6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

2020: Vyhlídky na turbulentní rok

Vážení a milí, odmlčel jsem se teď na nějakou dobu, protože jsem si potřeboval dát aspoň krátký odpočinek. Ani psaní se nedá provozovat úplně nonstop a navíc si myslím, že zrovna o Vánocích by se člověk nemusel nutně zabývat právě politikou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Kocourek 31.12.2019 5:57

Jenom k tomu smazanému telefonu. Ve firmách je normální, že zacházení s daty po odchodu zaměstnance podléhá nějakému formálně stanovenému režimu. Máme GDPR a pod.

Klidně si dovedu představit, že se zařízení ihned uvedou "do základního stavu". Vedení nechce běhat po soudech za "ztrátu" osobních dat.

Možná se časem zákony překývnou na opačnou stranu, takže bude naopak nutné všechna data zakonzervovat jako případný soudní důkaz, ale zatím to tak není.

J. Jurax 30.12.2019 16:34

K tomu smazanému telefonu Flinten Uschi - koukám, že ta Evropa je přece jenom jedna. Rozdíly se smazávají, což potěší ... více Evropy nám třeba!

R. Benýšek 30.12.2019 15:38

Zkusil jsem si ten zajímavý příměr cvičně představit v reálu: střet nezadržitelné síly s nepohnutelným objektem. Třeba jako střet povodně s horou. A vyšlo mi v tomto případě obtečení hory vodou jinudy, a příslušné škody jinde - v okolí hory. Což by v rámci Francie mohlo být co? Škody pro nějakou specifickou skupinu obyvatelstva? Či pro nějaký jiný stát? - sousední, či spíše ekonomicky závislý, popřípadě obojí? Kdysi se velké interní problémy státu řešily vojenským výbojem, či alespoň přeneseně válkou v nějaké cizí, daleké zemi. A dnes?

P. Staronový 30.12.2019 16:01

Pro celou EU. Už takhle se skládá na francouzské zemědělce.

I. Štípek 30.12.2019 14:45

Přečtu si to, později, od vás vždycky, ale co vím už teď - kdybych měl dost peněz, odstěhuju se do své milované Británie, protože má dvě velké výhody: s Evropou může obchodovat, ale zároven je od ní oddělena myšlenkou hlubší než Kanál. A do Čech můžu jezdit a porovnávat...cože? Že bych měl zůstat doma a neutíkat?

V. Podracký 30.12.2019 12:27

Prosím Vás jaké prognózy zemí, kde je 40% žen bezdětných, kde se obyvatelstvo pravidelně doplňuje vytěžováním východoevropských zemí (u nás jen minimálně, ale Ukrajina ztratila od pádu SSSR 8 mil. obyvatel), kde podíl muslimského obyvatelstva rapidně stoupá (30% školní mládeže ve Francii má muslimské pozadí) a které vlastně za dvě generace tu už nebudou. Rozvrátit postupně jednu zemi na Východě za druhou je nutné, aby se obyvatelstvo Západu doplnilo. Taktéž nedovolit rozvoj Východu, aby se obyvatelstvo nevracelo. Řešme skutečné problémy!

Š. Hašek 30.12.2019 14:32

R^

Velice trefná připomínka!!!

Ale pan Kechlibar "za to nemůže".

D. Polanský 30.12.2019 11:34

To je dobře, že mezi VB a EU bude konkurence, jelikož jenom z konkurence se rodí technologický a jiný pokrok. Nedej Bože, aby si rozuměly, to je cesta do pekel.

P. Staronový 30.12.2019 10:59

Škoda, že článek https://echo24.cz/a/Su7GL/desitky-era-pseudoelit je asi většině nedostupný, bylo by to vhodné doplnění Kechlibara.

Jen malá ukázka: "Typickou větou pseudoelit je fráze: Jak můžou voliči rozhodovat tak neuvědoměle? Proč nechtějí otevřené hranice, když je chceme my? Proč si neuvědomují, jak zásadní je boj proti klimatické změně, a nejsou kvůli němu ochotni změnit svůj styl života? Vzdát se aut, životní úrovně, létání na dovolenou, masa? Proč stejně jako my nechápou, že práva a nároky různých sexuálních menšin jsou momentálně tím hlavním, co musíme řešit? Proč si to stejné nemyslí o genderových prioritách? Proč nechtějí, aby světu vládla alespoň polovina žen, byť za cenu kvót? Proč nechtějí, aby se Evropa konečně pořádně integrovala a překonala éru národních států?"

D. Polanský 30.12.2019 11:36

Protože lidé jsou již geneticky konzervativní a novinkám nevěří, a natož někomu, kdo jim tvrdí, že jim chce jenom dobro a hlavně že je moudřejší než oni.

P. Staronový 30.12.2019 12:16

Nevěří? Proč potom ten náhlý vzestup popularity zelených, Pirátů, Macrona, proEUnijních stran, ... ?

J. Jurax 30.12.2019 16:50

Protože ty pseudoelity - ostatně jiní než pseudoelitní pitrysové najmě v orgánech EU a i zemích tzv. Západu u moci nejsou - jsou na rozdíl od sprostného lidu blbé jak pučtok. Dozelena gender LGBT blbé.

M. Mařák 30.12.2019 9:38

Dobrý článek až na obvyklé nepřesnosti týkající se vývoje ve Francii. Ale chápu, že autor asi neumí francouzsky a u nás, či v Německu se patrně k relevantním informacím o Francii nejde dostat. Takže zatím druhá nejdelší stávka v historii země vstupuje do třicátého dne a jedná se o stávkové hnutí státních zaměstnanců, to je dobré si uvědomit, no a takřka výhradně z oboru železniční dopravy.

Ve Francii existuje 42 speciálních důchodových režimů pro státní zaměstnance, z nichž ten nejvýhodnější a zároveň v dnešní době nejneuvěřitelnější mají samozřejmě železničáři, tedy státní dráhy SCNF a RAPT (veškerý transport v Paříži). Macron se snaží celou dobu prosadit důležité pravicové reformy jak to v Německu ve své době udělal kancléř Schroder a je více než logické, že neustále naráží na odpor levice s extrémní levicí (Žluté vesty) a v současnosti s důchodovou reformou na hradbu odborářské neústupnosti. Stávka je organizována odbory CGT, což je nejsilnější odborářská organizace ve státním sektoru, která jsou známá svou neústupností a nechutí k jakémukoliv kompromisu.

Naposledy se o podobné reformy pokoušel premiér A.Juppé a po zhruba tří týdenní stávce státního sektoru v prosinci roku 95 důchodovou reformu stáhl a odborům ustoupil.

Š. Hašek 30.12.2019 10:05

Řekl bych, že Francie je "dost ztracená". Budeme sledovat, zda tiskárny Eura pojedou dost rychle.

Nejen Francie.

M. Mařák 30.12.2019 10:15

Pokud se Macronovi nepodaří pravicové reformy, mám určité pochybnosti o tom, že to zvládne tak, jak si to představoval, sle naděje umírá naposled, bude to samozřejmě složitější.

A to píši s vědomím, že bych musel pracovat ještě minimálně deset let, tedy do šedesáti pěti-šesti.

Š. Hašek 30.12.2019 10:35

Zde poznamenám, k Vaší poslední větě:

Věk odchodu do důchodu jest variabilní. Průběžný důchodový model je možno nabízet v "nekonečně variantách", jen je nutno matematicky to propočítat a politicky se dohodnout. Znamenalo by to ovšem i změnu takovou, že si účastník bude sám nadále platit třeba zdravotní daň!

Příklad (zjednodušeno, nepočítáno celostátně, demograficky): odchod do penze již v padesáti letech, penze třeba na hodnotě 50% hodnoty v pětašedesáti letech, dále nutnost platit zdravotní daň, platit daně ......občane, dělej si jak uznáš za vhodné. Jasně vhodné pro samostatné, šetrnější.

Kolem sebe jsem sledoval kolegy, kteří měli naprostý hokej v "řádném důchodu", předdůchodu, předčasném důchodu! Dokonce tvrdili, že zaměstnavatel je nepustí (!!!) do důchodu podle jejich varianty! Málem mě z toho často kleplo.

Pozoroval jsem veliké "snížení samostatného uvažování"!!! A to i v rámci našeho velice jednoduchého současného státního systému.

Jsou země (chytré), kde se zdravotní daň vybírá celý život (podporuje to určitě ekonomicko-mozkovou činnost/úroveň obyvatelstva).

Místy mimo stěžejní myšlenku článku, zkráceno, zjednodušeno!

M. Mařák 30.12.2019 10:48

I tady by po reformě zůstal věk odchodu do důchodu variabilní s tím, že by byl pro dosažení plného důchodu stanoven určitý nutný počet legálně odpracovaných let a práce navíc by pak byla něco jako bonus, tedy finančně výhodná, zvýšil by se důchod.

Další problematika je stanovení výše důchodu, tam se mne reforma netýká, protože pracuji v soukromém sektoru a důchod se vypočítává z celé mé kariéry a nikoliv z posledních šesti měsíců jako u státních zaměstnanců.

M. Mařák 30.12.2019 10:50

Právě s těmito věcmi naráží Macron na odpor státního sektoru, chce totiž sjednotit důchodový systém do jednotného modelu stejného pro všechny zaměstnance.

R. Tesařík 30.12.2019 11:34

Státní sektor je jak lískové ořeší.

M. Mařák 30.12.2019 12:12

Jo, to jo, Macron na ně zatím zvysoka se-e, ale nevím, jak to dopadne. No, držím mu palce.

D. Polanský 30.12.2019 11:37

Já pracoval d0 66, aniž bych jenom jediný den byl na nemocenské.

M. Mařák 30.12.2019 12:06

Mne to čeká také a nevadí mně to, pokud to vydržím se zdravím. Na nemocenské jsem byl dohromady zhruba tři týdny, z toho byly čtyři dny neplacené, páč jsem si vzal "mateřskou" dovolenou kvůli nemocnému dítěti. Ale když budu skutečně nemocný, tak si na hrdinu hrát nebudu a zůstanu doma.

Š. Hašek 30.12.2019 14:46

Jistě. Jsme asi "na stejné lodi".

Já pracoval cca 40 let, marod tak sumárně dva měsíce (chřipky fest jednou za tři roky, jednou klíště, taky fest). Byl jsem tehdá na Bulovce v Praze a o pět cimer dál přesně na padesát let umřel nějaký Heydrich, hezký pokec se setřičkami ........ V noci se mi zdálo, že u dveří i mě hlídají dva ostří SShoši, měl jsem 39.6 .....

Dále a nyní pracuji pro dobro všech, beze mzdy ........ a stát si dělá ze mě srandu ..... za mnou udržovanou zemi Česko a obecní chodník v cajku/náves před chalupou ...... mi stále vyměřuje daně jak nějakému hazardnímu hráči!!! No nic. Moji šéfíci se oblékají do vlajky Tibetu s řeší furt stolování s příborem v Africe. Neziskově, ze senátu.

Zkráceno, podrobnosti tedy vynechány.

P. Staronový 30.12.2019 10:56

Takže v čem konkrétně se Kechlibar mýlí?

M. Mařák 30.12.2019 11:32

Jeho "obyvatelstvo, které dokonale ovládá umění ochromit stávkami fungování celé země" jsou v této stávce, pokud by chtěl relevantně informovat, státní zaměstnanci a z nich v naprosté většině železničáři.

P. Staronový 30.12.2019 12:19

Zatím.

U stávek ve Francii jsem zatím nikdy nezaznamenal, že by proti nějaké takovéhle parciální stávce ostatní nějak silněji protestovali. Lze z toho tedy soudit, že ochromování stávkami není obyvatelstvu nějak cizí nebo dokonce špatné.

M. Mařák 30.12.2019 12:27

Jsou na to asi zvyklí a považují to patrně za důležité ústavní právo. Jinak soukromý sektor stávkuje opravdu velmi vzácně, naprostá většina stávkového hnutí vychází ze státního sektoru. Výjimkou byly vlastně jen Žluté vesty, ale ty demonstrovaly o víkendech a neměly takovou schopnost všeobecné škodlivosti jako železničáři a veřejní dopravci. Sice se také snažili, aby se to rozrostlo v generální stávku, ale naštěstí neuspěli a ta jejich revoluce nakonec vyšuměla.

Š. Hašek 30.12.2019 15:47

Možná, že se Frantíci budou živit stávkama. Proč žáby, víno, sejra???

Francie dosáhla "vrcholu" současné "podivno štrasbruselspolečnosti".

V jednom šiku "letenských" je dělňas, který živí študenty/klotové rukávy/štrasbruseláky (ti ovšem zas posílají dotace dělňasovi a Erasmus študentům). Společně ječí. ....... A posléze v koutě nadávají, že je všechno v kopru, vlaky nejezdí .... a Macron je dlouho v Berlíně, nebo v kadeřnictví. VŠECHNO je v kopru (!!!!).

Navrhuji Francouzům zbořit Eiffelku, popravit sekyrkou patentní Macrona (s manželkou), na náměstích postavit mechanické sekery, asi tři výbory občanského blaha ...... a bude zábava. Před bouří další. Taky by mohli smontovat nějakého Napoleona, který bude poučovat Evropu.

Faktem je, že můj návrh nikterak neošetřuje jejich svinskou zradu ČR/presidenta Beneše v tom jednom bavorském městě kvasnicového piva. A slouhovské nadávání na Němce.

Zkráceno.

R. Tichý 30.12.2019 12:05

Francouzi jsou lini lemplove a prostavkovali se do socialisticke nicoty. Potrebuji akorat korejske manazery s bicem.

Š. Hašek 30.12.2019 15:49

Značně souhlasím .....