3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Neandrtálci v bílých pláštích

Aspoň tak jsou - možná méně expresivně - hodnoceni ti lékaři, kteří se zuby nehty brání dvěma novinkám - elektronickým receptům a EET v ordinacích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Boublíková 10.11.2017 10:56

Re: Dovolím si

V případě praktických lékařů (a mnoha dalších profesí, o kterých se vůbec nemluví) jde jen o administrativu. Medicínské znalosti (jak správně píše pan Milota), tedy schopnost lékaře léčit, nezávisí na počítačích - aspoň tedy u praktiků.

Jak jsou na tom ve špitále s různými těmi operačními roboty, cétéčky a spoustou dalších vymožeností nevím - tam je i ta schopnost léčit asi dost závislá na počítačové gramotnosti.

A docela by mě zajímalo, co si o tom prskání praktiků myslí superspecializovaní lékaři z nemocnic :-)

P. Vaňura 10.11.2017 15:08

Byl jsem kdysi na operaci, kde se používala nějaká

složitá mašina. Operaci dělal pan doktor a mašinu obsluhoval pan inženýr, alespoň podle toho, jak si říkali mezi sebou!

J. Rechnovský 10.11.2017 11:40

Re: Dovolím si

Pane Lenci, "Kompjuterizace" je cesta pro drtivou většinu oborů. Díky ní se za posledních 30 let posunul svět jako nikdy v historii. Nemá samozřejmě jen pozitiva, ale i značná rizika. Jendním z nich je závislost na elektřině. Je třeba brát rizika vážně a maximálně je eliminovat. Žádnou alternativu IT stejné váhy však nevidím, Vy ano? Poučte nás.

Zdravotnictví je jeden z oborů, který se bez IT neobejde. Doktor, který nedokáže komunikovat přes comp je prostě totálně out. Plačtivým lékařským prduchům to prochází jen proto, že lékařská lobby je velmi mocná a dokáže plést hlavy i naivním lidem. Jako pan Vodvářka.

V jiných oborech by si podobní ekšperti ani neškrtli. Znám to třeba ze strojírenství, protože mám strojní průmku. Nekompjůterizoval jsem se, protože za nás se kreslilo na pauzák ručně. Dnes se všechno dělá v CADu. Obrábí se na CNC strojích. Kdybych chtěl pověsit ekonomiku na hřebík, mohl bych jít tak maximálně montovat k pásu. Než mně nahradí kompjůterizovaný robot...

J. Ráž 10.11.2017 13:27

Re: Dovolím si

Nechtěl bych být pacientem lékaře-nenadrtálce.

Příklad jak to má fungovat v moderní medicíně a bohudíky to už funguje u našeho praktika v malé vesnici: Měl jsem problémy s dýcháním. Praktik mne poslal do spádové polikliniky na rentgen a zavolal tam, že je to urgentní. Během 30 minut jsem s polikliniky odjel zpět k praktikovi, který už měl v počítači od rentgenologa nález, takže měl i vypsanou žádanku na hospitalizaci a objednanou sanitku. Než mne dovezli na plícní kliniku FN měla tamní lékařka v ambulanci od praktika zprávu s rtg nález ve svém počítači, takže když jsem tam přijel, měli pro mne už připraveno lůžko a byli nachystáni na provedení hrudní punkce.

Vzhledem k tomu, že byl pátek a můj stav byl označen jako kritický, tak nevím, jak by to dopadlo, kdyby byl náš lékař

digineandrtálec.

M. Klas 10.11.2017 9:36

Což zkusit kombinaci?

Nechal bych běžet starý i nový systém( po nějakou dobu vedle sebe) a u starého by jej za poplatek(třeba 30-50-100 Kč) do systému dávala odlišná osoba od toho,kdo jej vystavil(třeba v lékárně,nebo na pojištovně).Nový e-recept je něco,co nebude fungovat tam,kde není internet(na venkově spíš pravidlo,než vyjímka) a čumí z toho peníze pro vyvolené na míle daleko.Lékařům se přece nemůže zakázat léčit a předepisovat na zjištěné nemoci léky,jen kvůli nějakým prolobovaným e.receptům!To je zásadní pochybení nového zákona či vyhlášky a v to možná lze spatřovat případný rozpor s ústavou.Na druhou stranu známe MUDR.y a MUDR.yně třeba z UKrajiny,kteří působí dnes u nás v ČR (běžný to dnes stav,kde v nemocnicích= třeba Rakovník léčí i lékaři z Afriky,Ukrajinci jsou ještě VIP...!!!) ,kteří si píší recepty na celou půlku města a z léky pak čile obchodují na Ukrajině nebo po celém světě,neb tam je vše za peníze,nejlépe za USD.Takže e-recept možná ano,neb se nejen léky kradou a to i lékaři ve velkém,ale zavádět kultivovaně a třeba papírové recepty umožnit,ale pojištovnou neproplácet,případně jen po zavedení do systému a za patřičný poplatek(doplatek)

A. Zajícová 10.11.2017 10:13

Re: Což zkusit kombinaci?

geniální. A kdo to bude spravovat, aby výstupy pro kontrolu a statistiky byly použitelné? Nebylo by jednodušší těm pár vysokoškolsky vzdělaným zaplatit nějaký kurs práce na PC a připojení k netu? Mohli by je to naučit jejich vnoučci.

P. Boublíková 10.11.2017 8:41

chjo

Těm, kterým je dnes 70+, bylo v době "počítačové revoluce" necelých 50 let. To se ani tehdy nenaučili s počítačem?

Většina pracujících lidí se to skutečně naučila plus musela se naučit "držet krok s dobou".

Internet znamená příval informací, které Časopis lékařů českých skutečně nenahradí.

J. Vintr 10.11.2017 9:25

Re: chjo

Pokud byste si článek přečetla, tak jste mohla zjistit, že tam vůbec nejde o počítačovou gramotnost lékařů. To je jiná kapitola. Jde o zhovadilé výmysly státní správy, které přidávají další a další buzeraci, aniž by přinesly cokoliv pozitivního.

P. Rudolf 10.11.2017 9:26

Re: chjo

Být lékařem znamená neustálé, celoživotní studium. Argument, že se to lékař s počítačem v důchodovém věku nenaučí, je totálně mimo mísu. Navíc lékařů nad 65 let je 6%, nad 75 let jen procenta 2.

R. Tesařík 10.11.2017 9:46

Re: chjo

Rudolfe , Rudolfe.

O. Prokop 10.11.2017 10:51

Re: chjo

Současný socialistický systém zdravotnictví ( tj. bez smlouvy občana- voliče- pacienta s pojišťovnou, ale smlouvou lékaře- !!!, ??? s pojišťovnou) se bude jenom zhoršovat a drží ho "nad vodou" hlavně pracující lékaři - důchodci. Je to časovaná bomba, které v následujících létech bouchne.

J. Milota 10.11.2017 9:42

Re: chjo

Můj příspěvek se týkal problematiky E-receptů u lékařů důchodců. Podstatou péče o pacienta je lékařská odbornost a ta se nezíská prací na PC ale dlouholetými (50+) zkušenostmi, které nelze "uložit" do PC. Opakuji, jak si mohou nepraktikující PL důchodci hospodárně pořizovat E-recepty pro sebe a své příbuzné. Máte nějaký recept?

P. Boublíková 10.11.2017 10:32

Re: chjo

Nezlobte se, ale to má celý návrh zkrachovat na lékařích - důchodcích, kteří by nemohli psát recepty pro příbuzné? To je absurdní.

Ve spoustě kvalifikovaných profesí nelze zkušenosti "uložit do počítače". A ty počítače máme jaksi navíc.

A. Zajícová 10.11.2017 10:38

Re: chjo

můžou zajít za kamarádem nedůchodcem a on jim ten recept vystaví...ono popravdě důchodce prodavač taky nemůže chodit do smrti do kvelbu brát si jídlo. To šlo jen U snědeného krámu. A jak to dopadlo všichni víme.

EET je zhovadilost, e- recept je krok kupředu.

A. Zajícová 10.11.2017 8:28

dokud nedojde všem ovčanům jakékoliv profese,

že tím, jak se starají jen o sebe a nechávají státní správu dělat si co chce, pokud se to netýká jen a výhradně jich, dotud to lepší nebude. Lékaři kašlali na hostinské, teď kašlou hostinští na doktory. A babišové se smějí. Rozděl a panuj, pořád to platí.

J. Milota 10.11.2017 8:35

Re: dokud nedojde všem ovčanům jakékoliv profese,

Dobrý. JM.

J. Milota 10.11.2017 8:10

Pane Rudolfe

možná jste zapomněl na tisíce praktických lékařek a lékařů, kteří jsou v důchodu a praxi už ukončili. Mají ale smlouvu s pojišťovnami, že mohou pro sebe a nejbližší rodinné příslušníky vypisovat i nadále recepty. Velmi často jsou to lékaři, kteří působili ve venkovských obvodech a léta objížděli v nevytápěných sanitkách prostinké venkovské ordinace. Teď budou zcela odříznuti od této možnosti vypisování receptů a budou se ve svých 70+ letech tísnit v čekárnách. Ale co, vždyť je jich jen pár, že. Když se kácí les, musí létat třísky. Tož tak.

Josef Milota

J. Kulheim 10.11.2017 8:16

Re: Pane Rudolfe

Je to jenom jedna ze zbytečných buzerací socialistického státu.

A. Trick 10.11.2017 8:36

Re: Pane Rudolfe

Tísnit se nebudou. Zavolají svému nástupci nebo jinému lékaři a recept si vyzvednou u sestry.

P. Rudolf 10.11.2017 12:22

Re: Pane Rudolfe

Zkuste si o tom, pane Miloto, raději něco přečíst na onom Suklu. Nebo vznést dotaz, oni vám ty vaše obavy rádi a hravě vyvrátí.

J. Macků 10.11.2017 8:01

EET je nákladný experiment k ničemu.

EET je pitomost a nikde se neosvědčila, nikde nic pozitivního nepřinesla a narovnání podnikatelského prostředí už vůbec ne. Jediné, co dokázala je, že odstranila drobnou podnikatelskou činnost, která buď bude prováděna nějak úplně bez dokladů, nebo nebude prováděna vůbec. Dovedu si dobře představit, jak lékaři budou odmítat drobné úkony placené hotově, možná budou chtít úhrady drobných úkonů převodem předem. U podnikatelských subjektů s tržbami cca 700 tis. ročně nemůže přinést vůbec nic, protože tito lidé stejně neplatí daně, neb si na ně nevydělají.

A. Trick 10.11.2017 8:37

Re: EET je nákladný experiment k ničemu.

Nějaké statistické údaje nemáte?

S. Ševeček 10.11.2017 11:30

Re: EET je nákladný experiment k ničemu.

ty by se nehodily.

P. Rudolf 10.11.2017 7:34

Doporučil bych

panu doktorovi si o ERECEPTU něco přečíst na stránkách Suklu. Nehledě na to, že minulý víkend měl jeho ředitel Blahuta ve Velkých Karlovicích (což je jen nedaleko od působiště pana doktora) velmi zajímavou přednášku na toto téma, kde všechny zde autorem zmiňované mýty přesvědčivě vyvrátil.

Ale ona se pravda některým lékařům asi hold nehodí. Proč asi?!

R. Mayer 10.11.2017 10:54

Re: Doporučil bych

A česky by to nešlo?

P. Rudolf 10.11.2017 12:15

Re: Doporučil bych

Vážený troubo, tady nejsme u maturity z ČJ, zkuste spíš napsat něco k věci. Pokud ovšem vůbec tušíte, o co jde (což silně pochybuji).

Z. Rychlý 10.11.2017 7:33

EET není pitomost, jak tu zaznělo,

je to další nástroj na vyškrabávání daní z vybraného hrnce. Je třeba více a více daní, aby stát mohl více a více rozhazovat. Kamarádíčkům, přítelíčkům a vůbec bratrstvu. Aby to z toho tak nečouhalo, zahalíme to do vzletných řečí o výchově plátců, neb 99,99% z nich stejně krade, ani poledne nedrží, že áno, však to znáe z vlastní zkušenosti, neboli podle sebe soudím tebe.

Doktoři výjimku z EET - túdle! Aby to bylo spravedlivé, tak všichni! Tak si přeje český národ Švejků, suverén, jak píše pan Frýbort. Suverén, si přeje EET, tak se necukejte a živte všechny ty nové pracovníky kolem EET. Boj s nezaměstnaností něco stojí a nová pracovní místa nejsou zadarmo.

Zabili jste nám strejčka, tak vám dáme přes držku. Na Bělehrad!

Švejci jsme.

J. Fridrich 10.11.2017 7:30

EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy aby platili daně všichni a ne jen někteří - a také v správné výši. To je špatné ? S počítači a obecně IT se museli naučit pracovat průřezově lidé v podstatě ve všech oborech až po dělníky na obráběcích centrech - a doktoři se to nejsou schopni naučit ?

P. Rudolf 10.11.2017 7:39

Re: EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

Souhlas, je to přesně tak.

V. Václav 10.11.2017 8:03

Re: EET zavedla a zavádí pořádek do naší země, tedy

Pane Fridrichu, neúspěšnost výběru daní byla v ČR cca 15%, pro srovnání, Německo 14%, průměr EU 16%. Byli jsme na tom tedy stejně jako normální civilizované země, proč se tedy učíme od balkánu (Chorvatsko), které neumí vybrat 24% daní a kde se, stejně jako tady, daňový výběr po zavedení EET nezlepšil?