24.6.2024 | Svátek má Jan


Diskuse k článku

VÝROČÍ: Listopad 89, příliš vzdálený ráj

Dává ještě pořád smysl snažit se na listopad – již trochu uměle – navazovat? Nezměnil se už svět? Kolik z dnešních politiků ještě opravdu ví a ctí, jaký rozdíl byl mezi pozdním komunismem a svobodou?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 17.11.2023 10:39

Já jsem z͇a͇ ͇n͇ě͇j͇ vděčný. Nebo jsem r͇á͇d͇ ͇ž͇e͇ je.

Drobná poznámka stylistická.

K. A. 17.11.2023 7:44

Moc hezký článek.

Odkaz listopadu byl vytunelován. Tenkrát nám šlo o demokracii a znovunabytí národní svobody. Dnes se nejokázaleji hlásí k listopadu ti, co chtějí hájit současný "režim" před dezoláty, národovci atd., kdo chtějí cenzurovat apod. Patříme na západ je dnes heslo těch, kdo praktikují servilitu vůči Bruselu. V roce 1989 jsme se chtěli zbavit ruských vojáků. Kdo by tehdy tleskal smlouvě o pobytu amerických vojsk, která tu údajně musíme mít, aby nepřišli Rusové? Nikdo. Listopad bychom si neměli nechat vzít, ale bohužel si ho přivlastňují ti, kterým o demokracii a svobodu vůbec nejde.

M. Kocián 17.11.2023 8:16

Myslím, že většině lidí spíš o národní svobodu šlo o svobodu osobní a když později zjistili, jak tíživá je zodpovědnost s ní spojená - např. finančně - mnozí ji neunesli a vzdali se jí dobrovolně. Nevzali nám ji - prodali jsme ji za stálý plat u nadnárodní korporace a malou domů ze státních příspěvků.

Rozdíl mezi ruskou a americkou armádou skutečně existuje - stačí se podívat na oslavy osvobození v Plzni a jinde a trapné pokusy o zachování patosu osvobozování Rudou armádou. Neříkám, že se v tom odráží historická skutečnost, ale nálady lidí rozhodně.

P. Diviš 17.11.2023 10:41

Ruští vojáci (tehdy tedy sovětští) si nás okupovali. S americkými máme smlouvu, že kdyby to ruští chtěli zopakovat, tak přijdou na pomoc. Jinak tu nejsou.

P. Brich 17.11.2023 15:58

Zatím, protože i za cenu vlastního zbídačení tu jejich investice (zisky, dividendy) chráníme.

P. Diviš 17.11.2023 16:10

Zajímavá myšlenková konstrukce, že když vás někdo zaměstnává, tak vás tím zbídačuje. Alternativní, dalo by se říci (napsat).

Investic z USA tu moc není, spíš z EU, Tchajwanu, GB, ...

A Česká zbrojovka investovala v USA, firma Colt. :-P

P. Brich 17.11.2023 17:44

Např. investice US fondů do ČEZ.:-P

A. Skrivanek 18.11.2023 1:31

Vzdyt i ceske firmy investuji do zahranicnich firem, to je naprosto normalni a spravne. Kapital jde tam kde je to vyhodne a investice bude privadet zisk. Dividendy jsou daneny.

J. Lukavsky 19.11.2023 16:15

"za cenu vlastního zbídačení" to zbídačení vidím pokaždé před supermarketem. Občané s bříšky odulými hladem (jako děti z Afriky) z posledních sil tlačí žebřiňák se čtyřmi suchými rohlíky na neděli k autu, pěšky by nedošli.... Děti čučí do mobilů za 10 kilo a nevědí kam letos pojedou na prázdniny. No bída kam se podíváš. J.L. end

J. Krásenský 17.11.2023 6:23

Děkuji, výborný rozbor. Jen dvě připomínky. Ano, je třeba se ptát, co dnešní politici a tehdejší listopad, ale ještě vhodnější se ptát, co dnešní studenti (zvláště fakult humanitního zaměření) s tehdejší studenti? Jak by si rozuměli?

A to druhé - liberalizmus byl vždy progresivní. Ztratí - li liberalizmus progresivitu, stává se z něj konzervatismus, neb konzervuje staré hodnoty. A v následujících generacích liberálů je i ten starý konzervatismus označen za fašizmus.

P. Diviš 17.11.2023 10:42

Liberalismus byl a je vždy svoboda a zodpovědnost.

Progresivisté jsou socani, jen se to snaží kamuflovat. U vás zřejmě úspěšně.

Fašismus je také socialismus, korporativní.

Z. Lapil 18.11.2023 12:25

Dnešní a tehdejší studenti? Predesilam: jsem si vědom,vze existují sociální bubliny a že dřív bylo všechno lepší a že mládež je odjakživa hrozná.

Presto: myslím si, že za mých mladých let jsme bebreceli. Chtěli jsme zlepšovat nebo přímo zachraňovat svět, ti realističtější skrz jednoznačně méně škodlivé atomové elektrárny proti uhelných, ti silenejsi skrz vesmírné habitaty a osídlení Měsíce či Marsu, a především všichni, včetně těch pitomejch komunistů, skrze sebe. A skrze techniku.

Greta, opatrně připouštím, že reprezentuje jen menší, byť novinarskou/slyšitelnou část mladých, stávkuje s požadavkem "Něco s tím udelejte" a vztekle plačíc volá Jak jste mohli. Připadá mi to poněkud dětinské.

T. Kohout 17.11.2023 6:21

Tehdy bylo tmelem "Nemáme rádi Bilaka". Nyní je tmelem mnohých "Nemáme rádi Babiše". Event. nejvýrazněji zprofanované figury současného režimu.

R. Langer 17.11.2023 6:12

Ano, vstupovali jsme do ÚPLNĚ JINÉ Evropy, nikoliv do toho, co představuje ten současný socialistický marast, dnešní EU.

Ale hlavně ať mi nikdo neříká, že to už tehdy věděl. Věděl leda tak houno, protože to neměl odkud vědět, a pokud to už tehdy někdo věděl, tak to byl někdo takový, jako náš soudruh rozvědčík. A ejhle, kdopak se nám to po 30 letech stal prezidentem? Uznávám, tehdy mi to prostě nedošlo. Nemělo totiž JAK a Z ČEHO.

Tož tak. ;-€

T. Kohout 17.11.2023 6:31

To že budou nezaměstnaní a homelesáci se vědělo i tehdy. Všude to tak bylo. Že budou nějaké extra speciality, co provází dnešní dobu, to se pravda ani netušilo.

R. Langer 17.11.2023 7:16

Nezaměstnaní a houmlesáci byli i za komančů u nás, jenom se o nich nemluvilo, či přesněji řečeno se o nich ani mluvit nesmělo. To ale není zásadní problém současné EU, a nikdy ani nebyl.

M. Grundmann 17.11.2023 1:09

Je vůbec otázka, jak by listopad 89 dopadl, kdybychom věděli, jak vše za 35 let dopadne. Nadšení by rozhodně nebylo tak velké, jaké tehdy bylo. Čekali jsme úplně jinou budoucnost. Že budeme žít jako na Západě, ale na Západě starém dnes 35 let, ne v dnešním Západě. O takový Západ by tehdy nikdo nestál. Ještě štěstí, že to tehdy nikdo netušil.

V. Kučer 17.11.2023 16:10

Režim který zde ještě v listopadu 89 vládl dosadila k moci sovětská vojenská intervence a po politických změnách v SSSR musel skončit. Nikdo nečekal že západ začne likvidovat jadernou energetiku, zavádět Green Deal a přijímat miliony migrantů z přelidněných zemí třetího světa.

F. Žůrek 17.11.2023 0:49

Dokáže být člověk lepší než je...