7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Politika všech azimutů, nebo vazalství

Malý stát, pokud si má zajistit svébytnost, bezpodmínečně potřebuje politiků všech azimutů. Titova Jugoslávie byla toho příkladem a na Švýcarsku to pozorujeme staletí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 3.5.2021 10:35

Jak kde...

R. Langer 3.5.2021 10:34

Ale my na Rosatomu nijak závislí nejsme. A nebudeme ani, když nám tu vybuduje další elektrárnu. Co furt všichni žvaní o nějaké závislosti na Rusku, když neznají ani základní podmínky provozu našich JE. Jaderné palivo se od začátku bralo z Westinghouse, ale protože mělo technologické problémy (prohýbalo se), přešlo se na kvalitnější a LEVNĚJŠÍ ruské palivové články. Což je ovšem obrovská ideologická rána. Jinak palivo pro naše reaktory umí vyrobit nejméně tři firmy na světě, pokud ovšem nezkrachují jako Westinghouse. :-P

L. Severa 3.5.2021 10:30

Jako laikovi mně přijde divné, že ke čtyřem blokům v Dukovanech bude přifařen další s jinou(?) technologií. Vůbec se nehledí na to, zda nebudou Rusové výhodnější , nebo i levnější. Nějaká ta miliarda sem-tam, my na to máme. Rusů mám plné zuby již od 45. roku, kdy nás osvobodila Malinovského armáda, ale je póza hrdosti na místě ? Když některé ostatní státy sice vyhlašují petice a sankce, ale na druhé straně se řídí tím, co jim spolupráce s Ruskem přinese. Proč nenecháme rozhodnout odborníky ? Jestliže se potom pozná, že jsou nabídky rovnocenné, tak se můžeme, jak uvádí autor, řídit azimutem, případně nějakou tu miliardu oželet - jen tak, abychom si nezadali.

H. Rybnická 3.5.2021 10:30

.........kdežto my jsme vyhnalimjen tři miliony spoluobčanů a nakradli jsme si jejich majetek.......

H. Rybnická 3.5.2021 10:27

Nejnovější zprávy: Brazílie Sputnik odmítla, našly se tam živé viry. Ale pane Vacku kdy se tedy do toho Maďarska odstěhujete?

F. Svoboda 3.5.2021 10:20

Pozor na ruského trolla Podrackého. Dnes na to jde mírně, se snahou vstřícnosti ke všem. Bohužel pouze chce připravit půdu ke skoku zpět do otevřené náruče ruské diktatury !!!

P. Jirkovský 3.5.2021 10:09

A ten, kdo umí sečíst jedna a jedna jste jen vy a pan Podracký, že jo. A přesto neváháte přijít s něčím tak laciným a hloupým.

V. Patrik 3.5.2021 10:05

Nemusíme. Rosatom není jediným dodavatelem JE na světě.

Z. Klouček 3.5.2021 9:59

Současný stav je po formální stránce mírem, obsahově ale více některou (či více) z mutací války. A politika více azimutů překladem do vojenštiny odpovídá neutralitě. Zůstat neutrálním ve válečném konfliktu se podaří jen výjimečně, někomu a ne tak docela; vlastně jen tehdy, když to válečným stranám z nějakého důvodu vyhovuje. Naše země je součástí NATO a neutrální tedy není, jakkoliv by se to mnohým z nás líbilo. Nemůžeme se proto divit, že velení naší strany fronty nedovolí, pokud bude moci, aby se někteří z malých (přesvědčených či naverbovaných) spojenců mohli vyvléci ze svých formálních či předpokládaných dílčích závazků, které se jim třeba zajídají. Něco takového se povede jen zřídka, když se výrazně změní situace na frontě nebo hlavní hráči sami. Osobně byl bych velmi rád, kdyby Česko zůstalo nezávislým národním státem, ale takových nás stále ubývá.

P. Čech 3.5.2021 9:18

Na pořady , moderované Moravcem se nedívám již dlouho. Jde totiž o člověka, který výrazně a očividně straní politickým stranám a výběrem hostů ukazuje, jak takový pořad nemá vypadat. Na t.zv. veřejnoprávní televizi už vůbec. Co se týče dostavby Dukovan, výběrové řízení by mělo vypadat následovně. Bez jakéhokoliv politického zaměření by měly být osloveny všechny, naprosto všechny firmy, které něco takového stavět umí a staví a přitom stanovena nikoliv politická, ale bezpečnostní, finanční a odborná hlediska, která ČR vyžaduje a podle nichž bude danou firmu vybírat. Názory politiků, zástupců politických stran by neměly být vůbec brány v úvahu. Tato elektrárna se totiž bude stavět pro příští generace a ne pro Bartoše, Stanjuru, Fialu, Kalouska Pekarovou-Adamovou a pod. , ikdyž pro ně také. Tito politici nemají žádné právo vnucovat občanům své požadavky. Jsou totiž jen zástupci svých politických stran a ne občanů. Zejména proto, že nebyli těmito občany demokraticky a přímo voleni a zvoleni. Byli zvoleni jako kandidáti svých stran. A to říká vše!

P. Čech 3.5.2021 9:06

" Zcela na začátku stála ztráta emotivního vztahu ke svému státu".

Ano, tady je základ pravdy. Osobně jsem se narodil do ČSR, Československé republiky. T tomuto státu jsem cítil emotivní vztah ( vlastenectví), byť se během času název změnil na ČSSR či ČSFR. Stále šlo o společný československý stát - mou vlast. Když v roce 1992 několik mocichtivých jedinců pod vedením Václava Klause a Vladimíra Mečiara, podporovaných Janem Stráským, Jánem Čarnogurským či Jánem Slotou v zásadním rozporu s ústavním zákonem č. 327/1991 sb. tento společný československý stát rozbilo a občané nedostali zákonem vyžadovanou možnost se k tak zásadní věci osobně a přímo, demokraticky vyjádřit. Zde byl jasně a nezpochybnitelně napaden základní princip právního státu, když dostala příležitost protiústavní smlouva dvou jedinců, kterou následně, rovněž protiústavně, potvrdila moc zákonodárná. Výše jmenované osoby a poslanci federálního shromáždění zradili svou a mou vlast tím, že ji právně rozbili. A TADY SE ZTRATIL MŮJ EMOTIVNÍ VZTAH K MÉMU STÁTU.

M. Valenta 3.5.2021 9:01

To ne. Jen jsem minulostí poučen a přítomností také.

V. Podracký 3.5.2021 8:56

To je sice dobrá připomínka, ale od věci. Arabové nás zatím neovládají.

R. Vacek 3.5.2021 8:56

Tak si tam přidejte EU dotace a máte i ten poslední směr, který výhodně využívají.:-)

V. Podracký 3.5.2021 8:54

Pane Valenta, žijete v minulosti. Bolševik je dnes Biden.

V. Podracký 3.5.2021 8:52

Azimuty musí být ekonomické a na základě toho politické, nikoliv opačně. Nevím jaký azimut jako politický a jediný by byl vhodný. Západ je dnes vymírající civilizace vyklízející pole jiným a holdující antropokreativismu, čili žádný vzor. Žádný srdeční vztah, jaký také ke zrádcům v Mnichově, k Německu, která nám vyvraždilo 300 tis. lidí a nic nezaplatilo, a k Americe, pro kterou nic neznamenáme a využívá nás jako užitečné hlupáky, abychom kupovali jejich technologie a bojovali za jejich zájmy. Nechci říct, že na druhé straně je to jinak. Proto politika všech azimutů.

M. Valenta 3.5.2021 8:50

Politika všech azimutů. To už znám. Na chvilku nedáváš pozor a bolševik už otáčí kormidlo. Odstrašující případ této taktiky sedí na Hradě.

J. Nevrkla 3.5.2021 8:43

Když jsem včera u Moravce viděl to všeobecné nadšení, že Dukovany nebudou stavět Rusové a jak se těšíme, že za ně jiným budeme moci zaplatit daleko více, bylo by na zvracení a vypnul jsem to.

O. Seliger 3.5.2021 8:42

Koudelka nám píše, z velikánský říše, že musíme bratru pomoct a nezranit ho v pýše. Oooo, vy rusi všiví, za uchem prašiví, nesmějte se, na vás dojde, i když je vobraz křivý...

P. Černý 3.5.2021 8:36

Nejsem demonstrant. Demonstruje si před panem Jirkovským sám. Pokud vás to baví.

V. Podracký 3.5.2021 8:35

Já mám obavy: jestliže nechceme být vazaly a užitečnými hlupáky musíme mít elektrárnu s vlastní technologií. Vybudovanou na tom, co známe. Spolupracovat potom musíme nějak s Rosatomem, tak abychom nevytvořili závislost.

P. Černý 3.5.2021 8:34

Ekonomickou kompetenci to on má. Já si zase vybavuji, jak pan Dlouhý v televizi rozčileně prosazoval, že Rudé právo je velmi cenná značka. Že ji přeci soukromý denník nemůže využívat bezplatně. Kolik dnes platí denník Právo za to slovo ve svém názvu ovšem netuším.

P. Milan 3.5.2021 8:32

Nejen svéprávný člověk, ale i schopný vyhodnotit reálné možnosti.

Schopnost, kterou zde nedemonstrujete.

L. Beneš 3.5.2021 8:32

Zajisté. Aneb on to někdo zaplatí. Dost možná, ale spíše určitě, na tu added value něco přidá i Lapil.

P. Milan 3.5.2021 8:30

Tam nebyla vůbec.

Politika více azimutů je možná jen vyjímečně a rozhodně ne pro všechny země.

Z. Lapil 3.5.2021 8:27

Jo. Taky mám dojem, že se pan Podracký pokouší obhajovat sezení na příliš mnoha židlích.

Z. Lapil 3.5.2021 8:24

Dlouhého mám rád od té doby, co se do něj v televizi někdy v dobách opravdové transformace (1992? Tak nějak) pustil Ransdorf s nějakými řečmi, že ostravské doly je třeba zavřít, páč nevynášejí (nebo nějak podobně, možná šlo o hutě, rozhodně o ostravsko) a Dlouhý ho začal školit, že si přeci jen netroufá ze dne na den udělat z desítek tisíc lidí nezaměstnané.

Z. Lapil 3.5.2021 8:19

Ještě mě napadá: v Mnichově byla ta politika více azimutů dost k ničemu.

Z. Lapil 3.5.2021 8:18

Poznámka k azimutům atomovým: Dukovany jsou ruské komplet, Temelín z velevýznamné části. Takže by to chtělo - bráno z tohoto jediného hlediska - jaderku neruskou.

Opakuji: z tohoto jediného hlediska, tj. z hlediska více azimutů.

K. Křivan 3.5.2021 8:18

"otrokářské zkušenosti" mají především arabské země, kde otrokářství stále funguje.