26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 8.8.2009 11:09

To Andy

OK, jasny. Ale >...důchodci se začali klepat, že na ně nezbydou peníze....<  Uvedomil si nekdo, ze nekteri ti (postizeni) lide (a v to pocitam i Down's syndrome) muzou i pracovat? A to nejen uplne manualni prace (jako je skladani par hrebicku do skatulky, uklizeni atd), ale i  obchodech, skladech......Kupodivu tihle lide jsou povetsinou velmi pracoviti.

Kolik stoji udrzovani tehle lidi v ustavu??

Witch 8.8.2009 11:26

Re: To Andy

radši se ani neptejte... A personál tu často vyhořívá, protože nejsou peníze na kvalitní supervizi a a není většinou ani supervize, která by se kvalitně tvářila. Co to je? Člověk s nadhledem, protože je psycholog a zároveň obecně znalý problematiky, přijde do kolektivu, kde to vře. Umožní lidem leccos si vyříkat bez nadřízených a vedlejších dopadů a nepráská nadřízeným víc, než obecné závěry a případné přehmaty vůči lidem.

Také si se supervizí lidi mohou projít konkrétního klienmta a zjistit, že on jim tohle opravdu nedělá schválně, že jde o podvědomý výkřiuk o pomoc, o kapku osobního zájmu a podobně. 

Píšu o tom, protože od lidí se musí odvíjet jakákoliv lepší péče. Tam, kde se leccos plní papírově a na chodbě se rozlehne řev "Ty, Maruno, poď se na tu kráááávu podivat, co mi zase udělala!", je jasné, že se tu něco bere osobně, jako nepřátelský akt k ošetř.člověku, že je tu neinformovanost o problémech klienta, že je tu degradující postoj k člověku a ještě by se dalo leccos vyšťourat. Včetně mizerného vedení, které tohle dopustí a nenapraví.

Proto každý může hlásat, co o úžasnosti ústavů jeho představivost dovolí. Jenže vždycky bude lidem lépe tam, kde budou mezi lidmi. Vedení k samostatnosti, sebeobsluze a nezávislosti. 

Péči o zlomek současných klientů potom může stávající personál opravdu dovést k dokonalosti - a ještě to bude dotyčné lidi bavit. Ne jako práce typu "aspoň tahle".

possum 9.8.2009 15:46

Re: To Witch,

presne tak. :-)  Tady ustavy jako takove nemame. Penez nazbyt taky neni, papirovani je cim dal vic. :-/  Co se tyce zamestnancu, vyhorivaji taky, neni to zrovna nejlehci prace, zamestnancu je nedostatek. Hodne zalezi na vedoucim. A taky na zamestnancich, aby byli v pratelskem pomeru a mohli se v pripade potreby vypovidat.

A s tou praci tech lidi je to taky tak. Delaji za 'peanuts' a pritom praci, kterou by ti ostani nezamestnani nikdy nedelali. :-(

Gk 8.8.2009 12:48

Re: To Andy

A kolik naopak stojí udržování těchhle lidí v pracovním procesu, zvlášť když uvážíte ca 9% nezaměstnanost normální populace? Tj polopaticky když nemáme dost práce pro zdravé, zcela jistě nepotřebujeme práci nemocných.

Witch 8.8.2009 18:29

Re: To Andy

Můj muž je invalidní a dokonce jsme lidi zaměstnávali.

Andy 9.8.2009 0:09

Re: To Andy

"tihle lidé" zpravidla vykonávají práce, o které nikdo jiný nestojí a přitom i taková je nutná a užitečná. Ti skutečně nikomu, kdo chce pracovat místo nevezmou.

Witch 9.8.2009 7:38

Re: To Andy

Přesně. Jde také o práce v chráněných dílnách, kam se tyhle jednoduché pomocné práce mohou zadat. A tam si platí pomoc z PnP, jsou odměněni pouze za činnost. Tedy za výrobky, které se prodají nebo převezmou.

Metaři a poklízeči si na sebe vydělají. Nevšimla jsem si, že by se o oranžové hábity někdo dral.

possum 9.8.2009 15:54

Re: To Andy

Presne tak. R^

possum 9.8.2009 15:53

Re: To Gk

Jenze tech 9% 'normalni' populace by tu praci, co tihle lide delaji, nikdy nedelala. Tj polopaticky, bylo by to pod jejich uroven. A postizeni nemusi byt zrovna nemocni. Jde o to, co rozumis pod slovem nemocny. ;-)

Jindřich 7.8.2009 14:29

Co bychom mohli čekat

Pane Kalvachu, co bychom mohli jiného čekat od parchanta s estébáckého pelechu.

Michal 7.8.2009 9:34

Risk of dignity?

Riziko dustojnosti? Neni to spis risko of loosing dignity?

Öman 7.8.2009 9:45

Re: Risk of dignity?

Smozřejmě. Přebývání v ústavu v péči lapiduchů (i když toho skutečně leckdy není potřeba) je nesporně navýsost důstojné ;-DR^

Koblížek 7.8.2009 15:58

Re: Risk of dignity?

... losing, Michale, to si lidi často pletou...

jízlivec 7.8.2009 6:31

Svébytná autonomie...

jako protiklad závislé dependence?

Obsah článku nehodnotím, páč o tom absolutně nic nevím...

Vodička-sapér 7.8.2009 9:46

Re: Svébytná autonomie...

Pane jízlivec ,pak jste tady bílou vránou. Jesliže ovšem máte zájem si od pana Kalvacha, něco si , pro  Vás srozumitelnějšího přečíst, pak si vyhledejte klenot z  z jeho dřívější tvorby. Před časem , doporučuji, napsal hlubokomyslnou úvahu, podržte se , Zametání  chodníků. V diskuzizi k této  eseji, byl pak poměrně zhusta nelichotivě titulován, přestože je to velice zábavné čtení, ze smíchu nevyjdete. K dnešnímu přehledu americké filmové tvorby , očima pana Kalvacha, Forrest Gump: " Moje maminka říkávala , synku,  na světě žije i pan Dr. Kalvach, ten  nemá rád  nemá rád kolegu Dr. Rátha a proto do něj neustále  "vandruje " na Nev. psu." 

Andy 7.8.2009 10:28

Re: Svébytná autonomie...

co kdybyste se vykašlal na pana Kalvacha a Ratha a zhodnotil podle svých znalostí péči o postižené, zda je dobré poskytnout těm, kteří o to stojí a jsou schopni s menší pomocí samostatného života svobodu  mimo zdi ústavu či ne?

Vodička-sapér 7.8.2009 11:38

Re: Svébytná autonomie...

Já na nikoho kašlat nebudu..Ve svém diskuz.př. popisuji skutečnost., nejsem gereontolog, stejně asi jako Vy ,je to problém i finanční, , ale z dřívějších článků Dr. .K.  jsou mi známy jeho ataky  na Dr. R..Mimochodem, nesouhlasili s ním tehdy(poplatky ve zdravotnictví), ani četní lékaři. Nakonec ,ani jeho dnešní článek , zde určitě nevyvolá nějakou velkou kvalitní odbornou diskuzi , ale převážně primitivní útoky různých hulvátů na Dr.R.,Andy proč,především,   také nevyzvete tyto fundované diskutéry, jak by řešili nadhozené problémy oni?Dodám , je mi 74 let,věřte, že o  tom všem hodně přemýšlím, jaké konce, i nás staré lidi, čekají , jak a kde dožijeme.A nejsem sám , v ČR se stáří obává velké procento občanů   Vám pak přeji upřímně, hodně zdraví a i šťastné stáří.

Andy 7.8.2009 11:42

Re: Svébytná autonomie...

váš problém. Dr. Kalvach napsal podle mne seriál seriozních úvah, rozmělněných poněkud jeho profesí geriatra, neboť problém Rath a chráněné bydlení je o něčem jiném.

Víte, nejste na světě jen vy "staří lidé". Přestaňte se sobecky starat jen o sebe, měli jste celý život na to si jeho závěr připravit a upravit. Ti postižení, kteří jsou někde po ústavech tuto možnost zde nikdy neměli.

Vodička-sapér 7.8.2009 12:38

Re: Svébytná autonomie...

Vaše spílání mne nebolí ,ale když už jste ,podle tohoto bezcitného , módního napadání  určitě na intelektu postižená Vy, tak Vám doporučuji, VašImi vzletnými slovy, vykašlete se na Kalvacha a Ratha a řekněte,  jak byste si péči o Vás ,také nějak postiženou, do budoucna , představovala,Váš názor!  Tím končím, už mne to tady nebaví, s  Vámi je tu vzduch nezdravý. Buďte  s pánembohem!

§

Andy 7.8.2009 15:34

Re: Svébytná autonomie...

nu, díky za odpověď, já tu svou jako spílání nevidím. Rozhodně jste si mou úctu coby stařec nezískal .

Bezevlas 7.8.2009 21:06

Re: Svébytná autonomie...

ani po kotníky mu nesaháte,co se týče kvality diskuse

Andy 7.8.2009 22:23

Re: Svébytná autonomie...

;-D od kdy si vykáme, starý brachu?

Bezevlas 7.8.2009 21:04

Re: Svébytná autonomie...

..hm,konečně taky něco kvalitního ke čtení

possum 7.8.2009 13:26

Andy,

asi takhle: v cesku je problem, ze lidi (a to i Rath a spol) nechcou zkusit nic noveho. Ani kdyz jinde ve svete to fachci. Ja jsem o sitovych/klecovych postelich nevedela, dokud jsem nenavstivila jeden ustav v CR. Ten horror se mnou bude do smrti.

Co se tyce mentalne/dusevne postizenych, mnoho z nich dokaze mnohem vic nez si jeho okoli mysli. Da to hodne prace, je to jako s malym ditetem a trva to o moc dyl, ale da se to.

Vymluva, ze na to nejsou penize......no, nejsou, ale vsecko jde kdyz se chce. No a tu jsme zase u toho zacatku.......ono se, z ruznych duvodu, nechce. Je mnohem jednoduzsi, strcit blbecka do klece, 3x denne ho nakrmit a je to. :-/

Nevim, je-li to srozumitelne napsane, kdyz se zeptas konkretni otazku, pokusim se odpovedet. Mam 20 let zkusenosti.

Andy 7.8.2009 16:59

Re: zde v tomto konkrétním případě jde o to,

že minulý hejtman ve Středočeském kraji schválil projekt chráněného bydlení pro chovance některých ústavů a chystal změny v těch ústavech, jenže pak vyhrál volby ( o procento a půl, takže vládne s podporou komunistů, kteří by do ústavů nejraději zavřeli všechny- a také to v době, kdy vládli dělali) Rath a projekt stopnul, začal brousit po ústavech a vybírat si nemovitosti k potřebám kraje, ne postižených. Jasně se vyjádřil, že chráněné bydlení nepodporuje, chovancům je lépe v ústavech a když chtějí mít nějakou činnost můžou natírat plot...

Nyní trochu zmírnil, protože dostal sprdunk od šéfa ČSSD. Mazaně do problému zatáhl důchodce, aby z věci udělal sociální problém a důchodci se začali klepat, že na ně nezbydou peníze...zajímavé je, že jim nevadí desítky milionů utracené za poplatky krajem.

Je to čistá politika- nějací postižení jsou pro Ratha jen kanonenfutter v jeho boji s ODS.

Jánabráchismus 7.8.2009 6:27

Soudruh Rath David

je komunistický fakan, který si myslí, že má patent na rozum!;-(

JaS 7.8.2009 9:43

Re: Soudruh Rath David

Především chce vládnout a vydělávat na tom!

Gk 8.8.2009 13:31

Re: Soudruh Rath David

Peníze k rozdělení jsou jen jedny. Tu část co rozkradou politici, lhostejno zda modří či rudí, můžeme rovnou oželet. Teprve z toho co zbyde se můžeme postarat o invalidy, staré lidi i mentály. Takže otázka co to stojí je zásadní. Pro všechny dost všeho není. Tak kdo 'zaslouží' víc? Snad přece jen jsou duševně postižení nejméně perspektivní kategorií. A dokud tedy nejsme (dnes nejsme) schopni zajistit normálním starým lidem dobrou zdravotní péči a důstojné stáří, zdá se mi investice do chráněného bydlení pro mentálně postižené být neodúvodnitelným luxusem.