2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ÚVAHA: Slepá mapa politické krajiny

Někdy se říká, že největší potěchou i v dnešní nelehké době je práce. Jenže taková potěcha má dva rozměry: jednak člověk může něco dělat sám, jednak se dívat, jak pracují jiní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 14.8.2021 21:50

Principiálně se dají politici zúžit jen do dvou skupin. První jsou tzv. populisté a ti vědí a sledují co si občanstvo většinově žádá a dle toho politiku dělají s cílem znovuzvolení. Ti jsou ale nadbyteční, jejich práci by mohl suplovat středně výkonný počítač a za menší peníze. A pak jsou tzv. vizionáři, kteří musí společnost přesvědčit o své vizi, mnohdy neúspěšně ale když ji prosadí, společnost se posune dál. Problém je, že takových jsme měli jenom pár a další zatím bohužel nejsou na obzoru.

Š. Hašek 15.8.2021 9:37

Bylo by to na delší diskusi!

Vizionáři to jako myslíte třeba politiky brusele, kteří "posunou společnost dál"? Nebo pirátské komouše? Nebo pomatence milchvilprd?

Vyhovují mi autentičtí, vzdělaní, životem zkušení lidé, kteří v politice říkají a konají to, "co je v nich". Samozřejmě, že v něčem ustoupí a jdou na kompromis. Nejedná se tedy o populismus primitivního zrna.

O jednom takovém bych věděl. Známe ho všichni. A velice dobře. Bude jich víc. Bartoš, ani Pekarová to nejsou. Fiala také ne.

J. Ptáček 15.8.2021 10:30

Když vezmu nedávné politiky, tak ty, kteří měli nějakou vizi byli kupodivu třeba Kalousek a Kalvoda. Proto oba museli vypadnout z kola ven.

Š. Hašek 15.8.2021 17:49

Nemuseli. Velice to zjednodušujete.

Kalvoda nebyl zvolen, vzdal to sám. Malinko si hrál na někoho kým nebyl. U "právníka" závažné. Uznávám, že mu to obecně pálilo. A Slovákům ukázal, že mají zkrátka vypadnout. Zkráceno.

Kalousek je politický turista, tedy naprosto nespolehlivý do nějaké party, kde se má někdo (aspoň volební období) plně spolehnout na jiného.

Kalousek doputoval k bruselskému hejhulství, když předtím ovšem avizoval, že zakládá nejkonzervativnější stranu od vzniku politiky na Zemi. A pokud se mu to hodilo, tak zas hodil koaliční kolegy přes palubu (Nečas, ODS). Kvůli nějakému pošahanému policajtovi a televizi!!!

Blbej jak Gazdík s Rakušanem ovšem samozřejmě není.