3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ZEMĚDĚLSTVÍ : Podivné počty v resortu

Při čtení či poslechu celé řady vyjádření politiků, novinářů nebo představitelů různých zájmových organizací mě často napadá, jaká že je to škoda, že matematika již není povinný maturitní předmět. Minimálně pro občany pohybující se v resortu zemědělství, potravinářství či lesnictví by to bylo opravdu žádoucí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ž. Halabudová 10.5.2012 11:59

Inteligence sama.

že za to mohou z velké části naši spotřebitelé sami. Kdyby ty šunty nekupovali, nikdo by je neprodával.---------Ještě se vrátím k této návodné větě.Ten kdo ji napsal, buď vůbec neví o čem je řeč, nebo to ví naopak moc dobře a snaží se lidem vsugerovat, že si za špatné potraviny mohou sami. Kde myslíte, že nakupují zboží pro prodej ty stovky malých obchodů a večerek?Odkud získávají suroviny stovky bufetů,hospod,jídelen a různé výrobny pochoutek?To vše se distribuuje od několika málo velkododavatelů,kteří ovládají dovoz a zpracování surovin.Vrátím se na začátek.Ten drobný obchodník, absolutně neovlivní kvalitu vyrobených potravin.On si nemůže vybírat například pekaře.Dnes fungují velkopekárny, které ovládají celý okres nebo kraj.Kolik by asi stál rohlík, kdyby si ho nechal dovážet ze soukromé pekárny 50-60km? Kolik by jich prodal?A za kolik?A takhle to funguje u masa a uzenin, mléka, zeleniny a ostatních výrobků.Tím neříkám, že neexistují světlé vyjímky.Pokud ale jdete nakoupit,jdete do nejbliššího obchodu a ještě koukáte, jestli tam lze zaparkovat.Proto tvrdím, že povinností státu je kontrolovat kvalitu všech dovážených hotových výrobků i kvalitu surovin pro další zpracování na potraviny.Těch různých inspekcí a hygieniků máme dost.

J. Jurax 10.5.2012 12:33

Re: Inteligence sama.

No a povinností nakupujícího je nebýt blbej a nekupovat jen to nejlevnější. A nenakupovat v obchodě, kde nemáte dobré zkušenosti - tedy máte-li možnost volby - na dědině s jedním konzumem je to těžké ... byt i v naší sídlištní sámošce na maloměstě mají rohlíky obyč kvalita standard za korunu devatedsát a pak rohlíky výtečné, křupavé a dobré, bez posypu či mákem, kmínem nebo solí sypané - ale za tři kačky. Pochopitelně ty první, gumové už ráno, jdou na odbyt víc - a náš zákazník náš pán ...

Ono buřt za čtyři pade deset deka bude zdravotně nezávadný, ale kvalitní asi ne - a protože nesmí být uveden jako špekáček, ač zvenku vypadá jako špekáček, uvádí se jako domáci buřt nebo Řezníkův špekový - a lidi to koupí a pak se diví. A tohle žádná inspekce nespasí. Testovat lze jen zdravotní nezávadnost a pak ještě zda deklarovaná kvalita odpovídá skutečnosti, resp. případně normě pro daný výrobek (existuje-li).

Ž. Halabudová 10.5.2012 12:53

Re: Inteligence sama.

Testovat lze jen zdravotní nezávadnost a pak ještě zda deklarovaná kvalita odpovídá skutečnosti, resp. případně normě pro daný výrobek (existuje-li).----- Ale to, je přesně to co chci aby bylo kontrolováno. Deklarovaná kvalita a nezávadnost. Nic ví,nic míň.Ale kontrolor musí mít pravomoc zastavit OKAMŽITĚ prodej. A neříkej mi nic o korupci.

J. Slanina 10.5.2012 13:13

Re: Inteligence sama.

"Ten drobný obchodník, absolutně neovlivní kvalitu vyrobených potravin.On si nemůže vybírat například pekaře."

Ale fuj, paní Halabudová. Nevím kde žijete, ale já (pravda v krajském městě) mám například nejblíže do vietnamského krámku. A divila byste se, že tam mají například cca 8 druhů chleba z pěti pekáren. Máte však pravdu, že nejdéle jim na pultě zůstane chleba z té největší velkopekárny. Když jdete nakupovat třeba až po čtvrté hodině, jiný už v regálech nemají.

Ale každopádně nevěřte, že pokud si obchodník objedná potraviny od výrobce i 50km vzdáleného, že mu ho nepřivezou.

Ž. Halabudová 10.5.2012 14:14

Re: Inteligence sama.

Pak je vše v nejlepším pořádku a je zbytečné cokoliv řešit.