2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

VELEZRADA: Chtějí senátní žalobci zrušení EU?

Protože jsem byl vyzván podělit se o své postřehy i k textu oné slavné žaloby Senátu na Václava Klause, tak si dovolím ještě pokračování ve svém velezrádně humoristickém právničářském seriálu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.3.2013 15:35

Mezinárodní smlouvy

Podle čl. 63 písm. b. naší ústavy má prezident v oblasti mezinárodních smluv zcela výjimečné postavení ("b. sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy..."). Může tedy takovou smlouvu sám dojednat ratifikovat s pouhým spolupodpisem předsedy vlády.

Na druhé straně nemůže být žádná mezinárodní smlouva schválena proti jeho vůli. To je velice moudrá ústavní pojistka, kterou ústava dala do "rukou" "nadstranickému prezidentovi" proti zvůli momentálně převážně jednobarevného (např. EU-hujerského) parlamentu. Špatná smlouva může přece tvrdě postihnout celou řadu generací.

Obžaloba prezidenta za plnění této ústavou předepsané role je vskutku (idiotsky) vlastizrádná.

V. Plocek 25.3.2013 19:58

VELEZRADA: Chtějí senátní žalobci zrušení EU?

Je to k zbláznění. Je to již kolikátý článek na téma velezrada a prezident republiky. Při četbě  člověk má dojem, že všemu rozumí a i s autorem souhlasí. Přijde další článek s jiným názorem, se kterým se také dá souhlasit. A není ani jistota, že správně rozhodne i soud.

J. Zeman 25.3.2013 20:35

Re: VELEZRADA: Chtějí senátní žalobci zrušení EU?

Ono tak nějak není jasné, zda vůbec soud rozhodne. Už 12. února tam na to měli na ÚS sezení a viditelně k ničemu nedospěli. A to přitom žaloba pro velezradu se má podle zákona projednávat přednostně před vším ostatním. Zdá se mi to být celé podivné.

J. Václavíková 25.3.2013 20:52

Re: VELEZRADA: Chtějí senátní žalobci zrušení EU?

Stačilo, kdyby se poučili u komunistů, ti to s rychlými lidovými soudy uměli! Proč se s tím zbytečně mazat, vždyť i dnešní Náchodské pradleny mají jasno, že odsoudit je třeba senátory, ne Klause!

J. Zeman 25.3.2013 21:00

Re: VELEZRADA: Chtějí senátní žalobci zrušení EU?

Teď nějak nevím, kam tím míříte.

J. Brunner 26.3.2013 0:03

Re: VELEZRADA: Chtějí senátní žalobci zrušení EU?

Já to nevím také, ale zcela zjevně se paní stýská po komunistech ve své vrcholné formě.

J. Zeman 28.3.2013 10:27

Re: VELEZRADA: Chtějí senátní žalobci zrušení EU?

Možná.

Každopádně si mohu odškrtnout, že došlo na má slova zde: http://janzeman.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=326136, ÚS celou tu žalobu vůbec odmítl věcně projednávat a jsem potěšen, že přijal hlavní procesní argumenty, proč to nebylo možné.

B. Rybák 26.3.2013 15:00

Re: VELEZRADA: Chtějí senátní žalobci zrušení EU?

To je v této zemi jasné úplně všem. Nemohla by jste ten ÚS (nějakou peticí) trochu popohnat, aby to konečně řekl nahlas?

Vlastizrádné je samozřejmě počínání senátorů, kteří chtějí zneužít ÚS (!!!) k útoku na ústavou zaručená práva prezidenta, tedy na náš demokratický ústavní pořádek.

J. Kalina 25.3.2013 10:26

jak spáchat velezradu

a) podepíšete něco (někdy ani to ne), čím vydáte část území, celý stát nepříteli nebo mu předáte takové pravomoce, že se tím zbavíte možnosti suverénně rozhodovat o vnitřních  (i zahraničních) záležitostech. Formálnně to po té může v parlamentě vypadat takto: Je to tedy hrozně blbá směrnice EU, doplatíme na to, ale přijmout ji musíme neb to tak chtějí a kdyby ne, ještě bychom platili pokuty.,

b) stát je ve stavu, kdy velezrada byla již spáchána a nepodepíše se smlouva, nejedná se tak, aby se tento stav napravil 

Tedy buď ve stavu velezrady ještě nejsme a dostaneme se do ní nebo v tomto stavu jsme a ten kdo má možnost nás z tohoto stavu nevymaní.

P. Pavlovský 25.3.2013 3:04

Po členské zemi EU Kypru se otevřeně nechce vůbe nic

Její vláda dostala od EU pouze nabídku: Jestli od nás chcete půjčku, udělejte kroky, které požadujeme!

Nikdo vás nenutí, take it or leave it!

Suverénní Kypr je zcela svobodný a může si dělat co chce, stejně jako to dělal až dosud.

Na EU může kašlat a klidně z ní vystoupit.

Z Eurozóny také vystoupit - beztak už žádná eura nemá!

I. Lyčka 25.3.2013 10:01

Re: Po členské zemi EU Kypru se otevřeně nechce vůbe nic

Mňo, když vám dá lékař podepsat prohlášení, že schvalujete léčení pomocí chemoterapie, také máte možnost odmítnout a odejít se vztyčenou hlavou :o)

P. Pavlovský 25.3.2013 14:15

Re: Po členské zemi EU Kypru se otevřeně nechce vůbe nic

Rozhodně to není situace, kdy bych jej měl vynit z nedostatku dobré vůle, ne?

J. Schwarz 25.3.2013 18:18

Re: Po členské zemi EU Kypru se otevřeně nechce vůbe nic

pokud byste neměl povinnost celý život tomu lékaři platit "pojištění" byla by to dozajista veliká sprosťárna / od toho lékaře /. Pokud  byste byli nezávislými lidmi - já pán, ty pán - můžete akceptovat, odmítnout, jít k jinému lékaři  nebo zvolit léčbu bylinami a laděním čaker - jak je ctěná libost. O lumpárnu jde jen tehdy, kdy vás "společnost", t.j. spoluobčané donutí platit a potom se na vás vykašlou nebo změní podmínky. Říká se tomu "společenská soudržnost" popřípadě "solidarita".

J. Zeman 25.3.2013 20:05

podivná logika

Podle mého si zde zachraňuje zadek především Brusel, protože odchod Kypru z eurozóny by byl precedent, který by mohl vést k jejímu rozpadu. Ale podle mě jen prohlubují problém.

Cena zlata v euru jde od počátku Kyperské krize nahoru dvakrát rychleji než v dolaru. Euro padlo o 1+% proti dolaru (to samo o sobě je podobná ztráta jako kolik má dát Troika Kypru). Alokace v evropských bankách mohou být zrevidovány a může dojít k odlivu kapitálu jinam.

Někde jsem četl, že 70% Kypřanů pracuje v bankách, co si počnou, pokud kapitál udělá z Kypru čelem vzad, protože tam evidentně není v bezpečí? Někde jsem taky četl, že zdaní 40% vklady nad 100k a že tam mají 30 miliard euro Rusové - tj. přišli by až o 12 miliard (tj. vlastně oni by zaplatili 12 z těch 13 miliard bailoutu) - a někde jinde, že tam budou opatření proti runu - tj. měli na neurčito zmrazen zbytek - bude následovat odveta ve formě zběsilého odlivu ruského kapitálu z eurozóny a specielně z jejích členských zemí na pokraji krachu, kde by vklady rovněž mohli znárodnit? - a tím ho dále akcelerovat? To všechno by podle mě mohlo stát EU podstatně víc, než kolik vydělají na úrocích z těch 13 miliard...

B. Rybák 26.3.2013 15:09

Re: Po členské zemi EU Kypru se otevřeně nechce vůbe nic

Tak proč Kypr nesmí využít nabídku pomoci, kterou dostal od Ruska? Vystoupit z EU je (na rozdíl od vystoupení z RVHP, jež se občas zdařilo) reálně nemožné. Mít cca 2 roky všechny povinnosti člena a žádná členská práva (ani právo se zúčastnit jednání o svém osudu) by podstoupil pouze národ sebevrahů. Raději si o tom něco přečtěte.

P. Pavlovský 26.3.2013 18:23

Re: Po členské zemi EU Kypru se otevřeně nechce vůbe nic

Jak to víte, že nesmí využít nabídku pomoci, kterou dostal od Ruska?

Jak to víte, že dostal nabídku  od Ruska?

Jak to víte, že nesmí vystoupit z EU? Nutil ho do ní někdo nebo se tam spíš vetřel řeckým švindlem?

To jsou všechno paranoidní  bláboly!

J. Václavíková 26.3.2013 18:28

Re: Po členské zemi EU Kypru se otevřeně nechce vůbe nic

Od pana Rybáka tu ostatně nic jiného k vidění není. Je ztráta času na něj reagovat, on má svou paralelní realitu!

R. Brzák 25.3.2013 0:30

Bohužel, svým oportunismem, snažíc se využít obecného protiamnestijního naladění společnosti, učiní tímto skupinka senátorů z V.Klause nespravedlivě křižovaného a ze sebe a celého senátu

bandu oslů.

P. Lenc 25.3.2013 9:00

Re: Bohužel, svým oportunismem, snažíc se využít obecného protiamnestijního naladění společnosti, učiní tímto skupinka senátorů z V.Klause nespravedlivě křižovaného a ze sebe a celého senátu

Kdyby jenom to.

R. Brzák 25.3.2013 0:29

Bohužel, svým oportunismem, snažíc se využít obecného protiamnestijního naladění společnosti, učiní tímto skupinka senátorů z V.Klause nespravedlivě křižovaného a ze sebe

J. Hejna 25.3.2013 12:12

Re: Bohužel, svým oportunismem, snažíc se využít obecného protiamnestijního naladění společnosti, učiní tímto skupinka senátorů z V.Klause nespravedlivě křižovaného a ze sebe

Použití "Enter" po dopsání nadpisu se mi také už několikrát přihodilo.

Proč to někdo neopraví?