29.1.2023 | Svátek má Zdislava


MLSOTNÍK: Tak ta bábovka

20.1.2023

Já vím, slíbila jsem Lice recept. Na bábovku, bramborovou. S tím, že dodám po Novém roce, protože tou dobou ji vždycky peču.

Pekla jsem i letos. Poctivě jsem zdokumentovala uvařené brambory.

Půl kila uvařených brambor.

Pak jsem je oloupala a začala strouhat… a úplně zapomněla, že mám taky fotit. Takže tu zábavnější fázi, zahrnující hňácání nastrouhaných brambor s moukou, máslem, vejci atd. a zejména vpravování kakaa do části těsta (tj. fotky rukou, obalených těstem a válu s hnědým flekem uprostřed) bohužel neuvidíte.

Probrala jsem se až po upečení, hotové dílo vyfocené mám. Tak prosím o shovívavost, popusťte meze fantazii (a případné škodolibosti, příprava bramborové bábovky je opravdu něco jako zápasy v bahně).

Hotovo

Jestli se vám zdá, že ta forma je trochu nadměrečná, máte úplně pravdu. Je ještě po babičce, z dob, kdy se v ní peklo pro pět až šest osob. Peče úžasně, nejsem schopná se jí vzdát (a to jsem si časem pořídila dvě další – jednu takovou rozumně střední, jednu malinkou – tak akorát pro dva).

Rozpis pro rozumně velkou formu (na obrázku se v té litinové krčí dvojnásobek):

  • 8 Dg, nově dag* tuku
  • 15 dag cukru (mívám tendenci dávat méně, ale na chuti se to pozná)
  • 1 žloutek

To všechno utřít do pěny. Přidat:

  • 25 dag hrubé mouky + 1 balíček prdopeče + 1 balíček vanilkového cukru (nedávám a nepostrádám)
  • 25 dag uvařených, vychladlých, oloupaných a nastrouhaných brambor
  • Špetku soli
  • Šťávu, případně kůru z citronu, máte-li použitelnou.

Těsto je třeba rozdělit na tři díly - malý, větší, největší. Ze všech vyrábím buřtíky délky odpovídající vnitřnímu obvodu formy. Největší přijde dospod (litinovou formu je třeba řádně vymazat a vysypat), dělám do něj žlábek na nejmenší kakaový díl. Ten je tudíž třeba ještě vylepšit o 2 – 3 lžičky kakaa, já dávám spíš víc, mám ráda výraznější chuť. To je ten okamžik, kdy kakaem je zmatlaný vál, moje ruce, nůž, kterým se snažím největší vrstvy těsta odstranit… případně nějaké skončí na zemi a tak vůbec okolo.

Poslední (světlý) buřtík by bylo vhodné aplikovat umytýma rukama, ale většinou si je jen oškrábnu tím upatlaným nožem. Snažím se, aby světlé buřtíky ve formě překryly i po stranách ten kakaový, protože – co si budeme povídat – ten je nejlepší!

V té velikánské litinové formě bábovku peču asi tři čtvrtě hodiny. Následkem těch brambor je výrazně hutnější, „vlhčí“ a déle vydrží. A dá se zamrazit, což vysvětluje ten gigantický rozpis, když jsme na to jen dva (ano, v té formě na fotce bylo skutečně cca kilo těsta).

Dobrou chuť!

* Ad moje zkratka Dg: takhle se to učilo, když jsem chodila do školy. Posledně mi to Lika opravovala na dkg. Haha, špatně! Nejnovější korektní zkratka je dag! To koukáte, co. Já teda koukala určitě…

Z téhle formy bývaly dílky o hodně větší.

Foto: Zana

Zana Neviditelný pes







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !