2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Dům potravin

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Arnošt Valeš 8.4.2009 17:39

Re: Neznáte někdo recept?

Ten jemný vlašský salát měl krycí značku "A" a lišil se od svých soujmenovců, dělaných ze šunky či z nějakého salámu tím, že se používalo vepřové, libové  pečínky.

Na jemně krájená pečínka, na nudličky kyselé okurky, vařená mrkev, hrášek a pravá majonéza, okořenit solí, pepřem hořčicí cukrem a zjemnit smetanou. Dobrou chuť

Schumacher 7.4.2009 15:09

Dodatek

Lepší než mixer je hnětač. Větší plocha, nižší obrátky. Majonéza se nesmí moc zahřát, srazila by se a zřídla.  Babička ji šlehala ručně metlou v kotlíku, to dá moc práce. Ale je to klasická příprava.

Schumacher 7.4.2009 15:05

Re: Neznáte někdo recept?

Nemám, ale poradím. Základem je pravá majonéza. Tu běžně nedostaneš. Uděláš doma. Recept najdeš třeba ve  : Studená kuchyně, Vilém Vrabec.  Majonézu dělám takhle : Do mixéru jedno celé vejce, jeden žloutek, špetka soli, necelá kávová lžička citronové šťávy. Při nejmenších otáčkách tenkým čůrkem přiléváš slunečnicový olej. Až hmota přestane prskat a zhoustne, pokračuješ při větších obrátkách až drží pohromadě, je třaslavá jak sulc. Pak vyklopíš do misky a jedeš další dávku.. a tak dál, podle potřeby. Máš základní majonézu. Do ní přidáš na jednu dávku špetku bílého pepře, já dávám míchaný, půl lžičky vorchesteru, necelou lžičku plnotučné hořčice. Ingredience přidávej s citem., jen abys připikantil.  Radši méně, nesmí být worchesterová ,  hořčičná ani kyselá. Dokyselíš podle potřeby citronovou šťávou. Musí být lahodná, žádná chuť nesmí vyčnívat.  Majonéza pro salát má být  světlá a nepřekořeněná aby nepřerazila ostatní. Do rybí pomazánky může být  ostřejší. Koupíš Sajru (Socra), v míse pořádně rozmačkáš vidličkou, vmícháš majonézu.  Namažeš na veku, posypeš cibulkouu, oydobíš kolečkem vajíčka na tvrdo a feferonkou, nejlepší je sterilovaný "beraní roh".  Já majonézu připravuju takhle, správně má být jen ze žloutků. Ze samotných žloutků bude hustší až jako knedlík, pro některé použití třeba rozředit,  takhle hustá je dobrá na zdobení. Dobrou chuť.

kolo@vratek 7.4.2009 8:49

Neznáte někdo recept?

Jako kluk jsem chodil na salát Domu potravin - bylo to něco podobného vlašáku, ale mnohem jemnější a lepší. Moc rád bych ho zase ochutnal... A ten výběr různých dalších druhů - i dens by to byla slušná nabídka!

Witch 7.4.2009 6:47

Re: Pro pána ...

Přesně tak. Když kamarádka v ´81 dělala nulák na medicíně, naprosto ji neničil rok strávený u koštěte. Získala tím ona i její děti "dělnický" původ. Zbavila se handicapu, protože byla z úřednické rodiny - a navíc získala od té podlahy po zdravotnictví přehled, jaký zřetelně odlišoval bývalé "nulťáky" od ostatních doktorů. Včetně vztahu k lidem.

No, ve skutečnosti to bylo zatraceně drsné, hrozilo, že se zapomene učit a příprava na zkoušky byla krutá. Druhou kamarádku učili i doktoři, tatínka měla partyzána, ale byla bez šance. Šla ze zdrávky a zrovna v těch letech to bylo považováno za uzavřené vzdělání. Vzdala to po třech letech...

Kanuk 6.4.2009 23:40

Re: Dneska mají lidé také špatný třídní původ! Ne každý byl v ODSS, v Chátře 77 či

Komundíři a třídní původ. - v r. 1948 na podzim jsem narukoval do důstojnické školy (za pres. Beneše sloužit jako důstojník byla čest, ne hanba). Po dvou měsících dvě třetiny aspirantů (středoškoláků) vyhodili (včetně mne), protože neměli patřičný třídní původ. Pak nás ale polovinu vzali zpět, protože si spočítali, že by měli málo důstojníků a ti "kádrové" byli většinou blbci. Také k nám tehdy přidali pár dělnických kádrů, což byli buď blbci, nebo vykukové, nebo obojí.

Jura Jurax 6.4.2009 23:38

Re: HNUS

errata - protismyslně ;-)

Jura Jurax 6.4.2009 23:38

Re: HNUS

Může. Třeba shluk proteinů užívající zcela protismislně nicku Mistra Jana :-/

Jura Jurax 6.4.2009 23:37

Re: Dneska mají lidé také špatný třídní původ! Ne každý byl v ODSS, v Chátře 77 či

Hňupe RvRvRv

Kanuk 6.4.2009 23:29

Re: Dodnes se mi zdá o mléčných barech.

Ještě v r. 2006 byl docela slušný mléčný bar v malé uličce z Nám. republiky, proti domu Kotva. Ten už také zavřeli?

J.R.J. 6.4.2009 22:18

Děkuji pane Valeši

   za Vaši vzpomínku. Pokud máte co, pište dál.

Eva D. 6.4.2009 21:21

Re: Pro pána ...

Ani škraloup nebyl třeba, stačilo chtít se hlásit na školu, která nebyla dobře hodnocena a tak Vaše SŠ byla pak špatná a soudruh ředitel na koberečku.

Mně takhle vysvětlili, že se nemám hlásit na angličtinu na fildě. No bodejť by potřebovali nějaký plebs na těch pár míst pro lidi,kteří se mohli slušně naučit anglicky, ten jazyk imperialistů.

CD 6.4.2009 18:13

Re: Ignorant ochmelka W. Matuška . . .

V Mariankach mocil z balkonu dokonce dvojhlasne - s Pilarovou;-)

ceskej Honza 6.4.2009 16:33

Re: HNUS

BLB je to parádní. Jenom nevím, proc za kazdým svým príspevkem pouzívá toho chlámajícího smajlíka. Mozná si z nás jenom delá legraci. Protoze na druhou stranu zas tak blbej snad ani uz nikdo bejt nemuze !!

VL 6.4.2009 16:28

Re: Pro pána ...

Docházelo ovšem i k paradoxům. Když se hlásil mladý hrabě Šternberk na vysokou školu, tak uvedl do kolonky povolání otce popravdě  "pomocný dělník" a dostal se na školu bez problémů - přineslo mu to tolik bodů, že to stačilo, alespoň to tak kdysi v jednom rozhovoru popisoval.

Podobným případem byl jeden známý redaktor. Hlásil se na univerzitu ale jako kulakova synka ho nedoporučili. Šel dělat na Ostravu do dolů a po dvou letech ho jako horníka vzali bez přijímacích zkoušek ;-D

cipísek 6.4.2009 16:21

Re: Pro pána ...

No vidíte,jak dlouho s tím vydrželi.Mně se to stalo v roce 1960.Na střední jsem se ještě různými oklikami dostal,na vejšku jsem před maturou dostal i doporučení,ale to bylo všechno-kádrový původ byl kádrový původ.

chk 6.4.2009 15:57

Re: Pro pána ...

Na technickou školu mě nakonec vzali. Ale bylo nám (tedy všem spolužákům se "škraloupem") striktně oznámeno, že budeme-li se hlásit na něco jiného, nedostaneme od SOUDRUŽKY ředitelky tzv. Doporučení. Nemít Doporučení se rovnalo automaticky nepřijetí. A bylo to v létech.... světe div se.... osmdesátých.

Paul Sulc 6.4.2009 15:45

Re: Dodnes se mi zdá o mléčných barech.

jakpak ne, me taky. Taktez o automatu Koruna

Ladislav N 6.4.2009 14:15

Re: Dodnes se mi zdá o mléčných barech.

Dnes si na vaše platy musí obchodník vydělat účtovanou obchodní marží (přirážkou k nákupní ceně), za komunistické totality byly finance v obchodě a v cenách zboží postavené na hlavu....

Proto taky mléčné bary vymizely hned po liberalizaci cen.

Ladislav N 6.4.2009 14:11

Re: HNUS

Ty jsi jenom obyčejný komunistický BLB.

PPP 6.4.2009 14:05

Re: Pro pána ...

Pamatuji to dobře. Bez správného třídního původu to na střední školu nešlo. Takže do učení a stát se dělníkem, jenže mladí vyučení dělníci se měli hlásit na střední školy, což dělnické kádry odmítaly. Takže na střední šli ti vyučení třídní nepřátelé. Byly to ovšem odborné večerní školy, ale přece jen střední. Nakonec mnoho třídních nepřátel slončilo jako inženýři a ti se správným původem zůstali u lopaty. Pravda je, že ti co toužili po humanitních vědách to měli složitější.

j 6.4.2009 13:54

Re: Dodnes se mi zdá o mléčných barech.

Naďo mluvte za sebe. Já se mám líp dnes;-D

Mistr Jan Hus 6.4.2009 13:40

Re: Dneska mají lidé také špatný třídní původ! Ne každý byl v ODSS, v Chátře 77 či

Je li to bývalý komunista, tak bude asi kvalifikovaný, je li to bývalý chátrista, tak asi bude umět dobře chlastat a fetovat. To jsou rozdílné kvalifikace "totalitáků" a  "demokratů". ;-D

joe 6.4.2009 13:38

Re: Pro pána ...

Je třeba říct, že v sedmdesátých letech už režim většinou nebránil jít na technické VŠ ani dětem z rodin se škraloupem, protože potřeboval někoho na tuhle práci. Třídní selekce byla na atraktivní humanitní obory nebo medicínu.

joe 6.4.2009 13:33

Re: Dneska mají lidé také špatný třídní původ! Ne každý byl v ODSS, v Chátře 77 či

Určitě je, ale je třeba zaručit, aby v  nové vládě měli většinu spolupracovníci StB.

Naďa 6.4.2009 13:33

Re: Dodnes se mi zdá o mléčných barech.

A nyní mají ženy v obchodech tak velké platy. Nenechte se vysmát. Prostě bylo lépe než dnes. Kdo chce psa bít, vždy si hůl najde.

vládík 6.4.2009 13:14

Re: Dneska mají lidé také špatný třídní původ! Ne každý byl v ODSS, v Chátře 77 či

Kvůli tomu nemůže na školu, do libovolného učení? Nebo do mnoha z existujících stran?  Oni byli současní ministři převážně v Chartě?  Totálně blbněte. Ale totálně.

Mard 6.4.2009 13:03

Re: Pro pána ...

já jsem o pár let starší a tohle potvrzuji. V 70-tých letech se na to sakra hledělo, aby nějaký potomek ideologicky pomýleného člověka nemohl studovat. Bez dělnického původu se na gympl nebo na vysokou mohlo jen velice těžko. Ale je jasný že synáček ředitele RAJe nebo dcera ředitelne MASNY Praha se mohla dostat kamkoliv i bez původu.

Mard 6.4.2009 13:00

Re: Dneska mají lidé také špatný třídní původ! Ne každý byl v ODSS, v Chátře 77 či

Spíše by se dalo říci, že kdo nebyl v KSČ tak si neškrtne. Nechápu, proč má být novým předsedou vlády nějaký bývalý komunista! To opravdu mezi těmi 10ti miliony lidí není nikdo s kvalifikací a kdo by nebyl u komoušů?

Marat 6.4.2009 12:23

Re: Pro pána ...

Blbečku Honzo, jakou školu máš ty?