26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ÚVAHA: Politika jako vrtání silných fošen

Ferdinand Peroutka nazval svůj nejrozsáhlejší spis "Budování státu". Je to inteligentně komentovaná kronika prvních let první republiky. Řekl bych: povinná čítanka pro studenty politologie a doporučená četba pro každého, kdo má zájem o fungování státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Venc 14.12.2012 15:12

Proč fošny, spíše hlavy

Autor vidí dnešní politickou situaci i prvorepublikové lidovce stále očima dnešního nepolitického občanského uskupení “pravda-lásky”.

Jan Šrámek, kněz, politik a sociolog, zakladatel lidové strany (1919), profiloval tuto stranu, jako katolickou alternativu k sociální demokracii, rodnou sestru. Snažil se o omezení politického vlivu sociálně demokratické strany a jeho nahrazení katolickou sociální politikou. Jak můžeme vidět, tak tento sociální politický směr jeho zakladatele přežil až do dnešní doby (lidovci = socialisté chodící do kostela).

Občané “pravda-lásky” se nemohou vymanit z představ, že je nutno čelit nespravedlivému sociálnímu rozvrstvení (obraz kvality života společnosti), politickou aktivitou ze státní (regionální) úrovně. Existuje silné obecné přesvědčení, že právě vláda má dominantní vliv na život občanů. Toto charismatické politické úsilí charakterizuje autor jmény Havel, Lux, Pithart, Špidla.

Jak je však zřejmé, politici nejsou schopni nastavit nutné a postačující podmínky pro rozvoj chudobou postižených oblastí. Je proto víc než žádoucí zbavit se chybné představy, že vláda je schopna poskytnout a ustavit inovační a tvořivé prostředí, které bude sloužit lidu a odstraní nerovnosti. Nespravedlnost ve společnosti lze odstraňovat pouze a jenom změnou chování občanů a to ve svobodném tržním prostředí, při limitované vládě, fiskální zodpovědnosti a zvýšením občanských podnikatelských aktivit.

Podle mého mínění, k tomuto úsilí má nejblíže Nečasova vláda. Názor autora nesdílím.

V. Němec 14.12.2012 11:29

A opět

Autor přisuzuje své vlastnosti jiným proto soudí že i ostatní jsou řízení pouze svým prospěchem. Kdyby se jim řídil Václav Klaus tak by místo toho že upozornuje na chyby mlčel a šel s proudem jako pan Fišer

J. Gutvirth 14.12.2012 10:00

demonstrující

Kteří místo návštěvy volební místnosti mají v té chvíli jinou nutnou činnost by měli příště opravit své zaváhání. Jak jednoduché. 30% volební účasti je asi málo.

V. Mlich 14.12.2012 9:53

Zásluha médií

Nemám rád odkazy v diskusích, ale u tohoto článku

http://virtually.cz/journal/?q=hlody-ctvrtecni-aneb-miluji-nase-media

je pěkný obrázek vystihující, jak naše médiá zobrazují skutečnost

L. Písařík 14.12.2012 9:50

Vrtám, pane Příhodo

 a je to setsakra perná fuška.

V. Mlich 14.12.2012 8:49

Tak komunisté vrtají?

To je pěkný nesmysl. Oni se jen prostě vezou na sentimentu, který začal vytvářet Havel svou "blbou náladou" a těží taky z toho, že dlouhou dobu se nedostali k moci nad státními penězi, takže nejsou namočení prakticky v žádné aféře, ale to už po posledních volbách končí. Lidi jim dávají hlas ze vzdoru, když jim státní sdělovací prostředky malují skutečnost  na černo. Ale kdyby se lidi podívali kolem sebe nezaujatým pohledem, tak by došli na to, že se opravdu neměli líp jako dnes, třeba moje 93-letá máma má co porovnávat a nenechá sa zviklat vykládači.

J. Kanioková 14.12.2012 0:50

Už jsem si myslela, te vás, autore, souhlasně pochválím,

jenže... když vy ty plusy a mínusy máte přesně naopak..

L. Machala 14.12.2012 7:54

Re: Už jsem si myslela, te vás, autore, souhlasně pochválím,

A Vy, paní Kanioková, pro normální lidi také!

R. Langer 14.12.2012 9:47

Re: Už jsem si myslela, te vás, autore, souhlasně pochválím,

A co si tak představujete pod pojmem "normální"?

J. Vyhnalík 14.12.2012 18:44

Re: Už jsem si myslela, te vás, autore, souhlasně pochválím,

Přesné to samé mne napadlo při čtení článku také.

Osobně dělím politiky na mesiáše, politikáře a státníky. Základní kvalifikací politika by mělo být vzdělání a hluboké pochopení ekonomických a společenských zákonitostí. To je aspekt, který mesiáši pomíjejí. Oni "vědí" srdcem, ne hlavou. Státník je politik, který ví hlavou a proto je ochoten obětovat momentální popularitu a pochvalu médií tomu, co považuje za správné.

Příklady: Václav Havel byl "mesiáš", Josef Lux "politikář" a Václav Klaus je "státník".

P. Rada 14.12.2012 19:17

Re: Spíš jsem si naivně myslel ...

... že Václav Klaus je něco jako kašpar klimatolog... To alespon podle toho co hlásá, píše... a podle ohlasů v zahraničí. Také v tom východním. Tam mu dokonce sponzorovali místní vydání Modré ... planety.

To jsem se ale zatraceně spletl. Vždyt  On byl předně umě vybraným nástrojem. A další ze stejné líhně je na cestě to po něm převzít. Toto umět narafičit aby to vypadalo jak vůle lidu... tomu říkám vyšší politika.

Ale Váš člověk to pane Vyhnalíku asi bude už podle postojů k JE a povzbuzování tradičních závisláckých vstahů k mafiánskému bratru na východě. 

Příhoda má ale rozhodně kus pravdy. Místní politika byla tak dovedně vedená, že se náš státeček nenápadně vrací tam odkud zdánlivě vyklouzl. Za tím typuji tu právě zas tu nejvyšší a tradičně dobře promyšlenou mocenskou hru, která oproti politickým pletichám v českém kotlíku nese svým strůjcům ovoce. Někdo opravdu důsledně navrtává ba torpáduje výhonky svébytnosti mimo základní mocenské bloky, které se proti jeho vůli začnou vyskytovat. Má k tomu tu nejmocnjší páku konzumu skrze chtivé rádoby svéprávné občánky - totž suroviny a energie na kterých právě ten konzum závisí. Odborně politicky se tomu říká zbožně tržní mechanismus návratu do náručí.

J. Vyhnalík 14.12.2012 19:32

Re: Spíš jsem si naivně myslel ...

Nezlobte se pane Rado, ale ve Vašem příspěvku jsem nenašel žádné argumenty, pouze nadávky a osočování.

Prosím o argumenty a fakta.

P. Rada 14.12.2012 20:39

Re: Spíš jsem si naivně myslel ...

Pro mě je Faktem, ře roste surovinová závislost na mafiánsky vedeném uskupení východně od nás právě proto, že konzum byl idnoktrinovan jako jednoznačně správná cesta vpřed a strategické rozhodování bylo ponecháno v rukou jiných.

Pro mě je Fakt, že pro Vás Vás je V.Klaus státník. Pro mě je to člověk který se chová VLASTIZRÁDNĚ.  Pro mě je taky Fakt, že s východu zde dnes máme víc generality jak kdykoli dříve a spotřebováváme tamního plYnu, ropy... stále více a tím především posilujem naši závislost.

Zároven tím netvrdím, že bychom takto posilovali naši závislost jen jedním směrem. Nedávno přijela za reaktory údajně nejvyšší technologické úrovně lobovat jiná osoba pro změnu s druhé strany planety. To jak vehementně je k nám pumpováno zboží s Číny je také o pravé podstatě politiky nejmocnějších.

To jak byl zlikvidován prakticky veškerý elektrotechnický průmysl v tézo zemi a byly zde státem podporovány jen strojírenské  atěžké provozy náročné na energiích považuji já za fakt. faktem také je, že v té době ještě Finská Nokia dělala pneumatiky zatímco u nás už se stavěly Tamary...

Dnes ti samí argumentují nutností být zabespečen energeticky a to považuji za státokrádež právě proto, že ti samí si to představují jako vnější dodávku a o vnitřních úsporách, zefektivnění, restrukturalizaci... tak abychom na jednotku energie vyráběli alespon toli HDP jak průměr Evropy - ani slovo. Prostě kotelna pro evropu s tím, že bude palivovš závislá na dotyčných. Tedy zas v roli figurky/ topiče/dříče jak dříve, kam se to zas začíná nasměrovávat.

J. Vyhnalík 14.12.2012 21:39

Re: Spíš jsem si naivně myslel ...

Koncem 80. let byla ČSSR největším světovým výrobcem ČERNOBÍLÝCH TV, podobně tomu bylo se čtečkami děrných štítků atd. To nebyl rozvinutý elektroprůmysl, to byl skanzen. Samozřejmě, že existovaly výjimky, ale po pádu železné opony tyto firmy nebyly schopné obstát v konkurenci. Svůj pád si zažily i firmy ze západní Evropy, které nebyly schopny konkurovat. Nakonec ani Nokia na tom v současnosti právě není nejlépe. Průmysl je neustálý závod a obstojí jenom ti nejlepší. ČSSR patřila v socialistickém táboře ke špičce, ale ve srovnání se Západem jsme hrubě zaostávali.

Pokud jde o suroviny, tak máme dva problémy. Většina vydatných zdrojů na našem území byla vytěžena a navíc, vzhledem k vysoké hustotě obyvatelstva, naráží případné rozšiřování těžby na odpor.

Nechápu, kde vidíte podíl VK, na této situaci. Spotřeba energie na hlavu je u nás pořád výrazně nižší, než na západ od nás. Ropovod a plynovod do Ruska byly vystavěny za éry socialismu. Klausovy vlády se postaraly o odsíření a modernizaci severočeských elektráren a o výstavbu alternativních propojení do Severního a Středozemního moře, právě s cílem naši závislost na Rusku snížit. Toto jsou fakta.

Zdaleka největší objem zahraničního obchodu realizujeme s Německem. Říká se, že když Německo dostane rýmu, naše ekonomika lehne se zápalem plic. Když se rozhlédneme po státech, které jsou v rozumné dopravní vzdálenosti, tak právě Rusko představuje nejperspektivnější trh, který roste i navzdory současné krizi. Ovšem také velmi obtížný (úplatky, mafie a obrovská konkurence z celého světa).

Právě JE závislost významně diferencují a snižují. Nepotřebují vlaky paliva, stačí jim relativně málo a na dlouhou dobu. Podmínkou ČEZu je maximální využití výrobních kapacit v ČR, což by mohlo do budoucna umožnit další subdodávky z ČR pro stavby budoucích JE.

J. Vyhnalík 14.12.2012 21:49

Re: Spíš jsem si naivně myslel ...

Pokud jde o VK, tak on byl politikem, který po listopadu jako první pochopil nezbytnost vybudování klasických politických stran.

Ve svých vládách zvládl přechod od socialistické ekonomiky k fungujícímu kapitalismu. Přitom bez zásadních velkých otřesů. Pokud srovnáte ostatní postsocialistické státy, tak ty v té době zažily obrovskou inflaci, devalvace měn atd.

Když lidé v listopadu cinkali na Václaváku klíči, tak si většina z nich myslela, že se už budou mít jenom dobře. Já jsem se s nimi tehdy hádal, protože mi bylo jasné, že většina továren nepřežije, přijde nezaměstnanost atd. Přesto dneska vidím, že i já jsem byl často naivní optimista. Za to, že jsme nedopadli ještě mnohem hůře vděčíme do velké míry právě VK. Vypadá to, že v té době jste politiku moc nesledoval.

P. Rada 15.12.2012 0:43

Re: Spíš jsem si naivně myslel ...

Vypadá to, že jste nečetl co jsem psal o porovnání elektroniky ve Finsku a u nás i o důsledcích energeticky náročného typu výrob na které nyní doplácíme.  V tomto oboru si troufám říci, že jsem byl velmi dobře informován ale "svlékat" se zde nehodlám. O tom všem jak V.K pospíchal s velkou privatizací - jen už at to je,  dokud je zmatek v zákonech... Takto byly klíčové podniky elektroniky roztunelovány a V.K jak předseda tehdejší vlády ač byl informován, že tím nevratně bude zničen i duševní potenciál,  nehnul právě v tomto prstem s odkazem na volný trh - ale tzv "strategické partnery" pro záchranu automobilek a hutí dokázala jeho vláda nalést,  Mnohé s toho, co málo spotřebovávalo energie a suroviny tak bylo  ponecháno pádu do propasti neprůhledných tranferů, kdy tyto podniky mnohdy strategického charakteru šli z ruky do ruky, drobili se na šrot...  a firmy s neohledatelnými vlastníky, porušující všechna i bídná pravidla hry nikdy nikdo nedohledal.

To, že jsem v politice nebyl aktivní neznamená, že jsem se nedověděl odkud vítr fouká. Jestli nevěříte stačí se podívat kam nás zavál.

J. Vyhnalík 15.12.2012 2:36

Re: Spíš jsem si naivně myslel ...

Nejspíš jste žil v jiné zemi než já. ČSSR byla silně orientována na hutnictví a těžké strojírenství a právě tyto obory rozpad socialistického trhu postihl nejvíce.

Velká privatizace byla nezbytná a rychlost byla klíčová. Tam, kde s ní váhali, došlo k rozpadu celých odvětví, nebo k převodu do soukromých rukou přímo přes vládní úředníky. Porovnejte ČR s Polskem, Maďarskem nebo třeba s Rumunskem a Ruskem. Někdy mám pocit, že lidé v roce 1989 očekávali, že se do pěti let dostaneme na úroveň Švýcarska a protože se to nestalo, tak za to můžou tehdejší politici. To, že jsme si vedli v porovnání se sousedy relativně dobře nikdo nechce vidět. Mimochodem podíl elektroniky je u nás relativně pořád slušný.

Zažil jsem v rodině příbuzné narozené v 19. století a proto si uvědomuji, jak obrovsky vzrostla naše životní úroveň za minulé století. Je prakticky jisté, že už tak rychle neporoste. Jinak si myslím, že nemá smysl si takhle dopisovat. Třeba to někdy probereme osobně.