4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

VÁLKA: Objeví se ukrajinský generál Patton?

Po první fázi nepodařeného blitzkriegu ruských sil u Kyjeva následovaném druhou fází nemilosrdného bombardování a pomalého postupu ruské armády na Donbase se nenápadně dostáváme do třetí fáze války na Ukrajině, kdy ukrajinská armáda začíná na některých úsecích fronty získávat strategickou iniciativu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 16.8.2022 19:17

Jenom idiot může tvrdit, že si Ukrajinci stříli do vlastní jaderné elektrárny, kterou nutně potřebují. A že tam po střílení zůstávají zbytky ruských raket, z nichž se dá zjistit, odkud přiletěly, je nepodstatný detail... :-P

J. Sládeček 16.8.2022 19:08

Pěkně ses popsal.

J. Sládeček 16.8.2022 19:07

Patton, ten rozmazlený generál z bohaté rodiny co mlátil americké vojáky?

L. Novák 16.8.2022 19:05

Troubo, zase jsi nepochopil... Rv :-P Jako pokaždé.

L. Novák 16.8.2022 19:02

No právě. Jednu krymskou Tatarku jsem znal. Byla provdaná do ČSSR, skvělá simultánní tlumočnice z/do ruštiny. Rusy ráda neměla a bylo na ní na první pohled vidět, že je etnicky od Rusů daleko. K tatarskému etniku se hrdě hlásila. "Nejsem Ruska! Jsem Tatarka!" :-) Byla moc hezká.

L. Novák 16.8.2022 18:55

Zase lži od placeného Babišova-Putinova slouhy. A pořád stejné dokola... Rv BlbToš Čermák. Bolševický trouba...

L. Novák 16.8.2022 18:53

Další blb. Už tradičně s plachtami. :-P

L. Novák 16.8.2022 18:51

Že jsi trouba bez mozku, to už víme, ale má to progresi, tak se hrozím, co sem ;-O napereš za kravinu zítra... ;-D

J. Lukavsky 16.8.2022 18:44

"je pravděpodobné, že si většina v případě vítězství Ruska ještě polepší." no jasně, je to vidět např. v Mariupolu, tam obyvatelé hned dostali nové byty a lebedí si v teplé náruči Kremlu. J.L. end

V. Čermák 16.8.2022 18:39

Tak na Krymu byla plánována Mírová základna NATO. Po Majdanu to Rusko vyhodnotilo jako ohrožení svojí bezpečnosti a uspořádalo Referendum, na základě kterého se Krym, který Ukrajině daroval Chruščev, vrátil do jeho rukou. A východní Ukrajina Donbas, kterou Ukrajině daroval Lenin je už také zpět v Ruských rukou. Ukrajinci sice nenapadli Rusko, ale společně s USA a NATO válku vyprovokovali. Měli raději místo agresivního Chybování dodržovat Minské dohody...;-DRv

V. Čermák 16.8.2022 18:31

Nějaký problém, Putine?;-D

V. Čermák 16.8.2022 18:30

Tykáním nic neukecáte, ukrajinské Trdlo...;-D

V. Církva 16.8.2022 18:25

Protože sám jen tupě následuješ druhé, třeba Putina, nechápeš že lidi jako Ukrajinci mohou mít i své názory a důvody odklonit se od Ruska.

V. Církva 16.8.2022 18:23

Jak je to s Ukrajinou, nacisty a Banderovci je popsáno od mnoha lidí co Ukrajinu znají.

V každém případě nenapadli Ukrajinci Rusko ale ruští nacisti Krym, Donbas a nakonec celou Ukrajinu.

Kdo má pocit že tyto evidentní informace jsou nepravdivé, musí být buď zblbnutý nebo placený Ruskem. To totiž s informacemi s ČT až tak nesouvisí, to je logika.

V. Církva 16.8.2022 18:18

No, to co píšeš ty ale pochází z Putinova krku. Pokud máš mozek tam je to tvůj problém.

J. Vintr 16.8.2022 18:17

Ukrajinský režim je především naprosto šílený. Jinak nelze hodnotit snahu zničit jadernou elektrárnu a způsobit jadernou katastrofu.

J. Kostelanský 16.8.2022 18:15

Obávám se ale, že práve o tohle Zelenskému jde . Způsobit (na) Ukrajině co největší katastrofu, nejlépe takou, která by Západ přinutila vstoupit do přímé vojenské konfrontace s Ruskem.

J. Kostelanský 16.8.2022 18:15

... kasárna, a prý (podle jejich slov) zajaté vojáky regulérní ukrajinské armády (tedy ne AZOVce) posílali domů. Možná si to někdo všiml, ale ruská armáda přepne na vyšší stupeň, až když na vyšší stupeň přepne i armáda ukrajinská. Tedy až když se konflikt díky západním zbraním posune na vyšší úroveň ničení a zabíjení.

Co se týče té elektřiny, z pohledu Západu je na Ukrajině zcela absurdní situace. Místo aby Ukrajina jela v nouzovém režimu, tak elektřinu začala přes Bulharsko ve velkém vyvážet do Evropské unie. A prý dodávky plánuje v krátkém čase zdvojnásobit. Proč jsou ruští generálové tak pitomí, že ač mají zbraně, proti kterým není obrany, tak ukrajinskou energetickou síť nechávají nedotčenou? A dokonce do ní dodávají elektřinu ze Záporožské atomové elektrárny, kterou má ruská armáda pod svojí kontrolou? Stačilo by přece jen vypnout dodávky z této elektrárny (největší v Evropě), která dodává více než 20 % elektřiny pro Ukrajinu, a Ukrajina by měla s elektřinou velké problémy. Proč si tedy ruští generálové takhle komplikují válku na Ukrajině?

Odpověď je jednoduchá: protože vypnutí energetické sítě na Ukrajině by přineslo mnohem, mnohem více civilních obětí než válka samotná. Bez elektřiny se současná společnost takřka zastaví. Nefungují úřady, nemocnice, výroba (čehokoli), ale zejména potravin, výroba léku, zásobování rovněž zkolabuje (všechno se dělá přes počítače). A odnesli by si to běžní Ukrajinci. Těch pár procent nejbohatších Ukrajinců by se uměli přizpůsobit - samozřejmě na úkor těch obyčejných. Korupce dokáže neuvěřitelné věci. :-)

Na Ukrajině žijí desítky milionů lidí. I kdyby jenom jedno procento mělo vážné zdravotní problémy, tak by vypnutím energetické sítě byly přímo nebo nepřímo ohroženy životy statisíců Ukrajinců. Ale těch procent bude určitě mnohem víc.

J. Kostelanský 16.8.2022 18:13

Když se tak mluví o skvělé taktice ukrajinské armády a o tom, jak bídně si ruská armáda na Ukrajině vede, bylo by vhodné si připomenout jeden klíčový fakt.

Rusko - podle západních měřítek - na Ukrajině vede (řečeno slovy klasika) takovou neválku. Způsobem, který je pro Západ nepochopitelný. Na základě toho vyvozují, že Ukrajina má šanci válku vyhrát. V čem tedy spočívá ta ruská "slabost"?

Rusové primárně neválčí proti Ukrajině, resp. proti ukrajinským občanům, jeho cílem je vyvinout tlak na Zelenského & Company, s.r.o., aby buď začali jednat nebo aby odešli. Na rozdíl od západních armád se ta ruská na Ukrajině snaží vyhýbat se taktice "spálené země". I když samozřejmě ukrajinsko-západní propaganda tvrdí pravý opak. Pokud si vzpomenete, Rusko se o Ukrajincích NIKDY nevyjádřilo špatně, zpravidla o nich mluví jako o svých bratrech (výjimka potvrzuje pravidlo). Což se o politicích na Ukrajině a jejich vyjádřeních směrem k Rusku nedá říct ani náhodou. Na Donbasu nežije moc lidí, kteří mluví ukrajinsky. V drtivé většině tam žijí rusky mluvící Ukrajinci a rusky mluvící Rusové. Běžní lidé ale toto rozdělení na "Ukrajince" a "Rusy" nevnímají.

Rusko se tedy snaží co nejvíc omezit civilní oběti - ať už v ty přímém důsledků války, ale zejména v tom nepřímém, kterých by mohlo být řádově víc. To si ovšem vybírá daň a pomalém postupu a relativně vysokých válečných ztrát.

Jak by tedy Rusko na Ukrajině - podle západních "standardů" vést mělo, ale odmítá to? Nejdřív Rusové měli celé týdny raketami a letadly ničit infrastrukturu Ukrajiny a začít tím nejdůležitějším - vypnout na Ukrajině elektřinu. To by nebyl býval žádný problém. Stačilo zasáhnout několik strategicky důležitých uzlů rozvodní sítě, obsadit několik největších elektráren (což Rusové také udělali) a Ukrajina by byla na kolenou. Mezitím dílo zkázy dokonat zničením důležitých mostů a železničních uzlů. (Přesně to samé Američané udělali v Iráku nebo v Srbsku). Ale Rusové nic. Na začátku války dokonce ani neútočili na vojenské kasárn

A. Mohela 16.8.2022 18:08

Ne, Putin čistí co tam nechal Bandera. Moc posloucháte ČT.

H. Lukešová 16.8.2022 17:57

Původními obyvateli Krymu byli zřejmě krymští Tataři, ale Stalin je odsunul z daného území z důvodu jejich kolaborace s nacisty, krok to byl zajisté velmi kontroversní, protože byla aplikovaná kolektivní vina, jistě ne každý krymský Tatar kolaboroval s nacisty.

Pro paní Rybnickou je srdeční záležitostí sudeto-německá otázka a odsun, během kterého byli vyhnáni všichni Němci do jednoho na základě kolektivní viny, byť řada tamějších Němců kolaborovala s nacisty, ale na základě kolektivní viny se během odsunu děly se také ukrutnosti.

V. Čermák 16.8.2022 17:50

No to bychom se podle vás asi museli vrátit k Indiánům, řekněte to Amíkům..;-D

V. Čermák 16.8.2022 17:45

Boje budou ukončeny, až trenér z USA hodí ručník do ringu, zatím do posledního Ukrajince..Rv

V. Čermák 16.8.2022 17:43

To ví každý s mozkem, tykající trdlo...;-D

V. Církva 16.8.2022 17:14

Samozřejmě je třeba ty boje ukončit, řekněte to Putinovi, neměl ani začínat!

V. Církva 16.8.2022 17:11

A říkal ti to Putin co?

L. Novák 16.8.2022 17:10

Kopírovat sem celé dlouhé novinářské bláboly nemá moc smysl. Každý den jinak nebo naopak...:-P

L. Novák 16.8.2022 17:07

Novak se mýlí imrvére, když na Krymu vidí jako původní obyvatestvo Rusy... ;-D

L. Novák 16.8.2022 17:04

Na systém, který dokáže přesnými zbraněmi likvidovat techniku nepřítele podle dat získaných z družic, by Pattona nebylo třeba. Nejspíš by překážel. Z výsledků boje, kterým dokázala Ukrajina zastavit Putinovu ruskou útočící armádu s mizerným velením, podle mého názoru vyplývá, že Ukrajina má svého "Pattona" už dnes. Jenom neznáme jeho jméno (a nejspíš jich bude hodně, ne jeden).

H. Lukešová 16.8.2022 17:01

Tak mýlíte se v otázce Golan, kdysi i na Golanech žili Židé, na Golanských výšinách byly nalezeny pozůstatky starověkých synagog, navštívila jsem kdysi roku 2019 Gamlu na Golanech, což byla židovská pevnost ve starověkém židovském městě, kde tamější židovští vzbouřenci bojovali proti Římanům, během velké židovské vzpoury proti Římu z let 66-70, 134.