28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

BTW: Koláč

Mám přítelkyni. Velmi dobrou přítelkyni. A ta peče skvělý koláč. Je natolik neodolatelný, že nedílně patří k našim domácím oslavám. Mám na něj recept, zkoušela jsem ho několikrát upéct. Cizí ochutnavači byli nadšeni, ale my doma víme své - Zuzin koláč se prostě nedá zkopírovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGA 24.1.2006 8:59

Milá Lído,

okamžitě receptník Vaší maminky najděte a sem tam na Zvířetník šoupněte nějaký recept na dobrou náladu!
Iva 24.1.2006 9:15

Re: Jo koláč

Lído taky se přimlouvám za průběžné zveřejnění receptů. Třeba z toho i něco dáme dohromady :-) a bude z toho úplně nové jídlo
Fallowa 24.1.2006 9:18

Re: Jo koláč

Prosím,najděte ty recepty - dobrý koláč s dobrou náladou - to by bylo žůžo!
Lída Š. 24.1.2006 9:40

Fakt?

Jestli Vás maminčiny recepty zajímají - ráda se podělím:-) Ale varování -  nebude to čtení ke kafíčku
Hela S. 24.1.2006 9:54

Re: Fakt?

Lído, ano prosíííím. Chceme recepty! Když to nepůjde sem, tak na Hadopasy. Tam se to vejde! :-))))
Zdena bez psa 24.1.2006 10:06

Re: Jo, jo, jo

Takové recepty jsou vlastně skvost a ty jsou v šuplíku nedoceněné.
Vave 24.1.2006 8:41

Povídání dobré a vonavé,

jako ten přátelský koláč. :o)
Iva 24.1.2006 8:22

Jo a jinak podávám průběžné hlášení o teplotě

jen -22°C, kolem 8 ranní.
D. R. 24.1.2006 8:30

Re: Jo a jinak podávám průběžné hlášení o teplotě

My jsme slabší, Podkrkonoší hlásí -19,5 v osm ráno (mám od Martina meteorologickou stanici a hrozně si to užívám :)))
Vave 24.1.2006 8:43

Re: Jo a jinak podávám průběžné hlášení o teplotě

U nás bylo ráno stejně jako včera: -15,5. Zopakovala jsem včerejší venčící oblečení a pravděpodobně jsem se už trochu aklimatizovala, protože mi bylo o tři chloupky tepleji.
YGA 24.1.2006 8:55

Re: Jo a jinak podávám průběžné hlášení o teplotě

Jižní výspa Jižní Moravy 8.00 hod - 22 °C. Ač dnes bylo o dva stupně mrazivěji než včera, i mě se zdálo tepleji - dnes totiž nefoukal vítr.
Co se týče koláče s ovocem - i mi ho milujeme, ale nesmí být promazán marmeládou - dcera marmeládu nesnáší. Za to se může stříknout kopečkem šlehačky.
Iva 24.1.2006 9:17

YGO

dorazíte taky na výstavu v únoru?
Lída Š. 24.1.2006 9:38

Re: YGO

Když se zmiňujete o výstavách - nevíte jak dopadla v Olomouci Pája??????
Iva 24.1.2006 10:39

My se tam minuly

ale, že prý dobře. Akorát ten titul z minulé výstavy jim byl odebrán, že prý se ještě tak mladým psům nedávají. Já se ftom nevyznám, až se tu Pája hukáže ona to poví přesněji.
Lída Š. 24.1.2006 12:04

Re: My se tam minuly

Jooo? To negomu:-( A že jsem výstavní šílenec mnohá desetiletí:-)
YGA 24.1.2006 11:16

Kde

je v únoru výstava? V Brně?
Lída Š. 24.1.2006 12:03

Re: Kde

11 -12. února - jako vždycky na výstavišti:-)
Iva 24.1.2006 12:13

Re: Re: Kde

Pája přijede , igdyž nebude vystavovat a Éfule to taky slíbila. No a já to spojím s povinnou návštěvou babiček, aby se doma neřvalo, že někam jen tak jedu :-)
Iva 24.1.2006 8:12

Včera zrovna se u nás moje kamarádka stavovala

Vítek se mi smějě, že jsme spíš jak jednovaječná dvojčata. Když má jedna trable, ta druhá během chvilky volá, jestli nepotřebuje pomoc. strávili jsme super dovolenou, s dětmi a bez otců. Jedna vařila, druhá se starala o to, aby byla voda, dříví do kamen atd. a třetí zaměstnávala děti. Ráno se naladilo štrúdlem (fernetcitrus s jablečným džusem a zasype se skořicí) no a už se fungovalo. Zopakujeme :-)
Zdena bez psa 24.1.2006 7:39

Paní D.

Takových kamarádek je v životě opravdu jen pár. Já jsem si jednu porodila (ale prvních 20 let to rozhodně tak nevypadalo) a druhou mám poslední dobou moc zaměstnanou. Blíží se ale daňové přiznání, tak se zase sejdeme a pořádně pokecáme. A ne, jen telefonem a mailem.  Já jsem totiž momentálně zavostalej jedinec, který je přímo alergický na růžové formuláře .
Zdena bez psa 24.1.2006 7:32

Jé, už dlouho jsem takový koláč nedělala.

Moje robátka mne vycepovala tak, že jsem dělávala dorty s ovocem a želé. Děťátka nejedla krémy. Tak jsem tvořila dorty prokládané roládou (na řezu to tvořilo svislé proužky) a zdobené jen tím, co považovaly za jedlé. Takový dort mi běžně zvědavě vykukoval nad formu, tak jsem mu  udělala mantinely ze svačinového papíru.  Želé jsem uhladila plechovým hrníčkem naplněným horkou vodou. V dobách plného tréninku  (4 děti 4-5 dospělých) jsem měla recepty rozdělené podle ceny a obliby většinou strávníků. Překulily se roky a mně "spadly řemeny z transmise". Už vařím jen 2 - 5 porcí a recepty hodnotím podle doby úpravy. Včera jsem se tu jen kmitla, tak vám chci prozradit, že moje kolo mělo stejné potíže, jako Němci u Moskvy. Ta vazelína na přehazovačce je funkční max. do -5st. Tak dnes horák spinkal v chodbě u botníku. A bylo vyhráno. Když jste popisovali zvonící kolena, tak jsem si vzpomněla na jedno vlastní pubertální utrpení. To bylo ještě hluboko v minulém století a já, tak 17tiletá jela do Prahy při -20. Sukénky do půli stehen a PUNČOCHY. (punčocháče byly šílené a spíš nebyly) Ty nohy mi zvonily od pasu po palce. Zapadla jsem tenkrát do Darexu a za poslední peníz koupila nejšílenější brčálově zelené prolamované punčochy (ani tam nebyly punčocháče). Ještě dnes si dokážu představit ten průjezd, ve kterém jsem na sebe ten brčálový skvost natahovala.  
Fallowa 24.1.2006 9:12

Re: Jé, už dlouho jsem takový koláč nedělala.

Zvonící kolena se mi připomínají dnes a denně.Já jsem rovněž(coby pražská frajerka)od 15 let nosila v zimě krátké minisukně,k tomu tehdy móda předpisovala krátký kožíšek(tak krátký,aby byla minisukně vidět) a vysoké kozačky pod kolena.Takže dnes mi kolena sice nezvoní,ale bolí...
Zdena bez psa 24.1.2006 10:03

Re: Fallowa

A taky Vám říkaly stařičké tetky : "Jen počkej, to se ti sečte."  Já už to neříkám, protože mne nestihla ztráta paměti.
Hana Williamson 24.1.2006 4:05

GUMBO!

Pani D:
Dobre gumbo potesi na tele i na dusi. Mam novo-stare vydani jedne New Orleans cookbook (teda novo-,  asi 15 let novo-) a jsou tam jak levna, tak extravagantni gumbos. Ta levna jsou nejvic zajimava. Obcas to pripravuju, kdyz rodina a pratele navstivi nase Jizanske konciny - a tak jednou za dva mesice pro nas bez ohledu na navstevni kalendar. Ale podle toho, jak se to ma varit, je k tomu potreba okra- takova ta chlupata slizska puvodem africka zelenina, ktera tady v Jizni Karoline roste dobre a navic se da koupit zamrazena.  Co mne na tech puvodinch receptech zaujalo je, jak davaji instrukce - olej s moukou zvolna zahrivat, az to nabude barvy opecenych liskovych orisku, pak pridat cibuli, papriky, cesnek a co vse ostatni ... ? ... To uz je inspirace. .. Obcas clovek narazi na nepravdepodobna mista, kde je jidlo fantasticky - u silnice, polyesteronovy talire nebo misky - ale obsah, ze si chut pamatuju leta a snazim se to znovu vytvorit. Od Louisianskyho gumba dal k Nove Anglii - nekde u silnice Highway One ve state Maine, kolem Penobscot Bay (hodne na sever od otravnych turistickych atrakci jako Kennenkbunkport), absolutne perfektni humr, jeste voni morem, soli a morskejma rasama. V nobl podnicich to michaji s nadivkama a buh vi cim jeste, ale takovy cerstvy humr (lobster) perfektne udelan na vlastni noze (chuti) je neuveritelne lepsi nez ty nobl ... Zajimavy je, ze muj rodily jihokarolinsky manzel se naucil rozpoznat dobrou a spatnou jitrnici v Cesku podle vune a konsistence. A ty, co mu chutnaji, figuruji v jeho "etnickych" zazitcich jako fatasticke jidlo.  Takze jsem semlela gumbo, humry a jitrnice. Dobrou chut ...
 
Hela S. 24.1.2006 13:14

...gumbo, humry a jitrnice

:-))) když se kouknu výš, tak my jsme tu semleli gumbo (teď už aspoň vím, co si pod tím představit ;-) ), koláče, buchty, nádivky do kuřete ... a vůbec to nevadí. Řekla bych, že právě naopak. Je fakt, že humři tu nejsou, ale to bude dané tím, že uprostřed Evropy nepatří zrovna k častým jídlům :-))))