6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

VINA: Za Hitlera mohli Němci, za Putina mohou Rusové

Každý z nás má vinu, pokud zůstal nečinný. Pasivita ví, že je morálně vinna každým selháním, které zanedbává povinnost chopit se jakékoliv možné aktivity k ochraně ohrožených, k ulehčení bezpráví, k odpírání zlu. Kdo se zúčastnil rasového šílenství, kdo se smiřoval se zločiny, k nimž docházelo, ten je nejen odpovědný, nýbrž musí se morálně obrodit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kanda 27.8.2022 11:03

Takže měříte dvojím metrem. V jednom případě vám kolektivní vina nevadí, v jiném jí odsuzujete. Pokřivený charakter.

L. Zámečník 27.8.2022 12:31

Nikoli oslíku, pouze pozdější události, jako např. Kosovo, a zneužívání menšin libtardy a podobnými zm RD y ukázalo že to bylo moudré rozhodnutí.

M. Kanda 27.8.2022 13:04

Nejen pokřivený charakter, ale i IQ blízké nule. Člověče vždyť vy jste do jedné věty spatlal páté přes deváté a smysl veškerý žádný.

Raději se ani neptám, co jste tím chtěl vlastně říci, protože bych se to stejně nedozvěděl.

Š. Formánek 27.8.2022 6:07

Japersova Otázka viny je smutný případ stockholmského syndromu, nikoli mravní velikosti. Ano, Německo bylo agresorem, ale požadavek bezpodmínečné kapitulace spolu s válečnými zločiny proti civilnímu obyvatelstvu jakým bylo ohnivé peklo v Drážďanech vedlo k vyrovnání účtů. Norimberský proces a následné vynucené pokání Němců ve stínu šibenic bylo již odporným aktem pomstychtivosti neslučitelným s křesťanským milosrdenstvím, kterého se zjevně protestantským odpadlíkům nedostává. Nastolení doktríny nepromlčitelných zločinů proti lidskosti si vítězové uzurpovali právo soudit, které náleží jenom Bohu. Morální šok z války vedl k zavedení myšlenkových zločinů typu popírání holocaustu, tedy anulování nejdůležitějšího demokratizačního výdobytku Francouzké revoluce, kterým bylo zrušní en bloc všech tzv. imaginárních zločinů, tresaných upálením: rohačství, čarodějnictí a sodomie (análního styku). Možná díky této německé zkušenosti odmítá Olaf Sholz kolektivní vinu Rusů a Karel Hvížďala kráčí ve stopách Kalvína a Beneše.

J. Hrdlička 27.8.2022 6:47

Požadavek, aby agresor a zločinec, který spáchal nepředstavitelná zvěrstva, bezpodmínečně kapituloval, je vskutku zločin na úrovni Osvětimi:-/.

A dokonce byly souzeny osoby, které se zločinů dopustily, kdo to kdy někdy viděl!!!!!!

Š. Formánek 27.8.2022 7:51

Můžu se Vás zeptat, pane Hrdličko, kolik Vašich příbuzných skončilo v Osvětimi? Mluvím na základě osobní, byť nepřímé zkušenosti: Můj dědeček byl popraven za Heydrichiády a jednoho z partnerů mé matky, Karla Koechera, málem umučili Američané. Němcům jsem na rozdíl od těch druhých neměl problém odpustit.

K. Křivan 27.8.2022 9:21

Je nutné rozlišovat mezi Němci a německými socialisty (NSDAP). Nebyla to némecká národnost, ale levicová socialistická ideologie. O tři roky později vraždili čeští levičáci (KSČ) Čechy.

J. Hrdlička 27.8.2022 10:22

Nechápu smysl vaší otázky. Úhybný demagogický manévr?

Představte si, že jsou lidé, kterým zločiny vadí, i když jejich rodiny tímto zločinem postiženi nejsou.

A ten váš Karel Koecher, to byl TEN Karel Koecher? Špion v USA? To neodpustíte. Ale vraždu vašeho dědečka jste dle vlastních slov NEMĚL PROBLÉM odpustit.

K. Křivan 27.8.2022 12:53

Bohužel ho neumučili. Provádět špionáž pro komunisty je vrchol hnusu. Co jste vy za svinstvo ?

F. Svoboda 27.8.2022 9:45

R^R^R^!!!!!!

O. Vorálek 27.8.2022 4:01

Za Busche mohli Američani a za Fijalu Češi;-(

V. Mokrý 27.8.2022 6:17

R^

J. Ganaur 27.8.2022 10:08

A za Vos(ch)rálka jeho fotr, že si nevzal špécku!;-D:-P

A. Teply 27.8.2022 1:06

Vidím, že p. Hvížďala je skalním zastáncem kolektivní viny.

Podle mého útoky na civilisty v ukrajinském konfliktu nijak zvlášť nevybočují - je to hnusný důsledek válčení. Že ukrajinská armáda využívá civilní objekty je fakt (já jim to nevyčítám - moc jinou možnost nemají). Důsledkem jsou pak i útoky na civilní objekty.

Svoji roli hraje i propaganda - např. školu v Charkově, kterou opakovaně ukazovali v televizi, roztříleli sami Ukrajinci - když se tam ukryla skupina Rusů, kterým došel benzín (detaily ukázala reportáž CNN Prima).

Taky si nevzpomínám, že by se p. Hvížďala hrozil nad 50 000 jemenskými dětmi zavražděnými Saudskou Arábií za jediný rok - a to pomocí amerických zbraní.

V. Mokrý 27.8.2022 6:18

:-)

P. Kmoníček 27.8.2022 9:14

Ano, Kalašnikovy se vyrábějí přímo na Manhattanu.

K. Křivan 27.8.2022 9:27

Jemenské déti ? Budoucí teroristi. Čeho je moc, toho je příliš a žádná škoda, když ubydou. Je to "tragedie", ale škoda je, když nám chcípnou králíci.

M. Grundmann 27.8.2022 0:38

Podle této definice je celý Západ nepřímo vinen tím, že se v 90. letech minulého století rozhodl izolovat Rusko a vytvořit velký protiruský vojenský blok. Dá se oprávněně říci, že lidé na Západě tehdy nepociťovali žádnou solidaritu s osudem Rusů.

Kdo mluví jen o vině druhých, ještě nedospěl, nestal se vskutku člověkem. To se dá velmi dobře říci i o nás. Sám cítím vlastní vinu na ukrajinské tragédii a chápu i postoj papeže Františka. Na začátku 90. let jsem si z Ruska dělal škodolibě legraci a teď svého postoje lituji.

V. Mokrý 27.8.2022 6:22

I sám velký Václav Havel prohlásil, že je potřebné Rusku pomoci. A tak se Západ ( Havla obdivoval ) snaží Rusku pomoci - do hrobu, jak to vypadá, zatím.

J. Hrdlička 27.8.2022 6:50

Onio se s Ruskem neobchodovalo, neprobíhala kulturní výměna, sportovní akce? Mohl byste tu údajnou izolaci popsat?

Ale je fakt, že si některé země dovolily vstoupit do NATO, aniž by se v Moskvě ptaly o dovolení. Taková drzost, ony si snad myslí, že nemusí poslouchat Kreml!! To byla vyslovená agrese.

P. Sura 27.8.2022 12:28

R^

J. Lukavsky 27.8.2022 14:34

"Mohl byste tu údajnou izolaci popsat?" no kupř tím, že Rusko bylo přizváno do NATO - jako pozorovatel. Považte, nikoli jako velitel NATO, ale pozorovatel! To Rusa muselo traumatizovat neskutečně! J.L. end

M. Grundmann 28.8.2022 22:51

Přesně o to jde. Vstoupit do nepřátelského útočného vojenského uskupení výslovně namířeného proti svému sousedovi je jedna z nejhorších věcí, kterou může nějaký stát svému sousedu provést. NATO je útočné vojenské uskupení, protože už jednou napadlo jeden stát, Srbsko, a připravilo ho o část území. To jenom dopředu reaguji na poznámky o obranném charakteru NATO ...

Vy jste přesně pochopil podstatu celého konfliktu na Ukrajině. Jenom škoda, že takto tento konflikt nikdo nepopisuje. Další otázkou je, zda se má stát snažit udržovat dobré vztahy se svými sousedy. Odpověď asi závisí na povaze každého člověka. Někteří lidé považují vyvolávání konfliktů se sousedy za naprosto normální a přijatelné chování. Osobně s tímto chováním nesouhlasím.