Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
Poučení nepoučitelným
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J. Franke 4.7.2014 22:47Dokonáno jest.... Škvarky v tuto hodinu? Nedá se odolat... Mana nebeská. |
S. Netzer 4.7.2014 22:56Re: Dokonáno jest.... Mahlzeit. |
J. Franke 4.7.2014 23:02Danke... ;-) |
J. Franke 4.7.2014 21:33Zkouším právě novinku. Škvaření sádla v remosce. Sehnal jsem 2,5 kg nádherného sádla, pokrájel a narval do remosky. Zatím to vypadá skvěle, s minimálním mícháním to šlape jako hodinky. |
S. Lazárek 4.7.2014 21:34Re: Zkouším právě novinku. Proč se škvaří sádlo v remosce? Některé kuchařské finesy mi asi zůstanou navěky utajeny....:-) |
J. Franke 4.7.2014 21:40Je to jen moje lenost... Nechtělo se mi stát u sporáku. Většinou jsem škvařil sádlo v mikrovlnce ve skleněné misce. Tu na chalupě ovšem nemám. Tak jsem vyzkoušel remosku. Je to opravdu skvělá volba a jinak už sádlo škvařit nebudu. ;-) |
S. Lazárek 4.7.2014 21:52Re: Je to jen moje lenost... Máte to zkrátka vychytaný. Já jsem jako malej kluk musel na každé zabíjačce míchat prasečí krev, protože se z toho ženskejm dělalo blivno, ale ke škvarkům mě tehdy nepustili, byl jsem asi politicky nespolehlivej.....:-) |
J. Franke 4.7.2014 22:01To jste byl oproti mě mnohem výš... Já jsem byl určen k čištění střev.... Ve sněhu, pak sůl. Řezník nikdy nebyl spokojen. Až v dospělosti jsem pak byl tohoto ušetřen. Nicméně, čerstvý ovar s křenem a zvláště brzlíčky... Nemám slov.. ;-)) |
S. Lazárek 4.7.2014 22:06Re: To jste byl oproti mě mnohem výš... Vždycky jsme seděli s bratránkama na posteli v kuchyni u stolu z jedny strany, na klíně jsme měli talířek s kořčicí, křenem a okurkou a naproti nám na válu řezník s kolíbkou dělal ovar a vždycky nám ho kus odpinknul. To budu mít před očima nadosmrti. |
J. Kombercová 4.7.2014 22:10Re: To jste byl oproti mě mnohem výš... Jj. také mám na zabíjačky odehrávané v dětství úplně jiné vzpomínky než na ty poslední, kdy jsem kmitala v kuchyni... namočit buchtu a vymačkat, pak jsem směla upéct guláš, pak špejlovat, pak míchat sádlo (ne v remosce, ale ve velkém hrnci) no a pak jako třešinku na dortu umýt nádobí - copak bílé, ale to černé. :) |
J. Franke 4.7.2014 22:13Buchta je český výmysl... U nás se používaly kroupy. A guláš se na zabijačce nedělal. ;-) |
J. Kombercová 4.7.2014 22:17Re: Buchta je český výmysl... Jasně, kroupy taky, ty jsem zapomněla... kroupová, housková jelítka, takže ten prejt byl dvojí... dyť to píšu, že jsem byla někde úplně jinde a některá tajemství zabíjačky mi zůstala skryta. Například jsem nikdy neviděla, když toho chudáka čuníka řezník picnul. |
J. Franke 4.7.2014 22:23S tím picnutím mám krásnou historku... Kamarád vyprávěl, jak nemohli zabít Vietnamce... "Pak už jsme a něj stříleli z kulovnice, běhal po zahradě a až asi napotřetí se to povedlo..." Smál se u toho, ale posluchačům ztuhly rysy a na tvářích se objevilo zděšení. Naštěstí si uvědomil, co řekl a uvedl věc na pravou míru, ten Vietnamec bylo vietnamské prase. Úleva v obličejích pak byla skutečně obrovská... ;-) |
J. Kombercová 4.7.2014 22:34Re: S tím picnutím mám krásnou historku... :) |
J. Franke 4.7.2014 22:12Re: To jste byl oproti mě mnohem výš... Však to taky stojí za to... Byla to vlastně slavnost a odměna za celoroční snažení. Sešla se rodina, klábosilo se, popíjelo. Také jsem ty okamžiky miloval. |
P. Vandas 4.7.2014 22:21Re: To jste byl oproti mě mnohem výš... Já byl z chudých poměrů a u nás se zabíjeli jenom králíci a slepice a kohouti. Zabijačky v celé kráse jsem zažil poprvé až v dospělosti, kdy jsem se přiženil do vesnické rodiny, kde se zabíjačky odehrávaly několikrát do roka. Nádhera. Potom už jsem je organizoval sám a pořádám je ob rok dodnes. :-):-):-) |
P. Vandas 4.7.2014 22:23Re: To jste byl oproti mě mnohem výš... Jo a na kozu jsem zapoměl. :-):-) |
J. Franke 4.7.2014 22:26Kozenky mám moc rád... Ale ve skutečnosti jsem dolňák... ;-)) |
J. Kombercová 4.7.2014 22:32Re: To jste byl oproti mě mnohem výš... Babička mívala kozu a to kozí mléko zase měla pro prasátko a pro mého bratra, který ho pil ještě teplé i s chlupama. Mě moje máma před touto pochoutkou uchránila... nevím, jestli tenkrát nechybovala. |
P. Vandas 4.7.2014 22:34Re: To jste byl oproti mě mnohem výš... Já jsem na kozím mléku odchován. Proto jej naprosto nesnáším. O to mám raději mléko kravské. :-):-):-) |
S. Lazárek 4.7.2014 22:22Re: To jste byl oproti mě mnohem výš... Ano, přesně takhle jsem to i vnímal. Děda nesložil prase, dokud nemělo dva metráky, muselo se dělat sádlo pro celou rodinu, všichni byli pohromadě, každý vědě a co má dělat. Jo jo, tak to na vesnici chodilo. Já jsem chodil s dědou do prasečáku, můj úkol byl rozsypat šrot z kýblů do koryt, děda mezitím zatopil v kotli a ohříval sirovátku, kterou jsme to pak do koryt nalívali hadicí....byl jsem strašně pyšnej na to, že mu můžu pomáhat. |
J. Kombercová 4.7.2014 22:26Re: To jste byl oproti mě mnohem výš... Jsem o generaci starší, v mém dětství nebyly chladničky, pamatuji, jak naši vyráběli masové konzervy, do plechu... jak říkáte, jedna zabíjačka pro hodně lidí a točilo se to, něco jako rundy v hospodě. |
J. Franke 4.7.2014 22:33Nevytahujte se s věkem... ;-) První lednička, kterou naši koupili, když mi bylo asi deset, byla plynová a zapalovala se kostkou pevného lihu. |
P. Vandas 4.7.2014 22:36Re: Nevytahujte se s věkem... ;-) My měli ve sklepě led z rybníka. Až do Srpna. :-):-) |
J. Franke 4.7.2014 22:38Pivovary to měly podobně... Ve spilce ovšem musel led vydržet až do další zimy. |
J. Kombercová 4.7.2014 22:36Re: Nevytahujte se s věkem... ;-) Fakt? My jsme měli jako první Calexku, jak taky jinak... vydržela dlouho... ještě nedávno tu samou měl jeden můj známý, funkční, ale on je trošku takovej jinej. |
P. Vandas 4.7.2014 21:36Re: Zkouším právě novinku. Remosku nemám, ale může to být dobré, neb se nepřipéká ke dnu. Sádlo bude dobré. Také tam dáváte na závěr trochu mléka? :-):-) |
J. Franke 4.7.2014 21:41Jasně... Dodá to škvarkům úžasnou chuť... |
P. Hofman 4.7.2014 21:41Re: Zkouším právě novinku. Moc tu remosku ale nezasviňte. Manželky to nemají rády, když se vrací z baru a remoska je špinavá. |
J. Franke 4.7.2014 21:42Naopak!!!! Je třeba je ztrestat kupou špinavého nádobí, kořalečnice jedny... ;-) |