Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
EVROPA: Cukr, nepřítel lidstva
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R. Gramblička 9.11.2015 9:46Re: cukr tu je už sto let PS: před půl rokem se mi pokazila bedna a na novou jaksi nemám nazbyt ale nijak zvláště mi nechybí |
M. Mýval 9.11.2015 13:24Dnes je v televizi sto prdů Než to člověk projde, je večer |
J. Slanina 9.11.2015 9:31Re: cukr tu je už sto let A dnes je v televizi asi tak co???? |
R. Langer 9.11.2015 12:54Re: cukr tu je už sto let Jo, dřív dřepěli v hospodě, jinde nebylo kde. |
J. Pražák 9.11.2015 8:42Jde o hamižnost výrobců Do všech potravin dávají glukozový syrup, ještě škodlivější než cukr z řepy, nebo třtiny. Stejný jed je nasycený palmový tuk, který se dává do každé sušenky, dříve byl pouze v jádrovém mýdle s jelenem,..... |
P. Boublíková 9.11.2015 9:08Re: Jde o hamižnost výrobců Glukozovy sirup, správněji glukozo-fruktozovy, není nic jiného než než zhydrolyzovany řepný nebo třtinový cukr. Rozdíl je jenom v tom, že hydrolýza neprobehne ve střevě konzumenta, ale předem v enzymové reaktoru. Výrobcům se tato procedura vyplatí, protože sladivost směsi glukóza+fruktóza je vyšší než sladivost cukru (sacharózy). Spotřeba sirupu je tedy menší a ve výsledku i konzument spotřebuje sacharidů méně. Pozor na různé stravovací fámy... |
J. Pražák 9.11.2015 9:17Re: Jde o hamižnost výrobců Vyrábí se hlavně z kukuřice, ne? Cukr dělá i objem, co je levnější než cukr a voda? |
P. Boublíková 9.11.2015 9:29Re: Jde o hamižnost výrobců V tom případě by šlo skutečně o glukozovy sirup, hydrolyzat kukuřičného škrobu (ale na různých výrobcích jsem zatím zaregistrovala jen glukozo-fruktozovy). Ve finále není až takový rozdíl, zda konzumujete škrob (brambory, rýže, pečivo...) nebo glukózu, pokud máte dost pohybu (viz můj příspěvek níže) a průběžně energeticky využívate sérovou glukózu. Kdo sedí na zadku, ten by měl glukózu konzumovat raději ve formě škrobu - vzestup hladiny sérové glukózy není po jídle taky rychlý a slinivka nedostává tolik zabrat. |
M. Mýval 9.11.2015 9:31aspartam a voda Jenže lidi zjistili, že jsou umělá sladidla ještě větší sajrajt a výrobci přicházejí o kšeft |
R. Gramblička 9.11.2015 9:50Re: aspartam a voda nejsou sajrajt, jen u všeho platí, že všeho moc škodí. Třeba sladidlo ze stévie je bez problému |
M. Mýval 9.11.2015 13:31i stevie rozhodí inzulin Neškodí sice přímo, ale pokud si dám čaj se stevií, dostanu vlčí hlad. Když si ho dám s cukrem, je to OK. Takže kostka cukru určitě uškodí míň než bageta |
R. Langer 9.11.2015 12:53Re: Jde o hamižnost výrobců Cukr není škodlivý a NENÍ to žádný JED! |
J. Pražák 9.11.2015 15:12Re: Jde o hamižnost výrobců Pro zdravého sportovního člověka, který se nepřejídá sladkým snad ak škodlivý není. Ale máme 900 000 diabetiků. To před vynálezem cukru nebylo. |
O. Horák 9.11.2015 7:33A zdravotnictví ostrouhá Co je nejvíce k vzteku je to, že z těchto speciálních daní na ochranu zdraví (tabákové výrobky, alkohol) nedostane nic přímo zdravotnictví a pak se zase velkohubě kecá, kolik se muselo dát na zdravotnictví z rozpočtu (kam jdou celé daně za nezdravost). Takže ono si ti nemocní platí tu péči navíc a nemohou za to, že ty prachy stát prošustruje většinou jinde a pak velkohubě zdravotnictví hodí ohlodanou kost. |
P. Boublíková 9.11.2015 5:19Nedostatek pohybu je imho klíčový Vždyť i diabetes 2. typu je primárně onemocněním inzulinových receptorů (hodně laicky řečeno "zarostou tukem") a teprve v následně fázi se vyčerpá pankreas a utlumi produkci inzulínu. Kdo má hodně pohybu, může ztláskat všechno. Daní na cukr se neřeší příčina... |
P. Dvořák 9.11.2015 3:00Proč jenom Ukrajina? Čokoládu budou shazovat také letky amerických letadel, jak vypráví v jedné ze svých starých, typicky líbivých, kýčovitých písniček (?) vemlouvavým hlasem Miroslav Černý. |