30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

KNIHA: Uzené budiž pochváleno

Léto jistěže budiž pochváleno, jak pravil Fráňa Šrámek ve svém díle. Plném vášně a mladé lásky, jí k němu. K Jeníku Skalníkovi. Který se podle mně, který jsem poučen „Kanceláří pro uvádění románových příběhů na pravou míru“ dědečka a Saturnina, jmenoval pravděpodobně Tonda Novák. No, ale to by tak vznešeně neznělo. Že.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 14.7.2017 21:36

:))))))))))

M. Prokop 14.7.2017 15:31

Re: Uzení

Úhoře u stánku s rybami na Andělu, Praha 5, každý pátek na trhu.

Drahý, ale je.

M. Valenta 14.7.2017 14:24

Neudím jenom griluji.

Udil můj děda Vincenc z vlastního prasete a já topil (je to už 50 let) švestkovým dřívím v ohništi vedoucí cihlovým komínkem k přenosné udírně, snesené k tomuto účelu z půdy a čas od času sledoval pootevřenými dvířky rostoucí tukové stalagmity na podlaze pod masem.

Gril mám udělaný ze dna staré míchačky (pořádné železo s otvory po šroubech na dně, což pěkně od spodu podporuje hoření) a topím odpadovým dřívím co nasbírám na zahradě. Je toho třeba víc než dřevěného uhlí, ale stačí to.

J. Hanzal 14.7.2017 11:47

Re: Uzení

Musím se omluvit za vyvolané chutě. ten uzený úhoř to byla vzpomínka z mládí, spíše z dětství, ale NÁRAMNÁ.

R. Tesařík 14.7.2017 11:28

Re: Uzení

Jo byl, ale asi tak tři roky..pak zmizel, jako ostatní ....

L. Písařík 14.7.2017 11:21

Re: Uzení

Souhlasím, ale kde sehnat úhoře. Monté zdražilo asi stokrát a tak na ně rybářské organizace vůbec nemají. V mládí pamatuji na uzeného halibuta, to bylo pomlaskáníčko a stál tehdy 8 Kčs za 10 deka, stejně jako šunka, ale byl. Asi v roce 1975 jsme byli na Rujaně a tam jsme se celý týden neživili skoro ničím jiným než uzenými rybami, byly vynikající a fantasticky laciné. Ještě pamatuji rybí hody na jihu Burmy tak před 15ti lety, taky vynikající a laciné. A ty krevety, garnáti a olíhně. Jedna účastnice výpravy dostala z krevet kopřivku, ale to jí nevadilo, natřela se tekutým pudrem ze santalového dřeva ( podle rad místního doktora), jak kopřivka slezla, vrhla se znovu na ně.

R. Tesařík 14.7.2017 10:45

Re: Uzení

Na pstruha 40 minut.

R. Tesařík 14.7.2017 10:44

:-)))

Dík.:-)))

M. Moravcová 14.7.2017 10:38

Re: Reklama zdarma ...

vy musíte zasmradit všude.

M. Moravcová 14.7.2017 10:37

Hezké

díky. Pěkné léto :-)

J. Hanzal 14.7.2017 10:05

Re: Uzení

A takový uzený úhoř, ajjaj to je balada.

M. Prokop 14.7.2017 10:04

Re: Uzení

Na lososa i pstruha stačí hodinka.

M. Prokop 14.7.2017 10:04

Re: Jako povídání

No však pan Vlk taky píše, že jde o DOUZOVÁNÍ.

J. Hanzal 14.7.2017 10:03

Re: Jako povídání

Cha, cha to jste mi připomenul příhodu mého známého. Taky udili s kamarádama a přitom se patřičně zahřívali, no a výsledek byl, že jim maso kdosi ukrad, poněvadž udírna byla na opačné straně zahrady než zahřívárna. Proto si hned na jaře postavili posezení právě na té opačné straně zahrady.

J. Jelínek 14.7.2017 9:33

Re: Jako povídání

Správně píšete - na douzování. Jinak není nad klasickou udírnu s měřením teploty a s možností regulace teploty kouře. A musí se to hlídat, celou noc. Nejlépe s partou kamarádů, moc nechlastat, aby nedošlo k neštěstí. Je to celá věda.

S. Ševeček 14.7.2017 8:57

Re: Jako povídání

Na dou-zování je akceptovatelná "lokomotiva" - topíte opatrně v tendru ovocným dřevem a v bubnu udíte.

S. Ševeček 14.7.2017 8:55

Tesaříkům sláva

(Richard číslo pět ještě žije!)

a panu Vlkovi taky.

(grilovací brikety nee - moc hajcují - jedině dřevěné uhlí)

K. Krejčů 14.7.2017 8:41

Jako povídání

dobrý, jako návod na uzení bezcenné. Udit v krbu je v podstatě pitomost, kouř k udírně musí být vedený delší rourou - cca 1,5 - 2 metry, aby kouř trochu zchladl. V krbu se maso nad ohněm spíše upeče než vyudí. No, proti gustu....

L. Písařík 14.7.2017 7:22

Uzení

Dobře, pane, jen se mi sbíraly sliny. Příště zkuste krkovičku. A nenechte vychladnout, nejlepší je za tepla. Pěkné udicí a grilovací léto. A zkusil jste si doudit uzenáče? Nebo si naložit pstruha a studeným kouřen doudit, i losos se dá.

J. Šimek 14.7.2017 7:15

Reklama zdarma ...

J. Mrázek 14.7.2017 7:07

Chutné, poetické zahájení dne ...

Děkuji .