29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Dvourychlostní, pro bohaté a chudé

01150! To je to číslo! Číslo vyjadřující genialitu nejlepšího zdravotnictví na světě. V tomto jediném čísle je uložen princip celého systému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stehlik 29.10.2021 8:44

Paní ekonomka se trošku znemožnila . Ale asi začíná dělostřelecká příprava na ???

P. Valenta 29.10.2021 8:35

Paní Šichtařová popisuje fiktivního praktického lékaře a spekuluje o tom, jak mu "socík" dává stokorunu za vyšetření pacienta a jak to ten praktik musí sekat jako Baťa cvičky, aby se mu penízky hrnuly. Mohla by se paní Šichtěřová obtěžovat a zjistit si základní fakta, aby nevršila do článku takové hámotiny? Nebo by se to pak tak pěkně nevyprávělo? Praktický lékař není placen za vyšetření. Praktický lékař je placen kapitací. Neboli dostává pevný paušál za pacienta, kterého má v péči. Ten paušál je asi 55korun měsíčně. Nevím to přesně, liší se podle toho, co svým pacientům nabízí (ordinační doba do večera atd) Takže první, co většinu lidí napadne, je "takže on dostává prachy za toho, kdo tam vůbec nechodí?" Ano. A dostává stále stejné prachy za toho, kdo tam vysedává imrvere. A koho to nic nestojí, má totiž předplaceno. Nemusí se rozmýšlet. Socani mu před lety zrušili i těch třicet korun za návštěvu, aby se nemusel rozmýšlet, jestli fakt k tomu doktoru musí. A tak tady žijeme.

P. Kavan 29.10.2021 8:01

Takže socialistický lékař odbývá "obyčejné" pacienty, aby se mohl věnovat těm důležitým, a tím získávat společenské výhody. Zatímco ten kapitalistický ... by odbýval "obyčejné" pacienty, aby se mohl věnovat těm bohatým, a získávat finanční výhody.

Jakože nic proti tomu, ryze kapitalistické zdravotnictví by bylo ziskové, namísto zátěže státního rozpočtu. Ale rozhodně by to nevyřešilo všechny problémy, a speciálně v preferenci jedněch pacientů na úkor jiných by se nezměnilo nic. Pan Řezníček by měl preferenci i v ryze kapitalistickém zdravotnictví, protože by byl ochotný hodně platit.

P. Smatlak 29.10.2021 9:53

A nejhorší jsou ti co zbohatly aniž někomu dali nějakou přidanou hodnotu nebo něco navíc a stále si jen stěžují.Oni jsou jen aby zbohatli a nic více a většinou jim stát pomáhá,i když nejsou podniky a podnikatelé státní, ale soukromé.A kde je konkurencé,to je asi jen u pohádek!A každý chce jen aby byli stále hohatší a nějaká konkurence ,ale v postatně neexistuje,protože jsou jen to pokud když to musejí zboží prodažvásty aby vypadá to ,že ctějí dobro podle konkurence ale opak je pravda,pokud co musejí nutně prodat a hlavně u zbož íco se kazí a pod.Jinak jak páši jen kecy.

P. Kavan 29.10.2021 9:58

Tak to bylo velmi nepřehledné, a pravděpodobně bych s tím i nesouhlasil, kdybych tomu rozuměl.

V. Kučer 29.10.2021 14:18

Kapitalistické zdravotnictví je u zubaře, já už jsem tam nechal desítky tisíc.

P. Kavan 29.10.2021 14:59

To je pravda. Může to být spojené s tím, že u zubaře nejde o tak závažné věci (bolí to, ale o život nejde), takže kapitalistické prvky se tam vnáší snáz.

J. Jurax 29.10.2021 17:55

Ano.

A hlavně - bolí to obvykle fest, takže jeden rád zacáluje. Nebo chce-li rozmělnit stravu, rád zaplatí taky, deseti i statisíce. Když tedy na to má.

V. Petr 29.10.2021 19:13

R^R^R^R^R^

P. Dvořák 29.10.2021 7:03

Máme recept, jak na covid, říká Bartoš:

Je třeba začít konat. Andrej Babiš to před volbami zazdil. Vláda neudělala nic pořádně. Je třeba kontrolovat dodržování platných opatření. Je to nepříjemné, ale je to tak. Testovat by se mělo nadále, a ne používat testy jako nátlak na lidi, aby se očkovali. A rozjet masivní kampaň, ale pozitivní, na očkování.

Trasujme, motivujme praktiky, nechme očkovat v lékárnách...

V lékárně: „Tak to máme jedno baleníčko Ibalgineček, aby nebolela ručička, jedno baleníčko Endiaronek, abyste se nepo.... z toho, co přijde teď. A tady to máme, jedno očkováníčko . . .“

V. Bok 29.10.2021 14:05

No, Bartos jako každý kdo si myslí že nastup do funkce znamena nastup rozumu nam objevil Ameriku. Ttak tohleto tu mame..

J. Jedlička 29.10.2021 6:44

Ostudně si vymýšlíte, jak jste došla k vydělaným částkám? To si vážně myslíte, že lékař dělá u pacienta při návštěvě nukleární magnetickou rezonanci??

P. Boublíková 29.10.2021 5:53

S dovolením autorku poopravím: za návštěvu lékaře v domácnosti pacienta proplácejí pojišťovny nikoliv 60 Kč, nýbrž 60 bodů, přičemž v době 19-22 hodin je to 100 bodů, v době 22-06 hodin a ve dnech pracovního klidu 200 bodů. Vzhledem k tomu, že hodnota bodu je 1,17 Kč, lze počet bodů a vydělanou částku za návštěvu téměř ztotožnit.

JENŽE: 60 až 200 bodů lékař obdrží jen za dostavení se do domácnosti pacienta. Dále mu pojišťovna proplatí všechny provedené výkony!!! Takže při troše snahy se někam k 1.500 Kč může dostat taky :-)

Ovšem meritum článku je jinde: "obyčejní" versus prominentní pacienti. Dejme tomu, že si lékař nevydělá návštěvou několik stovek Kč, ale 10.000 Kč. Změní se tím jeho preference? Nepůjde přednostně znovu za pacienty, od nichž získává kromě peněz tzv. sociální kapitál?

Co s tím? :-)

J. Jurax 29.10.2021 18:01

Co s tím? Nic, s tím toho moc nenaděláte.