20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

VÁLKA: Rusko, jaderné strašení a cesta ven

V průběhu války na Ukrajině se v narativech vstřícných k Rusku hojně objevují dva základní názorové postoje. První pokračuje celkem jednoduše ve standardní stranické linii stylem: „Dosud vše byly jen klamné manévry, vše jde podle plánu, hlavní ruský útok teprve přijde a Rusko slavně zvítězí jako vždy.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 17.6.2022 8:37

Jo. Jednalo "se", obchodovalo. Pak "někdo" začal válku a jako odpověď přišly sankce.

Kdo je ten "někdo", víte?

F. Navrátil 17.6.2022 8:57

Máte nepořádek v kalendáři. Nejdříve byly sankce a neplnění minských dohod a pak přišla válka.

M. Kanda 17.6.2022 9:29

Minské dohody vůbec nevytahujte. To bylo svinstvo jako hrom. Pro Ukrajinu to bylo to samé jako Mnichovská smlouva pro Československo. I aktéři (Německo, Francie, Itálie) byli stejní.

V. Humble 17.6.2022 7:57

Rikam to porad zaklad miru je udelat valku nevyhodnou pro agresora a mit odstrasujici prostredky. Srovnani mame pred ocima. Kouknete se jak jsou vsichni priposrani poskytnout Ukrajine ucinnou pomoc. A Myslite si ze by se kvuli CR zpretrhali? Jedina ochrana CR na kterou se da spolehat je vlastnictvi jadernych zbrani. Nase armada by si je mela co nejdrive poridit.

P. Brecík 17.6.2022 7:23

Tak je to, vážení ( Z Novinek.cz) „Aby pomohla zmírnit tuto rostoucí krizi, žádá Bidenova administrativa americké ropné společnosti a další velké producenty ropy, aby zvýšili svou těžbu, ale není příliš úspěšná. Je to proto, že se ropní manažeři obávají, že by cena mohla klesnout, pokud by těžbu zvýšili příliš. A země jako Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty nemohou rychle zvýšit těžbu natolik, aby vyrovnaly očekávaný pokles ruských dodávek,“ vysvětluje americký deník.

Snaha o stabilizaci trhu s ropou je však v rozporu s Bidenovou deklarovanou ambicí převést zemi na elektromobily a obnovitelné zdroje energie. PS: kdo by chtěl USDolar, který spěje - ke krachu !!

P. Diviš 17.6.2022 8:38

"USDolar, který spěje - ke krachu" - už zase? To slýchávám, později i čtu, odmala. A pořád nic, na to brecení nestačí, zato krachnul rubl.

T. Novy 17.6.2022 10:01

Tak ja taky nevim ... dollar je skoro na urovni eura a ono se to krachuje? A co zlaty orel,uz je vyrazeny na placeni tech svetlych zitrku?

T. Novy 17.6.2022 6:56

Dobře shrnuto.

Ještě si dovolím jeden citát: “nejtemnější kouty pekla jsou vyhrazeny těm, kdo v době mravní krize zachovávají neutralitu”.

J. Ganaur 17.6.2022 7:19

Ano.R^

P. Nemec 17.6.2022 18:30

Jakou mravní krizi jste vy dva měli, když USA napadali jiné země a zabíjeli jejich občany?

P. Hák 17.6.2022 6:22

"Rusko neschopné zvítězt vojensky"

V českých médiích je to, zdá se, opakovaný "narativ". Docela by mne zajímalo, odkud berou autoři tuto informaci. Pokud člověk sleduje západní tisk, moc se tento předpoklad nevyskytuje. V Čechách je to bráno jako holý fakt.

Vědí čeští novináři něco, co americké think tanky a analytici nevědí, nebo jako obvykle si jen něco představili a teď o tom žvaní jako o skutečnosti?

P. Hák 17.6.2022 6:15

"V průběhu války na Ukrajině se v narativech vstřícných k Rusku..."

Odkud autor zná ty "ruské narativy"? Sleduje snad zakázané dezinformační weby? A pokud ano, je mu jasné, že by s tím mohl mít opetačky, nebo to má v popisu práce jako někdo s právy většími než my smrtelníci?

Nebo se snad domnívá, že cokoli odlišného od fialového mínění je "ruský narativ"?

R. Langer 17.6.2022 5:36

Ach, ti prokletí míroví štváči! ;-€

P. Labaj 17.6.2022 2:57

Autor pojal myšlenku, že lidé chtějí ukončení války kvůli strachu z jaderné války. A pak s touto svou vlastní myšlenkou hrdinně celý článek bojoval.

Jestli to ale není trochu jinak. Ukončit válku bez ztráty tváře pro Putina má myslím mnohem prozaičtější důvod. Protože v opačném případě Putin tu válku prostě neukončí. Rusko sice nepostupuju nijak závratně rychle, ale postupuje neustále. Takže čím později dojde k ukončení války, tím větší část Ukrajiny bude obsazena a tím víc bude Ukrajina rozmlácená. Spoléhat na zázrak, že se situace otočí a Ukrajinci vytlačí Rusy zpět za hranice je sice pěkná představa, ale asi podobně reálná, jako když si člověk přeje aby bylo pořád léto. Přát si to může, ale nestane se to. Ono je docela důležité umět odhadnout, kdy už hodit ručník do ringu. Ale to pan Zelenský udělat nemůže, protože celou dobu působí jako roztleskávačka a navíc hraje o svůj politický život. Ukrajinci mu po jeho předchozím bubnování neodpustí.

P. Kazo 17.6.2022 8:16

R^

M. Grundmann 17.6.2022 1:14

Významný americký bezpečnostní poradce George Kennan prohlásil v roce 1998 následující :

Kennan describes NATO's enlargement as a "strategic blunder of potentially epic proportions". During a 1998 interview with the New York Times after the U.S. Senate had just ratified NATO's first round of expansion, he said "there was no reason for this whatsoever". He was concerned that it would “inflame the nationalistic, anti-Western and militaristic" opinions in Russia. "The Russians will gradually react quite adversely and it will affect their policies," he said. Kennan was also bothered by talks that Russia was "dying to attack Western Europe", explaining that on the contrary, the Russian people had revolted to "remove that Soviet regime" and that their "democracy was as far advanced" as the other countries that had just signed up for NATO then.

Podle něj se měla americká vláda „stáhnout z pozice veřejné obhajoby demokracie a lidských práv“. „Tato pozice, kdy se vnímáme jako centrum politického osvícení a učitelé velké části zbytku světa se mi zdá nepromyšlená, vychloubačná a nežádoucí“ prohlásil v interview pro New York Review of Books v roce 1999. „Dával bych přednost, kdyby se naše vláda postupně stáhla z obhajování demokracie a lidských práv. Vlády by měly jednat s dalšími vládami jako takovými a měly by se vyhýbat zbytečnému zasahování, konkrétně osobnímu s vůdci jiných vlád“. Tyto myšlenky byly konkrétně myšleny na vztahy USA k Číně a Rusku. Byl proti americkému zásahu v Kosovu a rozšíření NATO, které mohlo zhoršit vztahy s Ruskem. Ze stejných důvodů byl proti válce v Iráku.

A teď jsme přesně tam, čeho se tento významný bezpečnostní poradce obával. A pokračujeme ve stejném duchu.

M. Grundmann 17.6.2022 1:14

„Každý, kdo kdy studoval historii americké diplomacie, konkrétně vojenské diplomacie, ví, že je možné začít válku s určitými ideami o tom, proč to děláš, ale nakonec zjistíš, že bojuješ za úplně jinou věc, o které si dříve nepřemýšlel... Jinými slovy válka má své vlastní momentum a unese tě daleko od tvých důmyslných záměrů, když se do ní dostaneš. Jestli bychom dnes šli do Iráku, jak nás přesvědčují prezidenti, víme, kde začít. Ale nikdy nemůžeme vědět, kde skončíme.“