10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

BTW: Koláč

Mám přítelkyni. Velmi dobrou přítelkyni. A ta peče skvělý koláč. Je natolik neodolatelný, že nedílně patří k našim domácím oslavám. Mám na něj recept, zkoušela jsem ho několikrát upéct. Cizí ochutnavači byli nadšeni, ale my doma víme své - Zuzin koláč se prostě nedá zkopírovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hela S. 24.1.2006 9:54

Re: Fakt?

Lído, ano prosíííím. Chceme recepty! Když to nepůjde sem, tak na Hadopasy. Tam se to vejde! :-))))
Hela S. 24.1.2006 9:52

Re: Jedna praktická poznámka stran vlastních knih kuchařských:

:-))))))))))) Ale chlapům ten výrok raději nedávejte číst :-)))))))))))
Lída Š. 24.1.2006 9:52

Re: Jedna praktická poznámka stran vlastních knih kuchařských:

A co psi nežerou dávat chlapům?:-)))))))
Rpuť 24.1.2006 9:47

Jo, mám taky jednu starou "tetu" co vaří a peče nejlíp na světě a soustavně mě přivádí k šílenství,

protože zásadně všechno děla od oka. A recept z ní nevylomíte - neví! A můžete u ní stát a koukat jí do rukou, stejně je to bačkoru platný!
Jarka F. 24.1.2006 9:47

Jedna praktická poznámka stran vlastních knih kuchařských:

V té mé by mohl být prolog: "Chlapi sežerou všechno, a psům to raději nedávat..."
Lída Š. 24.1.2006 9:40

Fakt?

Jestli Vás maminčiny recepty zajímají - ráda se podělím:-) Ale varování -  nebude to čtení ke kafíčku
Lída Š. 24.1.2006 9:38

Re: YGO

Když se zmiňujete o výstavách - nevíte jak dopadla v Olomouci Pája??????
Hela S. 24.1.2006 9:34

Krásné povídání

Takové přátelství je vzácné a je moc dobře, když člověk má někoho takhle blízkého. Bez přátel je smutno a mít dobrou přítelkyni je vzácný dar. Co se týká koláčů, paní Ruščáková tu tajnou přísadu nakonec odhalila, v jejím případě to je přátelství. U nás doma se tomu říká, že je to pečené s láskou. Nejbáječnější buchty na světě pekla moje babička. Než zemřela, naučila mě je péct. Peču ráda a prý i dobře, ale babiččiny buchty to nejsou a nikdy nebudou. Ona do nich přidávala tu svoji lásku a starostlivost :-))
Asi jsem "zaostalá", ale co je to "GUMBO"?
Fallowa 24.1.2006 9:18

Re: Jo koláč

Prosím,najděte ty recepty - dobrý koláč s dobrou náladou - to by bylo žůžo!
Iva 24.1.2006 9:17

YGO

dorazíte taky na výstavu v únoru?
Iva 24.1.2006 9:15

Re: Jo koláč

Lído taky se přimlouvám za průběžné zveřejnění receptů. Třeba z toho i něco dáme dohromady :-) a bude z toho úplně nové jídlo
Ela 24.1.2006 9:14

Lasagne

Měla jsem v životě veliké štěstí, protože kromě jiného mi byly dopřány dvě takové kamarádky. A specielně pro ně dělám v prosinci babinec, na němž se podle termínu podávají mikulášské nebo vánoční lasagne. Původní recept byl mého tatínka, který jej přivezl ze slunné Itálie, a já už jenom napodobuju, ale moje nápodoba je pro děvčata něco jako Zuzin koláč - nepřekonatelná. Myslím, že by je klidně udělaly, ale vzhledem k pracnosti tohoto mého  modelu to asi ani nezkoušejí, a lámou je ze mě, je to pro ně vždycky svátek, když se nechám ukecat, udělám je a přivezu třeba na statek ke koním, kde je prostě celá parta - a nedá se to říci jinak - sežere. No a moc jsem se zasmála, když jsem si vzpomněla na svého muže, který pravidelně loudí o termín mikulášského babince, protože si je dobře vědom toho, že sice bude potupně vyhozen s celou smečkou k rodičům či na chalupu, ale na lasagních, které na něj budou doma čekat, se mu to bude bohatě rentovat. Neudělat alespoň tři porce pro něj by mi totiž strach nedovolil.
Iva 24.1.2006 9:13

Pečení není moje nejsilnější stránka

ale mám úžasný recept. Kdy se ze stejných surovin, ale mírným změněním pracovního postupu a dosypáním jiných pochutin, dá upéct takových 5 různých bábovek a buchet. No a nejlíp dopadlo těsto na letošní vánoční cukroví, tedy rohlíčky, to jsem nestihla upéct, protože ho rodinka prachsprostě sežrala (nesnědla) :-)
Fallowa 24.1.2006 9:12

Re: Jé, už dlouho jsem takový koláč nedělala.

Zvonící kolena se mi připomínají dnes a denně.Já jsem rovněž(coby pražská frajerka)od 15 let nosila v zimě krátké minisukně,k tomu tehdy móda předpisovala krátký kožíšek(tak krátký,aby byla minisukně vidět) a vysoké kozačky pod kolena.Takže dnes mi kolena sice nezvoní,ale bolí...
YGA 24.1.2006 8:59

Milá Lído,

okamžitě receptník Vaší maminky najděte a sem tam na Zvířetník šoupněte nějaký recept na dobrou náladu!
YGA 24.1.2006 8:55

Re: Jo a jinak podávám průběžné hlášení o teplotě

Jižní výspa Jižní Moravy 8.00 hod - 22 °C. Ač dnes bylo o dva stupně mrazivěji než včera, i mě se zdálo tepleji - dnes totiž nefoukal vítr.
Co se týče koláče s ovocem - i mi ho milujeme, ale nesmí být promazán marmeládou - dcera marmeládu nesnáší. Za to se může stříknout kopečkem šlehačky.
Lída Š. 24.1.2006 8:47

Jo koláč

Moje maminka dělala taky naprosto úžasný koláč. Říkala mu : Obezitník vítězný:-) Recept netuším navzdory tomu, že si máti recepty zapisovala, ale......Vybavuji si jen letecky a velmi nahrubo co je k němu napsáno: připravím mouku, vajíčka.  Díl rozinek sežere dcera, pes a zbytek já. Jdu  vvenčit psa a naklepu ořechy. Než jim namlátím zkazí se tuk. ...Ale to je hrubý nástin jejích receptů z kterých fakt nevím nic, akorát že slzy smíchu rozmažou další poznámky:-)
Vave 24.1.2006 8:43

Re: Jo a jinak podávám průběžné hlášení o teplotě

U nás bylo ráno stejně jako včera: -15,5. Zopakovala jsem včerejší venčící oblečení a pravděpodobně jsem se už trochu aklimatizovala, protože mi bylo o tři chloupky tepleji.
Vave 24.1.2006 8:41

Povídání dobré a vonavé,

jako ten přátelský koláč. :o)
D. R. 24.1.2006 8:30

Re: Jo a jinak podávám průběžné hlášení o teplotě

My jsme slabší, Podkrkonoší hlásí -19,5 v osm ráno (mám od Martina meteorologickou stanici a hrozně si to užívám :)))
Iva 24.1.2006 8:22

Jo a jinak podávám průběžné hlášení o teplotě

jen -22°C, kolem 8 ranní.
Iva 24.1.2006 8:12

Včera zrovna se u nás moje kamarádka stavovala

Vítek se mi smějě, že jsme spíš jak jednovaječná dvojčata. Když má jedna trable, ta druhá během chvilky volá, jestli nepotřebuje pomoc. strávili jsme super dovolenou, s dětmi a bez otců. Jedna vařila, druhá se starala o to, aby byla voda, dříví do kamen atd. a třetí zaměstnávala děti. Ráno se naladilo štrúdlem (fernetcitrus s jablečným džusem a zasype se skořicí) no a už se fungovalo. Zopakujeme :-)
Zdena bez psa 24.1.2006 7:39

Paní D.

Takových kamarádek je v životě opravdu jen pár. Já jsem si jednu porodila (ale prvních 20 let to rozhodně tak nevypadalo) a druhou mám poslední dobou moc zaměstnanou. Blíží se ale daňové přiznání, tak se zase sejdeme a pořádně pokecáme. A ne, jen telefonem a mailem.  Já jsem totiž momentálně zavostalej jedinec, který je přímo alergický na růžové formuláře .
Zdena bez psa 24.1.2006 7:32

Jé, už dlouho jsem takový koláč nedělala.

Moje robátka mne vycepovala tak, že jsem dělávala dorty s ovocem a želé. Děťátka nejedla krémy. Tak jsem tvořila dorty prokládané roládou (na řezu to tvořilo svislé proužky) a zdobené jen tím, co považovaly za jedlé. Takový dort mi běžně zvědavě vykukoval nad formu, tak jsem mu  udělala mantinely ze svačinového papíru.  Želé jsem uhladila plechovým hrníčkem naplněným horkou vodou. V dobách plného tréninku  (4 děti 4-5 dospělých) jsem měla recepty rozdělené podle ceny a obliby většinou strávníků. Překulily se roky a mně "spadly řemeny z transmise". Už vařím jen 2 - 5 porcí a recepty hodnotím podle doby úpravy. Včera jsem se tu jen kmitla, tak vám chci prozradit, že moje kolo mělo stejné potíže, jako Němci u Moskvy. Ta vazelína na přehazovačce je funkční max. do -5st. Tak dnes horák spinkal v chodbě u botníku. A bylo vyhráno. Když jste popisovali zvonící kolena, tak jsem si vzpomněla na jedno vlastní pubertální utrpení. To bylo ještě hluboko v minulém století a já, tak 17tiletá jela do Prahy při -20. Sukénky do půli stehen a PUNČOCHY. (punčocháče byly šílené a spíš nebyly) Ty nohy mi zvonily od pasu po palce. Zapadla jsem tenkrát do Darexu a za poslední peníz koupila nejšílenější brčálově zelené prolamované punčochy (ani tam nebyly punčocháče). Ještě dnes si dokážu představit ten průjezd, ve kterém jsem na sebe ten brčálový skvost natahovala.  
Hana Williamson 24.1.2006 4:05

GUMBO!

Pani D:
Dobre gumbo potesi na tele i na dusi. Mam novo-stare vydani jedne New Orleans cookbook (teda novo-,  asi 15 let novo-) a jsou tam jak levna, tak extravagantni gumbos. Ta levna jsou nejvic zajimava. Obcas to pripravuju, kdyz rodina a pratele navstivi nase Jizanske konciny - a tak jednou za dva mesice pro nas bez ohledu na navstevni kalendar. Ale podle toho, jak se to ma varit, je k tomu potreba okra- takova ta chlupata slizska puvodem africka zelenina, ktera tady v Jizni Karoline roste dobre a navic se da koupit zamrazena.  Co mne na tech puvodinch receptech zaujalo je, jak davaji instrukce - olej s moukou zvolna zahrivat, az to nabude barvy opecenych liskovych orisku, pak pridat cibuli, papriky, cesnek a co vse ostatni ... ? ... To uz je inspirace. .. Obcas clovek narazi na nepravdepodobna mista, kde je jidlo fantasticky - u silnice, polyesteronovy talire nebo misky - ale obsah, ze si chut pamatuju leta a snazim se to znovu vytvorit. Od Louisianskyho gumba dal k Nove Anglii - nekde u silnice Highway One ve state Maine, kolem Penobscot Bay (hodne na sever od otravnych turistickych atrakci jako Kennenkbunkport), absolutne perfektni humr, jeste voni morem, soli a morskejma rasama. V nobl podnicich to michaji s nadivkama a buh vi cim jeste, ale takovy cerstvy humr (lobster) perfektne udelan na vlastni noze (chuti) je neuveritelne lepsi nez ty nobl ... Zajimavy je, ze muj rodily jihokarolinsky manzel se naucil rozpoznat dobrou a spatnou jitrnici v Cesku podle vune a konsistence. A ty, co mu chutnaji, figuruji v jeho "etnickych" zazitcich jako fatasticke jidlo.  Takze jsem semlela gumbo, humry a jitrnice. Dobrou chut ...