26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Modrá šance 13.7.2009 19:53

Re: Ministerstvo neobjednalo vakcínu.

Jaký viditelný výsledek ??? Myslíte,že české zdravotníctví bez  Julínka a Cikrta je  na lopatkách ??? I Vy idealisto.

Hašek 13.7.2009 14:51

Neznámý pan Olejár plká.

Pokud to dobře počítám, je zde asi deset milionů pacientů. Kolik z nich chce předat své kompetence nějakému "Svazu pacientů"?

Za koho ten drzý samozvanec mluví?

Ještě nikdy jsem neslyšel, kolik má toto sdružení řádných členů.

Považuji své zdraví za tak důležité, že ho při  problémech nepředám nedefinovanému spolku někoho.

libor 13.7.2009 15:44

Re: Neznámý pan Olejár plká.

Bude to asi dobrovolné.Nikdo tě nebude nutit něco předávat.

#13 13.7.2009 16:47

Re: Neznámý pan Olejár plká.

Sám za sebe. je to spolek, který si platíme z naších daní. O zdravotnictví ví kulové a mluví o něm. Nějak živit musí a tak snadný výdělek nikde nenajde. a ten plat!!

Dědek 13.7.2009 19:55

Re: Neznámý pan Olejár plká.

Nevím to jistě ale pokud je to táž osoba tak o zdravotnictví možná něco málo ví. Před léty dělal člověk téhož jména měřícího technika přes rentgenové přístroje. Pokud se jedná o shodu jmen tak se technikovi Olejárovi omlouvám.

Modrá šance 13.7.2009 19:56

Re: Neznámý pan Olejár plká.

Možná o zdravotníctví ví velké kulové,přesně jak pan Cikrt.

Anonym 13.7.2009 14:22

Vážený pane doktore

Ochránce práv v podstatě o ničem nerozhoduje. Jeho postavení je dáno pouze vlastní autoritou. Pokud se tedy ochránce práv pacientů prosadí, zaplať Pán Bůh za to. Pokud ne, nic moc se neděje. Stále zůstává cesta, kterou jste v článku naznačil.

Podle mého soudu hlavním problémem dnešního zdravotnictví tak, jak jsem jej poznal z nejbližší zkušenosti, je v tom, že lékaři nás neléčí, nýbrž na nás dělají výkony, za které jsou honorováni. Tedy v systému, nikoli v objemu finančních prostředků nebo v kvalitě lékařů.

Tím se stane, že člověk hospitalizovaný na jednom oddělení nemocnice nebude v době hospitalizace vyšetřen v jiném lékařském oboru (leží-li například na urologii, neučiní mu kardiologický výkon), pakliže tento výkon není životě důležitý. A proč? To není zvůle lékařů. Je tomu tak proto, že v době pobytu na lůžku urologie by kardiologický výkon pojišťovna neuhradila, protože urologie nemůže tyto výkony provádět a kardiologie je nemůže provádět na lůžkové části urologie.

Pokud by se komukoli podařilo zvrátit zrůdný systém, který Vás nutí dát se propustit, abyste získali vyšetření z jiných lekařských oborů, je mi jedno, zda to bude ombudsman z lidu, nebo třeba prezident. Jen kdyby se to někomu povedlo!

libor 13.7.2009 15:50

Re: Vážený pane doktore

Tohle dřív fungovalo. Ale teď to nikdo neudělá. Julínek měl starost jen o privatizaci ZP a před tím Ráth to je také ODS v bledě modrém.

Fafa 13.7.2009 16:00

Re: Vážený pane doktore

Anonyme, jenze prave tahle zrudnost je cilem systemu. Snizuji se tak naklady a vykony se stejne nakonec udelaji.

#13 13.7.2009 16:49

Re: Vážený pane doktore

Ale to je kravina. když bude stav pacient na urologii potřebovat kardiologické vyšetření, tak pacienta na příslušné vyšetření odvezou. To přece funguje.:-P

blackblister 13.7.2009 17:02

Re: Vážený pane doktore

Hele, a ten libor, to je fakt síla, že jo?

doktor 13.7.2009 14:18

Pacientské ombudsmany

dávno máme. Je to tým zdánlivě odstaveného MUDr.Julínka, včetně současné ministryně zdravotnictví. Hájí ve svých reformách - hubami - zásadně jen pacientské zájmy. Vidím teď naše zdravotnictví dlouhodobě z druhé strany: ne jen jako doktor, ale i pacient. Pohled je to žalostný. Vřele doporučuji všem kolegům.

#13 13.7.2009 16:53

Re: Pacientské ombudsmany

nemluvte takové kraviny. Vidět ho můžete jako pacient, ale to co píšete není pravda a žádný doktor by to neřekl, protože to není pravda. A pacient pokud něco takového říká, tak nemá pravdu, protože ve vztahu nemoc lékař má hlavní slovo doktor a ne pacient. :-/

Jakub Vandrovec 13.7.2009 14:14

Je pozitivní, že je "nevzdělaný v medicíně a právu"

Právníků a lékařů je plná sněmovna a lezou z nich samé hovadiny.

Minutus 13.7.2009 13:25

Je to cesta k prodražení zdravotní péče

Pokud budou lékaři půlku své pracovní doby odpovídat na dopisy ombudsmanům všeho druhu a z té druhé půlky věnovat péči na vypracoovávání právně nenapadnutelných dekurzů, na pacienta a studium mu moc času nezbyde. Jsem si jist, že to lékaři zvládnou a jejich zásahy budou právně nenapadnutelné. Pokud něco nevyjde, jsou pojištěni a dokonce mají i pojistku, ze které se platí právníci. To všechno jsou prachy, které si doktoři vzít nedají, radši půjdou dělat jinde. Až jich zbyde hodně málo, budeme jim je dávat do ruky, protože pak si budou vybírat, koho léčit. Staří skromější vymírají a mladí ambiciózní jdou za kopečky.

Jakub S. 13.7.2009 12:58

Velmi zajímavé, velmi znepokojivé.

Dík za další podnět!

MUDr Jiří Kilian 13.7.2009 17:31

Re: Velmi zajímavé, velmi znepokojivé.

odkud jste ?

Vlado Z 13.7.2009 12:54

smutné, ovšem příznačné

...pro systém, kde chybí kontrola a mimo soudu se pacienti nemůžou dovolat svých práv - i v celkem drobných detailech. ČLK většinu stížností stroze zamítá, ministerstva a pojišťovny se jimi ani nezabývají a pak se jako lékaři divíme, že jsme stále častěji taháni před soud i kvůli pouhým nedorozuměním. Největší deficit vidím na straně pojišťoven, které prakticky žádný dohled nad kvalitou péče nevykonávají, pouze hlídají finanční toky. Jak vytvořit funkční systém kontroly a zpětné vazby, navíc v systému, kde mnohé výkony stojí víc, než za ně pojišťovna uhradí,  je úkol pro mnoho moudrých hlav a mnoho let. Dovoluji si ale podotknout, že navzdory spoustě chyb, české zdravotnictví vůbec nefunguje špatně. Obdobné problémy mají všude ve světě a nikde nevládne všeobecná spokojenost.

Svaz pacientů, jakkoliv je groteskní organizací, sehrál i jistou pozitivní roli v tomto procesu, poslední dpobou však začínají převažovat negativa -otázkou je, co s tím? Houfně tam vstoupíme a začneme prosazovat jiný pohled na věc? Stát potřebuje partnera k diskusi, který bude mluvit ústy pacientú - ale kdo to má být? Pojišťovny, kterým platíme? Ani náhodou. Speciální zdravotnický ombudsman volený v parlamentu? Momentálně snad nejlepší řešení. Občanské združení? V pasivní společnosti to dopadne tak, jak Svaz pacientů -pár stovek členů a vedení, které si s organizací manipuluje jak chce.

HonzaM 13.7.2009 10:51

svaz pacientů je blbost

všichni jsme někdy byli, jsme nebo budeme pacienti. Platí to samozřejmě i pro zdravotníky. Podle této logiky vůbec nechápu, co je Svaz pacientů jiného než sbor tupých samozvanců propagujících vitaminy. Tím samozřejmě nechci hájit různé nešvary ve zdravotnictví

jirka.s. 13.7.2009 11:29

Re: svaz pacientů je blbost

Proč by měl být svaz pacientů blbost ???8-o Když může existovat "svaz hostů páté cenové" se sídlem v pražské Hybernské 7 ???

HonzaM 13.7.2009 11:41

Re: svaz pacientů je blbost

protože ten má omezený počet potenciálních členů. Kdežto pacienti jsme všichni, ale žádné zástupce do výboru jakéhosi svazu jsme nevolili. Volíme parlament atd

jirka.s. 13.7.2009 11:46

Re: svaz pacientů je blbost

Opět omyl, Honzo!!! Šéf toho Svazu hostů je přesvědčen, že jsme též všichni potencionálními hosty  pátých cenových !!! ;-)

Andy 13.7.2009 12:31

Re: odbory jsou blbost

všichni jsme někdy byli, jsme nebo budeme zaměstnaní. Platí to samozřejmě i pro zaměstnavatele. Podle této logiky vůbec nechápu, co jsou odbory jiného než sbor tupých samozvanců propagujících flákání a vydírání. Tím samozřejmě nechci hájit různé nešvary v podnicích.

Karel 13.7.2009 9:33

Poznámka

Že je cechovni systém (ČLK) k ničemu, je jasné - jedině důsledná vnější kontrola má smysl. Pak je ale třeba změnit zákon a kompetence, které pro sebe deklaruje ČLK (a nenaplňuje je, jednak na to nemá kapacity, dále ani zájem) převést na státní zdravotní správu a plátce zdravotní péče: kraje, MZ, pojišťovny (ty snad by měly mít zájem zajistit, aby platily jen za kvalitní péči). Pak bude jasné, kde nese širší politickou i fiskální odpovědnost. ČLK je v podstatě středověký žert, dnes naprosto k přežilý. Bude-li ale důsledná (!) zevní kontrola, pak musí samozřejmě zjišťovat a zveřejňovat nejen kvalitu péče (včetně úrovně chování a komunikace zdravotníků), ale i dostupné zdroje, pracovní dobu a vytížení, pracovní nároky na sestry, a pod. Protože - i když slušnost nic nestojí - tak jako v jakémkoliv jiném sektoru dostanete jen to, co si zaplatíte. A za to, co český občan přímo (zdravotní odvody ze mzdy) či nepřímo (platby státu za nezaměstnané, děti a důchodce) platí toho moc dostat nemůže - i když by jistě chtěl modré z nebe. Sdružení pacientů a pan Olejár či ing. Mrázek jsou okrajové figurky a jako takové by měly být vnímány.

MUDr Jiří Kilian 13.7.2009 9:37

Re: Poznámka

Činnost Komory upravuje zákon, ten není dílem cehcu a jeho komor, ale zákonodárné moci státu.

Okrajové figurky jistě. Nicméně tu jde o to, že tyto figurky jmenovaly zástupc e samospráv do funkcí ombudsmanů a tito representanti samospráv tuto funkci přijali. Funkci, jejíž definice je v oblacích a tak i náplň, odpovědnost a kompetence z ní plynoucí.

mu 13.7.2009 13:04

Re: Poznámka

Funkci vrchního ranhojiče chápu. Tato funkce je zajisté honorována.

#13 13.7.2009 16:56

Re: Poznámka

Ale je to přežitek. Živí se na ní  příliš mnoho lidí, doktory to stojí šílené peníze a nic jim to nepřináší. kdyby ty příspěvky věnovali na charitu, alespoň někdo by z toho měl užitek. Zářný příklad Dr. Rath. Ten si z toho udělal živnost.

Andy 13.7.2009 9:00

ale ale, to je strachu,

že si pacienti udělali Svaz a ve svazu vyčlenili někoho, kdo POKUD SE NA NĚ PACIENT OBRÁTÍ, bude se věnovat tomu, aby byla věc řádně vyšetřena a dovedena do konce.

ČLK, MZ a orgány činné ble ble jsou fajn, jen nějak moc nefungují a se sestrou, která nedala ve špitále vašemu nepohyblivému dědečkovi se zlomenou nohou týden napít nic neudělají.

Cechovní systém zklamal, neb není zárukou kvality, tak klienti našli vlastní řešení. Možná bude špatné, ale mají na ně naprosté a nezpochybnitelné právo.

Já bych jako bývalý zdravotník měla být automaticky proti- jenže si pořád ještě pamatuji, jak mi mladý doktor v Plzni na mou otázku, z jaké příčiny zemřela nečekaně má matka na jejich oddělení řekl: "Pani, vo co vám de?" a odešel.

Zdravotníci si nezaslouží v tomto směru slitování, Dělají svou práci, jsou skvělí, ale ne všichni. A pokud si nevykydají ten balast sami, musí přijít někdo zvenčí. Je jedno,zda je vzdělán v medicíně nebo právu- pokud není, budete mít vy doktoři lehčí práci jako se mu bránit. Nevím, co se děsíte.

janci 13.7.2009 9:09

Re: ale ale, to je strachu,

To se kazdy muze vyhlasit za zastupce kohokoliv? Koho pan Olejar zastupuje? Kdo ho zvolil ci jmenoval? Kdo ho financuje?  To se stejne muzu jmenovat sam sebe  prezidentem svazu konzumentu zavinacu? A dojdu stejneho sluchu jako prezident svazu pacientu?

Tak je to jednoduche?

Andy 13.7.2009 9:15

Re: ale ale, to je strachu,

zeptejte se Olejara, to bude myslím nejlepší:)

Samozřejmě že se můžete zvolit sám za co chcete. Jde jen o to, jak budou ostatní uznávat vaše zvolení. Pokud pan Olejár najde ty, kteří ho budou jako zvoleného respektovat, pak tím legitimizují jeho zvolení. Nevím, co se divíte.

Takže samozřejmě můžete být prezident Svazu konzumentů zavináčů a můžete klidně nosit korunu z ančoviček, pokud chcete.

Takto funguje společnost už od doby, kdy existuje život na zemi. Dokonce i malé rybičky v moři uznávají jen tu autoritu, která je dokáže přesvědčit, že je ochrání...a vy ji pak třeba sežerete s cibulí ( to není pěkné ;-().