30.5.2024 | Svátek má Ferdinand


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 15.2.2010 0:40

Re: Ono jde o likvidaci obecně všech možností přivýdělku.

Sousedská výpomoc (to prořezání větví) je možná i bez úředních buzerací. Někdy loni o prázdninách se projednával zákon, který povoluje drobný prodej zemědělských produktů za zjednodušených podmínek. Mám pocit, že snad i prošel. Takže prodej mléka sousedce by nebyl postihnutelný.

hafusak2 14.2.2010 19:02

Člověk se pobaví,

pamatuji se, jak jsme kdysi obíhali povolení pro koně v Peci p. S. Ona to byla sranda i před plyšákem.

V1 13.2.2010 15:39

Re: Toto není normální.

Problém je mimo jiné v dotacích. Pokud budou vypláceny dotace, bude také vyžadována kontrola. V souč. době dostane zemědělec na 1 ha půdy asi 5000 Kč na přímých platbách (SAPS, Top-up), dále, pokud hospodaří v nepříznivé oblasti dostává platbu typu LFA (na louky), která může být až 157 EUR/ha (na horách), dále agroenvi dotace - na louky (min 79 EUR/ha), eko zemědělství (také min. asi 79 EUR/ha), platbu na přežvýkavce (asi 1460 Kč/ks za rok), na krávy bez tržní produkce ...... Převážná část prostředků teče z EU, a ta nám je poskytuje za určitých podmínek (které zahrnují i kontrolu). Celkem, pokud mám 1 ha luk na horách a chovám krávu jsem schopen dostat z dotací na tento ha 10 - 12 tisíc Kč, bohužel musím vést složité evidence, dobytek musí být v registru zvířat , musím dodržovat termíny sečení .... Systém je velmi komplikovaný a vyzná se v něm málo lidí. Jinak se domnívám, že každý zemědělec by měl dodržovat základní podmínky - starat se pořádně o zvířata, zabránit znečištění vody, dát pozor na použití postřiků a hnojiv, vést základní evidenci.  Pokud ovšem kontrolu zemědělec hrubě odmítne, přijde o dotace, a to se v souč. době (zvlášť v zemědělsky nepříznivých oblastech) rovná likvidaci.  Zemědělci ovšem nepředstavují významnou politickou sílu a proto si nemyslím, že se stav v blízké budoucnosti změní.  Dále je tu problém výrazné nadvýroby některých komodit (u obilí máme nyní přebytek 2 miliony tun), máme více mléka, naproti tomu musíme dovážet vepřové. Jinak článek mě pobavil, ale hodnotím ho jako silně zavádějící a přitažený za vlasy.     

Ada 12.2.2010 21:45

No jestli takto vypadá chování drobného zvířectva!

Pak ať se nediví eurokrati,že lidi nemají do čeho "píchnou".S takovou se nedá nic dělat.Dopadli by jsme tak,že zvířata budou mít "lepší  bydlení" než hospodář.Ono hygiena a přirozený chov se bijí.Zvířata ztratí imunitu a zase bude zle.S malochovy není žádná škoda, jen to prospěje okolním loukám,a přežijí lidí při nezaměstnanosti .

Dolly 12.2.2010 20:48

Copak kozy

ty se ještě zvládnou, ale takové státní maturity to bude úřad!

alena 12.2.2010 20:39

super

jsem  se pobavila, ale mám obavu, že je to fakt všechno fakt!

Kdyby nebylo těch nesmyslných nařízení a předpisů, tak lidi, kteří je vymýšlejí a kteří kontrolují jejich dodržování, by byli bez práce - ono je to asi o tom.

Chápu samozřejmě, že nějaký řád být musí, jinak by byla anarchie - ale někdy už to přerůstá v buzeraci...

bavič 12.2.2010 20:15

nemám rád hlupáky

Chtěl bych trochu rozptýlit chmury, tížící lidi, kteří chtějí něco dělat. A, aby jim jejich činnost nezáviděli hloupí sousedé, jako ten měšťák z článku, (Ti jsou nejhorší, nic neumí,ničemu nerozumí, v praktickém životě jsou leví jak turecká šavle, ale mají známé, ale dobře vědí kam jít bonzovat. Holt, takoví jsme my češi, závistivý a hloupí. )jsem se taky jal v 90tém roce zaregistrovat jako podnikatel, tedy malý živnostníček. Protože můj podnikatelský záměr se týkal odborné činnosti, musel jsem splňovat vyšší kryteria. Ano, splňoval jsem je, ale ne podle formulářů úředníků. Chťe nechťe jsem musel něco začít dělat. Jeden formulář,potvrzení a povolení bylo závislé na předchozím. Když jsem po půl roce beznaděje dospěl k jednoznačnému závěru. Je třeba mít to správné osvědčení (potvrzení),jinak se budu potácet v bludném kruhu donekonečna. Zkrátka jsem se při jednom jednání zcela polopaticky úředníka zeptal, jak má takové osvědčení vypadat. Úředník v doměnce,že mě poučí, nadiktoval obsah danného formuláře. Ač nerad, vyrobil jsem imaginární formulář a (hlavně) orazil jej kulatým razítkem. (To jsem používal ke zcela jiným účelům) A světe div se, při další návětěvě úředu bylo vše v lajně a živnostenská činnost se rozběhla. Nejhorší na tom všem je, že formulář byl k ničemu, ale to KULATÉ  razítko zafungovalo. Co tím chci říci, úžedníci jsou stále stejní a STEJNĚ hloupí.Tak KOZA, kdyby měla kulaté razítko, mohla dojit (třeba stát) DODNES. Jsme to ale hloupý národ, založen na razítkách, bez trošky skutečného rozumu!!! Proto máme tak rozbujelou státní mašinerii. Ta spolyká kdejakého blbce, který pak inteligentnímu človšku vysvětluje co je a co není správé.

advista 12.2.2010 17:23

Re: Toto není normální.

Vážení, problémy vytváří naši úředníci a svádí se to na EU.

fm 12.2.2010 15:47

Re: Potrestali ho po pravu

kravicek a kozicek ubyva , ale uredniku dobre placenych pribyva.A bude hur.Aktivni blbec je horsi nez tridni nepritel.

ekonom amater 12.2.2010 15:31

školeni bezpečnosti

Dneska jsme měli školení bezpečnosti práce a požární ochrany. Vypadalo to jako komedie, až na to, že to byla vše pravda. Šéf řekl, že se na to všechno asi vy ..., zavře firmu a půjde dělat někam státního zaměstnance

Ivan Nový 12.2.2010 15:14

Zaříznout je třeba eurokraty a ne kozy.

:-))))

Facír v.v. 12.2.2010 15:10

pořiďte si chladnou zbraň - vidle

každej pořádnej hospodář má mít po ruce vidle a v ruce pantok, a když nějakej soused zlobil, tak dostal v hospodě po hubě a když to nepomáhalo, tak v noci "deku"

jako národ jsme moc svázaný s tím německým právem, jak někde vidíme úřednickou vyhlášku, hned se nám třepou kolena , ale za to si můžeme sami, protože úředníkům vytváříme neřešitelné problémy. Úředník má rád čistý stůl a pořadač s vyřízenou žádostí. Takové udání jej úplně rozhodí, začne mít starosti, aby dobře vyřidil. Proto jeho sdělená starost, poloviční (třetinová, řtvrtinová) starost. Prvním krokem úředníka je přehodit tyto starosti na někoho úplně jiného a odsunout řešení, něboť zákony a vyhlášky řešení nenabízí. Sice paragrafových znění je tam plno, ale přece jenom pro zdatného úředníka málo.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že ať kohokoliv cokoliv napadne, musí si napsat žádost. Někam, podle povahy věci. Žádosti se sice vyhovuje nebo nevyhovuje, ale pro pořádek věci to bude zařazeno do pořadače a úředník má opět čistý stůl. Úředník bude spokojen, žadatel musí být spokojen, sousedi budou spokojeni , legislativci budou dál spokojeně vytvářet tisíce nových potřebných paragrafů a poslanci je budou dál spokojeně schvalovat. Samým uspokojením z toho usneme. Až navěky. 

Nejhorší ale je ta vize, že tenhle právně vyhlížející úřednický bordel se sesype. A nakonec ta obyčejná koza v tom chlívku bude to pravé terno.  

Luboš 12.2.2010 14:51

Re: Tohle není česká ale bruselská byrokracie

A takoví Taliáni už vůbec ne.

VěraŠ 12.2.2010 14:50

Re: hezká pohádka

Týká se to každé jednotlivé kozy. Můžu dosvědčit z vlastní zkušenosti. Někdy kolem roku 2000 to snad na dva roky zrušili, hlásit musel jen ten kdo měl víc jak tři kusy, ale pak to vypuklo ještě přísněji. Vyplňování hlášení složité samý kód, a když se to dělá jednou, dvakrát do roka, narození a případně prodej nebo zabití, tak se to zapomene. Kůzle nebo kozu nemůžete prodat někomu kdo nemá číslo stáje. Kozu už nemáme dva roky a po mléku, sýru a tvarohu se nám stýská.

drak 2 12.2.2010 14:40

Re: Tohle není česká ale bruselská byrokracie

 Je známo, že ti naši  úředníci  jsou zm.di, bez diskuse, Přesvědčili jsme se o jejich šikaně několikrát v minulosti a pokračuje to stále. Zvláště policie se vyznamenává! Místo, co byl stíhali agrsivní zbohatlíky na silnici, stojí za bukem a měří rychlost před tabulí za dědinou, dávají foukat,a prohlížejí lékárničky!  ........... a vo tom to je..........

jirka.s. 12.2.2010 14:15

Re: hezká pohádka

Nu, on ten článek snad ani není o zhůvěřilosti našich zákonodárců či o počtech chovaných zvířat! On je spíše o mezilidských vztazích! Pokud jste dobře četli, jistě jste nepřehlédli zmínku o měšťákovi odnaproti, kterému nevadil vlastní kravál a smrad ze sekačky, ale mečení koz naopak! Hádejte, kdo na ing. Hrbka asi tak pozval ty soudruhy ze všech těch možných i nemožných ouřadů???

Mell 12.2.2010 14:07

Pěkný článek

Na takovémto příběhu si i obyčejný člověk uvědomí, že se nic nemá přehánět

Wlasta 12.2.2010 13:37

Re: Dělat si srandu …

Vážený/á L.P.

tímto Vám uděluji povolení dělat si srandu.

I když, ono je to nějakým zákonem zakázáno?

čokl 12.2.2010 13:34

Re: Tohle není česká ale bruselská byrokracie

naprosto souhlas

JaS 12.2.2010 13:06

Re: Označování koz

no jo. ale jak porozumíte hlášení, že "děda si na své dvě kozy nenechal ani šáhnout"?

JaS 12.2.2010 13:04

Re: Nádherné,

Nezdá se vám, že ty úředníky tam poslal ten soused, co vedle smrdí se sekačkou, co mu nevadí kravál ze sekačky, ale vadí mu mečení kozy? Asi poslal své kamarády...

ironik 12.2.2010 12:51

zase se všichni.......

pohybujeme ve viruální realitě?  když se blbost tlačí na mozek stačí ho vypnout.

Mablung 12.2.2010 12:14

hezká pohádka

Co vím, tyto zákony se týkají hospodářství nad určitý počet zvířat. Pár koz by do těchto zákonů nespadá, ale jako alegorie ten příběh špatný není.

Určité zákony hlídající zemědělce fungovat musí, nicméně se s autorem plně shodnu, že současný stav překročil jakoukoliv únosnou míru. Ale nebojte, bude hůř :-)

miki 12.2.2010 12:13

Potrestali ho po pravu

Potrestali ho po pravu: mel hezky sedet na zaprazi a koukat do lesa. Prace se v tomto historickem prostoru tresta uredni sikanou. Vsichni to vedi, kdo to nevi ten at trpi ...

Nikdo si nevi rady s kriminalniky, ti maji sama prava, mensinam se zase priznavaji stale nejake ohledy a vyjimky. To vse spise proto, ze se jich vsichni boji. Zatimco "normalniho" cloveka co ma nejaky maly majetek a plati dane etc. se nikdo neboji. Ten je snadno dosazitelny, buzerovatelny, vydiratelny. Ano, vydiratelny. to je to co urady delaji s gustem. Akorat se tomu rika jinak. A neuplatnuje se to na kamarady.

Štastný Jim 12.2.2010 12:01

Nádherné,

autor popsal vlastní zkušenost s přebyrokratizovaným státem,kde vládne úřední blbec.Kolik stála cesta autem oněch čtyř statečných,kolik činila jejich denní mzda,kolik jejich diety.A kolik zbytečných,darmojedů je v celém státě?Proto se musí pouhé dva miliony lidí,kteří skutečně pracují,udřít až k smrti.Já to vidím jako neřešitelné.

lary 12.2.2010 11:45

Václav Klaus :

Tady na tý točně sem vám říkal : nelzte do EU, nebo se z toho zblázníte.. ale je to marný, je to marný, je to marný.

R 12.2.2010 11:36

Ono jde o likvidaci obecně všech možností přivýdělku.

Chov domácího zvířectva na produkty a maso, chov slepic na vejce, pravidelný prodej jablek a jiného ovoce ze své zahrádky, ale i třeba jako člověk, který se nebojí pohybu ořezání větví či jiná udržba sousedovy zahrady....

Na všechno toto existuje spousta předpisů, které se musí dodržet a které  vyžadují investice. A když toto člověk překoná, přidou další obstrukce státu, jako je vyžadování povinných odvodů, sociálního, zdravotního a minimální daně z příjmu bez ohledu na to, jak a jestli vůbec ten člověk tou činnost vydělává.

Nebýt tady těch hloupostí, kolik lidí by něco dělalo a neseděli trpně na zadku a nečekali na důchod nebo dávky. Skutečně v tomto státu je místo skutečné práce nejsmysluplnější činnost studovat předpisy a směrnice s cílem vydojit  ze státu co nejvíc dávek a dotací.

L. P. 12.2.2010 11:27

Dělat si srandu …

… to by nám šlo. Ale kdo z nás má k tomu povolení, které není starší než 7 dní?

Wlasta 12.2.2010 10:18

je to šílenost, proti níž jsou šílenci naprosto normální

svého času jsem pomáhal manželce s vypracováním "řádu chovu" a protože občas pořádali prodejní výstavy tak i s "řádem trhů". Zde podotýkám, že to byla zájmová organizace, která chovala zvířata pro potěšení. Korespondence s Ústřední komisí pro ochranu zvířat trvala více než rok a základem bylo, že posuzovatel měl ve Wordu zapnuté revize a neustále opravoval, hlavně interpunkční znaménka a přesný název organizace.

Pro přepravu zvířat na "trhy" (přestože jako pořadatelé nepřepravovali žádná zvířata) se musela do textu vložit následující část: Zvířata musí být v přepravkách umístěna tak, aby - měla dostatek prostoru pro volný pohyb; jako minimální jsou doporučeny tyto rozměry přepravek (v násobcích délky těla zvířete – u želv délky karapaxu, u ostatních plazů a ocasatých obojživelníků v násobcích délky těla bez ocasu): pro želvy 3 x 2 x 2 pro jedno zvíře, pro každé další zvíře alespoň 30 % prostoru navíc; pro ještěry a hady 2 x 2 x 2 (terestrické), 2 x 2 x 3 (stromové), pro každé další zvíře alespoň 30 % prostoru navíc. Hadi a ještěři se normálně přepravují v plátěných sáčcích a teď si představte, když tam jeden z chovatelů přivezl svého 3 m dlouhého hroznýše. Takový mag*r (pardon úředník) jakého popisujete by okamžitě vyžadoval ukázat přepravní bednu 6 x 6 x 9 m a marně byste jej přesvědčovali, že správné rozměry jsou 5 x 5 x 7,5 m, neřku-li, že je to naprostá pitomost.

Naštěstí po tom roce to všechno padlo.