsou parádní recepty! Taky jsem dostala chuť. A k těm lištičkám - připomněla jsi mi, že jsem je koupila na trhu v Trogiru (Chorvatsko). A měli i jiné druhy. Do té doby jsem považovala Chorvatsko za ouhor bez hub, ale asi to bude jinak. Lišky jsem osmahla do špaget, výtečné to bylo.