26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

VĚDA: Oceán není kyselina, nýbrž louh

„Stoupající kyselost Pacifiku vede k tomu, že se rozpouští ulity pacifického raka (Metacarcinus magister). Okyselení činí ulity larv toho raka zranitelnějšími vůči dravcům a limituje efektivitu vývoje svaloviny. Pacifický oceán je tak kyselý, že se ulity jednoho klíčového druhu raků začínají rozpouštět. Toto vychází z jedné americké studie.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Koreň 25.2.2020 11:36

Takhle se v diskusi nikam nedostaneme, Vy si vedete svou, že se nic neděje, zatímco klimatologové píšou, že se děje a proč. Co kdybyste si o tom něco přečetl od lidí, kteří vystudovali matfyz a klimatu se věnují profesionálně?

https://www.klimatickazmena.cz/cs/

A. Hrbek 25.2.2020 11:35

Sorry nenapsal jsem CO2

CaCO3 + H2O + CO2 = Ca(HCO3)2

Ś. Svobodová 25.2.2020 11:34

Už třicet let dělám jako koníčka akvaristiku. Na alkalitě a Ph stojí úspěch chovu i pěstování rostlin. Každý druh a rostlina mají svoje rozpětí ve kterém prosperují. Proto nemůžete některé rostliny a druhy míchat podle toho co se vám líbí. V mořské akvaristice se voda připravuje pro každý útes. Změny v lokalitách vedou k nemocem a úhynu a v případě některých druhů stačí změna Ph o půl stupně. věřím tedy, že krabi na konkrétním místě může změna Ph ohrožovat.

A. Hrbek 25.2.2020 11:28

Tato reakce, jako všechny reakce v přírodě, probíhá neustále. Jinou otázkou je její její kvantita a rychlost.Ta závisí na řadě okolností, například na množství CO2 v ovzduší a teplotě.

Zatím se množství CO2 v oceánu zvyšuje.

M. Marek 25.2.2020 11:27

To byl takový pokus o provokaci.

J. Vintr 25.2.2020 11:12

Takže po pořádku. Takzvaný skleníkový efekt existuje, ale nemá žádný vliv na tepelnou bilanci planety. Jen vyrovnává rozdíly denních a nočních teplot. Pro globální oteplování neexistují žádné důkazy, tím méně neexistuje žádný, důvod se domnívat že dojde k nějakému katastrofalnimu nárůstu teploty. Kolísání teplot nahoru a dolů v různé dlouhych periodách je zcela normální jev. Navic jde o nepatrné změny v dlouhodobém intervalu, kterým se příroda bez problémů přizpůsobí. Lidé by si toho ani nevšimli, kdyby jim to někdo ze všech stran netloukl do hlavy. Totéž samozřejmě platí i i teplotách oceánů. Co se týká toho okyselování je to popsáno ve výše uvedeném clanku.

P. Lenc 25.2.2020 10:57

Přesné pane Vintře.Chtít po alarmistech racionální argumenty, to je jako chtít po komunistec, aby se vzdali marxismuleninismu.

P. Lenc 25.2.2020 10:54

C

J. Kalina 25.2.2020 10:42

ještě že se v Tichém oceánu udělal plovoucí ostrov z plastů. Je třeba jej chránit neb brání rybaření v těchto místech a zároveň poskytuje úkryt drobným živočichům, kteří by jinak byli sežráni.

Ať chcípají ti velcí!

Těžbou a pálením fosilních paliv (uhlí, ropa, plyn) vracíme/uvolňujeme do koloběhu uhlík, který příroda ve své nepředloženosti omylem uskladnila. Nebo si to možná matička naplánovala na jinou dobu a počítala s tektonikou zemských desek a uvolnila by to později pomocí sopek apod.

Hesla dne:

Braňme pálením biomasy přírodě v podobném omylu a vytvoře novývh skladů uhlíku.!!! Pěstováním biomasy za větší biodiverzitu. Obilí, brambory, kukuřice na to nestačí!! Pálením biopaliva z palmy olejné za záchranu orangutanů a dosud neobjevených živočichů!! Zdar všem pokrokářům světa!!!

J. Kalina 25.2.2020 10:27

tedy já nejsem honěný v chemii, ale když spočítám atomy, tak v rovnici je na levé straně:

1xCa, 1xC, 4xO, 2xH

na prvé straně:

1xCa, 2xC, 6xO, 2xH

buď tedy dochází k božskému tvoření hmoty z ničeho (velký třesk) nebo nějaká blbost nebo vzhledem k tomu, že napravo se z toho co je navíc dá složit molekula CO2 bych soudil na chybičku z rychlosti reakce??

M. Šejna 25.2.2020 10:04

Přesně tak,

a až bude všechen přebytečný CO2 rozpuštěný v moři, tak moře bude mít konečně neutrální pH=7,0 a pan Zinga bude spokojen.

Doposud se totiž chodil koupat do louhu.

M. Šejna 25.2.2020 9:58

Přesně tak pane Vintře,

je potřeba stále dokola ve všech médiích tvrdit, že sklenikový efekt neexistuje, že globální oteplování je podvod, protože se neotepluje, že voda v oceáněch se neokyseluje, že je prostě všechno stejné, jako před 200 lety a nic se neděje.

J. Vintr 25.2.2020 9:33

Alarmistické strašení, které se na lidi valí ze všech médií, nepotřebuje žádné racionální argumenty (ony ani žádné nejsou). Opačné názory jsou z masových médií zcela vyloučeny, takže není nic, co by narušilo obecné povědomí, že se opravdu děje něco hrozného s naším klimatem. Lidi dokonce neovlivní ani to, co vidí kolem sebe. Viz třeba pana Radu, který kolem sebe vidí samé důkazy toho, že se svět řítí do zkázy, o když nic takového neexistuje.

R. Vacek 25.2.2020 9:33

Na pevnině obdobná katastrofa proběhla už dávno. Kde jsou ty krásné časy, kdy jsme sbírali kořínky a lovili zvěř. Teď - ta hrůza - musíme rostliny pěstovat a maso máme z domácích chovaných zvířat.

M. Valenta 25.2.2020 9:25

Jistě, moc rybářů, kvantum odpadů, stoupající teplota ... oceánů smrt.

L. Harvánek 25.2.2020 9:22

Můžete uvést přesné hodnoty, kdy by k této reakci mohlo dojít?

P. Zinga 25.2.2020 9:20

Autor píše hlavně o vás, pánové. Dočetli jste to do konce? A otevřeli jste si odkaz na celý článek?

Pane Valento, ve Středomoří není klima na vině nedostatku ryb: slyšel jste něco o "überfischen"?

A odvolávat se na Wikipedii? To stačí jít na lampárnu...

M. Valenta 25.2.2020 9:06

Ovšem ta o něco menší zásaditost spolu s o něco větší teplotou má giganticky větší dopady na mořskou faunu a flóru i člověka, včetně Vás pane Zingo.

Jeden malý příklad pro nezasmání. Šli jsme si vybrat rybu přímo do kuchyně v jedné restauraci na krétské Paleonchoře. Na můj dotaz odkud ta ryba pochází, nám kuchař s nakyslým úsměvem sdělil: Vozíme to z Norska, tady už se skončilo. Cena jídla(beefsteak výrazně lacinější než ryba a to 10 m od moře!) a zpustlý rybářský přístav nedaleko, jsou toho svědky. So geht das.

M. Marek 25.2.2020 9:00

To je paráda. Teď už stačí jen rozpustit přebytečný CO2 v moři a svět bude zas jak dřív.

A. Hrbek 25.2.2020 9:00

Zásadním problémem je, že s přebytkem kysličníku uhličitého ve vodě dochází k reakci rozpuštěného CO2 s nerozpustným CaCO3 podle rovnice

CaCO3 + H2O = Ca(HCO3)2

čímž vzniká rozpustný hydrouhličitan vápenatý.

To vede k rozpouštění CaCO3 ve skořápkách živočichů.

J. Pokoutný 25.2.2020 8:57

Opravdu seriózní původní článek by ovšem definoval prostředí, v němž oni raci/krabi žijí, a teprve pak by přišel s tezemi, jak jejich život toto konkrétní prostředí ovlivňuje, případně jak se tomu brání.

I. Koreň 25.2.2020 8:48

Pro info, ještě odkaz na Lobbypedii: https://lobbypedia.de/wiki/Europ%C3%A4isches_Institut_f%C3%BCr_Klima_und_Energie

I. Koreň 25.2.2020 8:38

Ať už ho nazveme okyselováním nebo ztrátou zásaditosti, snižování pH ztěžuje krystalizaci vápence, a tím tvorbu ulit. To je fyzika..

O EIKE na NP určitě ještě uslyšíme, na místě je ale notná dávka zdravé skepse https://de.m.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4isches_Institut_f%C3%BCr_Klima_%26_Energie

J. Kalíšek 25.2.2020 8:22

Rybolov "Z" volného oceánu, "Z"kázonosnost.

M. Šejna 25.2.2020 8:19

slovíčkaření pana Zingy,

mořská voda je opravdu mírně zásaditá, jak píše pan Zinga. Jenže zárověn probíhá její okyselování. Neutralizace roztoku totiž může probíhat dvěma způsoby: přidáním kyselé přísady, nebo odstraněním zásadité přísady.

No a neutralizace pH mořské vody probíhá právě tím okyselováním.

Pan Zinga zárověň zapomněl dodat, že neutralizace mořské mody z původních pH=8,18 na současných pH=8,07 bylo způsobeno zvýšením koncentrace H+ o 29 procent.

Ono totiž to měřítko pH je logaritmické a nikoli lineární.

P. Rada 25.2.2020 7:45

Alarmismus zdivočel? Není to spíše naopak? Kdo to zde nejčastěji presentuje fyzikálně rozporuplné a ekologické poznání dehonestující články? Nezdivočeli tedy s jakéhosi fosilního zdrogování spíše zingové kteří se slovíčkačením o kyselosti versus zásaditosti snaží popřít negativní vlivy přebujelé lidské chtivosti na ovzduší pevniny i dříve zdánlivě nepostižitelné oceány?

Za ekonomicky závažný signál považuji, že přes veškerý technologický pokrok včetně satelitního vyhledávání rybích hejn už od roku 2000 neroste rybolov s volného oceánu. Dnes to dohání jen pobřežní uměle vykrmované sádky.

Do poloviny století tak bude při dnešním trendu v oceánech plavat více plastů jak života a ten se k tomu navíc mění na medůzovitý. Turisticky to lze vnímat zejména kolem pobřeží kde vyjma sádek nejenže končí rybolov ale mnohde se stalo pro rozvoj medůz nepříjemné až nebezpečné dokonce jen koupání.

Největší zásobárny oceánské biodiverzity které se váží na korálové útesy se už dnes začínají pro oteplení i acidifikaci rozpadat. Tuto lidskou skázonosnost ocenují tak akorát sobečtí ponáspotopáři ignorující principy i fakta.

A. Hrbek 25.2.2020 7:19

Pane Zinga, přečetl jste si např.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_acidification?