29.1.2023 | Svátek má Zdislava


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tak ta bábovka

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 20.1.2023 19:39

Zano, skvělý recept, určitě vyzkouším. Jen do typické české hliníkové formy ač mám přesně tu stejnou modrou litinovou a děsně těžkou po babičce (už jsem se tu kdysi na tom shodly). Brambory máme také velice rádi, nikdy jsem z nich buchtu nedělala, je čas to změnit.

Tři dotazy. Na jaké slzičky strouháš brambory? Ona se vař.br. na jemno strouhat ani nedá, lepí se to už na struhadlo a vyléza matlačka. Ale možná že to je právě na těsto třeba. Druhý je ohledně vajec - opravdu se dává jen 1 žlotek? A třetí - jen 1 balíček prdopeče? Je v něm dost síly "vytáhnout" těžké těsto (navíc část s kakaem) nahoru, aby vypadalo nakynuté? Jinak já zůstanu u toho "dkg", stejně jako "dcl". Ale přiznávám, že když si teď rychle zapisuji nějaký recept (český, čí am.), tak už jsem se natolik poameričtila, že množství jako "lžici a lžičku" si zkracuji jako 2 tbs (lžíce- tablespoon), nebo 2 tsp (lžička-teaspoon). Někdo zkracuje buď "T" a "t", já to první. Zkracuje se to vůbec nějak v češtině? Většinou to vidím jen vypsané a když já s psaním spěchám, to am. už mi přijde rycheljší. Nebo se používá "Lž" a "lž".

A ještě. Udělala jsem silný, výborný hovězí vývar a z něj polévku. A dostala jsem chuť dát do ní drožďové knedlíčky (v dětství jsem tu horkou kaši mamince ujídalo rovnou z pánvičky). Čerstvé droždí tu běžně nekoupím, jednou jsem to kdysi zkoušela ze sušeného, nepovedlo se. Tak teď po letech jsem to paličatě chtěla zkusit znovu. Na trochu oleje jsem dala 3 lžíce granulí droždí, jenže jak tály, hned se patlaly. v "cucek". Tak jsem si řekla - je to sušené, tedy vypařená voda, musím vlhkost vrátit. Přilila jsme (nejprve trochu, pak víc) vody a dál míchala. A ejhle, získala jsem krásnou vláčnou kašičku, do které jsem (mimo plotnu) dál přidala vajíčko,majoránku, sůl s česnekem, pepř a dostatek strouhanky na zahuštění. Zavařené maličké knedlíčky byly výborné. Chotě jsem předem upozornila z čeho jsou a že kdyby mu nechutnaly, klidě mi je může dát. Nedal , chutnaly mu též.

T. Zana 20.1.2023 20:16

Maričko, fakt strouhám brambory najemno. Ono asi přijde na brambory, možná u vás je to fakt problém. Kdysi jsem měla mačkadlo, taky po našich, i když asi ne až tak staré jako forma. To se bohužel časem rozpadlo, ale dokud fungovalo, tak se z něj občas sunula tak trochu kaše, ale ono to celkem ničemu nevadilo. Naopak strouhat brambory na velkých slzách bych moc nedoporučovala, přijde mi, že by těsto bylo "drsné". Ale možná to chce zkusit...

Fakt se dává jen jeden žloutek a jeden prdopeč.

Drožďové knedlíčky se u nás nedělaly, vždycky jen játrové. Dneska dělám většinou krupicové, je to takový recept líné kuchařky a chutnají nám. Je to z jednoho celého vejce, lžičky másla (myslím, že neexistuje zkratka), 5 dag (;-D) krupice a soli. Smíchat a rychle vkládat do vroucí polévky (nesmí stát). Vařit klasicky asi deset minut.

Z. Lika 21.1.2023 7:17

Občas narazím na zkratky PL a ČL, spíš v rukou psaných receptech :-) A k těm bramborám jen pro jistotu dodám, že se strouhají na "mrkvové" slzičky, sice nadrobno, ale stále ještě takové slzonitky. Zdejší struhadla mají ještě možnost "drtě" a je to hlavně na syrové brambory, řekla bych.

S těmi sušenými kvasnicemi do knedlíčků je to dobrý nápad. Jen jsme tu kvasnicovou kašičku vždycky osmahli trochu dohněda, jinak nám v bříšku kvasnice rády ožily ;-D

Š. Matyášová 23.1.2023 9:23

kávová lžička-KL

čajová lžička - ČL

Polévková lžíce - PL

E. Schlittermann 20.1.2023 16:17

Pred Vanoci si tu v DD kupuji Kartoffelkuchen. Je to tuzsi, vlacne, s rozinkama a desne dobre. Tvuj recept urcite vyzkousim. Ne dnes. Dnes bude "co lednicka dala". Hezky vecer s babovkou preji.

T. Zana 20.1.2023 16:53

"Co lednička dala" bude dnes u nás taky. Nějak jsem poslední dobou víc nakupovala, než se stihlo sníst. Je nejvyšší čas s tím zatočit.

Kartoffelkuchen bude nejspíš příbuzný té mojí bábovky :-).

L. Blaza 20.1.2023 12:56

Dag je častá přezdívka jména Dagmara, tak mi bylo divné, co dělá v bábovce. ;-D

No ale teda že dkg neodpovídá konvencím, podle Wikipedie, to mě pobavilo! Viz:

dekagram: 1 dag = 10 g = 0,01 kg. V této souvislosti je častou chybou užívání zastaralé podoby zkratky pro dekagram, dkg, která neodpovídá konvencím (správně je dag). Samotným nesklonným výrazem "deka" (či zkomoleně "deko") v běžném jazyce vždy rozumíme právě dekagram.

T. Zana 20.1.2023 14:00

Přísnost musí bejt, kdepak nějaký zastaralý výrazy ;-D.

E. Beranová 20.1.2023 15:15

na to mne napadla hláška " Dagmara, Dagmara, co v bábovce dělala? Nic, jen půl bábovky spapala" ;-D

Z. Matylda 20.1.2023 11:48

Bramborová bábovka má stejnou chybu jako jiná těsta- prdopeč. Takže se spíš vrhnu na něco kynutého...

E. Zvolánková 20.1.2023 12:14

Jestli se mohu zeptat, co je špatného na "prdopeči"? Já si kupuju takový ten "s vinným kamenem" či jak se to jmenuje.

E. Beranová 20.1.2023 13:29

chicht - pro prdopeči s vinným kamenem těsto vyjelo do výšky jak kaše z Hrnečku, vař! ;-D chuťově prima, nepadalo na jazyk jako u některých škrobových prdopečů.

T. Zana 20.1.2023 14:02

Matyldo, možná ten s vinným kamenem by ti mohl vyhovovat.

Z. Matylda 20.1.2023 14:45

Zkusila jsem to a Mušketýr se šklebil jen o něco míň, že ho z toho bolí žaludek taky.

T. Zana 20.1.2023 14:48

Njn... tak nic :-/

E. Beranová 20.1.2023 10:23

není nad staré formy na bábovku a koláč! pořídila jsem si postupně tři ve velikosti velká-menší-nejmenší od známého, který je starožitník-vetešník :-) a k Vánocům jednu novou velkou formu na koláč, protože ta původní už nás opustila, ohlodána zubem času. o víkendu bude perník s jablky, mám nový recept. minulý víkend byly bramboráky, tak bramborový recept až zase ten příští ;-)

T. Zana 20.1.2023 14:05

Někdy loni jsem v nějakém krámě zahlédla přesně tu svoji modrou formu. Chvíli jsem uvažovala, jestli bych si ji neměla koupit, ale pak jsem usoudila, že té mojí vlastně nic není, a ušetřila 1 400 Kč 8-o.

E. Beranová 20.1.2023 15:57

nové formy jsou drahé - hlína je drahá, energie taky a je to pracné, pokud se forma opravdu vyrábí ručně. já ji mám od paní z Jičínska, od které jsme kdysi na Veselém kopci ve skanzenu koupili velký pekáč s poklicí na drůbež, taky skvělá záležitost. :-)

Z. Olčava 20.1.2023 10:16

To vypadá náramně, asi vyzkouším, ale jen z poloviční dávky. Pořídila jsem si takovou malinkou formu, tak tam by se to mohlo vejít. Všechny rodinné formy, vykrajovátka a formičky se tak nějak nenápadně a pozvolně přestěhovaly k dceři.

ad dag: hned při čtení receptu mi naskočilo - slezte s toho lustru Dagu Bedmene, ale tak nějak mi to úplně neladilo, až po chvíli mi došlo, že s lustru lezl Donald a Dag Bedmen se proháněl úplně někde jinde ;-D

T. Zana 20.1.2023 14:07

Malinkou formu mám taky... akorát jsem ještě nesebrala odvahu ji vyzkoušet. Když ona tahle stará (počítám, že bude mít nějak ke stovce let ;-)) je báječná...

E. Beranová 20.1.2023 16:01

nabyla jsem zkušenost, že nové kameninové formy se musí "zapéct", nasáknout pečením jako nový klavír muzikou :-) ze starých bábovkových forem a formiček je pečivo lahodné, kdežto ty nové první dva tři koláče upečou dobře, ale fádně :-)

Z. Jenny 20.1.2023 9:53

Zano, díky za recept. Bramborovou buchtu jsem tedy ještě nedělala ale možná někdy zkusím,brambory taky oblibuji na všechny způsoby,tak uvidíme. Bohužel nemám balkon a tak nevím,jak se s tím vypořádat,zřejmě sníst za tepla.;-DR^V

T. Zana 20.1.2023 14:11

Jenny, za oknem by to taky mělo jít. Teda pokud se ti na ni neslítne ptactvo nebeské ;-).

U nás dneska byla na dopoledne Megginka. Dělala jsem jahelník - ona jak je ten psí vegetarián , tak byla z něj celá divá (aby si někdo nemyslel, že týráme němou tvář: němá tvář samozřejmě dostává maso. Ale kdyby si mohla vybrat, tak kus sejra nebo něco sladkýho - to jsou ty pravé psí pochoutky ;-D;-D

Z. Jenny 20.1.2023 14:14

R^V Meginka je božííí! ;-D

Z. Lika 20.1.2023 7:27

Dostala jsi mě, Dagu Bedmene! ;-D Teď mě to bude pokaždé při pečení této bábovky nutit, abych si vzala teplé spodní prádlo!

Moc děkuju za recept, těšila jsem se, a podobně jako Eva miluju brambory (třeba přidané do těsta na domácí chleba, no náramné!).

Chtěla jsem se zeptat, křehne tato bábovka rychleji než třená? A všimla jsem si, že ji krájíš přímo ve formě - jde dobře vyklopit?

No jo, už se na ni těším R^

Z. Lika 20.1.2023 7:33

O té křehkosti vlastně asi píšeš - čili déle vydrží vláčná (pokud nezmizí jinak) ;-D

Š. Matyášová 20.1.2023 9:34

ano,brambory ji drží vláčnou,podobně jako banány...

T. Zana 20.1.2023 8:52

Ona není úplně křehká, spíš hutná, úplně jiná než nadýchané piškotové bábovky (ty já nerada ;-)

Vyklopit jde dobře, ale musí jít ven, hned když trochu vychladne. Já ji dala stydnout na balkon a zapomněla ji tam přes noc. To už moc dobře nešlo.

Z. Lika 20.1.2023 9:02

Aha, takže postup s vyklápěním bude klasický, to znám a jde to moc dobře. Že ti ji na balkoně nespucly sýkory? ;-D

A co se týče nadýchanosti - uvidím, jak uspěju, v tom máme s MLP naprostý rozpor. Ale příští týden má přijet kamarád, takže když tak bábovku dostane s sebou (nesmím ji sníst sama, i když bych to určitě dokázala, a bramborová bude vynikající, to je mi jasné už teď).

Š. Matyášová 20.1.2023 9:38

u nadýchané,si vždycky vybavím skvělého herce Leoše Suchařípu s jeho "dusivka!" když viděl bábovku..