1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
rw 23.12.2008 10:02

Re: Mám dojem, že se zapomíná na jeden efekt.

na ten že pokud jsou sena tak kovozemědělci hromadně nemarodí,totéž platilo i u ostatních polních prací.Totéž pokud jste potřeboval zvelebit svůj dům a.t.d.Poku jsem nemocen jdu k lékaři,

janoryna 23.12.2008 10:57

Re: Mám dojem, že se zapomíná na jeden efekt,

že taky kvůli komplikacím pacoši dříve umřou. ušetří se na léčení i na penzích. a o to tady šlo, dědeček babička ujídají chlebíčka.

Ladislav N 23.12.2008 17:33

Re: Mám dojem, že se zapomíná na jeden efekt,

Skutečnost je ovšem taková, že průměrný věk (rozuměj věk, v němž člověk umírá) se trvale zvyšuje. Nikoli naopak.

. 23.12.2008 20:45

Pokud by umírali později, průměrný věk by se ještě zvýšil.

Pava 23.12.2008 9:47

Diskriminační poplatky

Vycházím z předpokladu, že před nemocemi jsou si všichni rovni. O léčbě má rozhodovat lékařská diagnóza. Jiná kritéria jako barva pleti, vyznání,politické názory, ekonomická situace, atd. se léčby netýkají. Naopak poškozují pacienta. Po privatizaci zdravotnické péče v USA si asi třetina lidí nedokáže zaplatit zdravotní pojištění. Naopak spoustu bohatých lidí dokázali lékaři přesvědčit o potřebě zbytečné a drahé operace, která jim trvale poškodila zdraví.

Poplatky byly pouze začátkam cesty špatným směrem. Byla to diskriminace té skupiny obyvatel, pro kterou je poplatek důvodem nejít nemocný k lékaři.

Tomáš 23.12.2008 10:29

Re: Diskriminační poplatky

Člověk pro kterého je 30Kč dostatečný důvod nejít k lékaři když je opravdu nemocný by měl být zbaven svéprávnosti. A poručník by už ho ohlídal. Hmotnou nouzi sem netahejte, to už zákon řeší dostatečně.

Emilio 23.12.2008 11:19

Re: Diskriminační poplatky

Váš předpoklad rovnosti si před nemocemi je mylný. Podle počtu invalidních důchodců mezi cikány je tato část našeho obyvatelstva těžce diskriminována. S tím by měla Džamila něco dělat. A Tomáš má pravdu.

RomanL 23.12.2008 11:21

Re: Diskriminační poplatky

... eštěs nenapsal, že je to aji rasyzmus, dyš uš je to ta dyzgrymynace...

Vlado 23.12.2008 11:22

Re: Diskriminační poplatky

Koukám, že jste znalej. Mohl by jste mi říci zdroj Vámi uváděného faktu, že cituji : třetina lidí nedokáže zaplatit zdravotní pojištění

Dále jakou váhu má Vaše tvrzení cituji : spoustu bohatých lidí dokázali lékaři přesvědčit o potřebě zbytečné a drahé operace

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

Bloud 23.12.2008 11:44

Re: Diskriminační poplatky

..."Po privatizaci zdravotnické péče v USA si asi třetina lidí nedokáže zaplatit zdravotní pojištění"...Pane bože, už si konečně zjistěte, proč si až 1/3 US pacientů neplatí zdravotní pojištění a kolik z nich neplatí Rvproto, že na to nemají. Zdrojů informací je na netu dost, stačí párkrát kliknout, demagogu.

Ladislav N 23.12.2008 16:09

Re: Diskriminační poplatky

Mají snad horší lékařskou péči, než čeští občané? Já zase někde četl, že jsou zravější, než je průměr u pojištěných. ;-P

Kolombo 23.12.2008 12:29

Re: Diskriminační poplatky

Těchhle žvástů už mám plné zuby, naše zdravotnictví reálně ohrožuje moje zdraví a zcela dobrovolně a rád bych z celé této pakárny vystoupil. A potěšení být v jedné partě s idioty kteří kvůli třicikoruně nejdou k doktorovi /i když si myslí, že jim jde o zdraví/  se rád vzdám. Kromě  možná bezdomovců tu není nikdo, kdo by neměl párkrát do roka třicet korun - vy někoho takového znáte,

Likso 23.12.2008 7:52

Regulace na málo péče

Tento rok opravdu aspoň v naší krajské nemocnici bude znamenat pokles úhrad z příjmů od zdravotnických pojišťoven v řádu tak 7 milionů za  nesplnění limitů ( chodí méně pacientů ale jsou v průměru o dost nemocnější ( IR-DRG metoda ) takže se chodí léčit jen opravdu ti co musí ) čili tahle část šulínkovy reformy zabrala, na poplatcích se vybere určitě více než je tato regulace. Jinak skázu do systému vkládá další část reformy o které se vůbec nemluví a to jsou balíčkové ceny ( dobrá idea, v dnešní úplatkové době skáza ). (Y)

MUDr Jiří Kilian 23.12.2008 10:01

Re: Regulace na málo péče

Drg ponížila úhrady, to je skutečně tak, ale princip je trochu jiný. A na poplatvích se tedy více nevybere všude, krom toho smíšený systém úhrad ( výkony, srovnatelné období, pololetí rok a drg ) je ideově přinejmenším divné, ale hlavně neýstále se mění podmínky srkze stále nové vynýálezy vynalézavých. Zkáza reformy je v tom, že žádná reforma není a dílčí opatření vyvolávají další dílčí problémy a zejména nestabilitu.

R 23.12.2008 7:13

Záleží jak mají zdravotni pojišťovny nadstaveno hrazení jednotlivých lékařských výkonů.

Já bych řekl, že díky poplatkům poklesl počet pacientů, co dostanou jen aspirin nebo obyčejnou mastičku či podobný lék a jdou od lékaře pryč. Zůstanou pacienti, co na nich lékař bude provádět ještě další úkony nebo pacienti, které jejich všeobecný lékař pošle k lékařům specialistům nebo na dodatečné vyšetření. Takže v průměru místo jedné návštěvy jednoho lékaře více pacientů během půl dne obejde v jednom zdravotnickém zařízení 2 - 5 vyšetření u specialistů a v laboratořích. Potom záleží, jak má zdravotní pojišťovna nadstaveny jednotlivé úkony, kolik za ně platí.  Jestli preferuje návštěvu všeobecného lékaře před vyšetřením v laboratořích a návštěvami specialistů, potom bude zdravotnické zařízení na zavedení poplatků prodělávat. Pokud má zdravotní pojišťovna nadstavené platby tak, že všeobecným lékařům za návštěvu a úkony dává spíše méně a specialistům spíše víc, potom zdravotnické zařízení na zavedení poplatků vydělalo, protože  ubylo špatně placených výkonů, zatímco výkony více placeny zdravotní pojišťovnou zůstaly.

Vilda 23.12.2008 7:07

Opomenutá varianta-nejpravděpodobnější

Lidé se do krajských nemocnic pohrnou kvůli ušetřenému poplatku. Nejsem lékař, ale předpokládám, že vazba úhrada od pojišťovny za provedený výkon se z hlediska systému nezměnila. Na nárůstu provedených výkonů tak krajská nemocnice vydělá, nemocnice, kde poplatky zůstanou zase prodělá, protože jí ubydou pacienti. V krajských nemocnicích bude narváno, personál bude nerudný, protože bude přetížen. V nemocnici, kde se budou poplatky stále vybírat, ubyde výkonů, personál bude opět nerudný, neboť nemocnice bude ve ztrátě (úbytek proplácených výkonů). Výsledek bude tedy takový, že personál bude naštvaný všude. Jen lid bude spokojený, dostane paralen na předpis bez poplatku.

Ministerstvo poplatky nezvládlo, jak mediálně, tak technicky. Nicméně jejich úplné zrušení povede k opětovné sekeře ve financích, která bude opět hrazena na úkor zvýšení deficitu státního rozpočtu. No nic, na Titaniku se taky zpívalo, když se potápěl:-/

gerontusinza 23.12.2008 10:29

omyl pane .....Re: Opomenutá varianta-nejpravděpodobnější

nemocnice která má pacoše má i usmívající se sestřičky.... je jich víc a i mohou být i lépe placeny..... proto je nutno některé poplatky zachovat ovšem nikoli systémem zaplať jinak se s tebou nikdo platit nebude....:-/ všichni to vědí i Paroubek i pacienti ,ovšem když ODS odmítá jednat, proč ty pitomce nepovařit v jejich sádle.....jejich problém;-D

gerontusinza 23.12.2008 10:32

Re: omyl pane .....Re: Opomenutá varianta-nejpravděpodobnější

.....zaplať jinak se s tebou nikdo bavit nebude. .....;-(

Vilda 23.12.2008 11:10

Re: omyl pane .....Re: Opomenutá varianta-nejpravděpodobnější

Vámi nastíněná varianta je taková "naivněoptimistická", ale neberu vám ji. Nicméně jestli dojde k opětovnému navýšení čerpané péče, vznikne sekera, kterou bude muset někdo dřív nebo později zaplatit. Tak aby ten optimismus vydržel i při placení!!

jirka.s. 23.12.2008 17:36

Re: omyl pane .....Re: Opomenutá varianta-nejpravděpodobnější

;-D;-D;-D To bych chtěl vidět tu sestřičku, která by se na tebe, gerontosaure, alespoň ušklíbla! ;-D

Láďa 23.12.2008 6:54

Snad malá chybička.

Čtu článek a zdá se mi, že z něj cosi podstatného vypadlo. Vypadá to, že autor zapomněl ve svých kalkulacích, že každý výkon něco stojí.Na materiálu,  lécích, laboratoři... Takže při poklesu výkonů dojde i k poklesu nákladů. Pokud se toto zakalkuluje, možná se dojde k podstatně jiným výsledkům. To by ovšem chtělo poctivou kalkulaci, nikoliv takovéto tendenční články, že.

Vilda 23.12.2008 7:12

Re: Snad malá chybička.

K úspoře nákladů, v důsledku poklesu výkonů,  sice dojde, nicméně fixní náklady s provozem zdravotnického zařízení zůstanou. Dále dle modelové varianty ve snižování spotřeby vody v domácnostech. Ušetříš? Zaplatíš!! 

Bianca 23.12.2008 8:50

Re: Snad malá chybička.

Zrejme nemate valnou predstavu o financovani zdravotnictvi a uvazujete v rovine beznych vyrobneobchodnich vztahu.

Pominu-li ty fixni naklady, t.j. i NAKLADY NA PRIPRAVENOST ZZ POSKYTOVAT SLUZBY (v cenach vykonu nezakalkulovane), pak o kousek vyse pise Likso jak u nich v krajske nemocnicii ubylo nemocnych, ale ti, kteri jsou,  jsou nemocnejsi - nakladnejsi. AVOTOMTOJE. Stavajici system je totiz nastaven natolik nesmyslne, ze platbami ZP nejsou pokryvany realne naklady konkretnich nemocnych. V praxi to znamena, ze ZZ musi osetrit dostatek "banalit", aby "vydelalo" na osetreni nekolika vazne nemocnych. Zjednodusene receno ambulance nemocnic umoznuji svymi vykony financovani luzek. Nu a tech banalit v dusledku zavedeni tzv. regulacnich polatku ubylo.

wiki 23.12.2008 1:10

Hmm, proč si doktoři myslí,

že rozumějí všemu? A co si tak přečíst tohle:

LN: Poplatky by nemocnicím chybělyhttp://www.lidovky.cz/ln-poplatky-by-nemocnicim-chybely-drj-/ln_domov.asp?c=A081222_195610_ln_domov_tma

Bianca 23.12.2008 1:41

Re: Hmm, proč si doktoři myslí,

Hmmm, asi jako si mnozi z tech, jejichz zakladni kvalifikaci je sledovani Nemocnice na kraji mesta a Ordinace v ruzove zahrade mysli, ze rozumi nasemu zdravotnictvi, potazmo medicine:-)

Mily wiki, ten vyse uvedny clanek je  o financovani nemocnic pod kraji, Vas odkaz je ohledne financovani fakultnich nemocnic. To je ovsem neco jineho. Trochu michate hrusticky s jablicky.

Jindra 23.12.2008 2:25

Re: Hmm, proč si doktoři myslí,

Bianco, jestliže se v letošním roce snižil objem výkonů a pro příští rok se vlivem zrušení poplatků výrazně zvýší, je možné, že v příštím roce mnohá zdravotní zařízení zapláčou. Doznívající Rathova vyhláška o omezení meziročních nárůstů výkonů zapracuje ... a bude veselo. Ještě více bude veselo, pokud se poplatky všechny nezruší a budou je hradit kraje za své občany ve svých zařízeních. To se efekt meziročního nárůstu u těchto zařízení zvýší podstatně ..... a bude ještě veseleji.

Modelová situace - pacienti z fakultních nemocnic v Praze se přesunou do krajských ve středních Čechách a Rathovi se nemocnice zadluží až po krk. Nezbude mu na školní dopravu a o vlastní dálnici si může jenom povídat s Paroubkem.

tož tak

vrata 23.12.2008 4:12

Re: Hmm, proč si doktoři myslí,

Ale s. Drát jim to slíbil, tak to určitě bude!

I-Worm 23.12.2008 7:12

Re: Hmm, proč si doktoři myslí,

zdá se tedy, meziroční nárůst výkonů lze regulovat dvěma způsoby: buď budou podle Julínka o nezbytnosti léčby rozhodovat sami pacienti díky poplatkům, nebo o něm budou podle Ratha rozhodovat nemocnice na základě vyšetření. Zdá se vám, že ta druhá metoda je zpátečnická?

Jindra 23.12.2008 8:47

Re: Hmm, proč si doktoři myslí,

Vůbec si nemyslím, že ta druhá varianta je zpátečnická, ale ona Ráthova vyhláška jí takto neřeší. Ta zná pouze čísla a nebere v potaz skutečné potřeby. Sice někde pod čarou říká, že  je možno postupovat jinak a že o tom rozhodne sama pojišťovna - tedy odpovědný pracovník. Chtějte ale po úředníkovi aby rozhodlo o vyjímce. Tam už nastupují jiní šíbři a jiné vztahy mezi pojišťovnou a zdravotním zařízením. A je to zase v loji .....

tož tak

Lerak 23.12.2008 11:03

Re: Hmm, proč si doktoři myslí,

Tak tomu se říká DEMAGOGIE. Viďte červe, tedy Worme. Tato úvaha platí na voliče levice-málo inteligentní.