Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
EVROPA: EU pozměňuje minulost aneb 1984 v praxi
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J. Vyhnalík 26.1.2013 13:46Re: ajaj Neměla by ta panenka být spíš pork virgin? Na jídelním lístku jsem jsem kdysi zahlédl překlad správný, tedy pork tenderloin. Ovšem v originále bylo "vepřová panenka s oblohou" a překlad zněl "pork tenderloin with heaven"! :-D |
J. Barto 26.1.2013 13:30Re: Pane Machu Proti tak silnemu argumentu neni proste obrana.Jsem rad, ze jsem jeste nebyl zahanben pripomenutim, ze jsem vynechal vuz. |
J. Jehlík 26.1.2013 13:04Re: Pane Machu Příspěvek o koze. |
V. Němec 26.1.2013 13:02Re: k máslu Podle mne jde hlavně o to že se upravují úřední listiny a to dokonce soudní rozhodnutí, podle našich zákonů je to trestný čin (falšování nebo pozměňování) úřední listiny. Je naprosto jedno čeho se to týká při prokázání takového jednání by měl ten nebo ti kteří se na tom podíleli potrestán dle zákona a ti nejvyšší odstoupit |
B. Hudzieczek 26.1.2013 12:45Ropný odpad? Nevím jak jste přišel na to, že pomazánkové máslo je ropný odpad - jedná se v zásadě o škrobem (více nebo méně) ztuženou sedlou smetanu. Pokud posbíráte smetanu z méka a necháte sednout, pak dostanete (i doma) výrobek značně podobný pomazánkovému máslu. Do průmyslově vyráběného PM se pak zřejmě přidávají nějaké stabilizátory, aby se zastavil proces kvašení (nebo se možná smetana předem nějak tepelně konzervuje). PM je tedy živočišného původu, z kravského mléka, má nižší obsah tuku než máslo a vyšší podíl vlhkosti. Něco jiného jsou margariny, které jsou rostlinného původu, ztužovány chemickou cestou. |
L. David 26.1.2013 11:22Jak typické ! Spolek prolhanců z Brusele přece ani nedokáže jednat jinak, než se pomatenými způsoby zabývat tak světobornými problémy, jako je název nějaké doposud oblíbené pomazánky. |
J. Barto 26.1.2013 11:03Pane Machu Napsal to uz vystizne pan Pekarek. Ale jeste neco, uz uverejneni Vaseho clanku Vas usvedcuje z hloupeho srovnani. A jinak, otevreny trh EU predpoklada asi take, ze pomaz. maslo muze byt vyvazeno i do ciziny. Kde si pak duverivy zakaznik koupi vyrobek, ktery s maslem nema nic spolecneho. Tak jako se zde kupuje " cokolada" vyrobena z krmeni pro velbloudy. Zajiste jste ale byl velkym bojovnikem, za uznani jedinecnosti znacky olomouckych syrecku! |
J. Dobrý 26.1.2013 10:43Re: k máslu A jeste neco. Tuku (mlecneho) je tam 33%. Sacharidu (mlecnych i skrobu dohromady) 5.5% pritom samotne mleko obsahuje necelych 5% sacharidu. Takze skoro vyhradne mleko, s nakyslou chuti od zakysane smetany. |
J. Dobrý 26.1.2013 10:38Re: k máslu Lidicky, nez se zacnete hadat zjistete si fakta. Slozeni pomazankoveho masla: zakysaná smetana, sušené mléko, sušená syrovátka, bramborový škrob, jedlá sůl ( max. 1% ) Zadna ropa, zadne rostline tuky. Vyrobek primarne z mleka se skrobem na zahusteni (prectete si slozeni "nizkotucnych" jogurtu) Tedy zadny "margarin" Jednoduse genialni, genialne jednoduche. |
P. Pekárek 26.1.2013 10:25Pane Machu Přes všechny chyby, které EU má je to něco, co nás posune od bolševiků k západní Evropě.Samozřejmě, že v tom jsou i blbosti ( žárovky, ohnutí banánbů a jiné) ale stejně bychom bez EU byli v háji.. Ale vašich 40.000 volebních hlasů a víc ani ň to nemůže změnit. Až budete mít 5,5 milionů, pak ano."Zatím můžete jen vzhlížet k Václavu Klausovi a opakovat jeho mantru" EU jsou zločinci " |
B. Rudolf 26.1.2013 9:48Zkuste jim to vytknout přímo Pane Mach, mám sice na Evropskou unii značně negativní názor, ale na kritice našich politiků směrem k ní se mi nelíbí její trivialita a omezení se na destruktivnost. S vážným vlivem EU na naše životy se asi budeme muset smířit. Proto bychom se ji měli snažit pozitivně ovlivňovat. To, co jste napsal, nemusí být banalita (pokud šlo o omyl nebo nedopatření), ale může to být podstatné (pokud šlo o "samozřejmost"). Jak to opravdu bylo, lze zjistit pouze komunikací se zástupci EU. Je to (přinejmenším potenciálně) vážná věc a měla by být kritizována v Evropském parlamentu. Protože jde o elementární úctu k pravdivosti. Mnohem více mi ale vadí, že z české strany nezaznívá vzhledem k EU dostatečně fundovaná kritika deficitu demokracie obsazování a fungování jejích vrcholných orgánů. To je zásadní, protože nedemokratická organizace těžko obhájí demokracii. |
E. Sevrát 26.1.2013 9:30Re: k máslu Tuhle jsem si dal v restauraci Cikánskou pečeni a až pak jsem zjistil,že není udělána z dnes korektně řečeno Roma.Totéž se mi stalo u Španělského ptáčka-ptáček nikde natož importovaný ze Španělska - EU by měla tvrdě zakročit,když už nemá žádné jiné problémy. |
S. Netzer 26.1.2013 8:51Re: k máslu Manipulace s fakty a klamání spotřebitele je označování kunerólu za máslo. |
P. Lenc 26.1.2013 8:29Re: A proč předpokládáte, že když vám něco nechutná, Přesné. |
J. Vydra 26.1.2013 6:35doufám že jste to hnal výš pane Mach! jednak nesmíme dovolit nějakým potentočkovaným byrokratům, aby se takto chovali - protože "EU" to opravdu, ale opravdu nepozměnila, jen nějaký snaživý byrokrat (nedivil bych se, kdyby to byl čochčoch). Za druhé je důležité, abyste to dotáhl do konce a potrestal tak určitého individuálního člověka - a tím zabránil tupcům jako ten první dopisovatel tady, aby zase házeli na "EU" špínu. EU nezabíjí lidi, lidi zabíjí lidi, abych si vypůjčil moudro od pištolníků z USA. Děkuji a držím vám palce ve vašem úsilí! |
P. Boublíková 26.1.2013 5:51Re: k máslu Mluvte za sebe, mně pomazánková másla (dělají se samozřejmě z rostlinných tuků a nikoiv z ropy, jak se domnívá paní Kulhánková) velice chutnají. A v článku jde opravdu o něco jiného, to nešťastné pomazánkové máslo je jen příklad bruselské manipulace s fakty. |
L. Krajicek 26.1.2013 4:01Re: k principu V prvé řadě kdo to je "my jako spotřebitelé, kterýém vždy vadilo . . ." Pokud já vím, tak nám jako spotřebitelům to nikdy nevadilo. Co je komusi za našimi hranicemi do toho, jak si tady U NÁS DOMA!!! co nazýváme. Co je vůbec komusi za našimi hranicemi do toho, jak si tady U NÁS DOMA!!! mluvíme. Nám tady bylo úplně jedno, jak se ten váš "kunerol" popisuje na obalech a vám také může být jedno, kolikrát do týdne ho kdo snídá. Nevím o případu, že by nějaký cizinec před tím, než začne cokoliv konzumovat, běhal po ústavech pro jazyk český, prováděl mnohojazyčné překlady a konzultoval název jídla s potravinářskými laboratořemi, případně opatřoval znaleckými posudky. Zdechl by totiž hladem. Klidně si snídejte třeba kaviár, což jsou jikry poze z jeseterovitých ryb. Většinou se však jedná o hnusnou jikrovitou hmotu, s kaviárem nemající nic společného. Vrcholem je "baklažánový kaviár", který nepochybně brzy skončí u soudu. Zúčastnění úředníci a soudci, doufám, v ústavech s klikami pouze zvenčí. |
P. Bures 26.1.2013 1:52ajaj Ono přeložit to do pár jazyků není sranda, ale nebylo to potřeba. Když půjdu do cizokrajné sámošky, lapnu něco v kelímku, namažu to, tak jsou dvě možnosti - chutná nebo nechutná. Když jsem alergik, prozkoumám složení nebo si koupím něco známého. U masových výrobků z kůží a sóji se to taky tak nehrotí. Že vytlačí v dalekých zemích domácí másla se čekat nedalo. Jinak překlad pomazánkového másla do EN: butterish spread? Navíc máslo je etymologicky prostě něco co se maže, ne něco s jistým obsahem konkrétního tuku. Pomazánkové máslo trochu smrdí pleonasmem. Měli tam dát poznámku pod čarou, že ve zdrojovém jazyce je to něco jako spread nahrazující máslo, odtud název. Ale zase fajn podívat se, jak vynalézavě se tam překládá. Zakázal bych taky vepřovou panenku, poslal bych ji do Bruselu přeloženou jako pork doll. Pak už zbývají jen roasted gypsies a autorem na blogu zmiňovaná pleťová mléka. Představa nesvéprávných turistů, kterak v Posázaví tlačí za kravatu pleťové mléko a bublají si k tomu s V. Brodským, by měla příslušné úředníky budit ze sna.. |
Z. Kulhánková 26.1.2013 1:29Říkat ropnému odpadu "máslo" je ovšem orwellovina ještě horší. |
J. Kanioková 26.1.2013 1:29A proč předpokládáte, že když vám něco nechutná, že to nechutná všem ? Ale o to v článku vůbec nejde. Spíš o to, že Moskva nás taky "chránila".... Dnes vám nevadí bruselská "ochrana" před pomazánkovým máslem. Co to bude dalšího za týden, měsíc, rok a přitom vás začnou chránit před lecčím, co vy rád? EU je prostě moloch na hliněných nohou, které se pomaloučku hroutí, drolí, a který se čím dál méně štítí čehokoliv, jen aby udržoval v Evropanech zdání o své nepostradatelnosti a jediné možné variantě budoucnosti. Robejšek napsal - "Soustátí je mocnější než jeho části jen tehdy, když je akceschopné. Od toho stavu je však EU dosti vzdálena." Potěmkiádou bude čím dál vzdálenější... Proto to upravování skutečnosti. Dokonce se připravuje cosi jako regulace médií - Zpráva doporučuje přenesení dalších pravomocí do Bruselu „Existují závažné důvody pro to, aby se EU zaměřila na ochranu svobody slova a pluralismus“, ha ha ha, pěkný eufemismus... Fakt Orwell ! - http://jdem.cz/x2wh4 |
P. Andrle 26.1.2013 0:43k máslu Pane Machu, nevím jak Vy, ale nám jako spotřebitelům vždy vadilo, že se jakýsi socialistický "kunerol" nazývá máslem. Jde o hnusnou pomazánku s máslem nemající nic společného. Mezi námi - i ta chuť je margarinová. Tak proč Vám vadí rpzhodnutí z Bruselu. Vždyť oni nás vlastně chrání. Opravdu snídáte ten kunerol každé ráno? |
M. Prokop 26.1.2013 0:26No co, od Goebbelse někdo čekal nějakou politickou koreknost? Tak proč od Brusele? |