6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Cukr, nepřítel lidstva

O škodlivosti dnešní astronomické spotřeby návykové glukózy (50 kg ročně na osobu) téměř nikdo rozumný nepochybuje a charizmatický kuchař dostal další možnost propagace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Gramblička 9.11.2015 9:46

Re: cukr tu je už sto let

PS: před půl rokem se mi pokazila bedna a na novou jaksi nemám nazbyt ale nijak zvláště mi nechybí

M. Mýval 9.11.2015 13:24

Dnes je v televizi sto prdů

Než to člověk projde, je večer

J. Slanina 9.11.2015 9:31

Re: cukr tu je už sto let

A dnes je v televizi asi tak co????

R. Langer 9.11.2015 12:54

Re: cukr tu je už sto let

Jo, dřív dřepěli v hospodě, jinde nebylo kde.

J. Pražák 9.11.2015 8:42

Jde o hamižnost výrobců

Do všech potravin dávají glukozový syrup, ještě škodlivější než cukr z řepy, nebo třtiny. Stejný jed je nasycený palmový tuk, který se dává do každé sušenky, dříve byl pouze v jádrovém mýdle s jelenem,.....

P. Boublíková 9.11.2015 9:08

Re: Jde o hamižnost výrobců

Glukozovy sirup, správněji glukozo-fruktozovy, není nic jiného než než zhydrolyzovany řepný nebo třtinový cukr. Rozdíl je jenom v tom, že hydrolýza neprobehne ve střevě konzumenta, ale předem v enzymové reaktoru. Výrobcům se tato procedura vyplatí, protože sladivost směsi glukóza+fruktóza je vyšší než sladivost cukru (sacharózy). Spotřeba sirupu je tedy menší a ve výsledku i konzument spotřebuje sacharidů méně. Pozor na různé stravovací fámy...

J. Pražák 9.11.2015 9:17

Re: Jde o hamižnost výrobců

Vyrábí se hlavně z kukuřice, ne? Cukr dělá i objem, co je levnější než cukr a voda?

P. Boublíková 9.11.2015 9:29

Re: Jde o hamižnost výrobců

V tom případě by šlo skutečně o glukozovy sirup, hydrolyzat kukuřičného škrobu (ale na různých výrobcích jsem zatím zaregistrovala jen glukozo-fruktozovy).

Ve finále není až takový rozdíl, zda konzumujete škrob (brambory, rýže, pečivo...) nebo glukózu, pokud máte dost pohybu (viz můj příspěvek níže) a průběžně energeticky využívate sérovou glukózu. Kdo sedí na zadku, ten by měl glukózu konzumovat raději ve formě škrobu - vzestup hladiny sérové glukózy není po jídle taky rychlý a slinivka nedostává tolik zabrat.

M. Mýval 9.11.2015 9:31

aspartam a voda

Jenže lidi zjistili, že jsou umělá sladidla ještě větší sajrajt a výrobci přicházejí o kšeft

R. Gramblička 9.11.2015 9:50

Re: aspartam a voda

nejsou sajrajt, jen u všeho platí, že všeho moc škodí. Třeba sladidlo ze stévie je bez problému

M. Mýval 9.11.2015 13:31

i stevie rozhodí inzulin

Neškodí sice přímo, ale pokud si dám čaj se stevií, dostanu vlčí hlad. Když si ho dám s cukrem, je to OK. Takže kostka cukru určitě uškodí míň než bageta

R. Langer 9.11.2015 12:53

Re: Jde o hamižnost výrobců

Cukr není škodlivý a NENÍ to žádný JED!

J. Pražák 9.11.2015 15:12

Re: Jde o hamižnost výrobců

Pro zdravého sportovního člověka, který se nepřejídá sladkým snad ak škodlivý není. Ale máme 900 000 diabetiků. To před vynálezem cukru nebylo.

O. Horák 9.11.2015 7:33

A zdravotnictví ostrouhá

Co je nejvíce k vzteku je to, že z těchto speciálních daní na ochranu zdraví (tabákové výrobky, alkohol) nedostane nic přímo zdravotnictví a pak se zase velkohubě kecá, kolik se muselo dát na zdravotnictví z rozpočtu (kam jdou celé daně za nezdravost).

Takže ono si ti nemocní platí tu péči navíc a nemohou za to, že ty prachy stát prošustruje většinou jinde a pak velkohubě zdravotnictví hodí ohlodanou kost.

P. Boublíková 9.11.2015 5:19

Nedostatek pohybu je imho klíčový

Vždyť i diabetes 2. typu je primárně onemocněním inzulinových receptorů (hodně laicky řečeno "zarostou tukem") a teprve v následně fázi se vyčerpá pankreas a utlumi produkci inzulínu. Kdo má hodně pohybu, může ztláskat všechno. Daní na cukr se neřeší příčina...

P. Dvořák 9.11.2015 3:00

Proč jenom Ukrajina?

Čokoládu budou shazovat také letky amerických letadel, jak vypráví v jedné ze svých starých, typicky líbivých, kýčovitých písniček (?) vemlouvavým hlasem Miroslav Černý.