20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

ZRUŠME KRAJE: Obnovme země a ušetříme miliardy

Současných 14 krajů je na Českou republiku moc. Jsou to uměle vytvořené celky, často bez vnitřní soudržnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Černý 25.10.2023 18:13

Tři země místo jedné, to zas bude ude koryt .A udělat malé kraje z bývalých okresů to jich bude ještě více.

V. Němec 25.10.2023 18:09

Pokud se nemýlím, kraje se nejdříve zrušily, že stačí okresy. Pak se slavnostně zřídily (ve větším počtu než za komunistů), ale okresy zůstaly.

Holt proti úřednické Charybdě se těžce bojuje. Natož v živné půdě dotační a totalitní Skylly EU.

L. Horák 25.10.2023 15:17

Spíš bych se vrátil k dělení jak to měl ke konci bolševik, s drobnou úpravou, přidáním kraje Olomouckého. I s tak neschopnou správou bolševik pochopil, že tolik drobných kraječků je pitomost. Slepenec kolem Zlína, Jihlavy nebo Pardubice kontra Hradec jsou opravdu geniální výtvory.

O. Kaucký 25.10.2023 14:02

Konečně smysluplný článek, ale pochybuji, že by tato myšlenka padla na úrodnou půdu u našich současných zákonodárců ať už u vládních, tak i opozičních.

J. Jurax 25.10.2023 12:08

Nahradit 14 krajů dvěma zeměmi a Prahou nelze. Ubylo by 11 sad koryt a sinekur pro politiky a snad možná i ouřednictva by nebylo třeba tolik.

I když by bylo patrně třeba obnovit okresy, i tak by se tam všichni neupíchli. A i kdyby, furt by to byla degradace - z kraje na pouhý okres ... :-)

J. Řezníček 25.10.2023 12:23

R^ Něco na tento způsob jsem chtěl napsat.

F. Kusák 25.10.2023 11:05

To já nevím, je to velmi složitá systémová změna, související s celou problematikou stání a obecní správy země. A jak známo, ďábel číhá v detailu, takže i výsledek může být nakonec ještě horší než dnes. Napsat o tom článeček s pár řádkami a pod ním vykřikovat "pro nebo kontra", to fakt nestačí. O jedné věci jsem ale přesvědčen, totiž že současné uspořádání řízení republiky s mnohými a dost nepřehlednými volbami, v kombinaci s různými volebními systémy a metodikami, překrývání pravomocí a neustálými změnami zákonů, je doslova katastrofou pro naší zemi. Také vidíme docela zřejmý úpadek zájmu o věci veřejné, rozvrat ekonomiky a posilování vlivu zahraničních orgánů, zejména EU, ale nejen. Takže něco by to chtělo, to ano. Ale jak toho docílit, když se těm kapříkům daří docela dobře, to nevím. To lze jedině revoluční změnou, a na to není doba. A vůbec, já zase revoluce nemám rád. Takže taková schizofrenie.

L. Písařík 25.10.2023 10:28

Jsem všemi deseti pro a dokonce bych pokračoval k samosprávě na úrovni bývalých okresů, kde by bylo lépe vidět politikům na prsty i na použití svěřených peněz, odvolání špatných politiků lidovým referendem a naopak doporučování do vyšších správních orgánů. Tím by zanikl vliv stran na řízení státu a to bylo žádoucí, protože zatím každý musí zpívat stranickou píseň a konat podle pokynů stranických šíbrů. Podobný systém mají ve Švýcarsku.

J. Roškota 25.10.2023 10:09

Je jedno jestli máme kraje, okresy nebo země. Hlavní je agenda a nezáleží kde se zpracovává. Nakonec okresní úřady byly zrušeny již před mnoha lety, ale územní pracoviště v bývalých okresních městech zůstaly. Přesně to by se stalo po zrušení krajů.

Z čistě ekonomického hlediska by největší úspory přineslo sloučení malých obcí (navrhuje NERV), které stejně žádnou rozsáhlou agendu neprovádějí. Mě by chyběl osobní kontakt se starostou, ale nemyslím že by to měl být důvod se chovat neekonomicky.

P. Kozelský 25.10.2023 9:55

Toto jsem na síti psal před rokem, snížit počet krajů, okresů, statutárních měst, propustit 2/3 zbytečných úředníků. Zavést home office pro zbytek, dokončit skutečnou elektronizaci a dále snížit počet úředníků. Snížit počet poslanců, senátorů a ministerstev. Tato vláda nečiní nic ke zvýšení efektivity státní správy a vysává poctivě pracující občany a důchodce. Zasluhuje akorát tak pověsit za koule do průvanu a mlátit dokud se jim nerozsvítí!

[>-]

D. Polanský 25.10.2023 9:12

Kraje, to jsou tisíce úředníků a vlastně jsou to jenom rozdělovači peněz. Ovšem pokud zůstanou kraje i při zemském zřízení, tak je to o ničem. Z deště pod okap.

F. Navrátil 25.10.2023 8:33

Zemské zřízení by bylo logičtější. Bohužel vládnou nám technici moci, kterým jsou lhostejné historické vazby.

K. A. 25.10.2023 7:28

Autor vymýšlí úplné hovadiny:

1) Kraje existovaly i při zemském zřízení.

2) Je v pořádku, že lidé mají vědomí své historie a mají regionální identitu, ale tohle je federalizace, která v konečném důsledku může vést k rozpadu státu. Jsme jeden národ a tak bychom o tomu bychom měli podřídit naši politiku. Jsme Češi z Čech, Češi z Moravy, Češi ze Slezska. Podobná uspořádání vedou k tomu, že ambiciózní politici zneužívaní ze zahraničí, státy zbytečně rozdělují.

P.S.: To už by bylo lépe obnovit Československo a přesunout hlavní město na Moravu, aby bylo víc uprostřed státu. Myslím, že budoucnost Západu přinese horké chvilky a budeme potřebovat vojenskou sílu a schopnost se bránit, což mělo Československo větší.

M. Kocián 25.10.2023 8:32

Myslím, že hlavní bylo to odstranění krajů, které jsou na tak malou zemi skutečně nadbytečné. Historicky existovaly jako pozůstatky panství a to už je dnes vážně minulost. Přesunout hlavní město na Moravu je hloupost - Praha je ideální hlavní město - ale státní správa by se tam přestěhovat mohla - třeba do Bruntálu nebo do Karviné.

D. Polanský 25.10.2023 9:15

Slováci a Čěši mají zcela jinou historii. Národní státy jsou přirozeným historickým emancipačním výdobytkem moderní civilizace. Československo byl umělý slepenec, který měl jakýs takýs význam v určitém období. Dnes už ne.

B. Havel 25.10.2023 11:16

R^R^

Na to se bohužel zapomíná, neznají totiž historii, tu místní. Ne tu oficiální národoveckou

R. Langer 25.10.2023 12:03

Přesně tak!

M. Kocián 25.10.2023 13:18

Inu, byly v dějinách chvíle, kdy si Slováci museli vybrat vybrat, zda chtějí patřit k Uhersku nebo Česku.

J. Jurax 25.10.2023 12:17

Nikoliv.

Jsme Češi z Čech, Moravani z Moravy a Slezané ze Slezska.

Před cca třiceti lety mne rozesmálo, když v Brně nějací vypatlaní hololebci vyřvávali "Čechy Čechům". Třeba i proč ne, ale co na Moravě s tím máme my Moravani společného?

J. Rybník 25.10.2023 7:27

Zcela správně. Tohle stejné tvrdím už dlouho.

M. Kanda 25.10.2023 7:04

Dnes si s vámi, autore, dovolím nesouhlasit. Nějaké vyšší celky mezi obcí a státem být musí. Stát nemůže přímo řídit tisíce obcí a starat se o každý mikroregion. Otázka velikosti těchto celků je samozřejmě namístě.

Váš názor je svým způsobem extrémní. Tři země plus k tomu Praha. Rozloha české země by však byla cca dvě třetity dnešního Česka a tak o přímém řízení obcí touto zemí platí vlastně totéž, co pro stát.

Podobně extrémní by bylo kraje nahradit okresy. Bylo by jich příliš moc a byly by malé. A bylo by to mnohem dražší. Kraje jsou celkem rozumný kompromis. Možná by mohly být trochu větší a tím pádem by jich mohlo být méně. Celkem rozumné by bylo je sloučit po dvojicích a bylo by jich tak celkem sedm. To bych viděl jako ideální řešení a nevznikaly by žádné nové hranice.

F. De Winter 25.10.2023 8:06

Po konci komunismu byly kraje zrušeny a nikomu nechyběli, tedy krom stranických funkcionářů, pro které nebylo dost teplých místeček. Dobře si vzpomínám, jak byly kraje zřízeny proti Klausově vůli i za potlesku části ODS. Prostě fleků pro kamarádíčky bylo třeba. Podobně vznikl i senát. A takhle tady žijeme.

M. Kanda 25.10.2023 9:19

Po konci komunismu byly ovšem ponechány okresní úřady, kterých bylo tuším 75. Ty byly poté nahrazeny krajskými úřady, kterých je 14. To vidím jako dost velké snížení, takže korýtek spíše ubylo.

F. De Winter 25.10.2023 9:41

Okresní úřady byly ovšem pouze úřady, nikoli samosprávy. Krom toho ty okresy zcela zrušeny nebyly a zůstaly z nich různá detašovaná pracoviště ministerstev a úřady pro majetkovou správu státu nebo jak se to jmenuje. Tak si nejsem jist, zda nějaká úřednická místa vůbec zmizela. Tak tu u nás nechodí.

J. Jurax 25.10.2023 12:20

Nezmizela. Naopak přibyla ta krajská, neboť přibylo krajů.

F. De Winter 25.10.2023 12:46

Přesně to jsem si myslel.

M. Ráb 25.10.2023 6:34

Zemské zřízení, lépe řečeno Moravu, zrušili komanči. Po Listopadu bylo zrušení vytvořením umělých krajů potvrzeno. Např. kraje HK a Pardubický vznikly jen qůli animozitě těchto měst. Hlasy tehdejších "Moravistů" nebyly příliš důvěryhodné, na rozdíl od obvinění z nacionalismu. Zrušení krajů by ušetřilo miliardy a umenšilo byrokracii, ale KAPŘI to už nedovolí. VELKÁ ŠKODA!

V. Němec 25.10.2023 6:24

Tady by toho bylo ke zrušování...a k celkové racionalizaci správy! Třeba takový senát...až po tisíce malých vesniček, kde jsou většinou v každé 2 placení lidé namísto stavu, kdy starostu dělal např. jinak fungující živnostník. A při té dnes existující IT podpoře! Ale na druhé straně...v rámci agend EU a státu...nemožné!

K. Machala 25.10.2023 1:01

Pokud jde o úspory, a to by mělo,bpak zrušit kraje bez náhrady Jinak bude jenvta změna stát strašně moc peněz. Nepotřebujeme mít nad sebou 5 stupňů vrchnosti od obcí po EU. Příšerné plýtvání, tlustý veřejný sektor a jeho správa.

I. Širůček 25.10.2023 1:38

Máte na mysli "moc peněz", o které přijde Praha, když nebude jedinou "vrchností"?