Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

MLSOTNÍK: Tak ta bábovka

Já vím, slíbila jsem recept. Na bábovku, bramborovou. S tím, že dodám po Novém roce, protože tou dobou ji vždycky peču.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zano, skvělý recept, určitě vyzkouším. Jen do typické české hliníkové formy ač mám přesně tu stejnou modrou litinovou a děsně těžkou po babičce (už jsem se tu kdysi na tom shodly). Brambory máme také velice rádi, nikdy jsem z nich buchtu nedělala, je čas to změnit.

Tři dotazy. Na jaké slzičky strouháš brambory? Ona se vař.br. na jemno strouhat ani nedá, lepí se to už na struhadlo a vyléza matlačka. Ale možná že to je právě na těsto třeba. Druhý je ohledně vajec - opravdu se dává jen 1 žlotek? A třetí - jen 1 balíček prdopeče? Je v něm dost síly "vytáhnout" těžké těsto (navíc část s kakaem) nahoru, aby vypadalo nakynuté? Jinak já zůstanu u toho "dkg", stejně jako "dcl". Ale přiznávám, že když si teď rychle zapisuji nějaký recept (český, čí am.), tak už jsem se natolik poameričtila, že množství jako "lžici a lžičku" si zkracuji jako 2 tbs (lžíce- tablespoon), nebo 2 tsp (lžička-teaspoon). Někdo zkracuje buď "T" a "t", já to první. Zkracuje se to vůbec nějak v češtině? Většinou to vidím jen vypsané a když já s psaním spěchám, to am. už mi přijde rycheljší. Nebo se používá "Lž" a "lž".

A ještě. Udělala jsem silný, výborný hovězí vývar a z něj polévku. A dostala jsem chuť dát do ní drožďové knedlíčky (v dětství jsem tu horkou kaši mamince ujídalo rovnou z pánvičky). Čerstvé droždí tu běžně nekoupím, jednou jsem to kdysi zkoušela ze sušeného, nepovedlo se. Tak teď po letech jsem to paličatě chtěla zkusit znovu. Na trochu oleje jsem dala 3 lžíce granulí droždí, jenže jak tály, hned se patlaly. v "cucek". Tak jsem si řekla - je to sušené, tedy vypařená voda, musím vlhkost vrátit. Přilila jsme (nejprve trochu, pak víc) vody a dál míchala. A ejhle, získala jsem krásnou vláčnou kašičku, do které jsem (mimo plotnu) dál přidala vajíčko,majoránku, sůl s česnekem, pepř a dostatek strouhanky na zahuštění. Zavařené maličké knedlíčky byly výborné. Chotě jsem předem upozornila z čeho jsou a že kdyby mu nechutnaly, klidě mi je může dát. Nedal , chutnaly mu též.

0 0
možnosti
Foto

Maričko, fakt strouhám brambory najemno. Ono asi přijde na brambory, možná u vás je to fakt problém. Kdysi jsem měla mačkadlo, taky po našich, i když asi ne až tak staré jako forma. To se bohužel časem rozpadlo, ale dokud fungovalo, tak se z něj občas sunula tak trochu kaše, ale ono to celkem ničemu nevadilo. Naopak strouhat brambory na velkých slzách bych moc nedoporučovala, přijde mi, že by těsto bylo "drsné". Ale možná to chce zkusit...

Fakt se dává jen jeden žloutek a jeden prdopeč.

Drožďové knedlíčky se u nás nedělaly, vždycky jen játrové. Dneska dělám většinou krupicové, je to takový recept líné kuchařky a chutnají nám. Je to z jednoho celého vejce, lžičky másla (myslím, že neexistuje zkratka), 5 dag (;-D) krupice a soli. Smíchat a rychle vkládat do vroucí polévky (nesmí stát). Vařit klasicky asi deset minut.

0 0
možnosti
Foto

Pred Vanoci si tu v DD kupuji Kartoffelkuchen. Je to tuzsi, vlacne, s rozinkama a desne dobre. Tvuj recept urcite vyzkousim. Ne dnes. Dnes bude "co lednicka dala". Hezky vecer s babovkou preji.

0 0
možnosti
Foto

"Co lednička dala" bude dnes u nás taky. Nějak jsem poslední dobou víc nakupovala, než se stihlo sníst. Je nejvyšší čas s tím zatočit.

Kartoffelkuchen bude nejspíš příbuzný té mojí bábovky :-).

0 0
možnosti
Foto

L46e41n50k38a 89B46l72a93z65a

20. 1. 2023 12:56

Dag je častá přezdívka jména Dagmara, tak mi bylo divné, co dělá v bábovce. ;-D

No ale teda že dkg neodpovídá konvencím, podle Wikipedie, to mě pobavilo! Viz:

dekagram: 1 dag = 10 g = 0,01 kg. V této souvislosti je častou chybou užívání zastaralé podoby zkratky pro dekagram, dkg, která neodpovídá konvencím (správně je dag). Samotným nesklonným výrazem "deka" (či zkomoleně "deko") v běžném jazyce vždy rozumíme právě dekagram.

0 0
možnosti
Foto

Přísnost musí bejt, kdepak nějaký zastaralý výrazy ;-D.

0 0
možnosti
ZM

Z11. 26M72a53t73y18l76d31a

20. 1. 2023 11:48

Bramborová bábovka má stejnou chybu jako jiná těsta- prdopeč. Takže se spíš vrhnu na něco kynutého...

0 0
možnosti
EZ

Jestli se mohu zeptat, co je špatného na "prdopeči"? Já si kupuju takový ten "s vinným kamenem" či jak se to jmenuje.

0 0
možnosti
EB

není nad staré formy na bábovku a koláč! pořídila jsem si postupně tři ve velikosti velká-menší-nejmenší od známého, který je starožitník-vetešník :-) a k Vánocům jednu novou velkou formu na koláč, protože ta původní už nás opustila, ohlodána zubem času. o víkendu bude perník s jablky, mám nový recept. minulý víkend byly bramboráky, tak bramborový recept až zase ten příští ;-)

0 0
možnosti
Foto

Někdy loni jsem v nějakém krámě zahlédla přesně tu svoji modrou formu. Chvíli jsem uvažovala, jestli bych si ji neměla koupit, ale pak jsem usoudila, že té mojí vlastně nic není, a ušetřila 1 400 Kč 8-o.

0 0
možnosti
Foto

To vypadá náramně, asi vyzkouším, ale jen z poloviční dávky. Pořídila jsem si takovou malinkou formu, tak tam by se to mohlo vejít. Všechny rodinné formy, vykrajovátka a formičky se tak nějak nenápadně a pozvolně přestěhovaly k dceři.

ad dag: hned při čtení receptu mi naskočilo - slezte s toho lustru Dagu Bedmene, ale tak nějak mi to úplně neladilo, až po chvíli mi došlo, že s lustru lezl Donald a Dag Bedmen se proháněl úplně někde jinde ;-D

0 0
možnosti
Foto

Malinkou formu mám taky... akorát jsem ještě nesebrala odvahu ji vyzkoušet. Když ona tahle stará (počítám, že bude mít nějak ke stovce let ;-)) je báječná...

0 0
možnosti
Foto

Zano, díky za recept. Bramborovou buchtu jsem tedy ještě nedělala ale možná někdy zkusím,brambory taky oblibuji na všechny způsoby,tak uvidíme. Bohužel nemám balkon a tak nevím,jak se s tím vypořádat,zřejmě sníst za tepla.;-DR^V

0 0
možnosti
Foto

Jenny, za oknem by to taky mělo jít. Teda pokud se ti na ni neslítne ptactvo nebeské ;-).

U nás dneska byla na dopoledne Megginka. Dělala jsem jahelník - ona jak je ten psí vegetarián , tak byla z něj celá divá (aby si někdo nemyslel, že týráme němou tvář: němá tvář samozřejmě dostává maso. Ale kdyby si mohla vybrat, tak kus sejra nebo něco sladkýho - to jsou ty pravé psí pochoutky ;-D;-D

0 0
možnosti
ZL

Dostala jsi mě, Dagu Bedmene! ;-D Teď mě to bude pokaždé při pečení této bábovky nutit, abych si vzala teplé spodní prádlo!

Moc děkuju za recept, těšila jsem se, a podobně jako Eva miluju brambory (třeba přidané do těsta na domácí chleba, no náramné!).

Chtěla jsem se zeptat, křehne tato bábovka rychleji než třená? A všimla jsem si, že ji krájíš přímo ve formě - jde dobře vyklopit?

No jo, už se na ni těším R^

0 0
možnosti
ZL

O té křehkosti vlastně asi píšeš - čili déle vydrží vláčná (pokud nezmizí jinak) ;-D

0 0
možnosti
EZ

Krásný pátek i nadcházející víkend všem a díky za bezva recept. Miluju bramborové cokoli, hlavně, že jsou tam brambory, takže bramborovou bábovku určitě někdy vyzkouším.

A taky jsem se poučila...."dag" mi sice připadá divné, ale když se to tak teď píše, tak holt jo no;-D;-D

0 0
možnosti
Foto

to je jistě kvůli deci a deka... desetina a desetinásobek by se měly lišit i v zápisech zkratek...

0 0
možnosti
Foto

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

peču málo - a když už, tak konzervativně. Takže bábovka pěkně třená z pěti vajec...

jste mě po ránu dostaly s těmi dekagramy. Já stále píši dkg...

0 0
možnosti
ZL

Zapátrala jsem a zkratky dag a dkg jsou dublety, tj. obě správně (příručka jazyka českého Ústavu pro jazyk český). Dg je opravdu pouze decigram i podle příručky :-)

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz