Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
HOVORY: O tom, jestli v Čechách rozumíme vínu
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
O. M. 19.4.2023 19:44Reklamka? |
![]() |
R. Polášek 19.4.2023 17:44To byl zase zelený blábol. Jinak kdo si tady stěžuje, že ve špatných letecvh je české a moravské víno nepitelné, ono víno je tady už v okrajové oblasti. Když si vezmeme, že víno funguje až od teplot ve dne a v noci 10 - 15 st C a pro své uzrání potřebuje součet těchto teplot krát dnů nějak 300, vyjde nám, že se to tak akorát stihne v letech s teplejším jarem, létem a podzimem. V letech, kdy jsou ty tři roční období chladnější, hroznové víno prostě nemá šanci pořádně dozrát. Přitom ale je tady druhá věc a sice že vegetační doba hroznového vína obrovsky záleží na množství hroznů, které dozrávají na keři. Když vinař nechá na keří kilo, dva tři kila hroznů, víno uzraje víc než o měsíc později než když nechá třeba dva hrozny o takových 400 gramech. Z toho taky plyne to občasné kyselé víno. Vinař prostě na začátku léta neodhadne počasí a s vidinou většího množství vyrobeného vína ponechá na keřích víc hroznů a ty nedozrajou. Na rozdíl od souseda, který jich ponechá méně a víno mu dozraje. |
![]() |
J. Jurax 19.4.2023 15:02Pivař: proč je pivo zatíženo spotřební daní, kdežto víno nikoliv (tedy tzv. tiché, nešumivé víno)? |
![]() |
V. Kučer 19.4.2023 17:56Přitom je pivo potrava. Po pivu se můžete ožrat, po vínu opít. |
![]() |
J. Jurax 19.4.2023 18:42Vyzkoušel jsem obé - za cca 58 let víckrát - a neshledal jsem nic, co by vyžadovalo terminologické odlišení téhož stavu vyvolaného odlišnými lihovými napoji. |
![]() |
V. Kučer 19.4.2023 21:44Kamarád z mokré čtvrti dostal od hostinské jako prezent talíř polévky ale nějak mu to nechutnalo. Říkal že je živ pouze pivem. |
![]() |
V. Mokrý 19.4.2023 18:43V zemích Koruny české, je pivo - tekutý chléb už několik století. |
![]() |
L. Písařík 19.4.2023 12:06Kruciš, netušil jsem, jak je pěstování vína složité a to jsem z Jižní Moravy a víno piji už skoro 70 roků. Doufám, že to netuší ani vinaři z oblasti Wachau, kteří vyrábějí vína skvělejší jedno než druhé. Tak si přeji - sobě i jim - ať jim to hodně dlouho vydrží. |
![]() |
M. Rohovský 19.4.2023 12:34Když máte něco poměrně hnusného (což většinou česká vína jsou), označíte to jako bio a máte šanci najít pár biomagorů co to bude kupovat. Nic složitějšího bych v tom nehledal. S Wachau buďte v klidu. Dle stránek firmy Demeter je v Rakousku jimi certifikováno 0,00ha vinic. |
![]() |
L. Pís 19.4.2023 17:41Potěšil jste mně. |
![]() |
F. Navrátil 19.4.2023 11:51Protagonisté komerčního sdělení o kutnohorských vinařích se chvástají, že tradice pěstování jejich vína sahají do 11. století. Tradice pěstování ušlechtilého vína na Moravě sahá do doby 2. stol. , kdy zde legie Marka Aurelia vybudovaly své tábory. V té době domorodé tlupy na území dnešního kutnohorska vařily pivo z žaludů a divokého chmele. |
![]() |
M. Rohovský 19.4.2023 8:10Hezké a zajímavé. Jenom autor nějak opomněl uvést, že se jedná čistě o komerční sdělení, tedy jasnou reklamu. |
![]() |
R. Meišner 19.4.2023 8:09...zajímavý rozhovor,--ze kterého tak trochu čouhá zášť vůči jižní Moravě...pravda je taková, že v Čechách se začalo víno pěstovat ve středověku v poměrně teplé epizodě ( bylo tepleji než dnes) , potom do toho hodila vidle tzv. malá doba ledová, kdy vinaření téměř zaniklo-- no a v posledním století se znovu otepluje,--jak se bude podnebí vyvíjet dál, těžko říct. neví to nikdo. i dnes jsou ve špatných letech vína z Čech prakticky nepitelná...ovšem kdo má rád kyselá a trpká vína, jistě si přijde na své--proti gustu žádný dišputát. |
![]() |
V. Mokrý 19.4.2023 6:14Tak snad Kutnou Horu zachraňují Moraváci - vinařka i majitelé pivovaru Lorec/dříve značka piva Dačický, dnes Kutnohorské/Měšťanský pivovar. Značku prodali ( místo aby ji jenom pronajali ) po " sametu " místní radní i s pivovarem, zahraničním zájemcům a ti nakonec výrobu piva zastavili, přesunuli jinam, dnes už ani nevyrábí. Ale značku Dačický stále vlastní. |
![](http://1gr.cz/u/IWEB30.gif)
![](http://m.1gr.cz/u/free.gif?r=8FyUiN6JjJZNC8s&p=QCV8oREL%7c1hB3HlRcNA%7cfRgO8ReFvQOCwSeRBR%7c5v2CEVEr4%7cRl2nPCFWDV&x=wu5uSm)