2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

GLOSA: Vraťme se ke zdravému rozumu

Probíhající debata o tom, jak vyřešit rozdílnou kvalitu stejných potravin u nás a na Západě, mi s hrůzou připomněla, kam až jsme se za ta léta dostali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 28.7.2017 10:19

Re: Z uvedeného problému vyplývá,

Hodně bedle jste hlavně vy. SPK s tím nemá co dělat, nikdy neměla a mít nebude. Vám opravdu ten socialismus leze na mozek.

L. Písařík 28.7.2017 9:17

Re: Inu, prava ceska mentalita.

Paule, nehledejte argumenty tam, kde nejsou. Popsal jsem, jak já vidím současný stav. Souhlasím, nikdo nikdy nehledal, proč by tak, byl rád, že vůbec něco koupil. Slyšel jste o frontách na maso? Nedávno kdosi litoval, že nejsou, jak si tehdá ženský v tý frontě pěkně popovídaly.

P. Sulc 27.7.2017 23:28

Re: Inu, prava ceska mentalita.

U burtu i spekacku nikdo nikdy nehledal kvalitu uheraku. Neblbnete, prehaneni neni zadny argument, jen dukaz nedostaku argumentu.

P. Sulc 27.7.2017 23:23

Re: Inu, prava ceska mentalita.

Mel jste pochopit, ze jsem mysle to, ze normy se sece nedodrzovaly, ale alespon delaly nejake voditko. V burtech nebylo treba 75% masa, jen 65, ale bez norem tam nemusi byt vubec zadne, je kureci separaty a soja. Je to tezke k pochopeni?

P. Smatlak 27.7.2017 23:17

Re: Autor nemá pravdu dělá z problému guláš !!!

Máte sice skoro pravdu ale vy asi nevíte jak se třeba ty uzeniny vyrábějí.I dobrá sekaná z kvalitního masa pojme při výrobě asi 30% vody a přitom je výborná,ale musí to býti z naloženého masa v té řeznické soli.A potom ani při krájení z ní neteče voda jako je to ve většině a to ne zrovna levných masných výrobcích,Ale i u nás jak jsem viděl jak se směs vody s tou solí vstřikuje do masa ,třeba u šunky je zločin.Maso se vždy nakládalo sice do té soli aby zkřehlo a vázalo ale dalo se do kádí,zatížilo se a to bylo vše.A potom šunka a všechny měkké uzeniny nebyly tak mokré jako je to dneska třeba šunkový salaám a nejen ten.Takže vše je v dokonalém zpracování a snaze a hlavně v odbornosti a poctivosti.Dělal jsem sekanou a to v mnoha obměnách a i s tou vodou byly vynikající a všichni se jen olizovali ale dneska už to po letech sám tak neumím,protože už je to spoustu let.A třeba vinné klobásy jsem uměl tak,že dneska se takové až na výjimky už ani nekoupí.Tlačenky ovšem za komančů to byl hnus bylo a toho více ikdyž byly ty normy.A máte pravdu,že se u masných výrobků musí také platit práce při jejich výrobě a pod stovku nemohou býti nic moc,ale oni nestjí někdy za nic i když jsou drahé.

M. Prokop 27.7.2017 22:25

Re: Z uvedeného problému vyplývá,

SPK taky obnovíte? :-P

Když už i agent Rudolf pochopil, tak to jste hodně vedle.

M. Prokop 27.7.2017 22:23

Re: Řešení je jednoduché,

To by se Burešovi nepochybně líbilo.

On by si vydal normy a kdejakého výrobce kvalitních produktů by kontrola buzerovala.

M. Prokop 27.7.2017 22:21

Re: Tak jsem se nepřeslechla

Nakupuji co mi chutná.

Soudruhy místní ani EUnijní k tomu nepotřebuji.

M. Prokop 27.7.2017 22:20

Re: Tak teď jsem na rozpacích!

Pravověrný pravičák pochopitelně nechce regulovat.

Jurodiví levičáci a Hujeři chtějí.

Jde jen o to, "who is who" (u vás je to jasné).

J. Jurax 27.7.2017 21:49

Re: Pitomost na entou

Ty nekvalitní nechme ležet v regálech.

Ano - a které to jsou?

Nápověda : Cena není jednoznačný ukazatel kvality.

J. Václavíková 27.7.2017 21:46

Re: Tak teď jsem na rozpacích!

Aby nedošlo k mýlce- míněn zdejší typický diskusní jurodivý pravověrný pravičák.

J. Jurax 27.7.2017 21:45

Re:

Jojo - a jakým zdravým sajrajtem je to místo cukru slazeno? A poťouchlá otázka - není ten sajrajt levnější než cukr?

Jinak - Coca Colu stejně nepiju :-)

J. Václavíková 27.7.2017 21:44

Tak teď jsem na rozpacích!

Chce místní echt pravičák regulovat, nebo nechce? :-))))

J. Václavíková 27.7.2017 21:43

Re: Pitomost na entou

Souhlasím.

J. Jurax 27.7.2017 21:41

Re: Zbytečný předvolební cirkus

Ano.

Jenom - kdo bude informovat a podpoří to důkazy z laboratoří, aby ho nerozcupovali právníci z pohaněné firmy, kde se ty informace budou prezentovat, aby se opravdu dostaly k zákazníkům, jak se budou prezentovat, aby to byla přesná právně nenapadnutelná pravda a aby tomu rozuměl i neodborník, a hlavně kdo to celé bude financovat.

J. Jurax 27.7.2017 21:34

Re: přiznejme si,

Ano.

Ýbrmenšům ýbrpotraviny!

J. Jurax 27.7.2017 21:33

Re: Tak jsem se nepřeslechla

No jo, Juncker ... ani nic jiného říct nemůže. A slibem nápravy neurazíš. Akorát nevím, jak si s tím eurobyrokracie poradí a co vyvoslí.

Já bych poradil - ouředníkům i výrobcům - na etiketě čehokoliv bude prostě napsáno (nepříliš výrazně) Varianta pro západní Evropu, Varianta pro východní Evropu, případně jmenovitě Varianta pro Česko, Varianta pro Německo, Varianta pro Rakousko ... a nikdo nebude klamán a nebude třeba analyzovat drobným písmem vypsané složení výrobku. Vlk se nažere a koza nedozná úhony a vyjde to levně a nebude to pracné. Kupuju si prostě v Kauflandu od renomovaného výrobce Echt Deutsche Wurst Osteurope Variante, takže vím, že nemůžu čekat moc vepřového masa, ale pomletou kůži, drůbeží separát a palmový olej.

A teď vážně - nenakupovat v hypersuper, pokud to není nezbytné, kupovat české značky (může to být stejný šunt, ale je to aspoň šunt NÁŠ), nekupovat konzervy, vyhýbat se uzeninám z mletého masa atd. atd.

A naše potravinářská inspekce by měla firmy přistižené při rozdílu pranýřovat pleno titulo v TV v hlavním vysílacím čase. Jako antireklamu s uvedeném rozdílů-

J. Kratochvíl 27.7.2017 21:24

Re: Autor nemá pravdu dělá z problému guláš !!!

Pane Lukavský, to je věc obchodníka, jakou si na zboží přirazí marži. Co je pro jednoho prodělečné, může být pro druhého výdělečné. Tak to je. Ale složení a technologie musí být pro výrobek pod stejným označením stejné. To se musí hlídat jako se hlídá zdravotní nezávadnost potravin.

J. Kratochvíl 27.7.2017 21:12

Re: Zbytečný předvolební cirkus

Myslíte, že ten váš návrh je realizovatelný?

Vymýšlíte něco,co bylo dávno vymyšleno. Hlavně do toho zapleťte ideologii jako autor článku.

J. Kratochvíl 27.7.2017 21:08

Re: Z uvedeného problému vyplývá,

Nesouhlasím.

Potravinový výrobek pod stejným označením slovním nebo číselným musí mít stejnou kvalitu a složení všude stejnou a přesně definovanou, to je technický a technologický problém a stát je tu od toho,aby to ohlídal má na to prostředky a zkušebny. Státní orgány také hlídají zdravotní nezávadnost potravin.

Obchodníci si mohou měnit pouze marži pod kterou budou stejný výrobek prodávat a do toho jim už stát nemá co mluvit, to je zase problém ekonomický.

Je velice špatné tyto dvě věci směšovat, jako to dělá autor nebo někteří diskutující

V. Vérosta 27.7.2017 20:35

Re: přiznejme si,

treba hdp na hlavu a ve fotbale! a je jich víc. pivo ujde! 

I. Břízová 27.7.2017 19:08

Tak jsem se nepřeslechla

J.C.Juncker prohlásil, že ten rozdíl není správný a že žádá nápravu. Tak to jsem na to zvědavá. Hlavně na ty, co tu tvrdili, že je to přece v pořádku, ať si každý čte etikety.

M. Těhanová 27.7.2017 18:58

Re: přiznejme si,

Podle mé dcery, která tam už 6 let pracuje, jsou líní a neschopní myslet vlastní hlavou. Jen tupě dělají, co se jim nařídí.

Tak nechápu, za co si to zaslouží.

V. Kotas 27.7.2017 17:49

Re: přiznejme si,

V čem pak ?

V. Vérosta 27.7.2017 17:37

přiznejme si,

že Němci jsou lepší, takže si ty lepší potraviny zaslouží!

P. Han 27.7.2017 16:46

Re: Pitomost na entou

Pochopit Rudolfa je nemožné.

P. Rudolf 27.7.2017 16:30

Re: Z uvedeného problému vyplývá,

Já vám pane Kratochvíle rozumím. Taky by se m líbilo, kdybych si u nás na stejných potravinách pochutnal tak, jako když jsem v Německu. V tržním hospodářství však kvalitu výrobků ovlivní jenom konečný zákazník, stát tam nemá prostor. Až to Češi přestanou kupovat, obchodníci, potažmo výrobci se rychle přizpůsobí.

To, že autor píše, jako tradičně, nesmysly je jasné.

P. Selinger 27.7.2017 16:17

Zbytečný předvolební cirkus

někdo si myslí, že když bude kritizovat rozdílnou kvalitu dováženého zboží u nás a v zemi původu, voliči se pohrnou. To je jen iluze. Stejná iluze je řešit to byrokratickými zákazy a příkazy. Správný postup je informovanost, ten a ten produkt je u nás ze separátu a stojí x kč za kilo, v Německu je z masa a stojí x euro za kilo, v přepočtu x kč za kilo. Doporučení : když se ti to nelíbí, tak to nekupuj, nebo si zajeď to koupit do Německa....

J. Lukavsky 27.7.2017 16:01

Re: Autor nemá pravdu dělá z problému guláš !!!

No i kdyby jste nakoupil maso za 60/kg tak klobása za 60/kg musí být prodělečná nebo dotovaná. Nevím kolik % ceny klobásy je práce, ale 0 to určitě není.

J.L.

J. Kratochvíl 27.7.2017 15:41

Autor nemá pravdu dělá z problému guláš !!!

Sdělte mi proč by klobása nemohla stát třeba 60,-Kč, když kilo masa stojí v jednom obchodě stovku a v druhém třeba 60,- Kč, podle toho jak to určila neviditelná ruka trhu. Je třeba přesně definovat kvalitu a ta se potom může prodávat různě podle obchodníka jakou si určí marži. Příklad zboží, kde to funguje je benzin, kde je jasné přesné složení, jinak bychom si asi zničili auta, ale u různých pump v různých zemích je cena rozdílná. Proč by to stejně nemohlo fungovat v potravinářství.