19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Adam Vojtěch jako spasitel

Zdá se, že se konečně po době temna začíná blýskat ve zdravotnictví na lepší časy. Nastupuje sociální inženýrství. Zdá se, že konečně Ano, bude líp.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlik 6.12.2019 19:31

Sdružena praxe Jen takova malickost - v Kanade to jinak nefunguje, Jeden doktor jedna sestra by byla financni sebevrazda.

O. Prokop 6.12.2019 23:23

jo. A mají PL v Kanadě kapitace v sumě 2 CAD? Nebo specialisté tam bereou, resp. dostávají od pojišťoven 12 CAD?

J. Kulheim 6.12.2019 10:35

Řešení důchodového systému, systému financování a organizace zdravotní péče, systému vzdělávání, jsou problémy, vyžadující řešení a jejich vyřešení bude trvat dlouhou dobu.

Od socialistů se to čekat ne, protože oni nedokážou myslet dál, jako den dopředu. Kdo by myslel na to co bude za týden? Však nějak bude. Socialistické myšlení má většina současných politiků.

Jsou zásadní problémy, které může řešit jenom vláda. Sám jednotlivec s tím nic nenadělá. Svou svobodu předal státním úředníkům a ti mu za to slíbili, že se o něho budou starat. Jenomže to nefunguje. Zájmové skupiny si k jeho penězům, které předal státu, cestu najdou.

Je potřebné si uvědomit, že řešení se může hledat v rámci ekonomických možností státu. Srovnávat Německo a ČR nelze. U nás je 50% produktivita práce a oni si pečlivě pohlídají, aby se to moc nezměnilo.

Z tohoto hlediska je pan Vojtěch dobrá volba.

Š. Hašek 6.12.2019 11:02

Máte pravdu.

Pokud je neustálým snem "aby kuře zadarmo hrabalo" - tedy, aby peníze vybrané zdravotní daní (tvrdošíjně nám chytrolíni tvrdí, že máme každý pojistky u zdravotních pojišťoven) - následným schůzováním na ministerstvu "zázračně namnožené a přeškatulkované" - zaplatily všechno všem .......

Pokud tuto demagogii stále podporují "odborní" komentátoři televize, nikam se nedostaneme! A kdo něco řekne jiného - je gauner nelidský!

Ono se opravdu přestává chápat, že dostanu to, co jsem předplatil daní, nebo to, co zaplatím na prkno! Minus klotové rukávy! Atd.

Příspěvek pana Vodvářky neřeší základ, příspěvek chodí kolem horké kaše/kolem jednoho ministra.

J. Kulheim 6.12.2019 12:11

Děkuji za doplnění. Naši potomci na tom budou ještě hůř. Zaplatí 2-3 krát víc než dostanou. jestli bude sociální smír těžko říct. Nejde pouze o důchodce, ale i o zdravotní péči, atd. Přitom se nezlepšuje dožití v dobrém zdravotním stavu. To se od roku 1960 pohybuje kolem 62 let u žen i u mužů. Prodlužuje se věk dožití, ale je to věk dožití v nemoci.

Složená kvóta je u nás jedna z nejvyšších. Zdravotní, sociální a důchodová a daň z příjmu je v současnosti kolem 45%. Pokud připočítáme daně spotřební atd. a poplatky ze zákona dostaneme se téměř k 80%.

Mandatorní výdaje se zvyšují. Vláda, která bude vládnout v období poklesu ekonomické výkonnosti, nebude mít peníze ani na pokrytí mandatorních výdajů.

V tomto směru funguje censura sdělovacích prostředků. Například nikdo neřekne, že v roce 1992 byl náhradový poměr 49%, za Kalouska 43% a v současnosti je to přes 36%. Taková je skutečnost. Spořit dlouhodobě na stáří nemá cenu, protože za 30 bude mít dnešní 100 Kč kupní sílu 30 Kč a jsem optimista.

Š. Hašek 6.12.2019 9:58

Není spasitel.

Základní problém ministrů zdravotnictví (ministrů státního zdraví) je "udržet komunismus v chodu, ladit algoritmus výběru různých částek zdravotní daně a nepřipustit, aby pacienti se moc bouřili nad přidělenou (rovnou) státní péčí. Udržet i na uzdě lékaře, z nichž čtvrtina by chtěla léčit bez ohledu na výsledky, ale s ohledem na svoje peníze".

Napadl mě nový ministr zdravotnictví - pan Vodvářka. Předpokládám, že by se věnoval naplno našemu zdraví (a platům lékařů) a dal by malinko stranou podnikání pana Babiše a svůj názor na presidenta republiky. Rusko by také samo sobě. Nelze vše stihnout.

Nezažil jsem pana Vodvářku v ordinaci jako svého lékaře, proto zdůrazňuji, že moje poznámka se netýká jeho konkrétní lékařské erudice!

J. Vala 6.12.2019 10:19

pan Adam se rozhodl delat ministra zdravotnictvi dobrovolne, pan Vodvarka se dobrovolne rozhodl nedelat ministra zdravotnictvi. Kompetenci pana ministra jsou 3 vysoke skoly, z toho jedna v Dublinu, pravni a lekarske vzdelani a zastavani desitek placenych pozic v Babisem ovladanych nebo ANO-ovladanych organizacich (hotel Termal, Statni tiskarna, VZP, ceska prumyslova zdravotni a MAFRA). Pokud vim, tak "skolni" medicinu nikdy neprovozoval.....jak ji teda muze rozumet ?

Š. Hašek 6.12.2019 10:45

Pane Valo,

moje poznámka se primárně týkala "nemožnosti exaktně rozetnou gordický uzel komunistického zdravotnictví moderního státu".

Nerozporuji kvalifikační úroveň současného ministra.

"Malinko mě překvapila" všeznalost praktického lékaře pana Vodvářky a dále jeho špatně maskovaná averze vůči jakémukoliv úředníkovi/ministrovi z ANO. Nezřetelně oddělil politiku od odbornosti a problémů řízení neřiditelného.

J. Vala 6.12.2019 10:55

oblibenost jednotlivych postav politickeho loutkoveho divadla u pana Vodvarky neresim, neni to moje parketa. Nicmene pan Vodvarka jako clovek z praxe ma v mnohem pravdu.

Souhlasim ovsem s Vami, ze gordicky uzel nerozetne ministerstvo, ale pouze a jedine volic. A protoze se volic uzkostne vyhyba jakekoli spoluucasti na svem zdravi, tak to nemuze dopadnou nijak jinak nez spatne.

a Vy priznejte, ze lekar je primarne odpovedny za to, jak a koho leci a ministr je zodpovedny za to, co predvadi. Proto navrhy, ze pan Vodvarka by si mel strihnout praci na postu ministra, nejsou nic jineho nez nevhodna argumentace

Š. Hašek 6.12.2019 11:04

Krom Vaší poslední věty .... nemám nikterak námitek.

V. Kain 6.12.2019 19:07

Ministryně Maláčová má také dvě prestižní univerzity a naprosto klidně dokáže říci,že se státním zamětnancům musí zvyšovat platy,protože potom odvádějí více na daních.Který z dnešních ministrů této levicové vlády je alespoň trochu schopný?

D. Polanský 6.12.2019 8:52

Dcera skončila medinu v roce 2004 s červeným indexem. To byl přebytek lékařů, nastoupila na úvazek 0,1 a přitom dělala 8 hodin. Stále jsme ji živili. K plnému úvazku se dopracovala někdy za tři či čtyři roky. Dnes vydělává slušně, ale určitě ani zdaleka ne tolik, co uvádí televize. Na slušný plat se dostává službami. Zjednodušit problém jenom na peníze je přesto nesmysl. Vysoký plat jakékoliv profese negarantuje automaticky kvalitu výkonu.

J. Vala 6.12.2019 9:05

moje dcera skoncila podobne medicinu zhruba pred 6 lety. Z studijniho krouzku bylo v dobe promoce rozhodnuto zhruba 50% spolustudentu, ze opusti CR. Moje dcera byla mezi nimi a vetsina z nich nelitovala

J. Vala 6.12.2019 9:14

treba system vzdelavani lekaru- v CZ je zadarmo a za trest, protoze se musite zavazat zamestnavateli na 10 let. V Nemecku v pripade pripravy pro praktickeho lekare dostaneze uz statni stipendium na univerzize zhruba 300 eur mesicne. V dobe studia Vas zakladni plat vyplaci stat, takze vsehcna skolici mista (kliniky a praxe) Vas vitaji jako zazrak, protoze (pro praxi) zadarmo odvedete svou praci. A po atestaci mate plat zhruba 1,5-2x vyssi nez pred tim. je ale fakt, ze za nektera skoleni musite dost zaplatit, takze naklady ze strany budouciho praktickeho lekare se pohybuji tak v urovni celkem 5000-15000 eur za eventuelni usly (vyssi) plat, stehovani za skolicimi misty a naklady na kursy

J. Vala 6.12.2019 8:51

sleduji cz zdravotnictvi aktivne a pasivne od r. 1982. Hlavni problem je v jiste bohuzel prilis optimisticke myslence, ze pacient oceni, kdyz bude mit vsechno zadarmo. Posledni moznost vytvorit paralelni system soukromych pacientu nezavislych na statem rizenych pojistovnach (VZP ma zrizovatele ministerstvo=tedy stat), tak tato posledni moznost byla neky v r. 1993. od te doby uz nelze vytvorit vicerychlostni zdravotnictvi a system trpi na nasilnou socializaci - zakaz priplatku za lepsi zpusoby osetreni, zakaz soukromych pacientu, zakaz regulacni poplatku a ted se uvazuje v zasade o nasilne "kolektivizaci" soukromych praxi.

Ale poznamka- v Nemecku vznikaji podobna sdruzeni praktickych a odbornych lekaru v podobe poliklinik, dost casto vlivem ruskeho (??) kapitalu, alepson ve vedoucich pozicich jsou casto"spätaussiedler"lekari z Ruska. Ve Svycarsku existuje system praxi, ktery provozuje jeden supermarketovy retezec. Jak by se vam libilo, kdyby Vas prakticky lekar sidlil u vchodu do TESCA? Parkoviste je tam, lekarna vetsinou taky a jeste si muzete dat kavu , dortik a nakoupit a jeste nacerpat benzin...

R. Dubravský 6.12.2019 9:00

"Jak by se vám líbilo..."

Inu, líbilo. Například v obchodním centru Galerie Butovice jsou ordinace praktických lékařů. Ordinační hodiny 8-20, objednávky na čas, bez čekání. Můžete tam dojet veřejnou dopravou i zaparkovat auto a nakonec si třeba i dát ten dortík. Jo a lékárna je hned vedle.

J. Vala 6.12.2019 9:15

prave to je reseni. Otazkou je, co budou delat tam, kde zadna "spravna" nakupni centra nejsou

J. Vala 6.12.2019 9:18

jinak ten svycarsky obchodni retezec je tusim MIGROS. Vlastni vybavene praxe i s licenci a lekare pouze zamestna

O. Prokop 6.12.2019 17:45

Tak to je Moje ambulance, kde jsou většinou mladí neatestovaní lékaři bez dozoru a ta dlouhá pracovní doba znamená, že Vás může při kontrolách vidět pokaždé jiný lékař. Jinak obecně problémy našeho socialistického zdravotnictví postupně se horšícího přes 20 let způsobili politici, kteří nám namlouvají a lžou nám voličům-pacientům, že lze jezdit v Superbu za peníze na Fabii. Nedobrovolně to sponzorují lékaři a sestry. Jsou to sebezničující altruisté. Stav se bude horšit a vidíme to např. i u 2 kauz v Pardubicích.....Více např. na www.nasezdravotnictvi.cz

I. Štípek 6.12.2019 8:45

Pro úplný obrázek vřele doporučuji diskusi k tomuto blogu p.Vodvářky na iDnes. Tento náš znalec všeho v ní doslova exhibuje, dští oheň a síru na všechny, kdo s jeho úchylnými názory nesouhlasí, a jeho zloba vůči ANO je až patologická.

J. Vala 6.12.2019 9:53

pan Vodvarka je, pokud vim, taky lekar. Vzhledem k tomu, ze se pan ministr jako lekar venoval spise necemu jinemu nez medicine, ktera se vyucuje na univerzitach, tak bych podle curriculum vitae pana ministra predpokladam, ze pan Vodvarka NEMUZE byt uz mene kompetentni nez pan ministr

I. Štípek 6.12.2019 10:38

Jistě, dokonce MUSÍ jako lékař být v určitých otázkách kompetentnější. Bylo by to prima, pokud by vedl objektivní diskusi a neznevěrohodňoval své prezentované názory antibabišovskou zlobou.

J. Vala 6.12.2019 11:01

dukladne jsem si precetl clanek a az v poslednim malem odstavci je zminka o ANO a o vlade. O Babisovi ani slovo. Slysite travu rust...

I. Štípek 6.12.2019 13:16

Hned první odstavec - pan Vodvářka se důkladně odkopal.

J. Vala 6.12.2019 13:51

asi mate pred sebou jiny clanek. Prvni odstavec je ponekud emotivni hodnoceni napadu pana ministra ( kupodivu za ANO) vytvaret kolektivni praxe. Pojem kolektivizace je nam dobre znam, zname kolchoz a koldum a JZD a tahle myslenka budovani socialismu se nikde neosvedcila. A heslo ANO, bude lip mi zni uplne stejne jako Se Sovetskym svazem na vecne casy nebo Plany imperialistu zhati nasi vepri boubelati. ........ono v dobe, kdy ekonomika CR a vyber dani prekonavaji rekordy a presto klesa procento penez posilanych do zdravotnictvi v pomeru k HDP na uroven zaostalych zemi evropskeho jihovychodu ( z zhruba 9% HDP kdysi na dnescni zhruba 7 %, pri cemz rozvinute staty davaji 11-14%) . V takove dobe je jisty sarkasmus zcela na miste ;-€

O. Prokop 6.12.2019 17:53

Ministr zdravotnictví nemá nic společného se zdravotnictvím. Je to mgr.et mgr., tj. -je to právník a nějaký magistr tzv sociálních věd. Zpěvák ze Superstar. Klikněte na YouTube, kde zpívá Declaration, kde jsou slova ... fu ck you fu ck you, I dont need sex with you

https://www.youtube.com/watch?v=tlq4OLPYI4o

J. Vala 6.12.2019 21:43

pan Vojtech ma titul MHA (vystudovany nespecifikovany odbornik na zdravotnictvi za 300k CZ) a od r. 2017 studuje 1. lekarskou fakultu. Asi pan ministr bude po Standovi Drastichovi druhy, komu to daji jako dalkove studium. Standa byl krasobruslar-tance na lede-

O. Prokop 6.12.2019 23:27

.. myslíte MHA jako Mladý, Hloupý Agresivní?

I. Štípek 6.12.2019 7:41

Největším hříchem ministra Vojtěcha je, že je z ANO, že, pane Vodvářko!

A. Pakosta 6.12.2019 8:07

Pane Štípku, největším problémem ministra Vojtěcha není jeho stranická příslušnost, nýbrž jeho nekompetence. Navrhuje podstatné změny v oboru, pro nějž nemá ani tu nejmenší kvalifikaci, ani praktické zkušenosti. Teprve druhotnou (i když neméně podstatnou) záležitostí je ten fakt, že je to právě ANO, kde je podmínkou získání vlivného postu nikoliv kompetence, ale loajalita k otci zakladateli. Hlavně, že nám Bureš na bilbórdech sliboval vládu odborníků. Dnes nám vládnou nemehla více než kdy předtím!