Sobota 21. června 2025, svátek má Alois
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

JAPANORAMA: Procházení žaludkem

diskuse (12)

Když se jednomu zasteskne v Japonsku po českém jídle, nemusí zoufat, že prakticky na nic takového nenarazí. Skoročeským něčím ho zachrání Poláci.

Polské nakládané okurky a jejich řezy

Nejen suši živ jest Japonec. Vliv geograficky i kulturně blízkých zemí i turistické zkušenosti se podepisují i do jeho jídelníčku. Na čínskou restauraci, připravující krajové speciality, či všeobecně čínské cokoliv narazíte všude. Z korejské kuchyně v Japonsku zdomácnělo kaloricky i cholesterolově vydatné grilování dobře prorostlého vepřového či hovězího, které vydatnou měrou přispívá k zakulacování japonské populace. Vietnamská kuchyně, reprezentující po Číňanech a Korejcích třetí nejpočetnější menšinu, si zatím své místo pod japonským sluncem hledá. Korejským kaloriím zdatně konkurují konzumační řetězce importované z Ameriky; provozovny husté sítě hamburgeráren a smažíren kuřat jsou oblíbeným cílem japonských rodin. Cílem, který si zpravidla vydupou utěšeně tloustnoucí dětičky. Mezi evropskými zaujímají prvenství restaurace italské. Bylo mi vysvětleno, že důvodem je lehkost italských jídel srovnatelná s japonskou. To však již přestává platit, protože do jídelních lístků japonských ristorantů a trattorií v posledních letech pronikají steaky a burgery s italskou tváří a podobné pokrmy velké kalorické ráže. Hlavní jídelní peloton uzavírají restaurace indické a thajské.

Co milovníci české kuchyně? Přijdou si na své? Poptávka by určitě byla - ve více než 250 českých pobočkách japonských firem už za zhruba dvacet let prorotovaly tisíce manažerů a techniků. Řada z nich si chuť českých jídel tu a tam připomněla. Možnost objednat si takový pokrm je však podle všeho nedostačující. Během svého japonského pobytu jsem z dálky pozoroval vzestup a posléze strmý pád tří českých restaurací, další dvě v Tokiu a několik i mimo něj existují. Důvod nízké penetrace podniků s českým jídlem podle mě nespočívá v chuti, ale ve stylu. Japonec i našinec očekává českou hospodu, avšak dostane se mu na Hochklasse si hrajícího restaurantu téměř francouzských parametrů - jídlo je podávané na metrových talířích, uprostřed nichž se krčí nazdobený kousek masa dekorativně pošprycaný omáčkovou mřížkou. Oblíbené bramboráčky se takřka vyvažují zlatem.

Polský tavený sýr

Neslavně to vypadá i s nabídkou v prodejnách, a to i v těch, které oplývají poměrně širokým sortimentem dovážených potravin. V mnou oblíbeném řetězci Gjómu Super, který připomíná naše Makro, suverénně vedou potraviny polské - zřejmě jde o zboží, které bylo odmítnuto náročným českým zákazníkem... Tavené sýry, kysané zelí a hlavně nakládané okurky, chutí velmi podobné do věčných lovišť odšedším znojemským. Sušené ovoce, mezi nímž mě zaujaly datle. Zeměpis mi napovídá, že Polsko leží zatím poněkud severně na to, aby se tam datlovníku dařilo. Podíval jsem se tedy na odvrácenou stranu sáčku a zjistil, že polský výrobek má svůj původ v íránské sklizni. Trump by se měl předtím, než svému spojenci pošle do stejnojmenných kasáren své hochy, podívat, jestli se nejedná o porušení embarga. Ale to se snad na datle zatím nevztahuje. Ve vedlejším regále lze sáhnout po lotyšských sardinkách, o kus dále po bulharském medu. A mezi tím vším se tiše vznáší české prd. Aspoň mé rodné Polabí by se mohlo pochlapit a začít konkurovat svým velkopardubickým materiálem zde oblíbené polské konině, kterou japonští labužníci s oblibou pojídají po plátcích syrovou.

Polská konina

Pozdrav bulharských včelařů

Bulharský med jsem poprvé zahlédl ve velkoryse pojaté expozici této země na mezinárodním veletrhu Foodex, který často slouží jako vstupní brána zahraničních potravin. „Jen se snažte, kluci bulharští,“ pomyslel jsem si tehdy s notnou dávkou skepse. Kluci se zřejmě snažili, protože po několika málo letech, milí čeští včelaři, na japonský trh skutečně pronikli. Foodexu se s rok od roku rostoucí metráží a vládní podporou účastní i české firmy, bohužel pouze výrobci chlastu. Jiné firmy o vývoz do Japonska nestojí? Nebo je problém v tom, že výrobci potravin v Česku už vlastně skoro nejsou čeští? Mantra našeho velvyslanectví zní „business především“. Po Japonsku běhají čeští průmysloví a obchodní komorníci. Obchodní firmy s českými kořeny jsou tu také. Zázemí tu tedy je. Avšak jedinou českou poživatinou, na kterou hlavně v předvánočním období zatím narážím, je čokoláda jistého královédvorského výrobce, kterou má na pultech výhradně obchodní řetězec Kaldi. Což není příliš. A tak si při občasném pojídání vlastnoručně připraveného vepřa knedla polského zela alespoň zazpívám „Jeszcze Czechy, Morawy i Śląsk nie zginęły“.

Autor je výzkumník a podnikatel žijící už téměř třicet let v Japonsku. Převzato z jeho blogu na stránkách JAPONSKO.JP, kde je k dispozici i minigalerie

Jan Kovanic
21. 6. 2025

Vysokoškolské tituly se v anglosaském světě moc nepoužívají.

Aston Ondřej Neff
21. 6. 2025

Vidina zeleného socialismu a síla průmyslu dobra je příliš velká.

Petr Homola
21. 6. 2025

Jejich samotné vlastnictví představuje destabilizační faktor.

Martin Tůma
21. 6. 2025

Naše Země by vytvořila černou díru ráže 9mm...

Ivo Fencl
21. 6. 2025

A o čem tento hnusota-horor pojednává?

Lidovky.cz, ČTK
20. 6. 2025

Evropa nebude schopná pomoci s jednáním mezi Spojenými státy a Íránem o jaderném programu islámské...

ČTK, Lidovky.cz
20. 6. 2025

Tyčkařka Amálie Švábíková obsadila páté místo na mítinku Diamantové ligy v Paříži. Česká...

berr Roman Berežanský
20. 6. 2025

Obrovská čísla, která nevycházejí. Ruský velvyslanec ve Spojeném království Andrej Kelin v...

Petr Koten
20. 6. 2025

Zatím si na EuroBasketu v Brně vedou parádně. České reprezentantky nedaly šanci ani Portugalkám a...

Václav Havlíček
20. 6. 2025

Fotbalová Sigma Olomouc je blízko novému majiteli. Hlavní akcionář klubu, spolek SK Olomouc Sigma...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz