6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

HEINEKEN: Pivo v boji za podnebí?

Pivo je nápoj ryze společenský a s úpadkem hospod a restaurací citelně klesá prodej čepovaného piva, což mírný vzestup lahvového a plechovkového nemůže nahradit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Vašíček 25.2.2023 16:19

https://www.pivovar-spitt.cz/

:-)

T. Pudil 24.2.2023 21:36

Tento trend uspor je velice castym jevem v USA. Portland, Oregon byl povazovan za hlavni mesto malych pivovaru ve Statech. Pro cloveka odchovaneho skutecnym ceskym pivem jsou ty jejich radobypiva nepozivatelna. V Cechach bylo vzdycky zvykem, ze kazdy pivovar mel svou vlastni sladovnu. V USA jsou giganticke sladovny, ktere vyrabeji slad klidne ze sestiradeho jecmene, coz je nepripustne. Ty dodavaji slad do pivovaru, takze vsichni dostavaji stejnou vec. Tyto male pivovary prevazne pouzivaji chmel pestovany v USA, prevazne odrudy Willamette, Cascade apod. Tyto chmely jsou doslova nechutne, az odporne. Tzv. piva jsou vyrabena rychlou horni fermentaci rychlymi kvasinkami, narozdil od lezaku a pote jsou filtrovana, aby nebyla kalna. Cely proces od zacatku az po spotrebitele tak vezme nekdy jen 10 dni. Dovedete si asi predstavit, jak muze byt clovek zoufaly, kdyz kvuli covidu nastane rocni pauza, kdy se proste Plzen neda koupit. Dobre naprogramovany americky spotrebitel nema problem.

T. Pudil 24.2.2023 21:23

Kde se pivovar vaseho bratrance nachazi ? Rad bych ochutnal >

I. Havlík 24.2.2023 15:43

Já jsem na vojně na vycházce pil Topvar, jak jsem byl rád i za něj.:-)

T. Diblík 24.2.2023 15:32

Vzpomínka na vojnu. Jak nám chutnalo zvolenský, když nás po šesti týdnech pustili z kasáren! :-)

J. Farda 24.2.2023 14:13

Je už na čase upgradeovat staré rčení o pádu vlády, která zdraží pivo, na pád EU, která zprzní naše pivo! Dosť bolo Prah .. Bruselu! ;-)

R. Tesařík 24.2.2023 11:42

A pěkné.

V. Mokrý 24.2.2023 11:36

Obojí správně.

L. Harvánek 24.2.2023 10:58

Já používám termín poserin.

J. Hajský 24.2.2023 10:33

Můj táta pivu nevalné kvality říkal Sragovar. Tedy čím více Green Dealu tím více Sragovaru.

V. Mokrý 24.2.2023 10:29

ANO,

až tam to dopracovali novodobí svazáci, z národní kulturní památkou - českou hospodou !!

O. Vašíček 24.2.2023 10:04

Je to takový trend, hledat nové a neokoukané zážitky. Tedy i "pivo". Může to být zajímavé. Ale po ochutnání se rád vracím ke klasickému pivu.

Bratranec dělá "domácí" pivo již několik let. JE vyučeným sládkem v Plzni, ale nikdy se tím neživil. Prodával i mobilní telefony pro Eurotel. :-)

Pak se k tomu vrátil a má malý "domácí" pivovar ve stodole u baráku a vlastní studnu. Když jsem se ho ptal, jaké pivo vaří, tak říkal, že poslední pravé plzeňské. Je pravda, že tak dobré pivo jsem dlouho nepil. :-)

Taky nestíhá plnit poptávku. :-)

Přeji hodně štěstí a dobrému pivu ZDAR!

J. Rybník 24.2.2023 9:59

To až tak pravdu nemáte. Je dost minipivovarů, co zásobují svou hospodu, popřípadě v sousedství. A taky regionálních. Zbytek dtto.

I. Vlasák 24.2.2023 9:33

Je nutné rozlišovat české pivovarnictví a pohostinství!!

J. Rybník 24.2.2023 9:14

Heineken, a pivo hezky česky? To si děláte prdel? Všechna europiva jsou patoky! A bohužel, válcují české pivovarnictví. Dá velkou fušku najít někde:

a). hospodu;

b). hospodu bez uniformního piva;

c). hospodu bez koutku pro děcka.

Proto se vůbec nedivím, že si party lidí a sousedů koupily svou pípu a dělají si pohodu někde v garáži či pergole.

D. Polanský 24.2.2023 9:01

Tradiční postupy jaksi berou za své vůbec, ale hlavně u přípravy potravin. Platí: rychleji, levněji a s menšími náklady, ale o to s větším ziskem. Nakonec cílem je přece zisk, jinak by se to nevolalo kapitalismus.

V. Mokrý 24.2.2023 8:33

V horkých provozech/sklárny, hutě, se pilo pivo, nejenom pro žízeň, ale i proti střevním problémům a pro energii v něm - 7°.

A to až, chvíli přes " samet " !

Majitel sklárny v Novém Boru, proto začal vařit pivo i pro zaměstnance.

V. Kučer 24.2.2023 8:30

Nejsem pivař, jednotlivé druhy piva od sebe mnohdy ani nerozeznám ale Pito nebo Birell poznám vždy a raději dám přednost minerálce.

L. Hančar 24.2.2023 8:11

Pivo si vařím desítky let, poslední rok a půl dokonce legálně. To, jakým způsobem bylo pivo uděláno ale zákazníka vůbec nezajímá. Ten chce dobré pivo. Naprostá většina mých zákazníků preferuje piva netradiční, zvláštní, neokoukaná, jedinečná. Nemáte nějaký speciál, co nekoupíme v hospodě, nebo v supermarketu? Minulý rok jsem byl 4x vyprodán. Ze zoufalství jsem vytáhl tradiční ležák ze sklepa po pouhém 1 dni ležení a výsledek? Pivní burčák a totální nadšení zákazníků včetne echt pivařů. I plzeňské pivo vzniklo porušením všech tehdejších dogmat o výrobě piva.

V. Mokrý 24.2.2023 7:55

kohoutku

V. Mokrý 24.2.2023 7:54

Možná ano.

Na pivo je totiž potřeba především kvalitní voda.

Ta z koutku, se moc nehodí !

R. Langer 24.2.2023 7:35

Škoda jenom, že já to pivo piju hlavně kvůli tomu alkoholu. I když rčení, že pivo není alkohol, ale tekutý chléb, je u nás rozšířeno celkem hojně. ;-D

R. Langer 24.2.2023 7:33

Na to bych nesázel. Při výrobě piva vzniká CO2. :-(

J. Fráňa 24.2.2023 6:54

Možná by jste měl rozlišovat jak bylo dané nealko vyrobeno. Jestli metodou mladiny s nízkým obsahem sacharidů a krátkým kvašením (naše nealko PITO), nebo klasické pivo zbavené etanolu. Druhá z variant, jeli dělána správně, téměř nepoškozuje kvalitu původního piva.;-D

T. Novy 24.2.2023 6:36

Pokud bude lemtání piva uznáno jako boj s klimatem, budeme v Česku jedničky.

T. Kohout 24.2.2023 6:29

Až na to, že to NENÍ PIVO. Nic proti Birellu, ale je to nápoj sui generis, tedy nový typ nápoje, nikoli piva. Podobně jako Vinea není poddruh vína. Tím, že do něčeho dám kapku chmelu ("chmelového produktu", jak se nyní píše), neudělám z toho pivo. Tím, že v něčem je kapka hroznů, možná jen chemická přísada, není to druh vína.

T. Kohout 24.2.2023 6:23

Jo jo, rychlopivo je smutná hudba budoucnosti. Klika, že se toho nedožiji...

V. Pecka 24.2.2023 0:54

Jeden z výrazných trendů (i směrem k mladé generaci...) je NEALKO pivo s O/O% akoholu. Po obchodním úspěchu (u nás nepřiznávaném...!) Anheuser Busch v celém arabském světě po MS v kopané v Kataru, se HEINEKEN prosadil na SUPER BOWL (s jednou ze svých dosud nejdražších reklam v historii společnosti) také s NEALKO pivem O/O%... . Ostatně po přiznávaném, velice nízkém obsahu alkoholu, u nás, např. i u piv pro řidiče Birell, zareagoval i český trh - nealko KOZEL O/O%...tj. zcela bez alkoholu.8-o