26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Federální zprávy

"Chceme na Slovensku jednu zdravotní pojišťovnu. Pokud se nedohodneme s vlastníky dvou soukromých společností, bude použit legitimní a ústavní postup – vyvlastnění," obhajoval slovenský premiér Robert Fico rozhodnutí slovenské vlády z minulého týdne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Boublíková 16.11.2012 4:32

Malý prvek cenové soutěže

ha, ha, ha. Přitom jako pacient dostanu opět zdravotní péči ne podle toho, kolik platím pojištění (nyní platím na pojistném hodně nebo málo podle toho, kolik vydělám a ještě k tomu budu platit víc nebo míň podle toho, kolik si usmyslí pojišťovna), nýbrž podle toho, kolik peněz dostává konkrétní zdravotnické zařízení, kde mě budou léčit. Neexistuje standard, neboli platba na diagnózu, nýbrž limit zdravotnického zařízení.

Takže se stává, že pacient, který platí nejvíc, dostane nejhorší péči, protože si vybere špatný špitál - a tento nesmyslný princip bude ještě posílen (protože je u špatné pojišťovny). Špitál si pacient sice může vybrat, ale musel by mít informace, pojišťovnu dtto - v tomto případě se mu snad informace spíš dostanou...

Celý systém zdravotního pojištění je nesmírně pošahaný. Když už neplatíme pojistné podle rizika, proč neplatíme všichni stejně? Proč nefunguje solidarita zdravých s nemocnými, proč na tento humanistický prvek náš systém zcela rezignoval? Proč místo toho platí téměř vše vysokopříjmoví pojištěnci? K čemu je dobré mít několik jako vejce vejci si podobných veřejnoprávních pojišťoven, které nabízejí totéž (a že některé budou trochu dražší je jen další systémový nesmysl)? Proč neexistuje platba na diagnózu neboli standard?