Diskuze
ČLOVĚČINY: Martinské hody v Kyjově
Děkujeme za pochopení.
Hanča
Alčo,
pěkné povídání i fotky, zvláště krojovaná dvojice je půvabná !
kolemjdoucí
Re: To s tím kačerem mi nelíbí
Možná je to i porušení zákona.
Za týrání se považuje
a) nutit zvíře k výkonům, které neodpovídají jeho fyzickému stavu a biologickým schopnostem a prokazatelně překračují jeho síly, b) podrobit zvíře výcviku nebo je použít k veřejnému vystoupení či podobným účelům, pokud je pro ně spojeno s bolestí, utrpením nebo poškozením,
Alča
Děkuji všem za moc pěkné ohlasy
a pokud jen trošku můžete, určitě se jeďte na jih Moravy někdy podívat - stojí to opravdu za to!
YGA
Ještě k té huse
Zrovna jsem se vrátila z oběda a hádejte, co jsem si dala - ano, moji milí, byla to husa, husička, do červenohněda dobře vypečená. Sice to nebyla ta martinská, ale divoká (prý) s červeným zelíčkem a bramborovými knedlíčky - dnes a zítra jsou zde zvěřinové hody.
Olčava
Re: Ještě k té huse
Jejda, tak brzy oběd? Tak to já jdu taky něco vyhledat. Husička to asi nebude, ale já se neošidím...
terra
Díky za povídání
to jsem si nemohl nechat ujít - i když v mém rodokmenu by se široko daleko nenašel žádný Moravan... Krásně se to četlo. Skoro to vonělo.
A teď se omlouvám, bude to OT, ale sliby se mají plnit (nejen o Vánocích). A já jsem slíbil štolu (takže pan Kadlus si může skočit uvačit kafe, že...):200g rozinek, 100g sekaných mandlí, 50g kandovaného ovoce, 50g lískových oříšků, 100g marcipánu, asi 6 lžic rumu. Na těsto 500g hladké mouky, 50g droždí,75g cukru, 1/8 l vlažného mléka, 125g másla, 25g sádla, sůl, kůra z 1 citronu a asi 2 cm vanilky (nebo 1 vanilkový cukr).
Ovoce se nechá přes noc v rumu. Vypracuje se kynuté těsto, do kterého asi po 1/2 hodině všechny dobroty pokud možno stejnoměrně zapracujeme. Přidá se anýz, těsto se svine do role a nechá další 1/2 hodiny kynout. Mezitím se marcipán zpracuje s trochou rumu (někdo radši griotku). Z těsta se vyválí asi 5 cm vysoký oválný plát, asi do třetiny délky se vloží marcipánový váleček a těsto se kolem něj přehne. Vzniklý "schod" se lehce zamáčkne a štola se dá na plech na 5 minut odpočinout. Peče se asi 10 minut v silně vyhřáté troubě, pak se teplota zmírní a peče se ještě asi 3/4 hodiny. Horká upečená štola se polije 125 g přepuštěného másla a posype cukrem s vanilkou a navrch silně moučkovým cukrem. Polijeme zbytkem másla, necháme vychladnout. Vychladlou štolu ještě jednou pocukrujeme, zabalíme do alobalu a uložíme v chladu a suchu až do vánoc.
Nikdo neujídá, protože štola je asi 3 týdny pěkně kamenná a nepoživatelná, musí se péct kolem Mikuláše. Tolik naše "rodinná vídeňská štola", díky za pozornost a případným experimentátorům dobrou chuť. Možné dotazy zodpovím, jak budu umět..
veram
ach jo, za tohle by jednička u tabule nebyla ..., tak opravu:
Ty Bezručovy verše jsou krásnější, než jsem je z hlavy vytáhla..
Ej, ztepilí šuhaji v čižmách Vy, ej děvčata v suknici rudé,
vždy veselo bývalo v Kyjově, vždy veselo v Kyjově bude.
Beda
krásné povídání, krásné fotky
... třeba to malované ŽUDRO ... mám kořeny ny Moravě a taky jsme takové občas ještě při našich cestách vídávali ... tradice mají své kouzlo a svou chuť a vůni ... je dobře, že se stále udržují ... díky za to zprostředkování, musel to být prima zážitek
KláraS
krásné
moc krásné povídání Když to čtu cítím se jako vykořeněnej sídlištní pražák...
jiný Honza
Díky Alčo,
krásné povídání. Muselo to být fajn. Je dobře, že ještě jsou místa, kde dají na tradice a nedělají z toho jen divadlo pro "tůristy". Díky za zprostředkování.
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz