28.5.2024 | Svátek má Vilém


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jovo Miks 11.12.2007 15:18

reseni s pojistovnami to asi neni

Pan autor nebere ohledy na situaci v Cechistanu. Pokud pojistovny budou konkurencne soutezit, a jedna bude lepsi, bude to opet vyrovnano narizenym ji dodatecnym odvodem ve prospech tech pojistoven, ktere ty vysledky budou mit horsi. Proc takto pisete? Vzdyt to, co pisete,u nas neplati.

MUDr Eugen Skula 10.12.2007 23:22

lékařská komora připomínky.

BYLO BY NEJLÉPE SE VRATIT K MODELU PRVÉ REPUBLIKY, PACIENT SI KOUPIL KOLEK, KTERÝ DAL LÉKAŘI, TEN HO NALEPIL DO MESIČNÍHO VÝKAZU A POSLAL PRISLUŠNÉ  POJIˇŠTOVNĚ, K PROPLACENÍ VÝKONŮ,  ČLENSTVÍ V KOMOŘE ZÁSADNĚ NEPOVINNÉ , CTÍ PRO LÉKAŘE A NE POVINNOSTÍ. sOUČASNÝ MODEL JE NEFUNKČNÍ A kOMORA STRÁCÍ VÁŽNOST JAK MEZI LÉKAŘI TAK PACIENTY, PENSISTA ,  eugenskula@seznam.cz.    dějiny zdravotní péče  v ČSR mám dobře prostudované 

Richard 10.12.2007 16:57

Komory

Vážený pane doktore.

Myslím, že v posledním odstavci jste uhodil hřebík na hlavičku. Je to sice pro někoho těžko stravitelné, ale zatím jsou potřeby státních zaměstnanců a soukromých lékařů diametrálně odlišné. Proč jim nedat prostor? Jsem členem jiné komory (ČSK), kde je naprostá většina lékařů soukromých, většina z nás má podobné problémy a vnímáme povinné členství mimo jiné jako základ pro vyjednávací pozici, abychom nebyli vnímáni jenom něco jako okrašlovací spolek.

Politická nevole okolo problematiky ČLK nám škodí, pan poslanec ODS nám od zeleného stolu chce diktovat. Jeden rok Ratha a máme zábavu na dvacet let.

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 17:27

Re: Komory

No, tak to je trochu nadsázka, že. Nechcete snad tvrdit, že jedna osoba - dr Rath -  má tu sílu, že pohne na dvacet let celou vaší Komorou, to byste hodně podcenil myšlenkový potenciál ČSK si myslím.  ČSK má situaci poněkud jednodušší, protože její členové mají mnohem bližší společné zájmy. Dělit Komoru vedví, to je pošetilé - pro ČLK je jdinou prospěšnou cestou pravý opak, sjednocení lékařského stavu , postavené na nalezené a dfinované rovině společných zájmů.

Chápu, že politikové zneužívají problémů v ČLK k pokusům o omezení kompetencí komor a že se to takto dotýká i ČSK, kde všichni vědí, že povinné členství má výhodu nejen tu, kterou zmiňujete.  je docela průhledné, že stát chce postavení komor oslabit. Rath není příčinou, ale podmínkou. ČLK zatím není s to sjednotit lékařskou obec. Dvacel let trápení s ideově otřesným systémem zdravotní péče a jejího financování je okořeněno i komorovými problémy.

Činnost ČSk sleduji a líbí se mi. Měli jste skvělého presidenta.

Richard 10.12.2007 20:53

Re: Re: Komory

Samozřejmě zjednodušuji.

Ale takové zhovadilosti, jako vymyslel tento trpělivý hledač různobarevných koryt, hned tak někdo nedocílil. A mnohé škody přetrvávají.

Také cítím, že dělení ČLK je to poslední, co by situaci řešilo. Ale zároveň se mi zdá, že je dosud málo komunikace a málo vstřícnosti mezi těmi hlavními zájmovými skupinami. Vidím to v malém ve svém oboru. Někteří z terénu mají tendenci myslet si o klinikách, že jsou to teplé zašívárny, kde se nic nedělá a chtělo by se dělat ještě méně (a z vlastní zkušenosti vím, že u některých jednotlivců to není vzdáleno pravdě), a někteří klinici si zase myslí o terénu, že to je odborný póvl, který má jediný zájem - vydělávat peníze (a také to může v jednotlivých případech platit). Ale skutečnost je daleko pestřejší.

Příklad, který často uvádím: V mém rodném městě dluh, který někdo učinil na sociálním pojištění zaměstnanců okresní nemocnice město mlčky zamázlo třemi milióny (jen jedna maličká dotacička pro příklad z desítek jiných), mě by hnali svinským krokem, kdybych o něco takového jako soukromník požádal. Nemravný komunistický systém nepovažuji za hlavní a jedinou příčinu problémů v ČLK, ale nemáme trochu pod kůží, že je to v pořádku, když se stát (město, kraj...) stará, jen když dostaneme pravidelný plat bez ohledu na to, jak zařízení prosperuje?

Nevím, zda za daného stavu věcí, kdy se obě komory starají až příliš o financování zdravotnictví, lze hledat jiná stejně nosná společná témata. Rád bych se pletl, ČLK přeji to nejlepší.

Standa 10.12.2007 16:44

Kdo

lékařům vezme licenci, když zabijí pacienta? Měla by to být jen lékařská komora a proto povinné členství pro všechny je nutností - alespoň nás někdo může ochránit (trochu) - ministerstvo na pacienty hodí bobek, protože má pacienty jen na placení. 

AndyO 10.12.2007 16:52

Re: Kdo

vzhledem k tomu, že to stejně nedělá je povinné členství zbytečné.

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 17:28

Re: Re: Kdo

a dobrovolné nanic

AndyO 10.12.2007 17:44

Re: Re: Re: Kdo

možná. Pořád ještě jsem neztratila naději a věřím, že k čemu lidé dojdou bez donucení, to má pevnější základy a zdravější jádro.

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 17:54

Re: Re: Re: Re: Kdo

Ano. Když se tvořil zákon o komorách, byl jsem tomu docela blízko. V nynější poslanecké sněmovně, tehdy ČNR, jsme i v kuloáru probírali varianty a já jsem měl a mám až doposud institut povinného členství za neštěstí. Zavedla ho do zákona pravice vzdor oponenturám.   Heslo dne bylo,že Komor amusí napřed získat vážnost a až bude ctí pro doktory v ní být, bude moci být nepovinná. Lenin by řekl, že to kdosi cosi obrací z noh na hlavu .-))

Problém je , co teď s tím.  Pravicoví politici  jsou ve většině, třebas něco vymyslí. Asi tak, jako vymysleli celý systém zdravotní péče a jejího financováíní, zákony o komorách a  řadu dalších skvělých nápadů.  Momentáoně je v kursu poplatek a nárok na druhý názor.  To první má prý snížit počty návštěv u lékařů. To druhé zatím nevím :-)))

Fafa 10.12.2007 16:58

Stando,

licenci by mel odebirat soud. Prece jenom je to natolik zavazne rozhodnuti, ze by jej mela delat na zaklade odbornych posudku instituce, ktera je zvykla pracovat s dukazy a podleha jistym procesnim pravidlum.

Richard 10.12.2007 20:56

Re: Stando,

No, já když vidím práci soudů...

Fafa 10.12.2007 21:54

Richarde,

prace komory by byla jeste horsi. Tech pripadu je pomerne malo, takze by o licencich rozhodovali lide, kteri nemaji zkusenosti s hodnocenim dukazu v soudnim rizeni, nemaji dobre zazita procesni pravidla etc.

Kolombo 10.12.2007 14:58

Každý doktor s patřičnou

atestací by měl mít právo na smlouvu s pojišťovnou a proplacení paušálu / kapitační platby/ za k  němu přihlášené pojištěnce. Pak by asi měl jednotlivý doktor míň, ale fungovala by konkurence. 

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 15:46

Re: Každý doktor s patřičnou

A to by jak prospělo ČLK a přesčasové práci ?

Fafa 10.12.2007 15:48

Každý doktor s patřičnou

Doktori se samostatnou smlouvou s pojistovnou by nebyli v zamestnaneckem pomeru v nemocnici a nevztahoval by se na ne zakonik prace.

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 17:28

Re: Každý doktor s patřičnou

noé, nevím, na takovu konstrukci týmů z dobrovolníků jsme asi ještě nevyzráli

Fafa 10.12.2007 17:47

Jakych dobrovolniku?

V krajskem meste je nemocnice. V krajskem meste je zaroven 5 anestesiologu. Kazdy anestesiolog je OSVC, dostava zaplaceno za profesionalni vykony podle sazebniku. Samozrejme nemuze praktikovat doma, takze ma "povoleni praktikovat" v mistni nemocnici, stejne jako dalsi ctyri mistni anestesiologove. Podminkou toho povoleni praktikovat je byt k dispozici kazdou 5. noc pro akutni stavy. Kde je problem?   

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 17:57

Re: Jakych dobrovolniku?

Nemocnice jsou především v bývalých okresních městech. Kde tam chcete sehnat pět anaesthesiologů, to nevím. A třeba pět pediatrů. Musíte vzít v úvahu, že ze zákona a z dalších právních norme plyne, že bez dohledu mohou provádět výkony jenlékaři se specialisovanou způsobilostí.

Fafa 10.12.2007 18:49

Okresni mesta,

no dobre, tak kdo tam funguje dneska? Treba pediatry bych sehnal velmi snadno, museli by slouzit i dnesni ambulantni pediatri.

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 18:56

Re: Okresni mesta,

to ale nemohou, nemajá vzdělání, mají způsobilost pro PLDD nikoli pro pediatrii

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 17:58

Re: Jakych dobrovolniku?

ještě jsem zapomněl napsat, že také existuje lůžkové oddělení anaesthesiologicko.resuscitační. Tam by se střídali ti OSVC jak ?

Fafa 10.12.2007 18:51

Uplne stejne,

delali by kazdou patou noc, byli placeni ve smlouve jako OSVC a nevztahoval by se na ne zakonik prace. Jinak delat sluzby na ARU by meli zvladnout i internisti.

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 18:56

Re: Uplne stejne,

a ty byste vzal kde ? :-))

Fafa 10.12.2007 19:05

Pak ale ma spis pravdu Challenger,

- pokud pediatri nemohou osetrovat pacienty na beznem luzkovem pediatrickem oddeleni, neco je spatne

-pokud internista po dvou atestacich nedokaze slouzit JIPku, neco je spatne

- pokud prakticky lekar nedokaze prijmout na luzkove oddeleni a kvalifikovane lecit sveho pacienta treba s nekomplikovanou pneumonii nebo thrombozou zil DK, tak asi prakticti lekari maji problem s kvalifikaci a pacienti by se meli zamyslet, jestli by nemeli byt registrovani nekde jinde. 

Zda se, ze ma pravdu Challenger a v Ceske republice je pozoruhodne nizky pocet doktoru, kteri dokazi zajistit sluzby pro bezne akutni stavy.  

MUDr Jiří Kilian 11.12.2007 7:36

Re: Pak ale ma spis pravdu Challenger,

nejspíše ano, problém je v tom, že jde o zákonem dané kompetence, nikoli o vlastní shcopnost.

challenger 10.12.2007 16:12

Re: Re: Každý doktor s patřičnou

prospělo by to tak, že by si ti kvalifikovaní doktoři, o které je zájem, vydělali své peníze v soukromé praxi (to by platilo pouze v případech, že by existovala volná tvorba cen a pokladenský systém jako všude v civilizovaném světě) a tudíž by na ty vysoce lukrativní špitální služby zvysoka prděli stejně jako na páně Julínka pracovní soboty. No a soudruzi by konečně museli situaci začít řešit, respektive přiznat, že ji celé léta zanedbávali. Současné navržené řešení připomíná francouzské sociální demokraty, kteří si mysleli, že vyřeší nezaměstnanost tím, že administrativně sníží týdenní pracovní dobu na 35 hodin. Ukázalo se, že toto opatření nemělo vliv vůbec na nic. Stejně tak bezpečnostní patch soudruha Julínka bude mít vliv pouze na to, že se akceleruje odchod lékařů do zahraničí, u nás na klinice jsme "on the loose" tři z 10 plně kvalifikovaných. Jestli se nám podaří podat výpověď synchronizovaně, což bude v mém případě asi tak září příštího roku (chceme to stihnout ještě před Julínkovými univerzitními chudobinci), bude to docela dobrá sranda: to víte - verba movent exempla trahunt - zvláště v modré bídě zdravotniíků. Jednu výhodu by soukromá praxe přece jen měla. Kvalifikovaní lékaři by zůstali doma a systém by nepřišel o jejich know-how. Bylo by lehké je tržními mechanismy natáhnout zpět do nemocnic.

Fafa 10.12.2007 17:02

Challengere,

kvalifikovani doktori se soukrome praxe by meli slouzit. Pokud mam soukromeho kardiologa a dostanu bolest na hrudi ve dve v noci, tak predpokladam, ze muj kardiolog prijede do spitalu mne vysetrit a pripadne udelat koronarografii. Presne takhle to fungovalo pro manzelku s porodnikem. Meli jsme jeho telefon a ocekavali jsme, ze bud on nebo jeden z jeho partneru prijedou kdykoliv k porodu.   

MUDr Jiří Kilian 10.12.2007 18:02

Re: Challengere,

Takové služby ale u nás nejde zaplatit. Kolik Vás to stálo ? jen tak pro zajímavost.

Fafa 10.12.2007 18:58

Jak nejde zaplatit?

pojistovna prece zaplatila za ty porody. Pojistka mne stoji cca 500 $ mesice (podstatne mene nez 13.5 % platu ;-P), platil jsem spolucast, ta byla  asi 200 $. Odhadnul bych., ze porodnik dostal tesne pres 1000 $ celkem. Prumerna mzda v nasem meste je kolem 50 000 $ rocne, na nasem predmesti tak 75 000 $.To jenom pro porovnani s cenou za porod.

Obecneji, ja treba pro svoje pacienty jsem na telefonu 24/7. Stridame se s partnery, pokud jsem m imo mesto, ale jinak mi moji pacienti muzou kdykoliv zavolat.