19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Nemocnice bijí o pomoc. Zbytečně. Přituhne

Nepřipadají vám politici trochu jako malé děti? Stejně jako děti nemají představu o hodnotě peněz. Když děti vezmete na pouť, budou chtít na všechny atrakce. A několikrát. A je jim jedno, kolik to stojí, protože neplatí ony, ale rodiče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 14.4.2014 11:42

Vážená paní Šichtařová

Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon. Základní kámen úrazu je v tomto článku LZPS. Ten totiž neurčuje, kdo má tuto bezplatnou zdravotní péči poskytnout.

Pokud bude pojistné vybírat stát, je to stát. A to ve svých zařízeních, případně zařízeních smluvních. A jaké zařízení si k tomu stát ustanoví, je jeho záležitostí. Ale o nějakých pojišťovnách není v LZPS zmínka. A to co je jen v zákonu již nemá sílu ústavy.

To co je dnes se nechutná směsice, jako když pejsek a kočička vařili dort. Zásadním rozhodnutím by mělo být, aby veřejné pojištění obhospodařovala pouze jedna státní pojišťovna a ta zabezpečovala bezplatnou péči stanovenou zákonem. Vše ostatní by měly mít na starosti pojišťovny soukromé. Na zabezpečení základní péče by měl mít stát především svá základní léčebná zařízení. Vše nad bezplatnou péči by měla poskytovat komerční léčebná zařízení.

Státní pojišťovna by měla proplácet faktury vystavené léčebnými zařízeními pacientovi. Vše by bylo nad bezplatnou péči by měl hradit přímo pacient. A pacient přesně ví, za co platí. Všelijaké "regulační" poplatky jsou administrativní pitomostí. Stačí např. napsat zákon, že stravování v nemocnicích není bezplatné a je vymalováno.