6.7.2024 | Den upálení mistra Jana Husa


Diskuse k článku

HOVORY: O tom, jestli v Čechách rozumíme vínu

Na nejvyšším stupni žebříčku popularity jsou vína z nejslavnějších oblastí světa, často jsou po nich pojmenovaná. Hned pod nimi, stále ještě ve velkých výškách atraktivity, stojí vína z oblastí, kde panují mimořádné klimatické podmínky pro plnost a intenzitu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 19.4.2023 19:44

Reklamka?

R. Polášek 19.4.2023 17:44

To byl zase zelený blábol.

Jinak kdo si tady stěžuje, že ve špatných letecvh je české a moravské víno nepitelné, ono víno je tady už v okrajové oblasti. Když si vezmeme, že víno funguje až od teplot ve dne a v noci 10 - 15 st C a pro své uzrání potřebuje součet těchto teplot krát dnů nějak 300, vyjde nám, že se to tak akorát stihne v letech s teplejším jarem, létem a podzimem. V letech, kdy jsou ty tři roční období chladnější, hroznové víno prostě nemá šanci pořádně dozrát.

Přitom ale je tady druhá věc a sice že vegetační doba hroznového vína obrovsky záleží na množství hroznů, které dozrávají na keři. Když vinař nechá na keří kilo, dva tři kila hroznů, víno uzraje víc než o měsíc později než když nechá třeba dva hrozny o takových 400 gramech. Z toho taky plyne to občasné kyselé víno. Vinař prostě na začátku léta neodhadne počasí a s vidinou většího množství vyrobeného vína ponechá na keřích víc hroznů a ty nedozrajou. Na rozdíl od souseda, který jich ponechá méně a víno mu dozraje.

J. Jurax 19.4.2023 15:02

Pivař: proč je pivo zatíženo spotřební daní, kdežto víno nikoliv (tedy tzv. tiché, nešumivé víno)?

V. Kučer 19.4.2023 17:56

Přitom je pivo potrava. Po pivu se můžete ožrat, po vínu opít.

J. Jurax 19.4.2023 18:42

Vyzkoušel jsem obé - za cca 58 let víckrát - a neshledal jsem nic, co by vyžadovalo terminologické odlišení téhož stavu vyvolaného odlišnými lihovými napoji.

V. Kučer 19.4.2023 21:44

Kamarád z mokré čtvrti dostal od hostinské jako prezent talíř polévky ale nějak mu to nechutnalo. Říkal že je živ pouze pivem.

V. Mokrý 19.4.2023 18:43

V zemích Koruny české, je pivo - tekutý chléb už několik století.

L. Písařík 19.4.2023 12:06

Kruciš, netušil jsem, jak je pěstování vína složité a to jsem z Jižní Moravy a víno piji už skoro 70 roků. Doufám, že to netuší ani vinaři z oblasti Wachau, kteří vyrábějí vína skvělejší jedno než druhé. Tak si přeji - sobě i jim - ať jim to hodně dlouho vydrží.:-PR^

M. Rohovský 19.4.2023 12:34

Když máte něco poměrně hnusného (což většinou česká vína jsou), označíte to jako bio a máte šanci najít pár biomagorů co to bude kupovat. Nic složitějšího bych v tom nehledal. S Wachau buďte v klidu. Dle stránek firmy Demeter je v Rakousku jimi certifikováno 0,00ha vinic.

L. Pís 19.4.2023 17:41

Potěšil jste mně.

F. Navrátil 19.4.2023 11:51

Protagonisté komerčního sdělení o kutnohorských vinařích se chvástají, že tradice pěstování jejich vína sahají do 11. století. Tradice pěstování ušlechtilého vína na Moravě sahá do doby 2. stol. , kdy zde legie Marka Aurelia vybudovaly své tábory. V té době domorodé tlupy na území dnešního kutnohorska vařily pivo z žaludů a divokého chmele.

M. Rohovský 19.4.2023 8:10

Hezké a zajímavé. Jenom autor nějak opomněl uvést, že se jedná čistě o komerční sdělení, tedy jasnou reklamu.

R. Meišner 19.4.2023 8:09

...zajímavý rozhovor,--ze kterého tak trochu čouhá zášť vůči jižní Moravě...pravda je taková, že v Čechách se začalo víno pěstovat ve středověku v poměrně teplé epizodě ( bylo tepleji než dnes) , potom do toho hodila vidle tzv. malá doba ledová, kdy vinaření téměř zaniklo-- no a v posledním století se znovu otepluje,--jak se bude podnebí vyvíjet dál, těžko říct. neví to nikdo. i dnes jsou ve špatných letech vína z Čech prakticky nepitelná...ovšem kdo má rád kyselá a trpká vína, jistě si přijde na své--proti gustu žádný dišputát.

V. Mokrý 19.4.2023 6:14

Tak snad Kutnou Horu zachraňují Moraváci -

vinařka i majitelé pivovaru Lorec/dříve značka piva Dačický, dnes Kutnohorské/Měšťanský pivovar.

Značku prodali ( místo aby ji jenom pronajali ) po " sametu " místní radní i s pivovarem, zahraničním zájemcům a ti nakonec výrobu piva zastavili, přesunuli jinam, dnes už ani nevyrábí. Ale značku Dačický stále vlastní.