12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském náměstí Republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 13.11.2014 1:16

Re: Už je to historie

Tak to raději žádnou učebnici ...

B. Rybák 13.11.2014 0:47

Re: Už je to historie

Kdopak by asi dohlédl na ideovou čistotu té učebnice. Pan Dienstbier nebo paní Šabatová by si to sotva nechali ujít!

B. Rybák 13.11.2014 0:35

Připravovali se i komunističtí grázlové

Ukázkovým příkladem je komunista J. Tošovský, spolupracující s STB (a zřejmě i s KGB), který byl poslán jako "kádrová rezerva" budoucí pojakešovské "reformně" komunistické vlády na zkušenou do londýnské pobočky Živnobanky, která byla ovládána KGB (přinejmenším pro ni prala peníze)!

Je neuvěřitelné, že člověk s takovou minulostí se mohl stát guvernérem ČNB (a pak i dokonce premiérem ČR). V ČNB pak trváním na neudržitelně vysokém pevném kurzu koruny poškodil náš export a pak bezprecedentním přiškrcením toku volných ( vysokými povinnými bankovními rezervami) peněz "udusil" "středoevropského hospodářského tygra" a tím připravil půdu pro vlastizrádný "sarajevský puč" (k českým soudům se bez písemné záruky, že nebude zatčen nechce dostavit ani jako svědek)!

To, že tento vlastizrádný bankéř byl zahraničním kapitálem doživotně zajištěn překvapuje stejně málo jako to, že byl r. 2007 nominován Ruskem na post ředitele MMF!!!

http://zpravy.idnes.cz/tosovsky-pusobil-v-bance-kde-pry-prala-penize-kgb-fbb-/domaci.aspx?c=A070215_213751_domaci_ost

http://euro.e15.cz/tosovsky-nikdy-nebyl-nahoda-786558

B. Rybák 12.11.2014 23:11

Re: Koho co zajímá.

Pan JUDr. Stanislav Křeček byl v sedmdesátých letech z justice z politických důvodů vyloučen, takže partaj neopustil když jí teklo do bot! On v ní totiž nikdy nebyl! Zabývejte se raději svými stigmaty!

P. Čech 12.11.2014 18:57

Re: Já jsem se v roce 1988 dokonce vsadil o 5 litrů rumu,

Vždycky, když před tím zdražila pivo.

P. Čech 12.11.2014 18:56

Koho co zajímá.

Co jste dělal v prosinci 1989, pane Křečku, mnoho lidí asi nezajímá. Mnohem více lidí asi zajímá, co jste dělal před listopadem 1989 v opovrženíhodné a zločinecké KSČ. Ve straně opovrženíhodných zločinců, kterou jste, když jí začalo téct do bot, opustil a stal jste se "bývalým" komunistou a to nezávisle na tom, že jste vstoupil do ČSSD. Členství v KSČ je totiž doživotní stigma.

P. Dvořák 12.11.2014 16:57

Re: Já jsem se v roce 1988 dokonce vsadil o 5 litrů rumu,

To už byste pomalu mohl dopíjet.

P. Dvořák 12.11.2014 16:56

Re: Už je to historie

Není to historie, je to politika.

Do historie to má pěkných pár desítek let. Ve škole by to rozhodně nemělo být v předmětu typu dějepis, ale nějaké v občanské nauce, nebo jak se to dnes jmenuje - na názvu nezáleží.

P. Krasny 12.11.2014 13:27

Už je to historie

a tak o tom může pindat i bolševická svině jako je Křeček.

K. Janyška 12.11.2014 10:01

Já jsem se v roce 1988 dokonce vsadil o 5 litrů rumu,

že co nevidět padne vláda. A ona padla 5 krát... Dzp.

J. Aspirin 12.11.2014 9:23

Jako pamětník těch dob...

... s článkem více méně souhlasím. Nejblíž k pravdě se mi ale zdá věta, kterou jsem nedávno někde četl - "...17. listopad nebyla revoluce v pravém slova smyslu, komunisté to v podstatě vzdali...". Druhá věc je, že dřív nebo později to vzdát museli protože tu polorozpadlou - jak ideologicky, tak ekonomicky - chatrč už dál lakovat na růžovo nešlo a téměř všichni (myslím tím obyvatelstvo zemí tábora míru) už to věděli.

S čím ale hrubě nesouhlasím je podceňování tehdejší armády, ČSLA byla tehdy bojeschopná (jak ideologicky tak materiálně) vycvičená síla - sice většinou se starší technikou ale k nasazení proti obyvatelstvu více než dostačující. V listopadu r. 1989 KSČ ještě plně armádu ovládala a pokud by přišel v tu dobu rozkaz k zásahu - byl by bezezbytku proveden.

Ideologicky se ale jednalo o obra na hliněných nohou - vývoj situace velmi rychle (myslím, že již v polovině prosince) umožnil i důstojníkům vystoupit z KSČ bez předlistopadových následků a od tohoto okamžiku nastal odchod velitelských kádrů z řad KSČ, který již ani politické orgány ani útvarové organizace nebyly schopny zvládnout (cca 1/3 až 1/2 důstojníků v tu dobu vystoupila z KSČ). Takže podle mého názoru až tak v lednu by se rozkaz k zásahu nesetkal s jednoznačnou podporou (podle mě tak půl na půl útvarů).

P. Dvořák 12.11.2014 2:43

Mareček, to byl případ.

Držel hladovku a ne a ne vylézt ze svého domku. Když tam násilím vnikla policie a záchranná služba, protože vzhledem k délce hladovky byla důvodná obava o jeho život nebo zdraví, tak (od samého začátku) pološílený Mareček zdrhnul kamsi do polí a v domě byla nalezena jenom spousta flašek od chlastu a konzervy, které mu tam zezadu mj. nosila jeho matka - nejsem si jist, jestli to byla jenom matka.

Ale toho randálu, jak hladový Mareček bojuje za ohroženou demokracii a on byl jenom ožralý :-))