30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Pohled na migranty očima libertariána

Teorie praví, že stát zpravidla řeší problémy, které sám způsobil či do kterých nemá strkat nos, zatímco zanedbává řešení problémů, které by měl řešit z podstaty své existence.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Moravcová 3.3.2018 13:19

Dost dobrý

díky

F. Navrátil 3.3.2018 13:06

Civilizační slepota

Autor má pravdu v tom, že je projevem nadřazenosti, když se pleteme do toho, jak mají fungovat jiné společnosti, které vznikaly tisíce let na jiných základech a podle jiných zákonů. Nemáme trpět pocitem, že naše civilizace je to nejlepší, co můžeme poskytnout světu. Tím spíše, že o to ostatní nestojí. V tomto smyslu bychom měli vlídně odmítnout snahu nasáčkovat do Evropy půl Asie a Afriky. Pokud to někdo prosazuje, tak jen výhradně za své soukromé peníze a na svoji odpovědnost!

P. Urban 3.3.2018 10:08

Momentální řešení

Pár stovek čtverečních kilometrů by se jistě našlo. Třeba v českém pohraničí aspoň pár desítek; po válce tam zmizela řada obcí a dokonce i jedno okresní město. Pokud jde o prostředky, Soros jistě pustí chlup a další se přidají. Že mnozí majitelé půdy nepudou chtít prodat? To je jejich právo. Stejně jako našim právem je usadit si na již získaných pozemcích koho chceme. Až se místní seznámí s novými sousedy, možná ještě rádi změní názor a prodají svou půdů za třetinu původně nabízené částky.

Bude to samozřejmě vyžadovat, aby libertariáni vstoupili do politiky a požadovali všech restrikcí přistěhovalecké politiky. Dopředu blahopřeji k volebním úspěchům.

Až k tomu dojde, sestěhujeme desetitisíce lidí bez sdílené minulosti i hodnot (vlastní jim pochopitelně vnucovat nebudeme) do prostoru, kde nemají jednoduchý život ani místní. Výsledkem bude no-go-superzóna ovládaná válkou gangů. V lepším případě se budou přistěhovalci vybíjet mezi sebou a přežití a bezpečí zůstane aspoň Čechům. Stát ovšem bude muset ty lidi živit, což ovšem libertarián zásadně odmítá. Protože když je živit nebude, budou podnikat loupeživé nájezdy do okolí. Pak budeme mít bezpečí a přežití pro nikoho.

A když to nebude české pohraničí, ale třeba Lýbie? Na poušti je místa dost a momentálně není často jasné, komu vlastně patří. Nebo nějaký vzdálený ostrov? Pro nás to bude rozdíl, pro ty, kterým chceme zajistit přežití a bezpečí nikoli.

Je přirozenou tendencí libertariánů (stejně jako většiny ostatních) vidět ostře problémy, které lze hodit na nepřítele (silný stát) a ignorovat či bagatelizovat ty, ke kterým by vedlo praktické naplňování jejich idejí. Pokud libertarián kritizuje silný stát, může mít pravdu; a často ji aspoň částečně má. Pokud slibuje zajištění bezpečí a přežití pro kohokoli, je nutné jej brát s velkou rezervou. Protože ve skutečně liberálním světě nelze zajistit nic.

P. Urban 3.3.2018 10:10

Oprava

...požadovali ODSTRANĚNÍ všech restrikcí přistěhovalecké politiky.

J. Vintr 3.3.2018 11:00

Re: Momentální řešení

Proč bychom měli řešit problémy nějakých Afričanů, Syřanů, Afghánců a podobně? Máme dost svých problémů. Jediné co by se mělo řešit je, aby k nám nelezli.

J. Ráž 3.3.2018 11:23

Re: Momentální řešení

Libertariáni nemohou ve volbách uspět ve státě, kde 70% občanů pobírá nějakou státem poskytovanou sociální dávku.Ale i když jsou jejich názory v mnohém stejně extremistické, jako jsou v opačném gardu názory levicových liberálů, neznamená to, že bychom se neměli nad jejich názory alespoň trochu zamyslet.

A také nevím, proč bychom se měli my nějak moc zamýšlet nad osudem Afričanů, když strůjci svých osudů jsou jen a jen oni sami. Například Kongres v JAR rozhodl zestátnit farmy bělochů. Ve výsledku to bude znamenat, že zástupci černochů se svobodně a demokraticky rozhodli učinit z prosperující země zemi bídy a permanentních občanských konfliktů, stejně jako se to stalo v případě Zimbabwe po tom, co se stala svobodným státem černochů bez vlády bílých. No a proč bychom jim měli bránit žít v bídě, když se pro takový život rozhodli sami.

J. Jurax 4.3.2018 13:10

Re: Momentální řešení

Ehm ... máte sice recht, ale - kongres v JAR se nerozhodl zestátnit farmy bělochů proto, aby učinil z prosperující země zemi bídy a permanentních občanských konfliktů, nýbrž se záměrem, aby se majoritním černouškům žilo lépe a radostněji a nejspíš taky sekundárně aby bílí utlačovatelé byli ztrestáni nebo co já vím.

Že to s pravděpodobností hraničící s jistotou skončí bídou, hospodářským rozvratem, permanentními konflikty a následně vzrůstem i tak velké kriminality dosud netuší. Ono i v té Jižní Rhodésii, nyní Zimbabwe, to nějaký roček trvalo.

J. Vintr 3.3.2018 8:56

Filozofovat o tom

jakým způsobem je nelepší ucpávat kapající kohoutek, když se utrhla celá trubka a stojíme už po kotníky ve vodě, je k ničemu.

J. Plíva 3.3.2018 8:51

Dobře napsáno.

Pan Kříž mi mluví z duše - a umí to.

J. Pražák 3.3.2018 7:36

Ještě to není domyšlené

„..Přežití a bezpečí pro každého. Nebránit jiným, kteří chtějí na přežití a bezpečí migrantů přispět. Koupí pozemku, darem...“

Tím by autor zajistil volné šíření zla, kterému by nikdo nebránil v uchvácení dalších států, stejně jako tomu bylo v Syrii, Iráku. „Mladíci“ pozorují vraždění v jejich domovech v televizi v německých kavárnách, kde bezpracně přežívají za peníze daňových poplatníků silně zadluženého Německa a „doma“ v Syrii pár tisíc magorů mění města na hromady sutin. Zvednou tito „mladíci“ zadky a půjdou postavit novou Syrii, Irák,.., Proč se nepostaví šíření zla se zbraní v ruce?

Nejužitečnější pomoc rozvojovému světu poskytuje Čína. V Africe staví infrastrukturu, placeno je to koncesemi na těžbu surovin a pronájmem zemědělské půdy. To zaměstnává místní lidi.

J. Kopis 3.3.2018 8:06

Re: Ještě to není domyšlené

V Africe, konkrétně v Jihoafrické republice si také tento týden odhlasovali zabavení veškeré půdy bělochům! Ti také doposud zajišťovali práci místním lidem, tedy pokud k ní stáli!

J. Schwarz 3.3.2018 10:48

Re: Ještě to není domyšlené

Bělochům ano, protože běloši se zbláznili a své bratry v záchvatu levičáckého šílenství zradili. Číňani si své šílenství odbyli za "předsedy Maa" a dnes bych chtěl vidět, jak někdo sebere majetek číňanům a vyžene je ze země. To by rázem místní začali vzpomínat na apartheid v režii bělochů jako na pozemský ráj.

R. Langer 3.3.2018 10:55

Re: Ještě to není domyšlené

Přesně to si také myslím.

R. Kříž 3.3.2018 8:19

Re: Ještě to není domyšlené

Někdy si říkám, zda lidé s vašimi názory nejsou jen virtuální, zda nejsou produktem nějaké zvrhlé umělé inteligence...

Co vás opranuje k hodnocení stovek milionů muslimů jako zlo? Tedy snad kromě toho, že máte ambice být stejně demagogický a primitivní jako ti nejdemagogičtější a nejprimitivnější islamisté, kteří zase popuzují normální muslimy proti "zlu", které představuje naše společnost?

J. Pražák 3.3.2018 8:33

Re: Ještě to není domyšlené

Zkuste silná slova nahradit zatím chybějícími silnými argumenty. Odpovím vám konkrétně: že je islám ideologie koncentrovaného zla , tak na to přijdete až si přečtete korán, sirat a hadisy, nebo se rozhlédnete po světě. Možná by vám stačilo přečíst knihu Svět islámu od Felixe Tauera. Islám je skutečně mír, jak tvrdí někteří imámové, ale pouze pro pravověrné muslimy toho konkrétního druhu islámu. Jde o Pax Islamica, stejně jako byl ve starověku Pax Romana. Mezi sebou se příslušníci jednotlivých islámských vyznání vraždí od samého začátku. Např. od r. 680 , kdy byl v bitvě u Karbala zabit syn Aliho Husajn (Ali byl zavražděn o 20 let dříve), se vraždí sunnité se šiity.

O aktuálních nábožensky podmíněných vraždách se dočtete na:

https://www.thereligionofpeace.com/attacks/attacks.aspx?Yr=Last30

P. Lenc 3.3.2018 11:01

Re: Ještě to není domyšlené

Ano pane Pražáku, ale některým to nevysvětlíte, pochopí to až jim bude nějaký "mírumilovný" mohamedán řezat hlavu.

J. Vintr 3.3.2018 9:00

Re: Ještě to není domyšlené

Pokud budou muslimové žít ve svých zemích a nepolezou k nám, tak nám je po islámu celkem houby.

P. Grigar 3.3.2018 17:40

Re:Pokud budou muslimové žít ve svých zemích..

..taková idylická situace nastala naposledy po bitvě u Omdurmánu(2.září 1898).

Považuji za potřebné muslimům znovu osvěžit paměť a dát jim jasně na vědomí, že nejsou zváni, tudíž ani vítáni. Kdyby si snad někdo chtěl za své peníze zřídit pro ně rezervaci, jistě si najde nějaký vhodný ostrov. Odmítám se podílet na financování takových nápadů ..a už toho začínám mít vážně dost. Na tohle daně neplatím.

Karel Havlíček Borovský; Něco o zákonním odporu (Slovan z 10.srpna 1851;čís.57.)

J. Kopis 3.3.2018 18:00

Re: Ještě to není domyšlené

Mohl byste prosím šíře definovat "normálního muslima" a v jakém prostředí se nachází? Děkuji.

P. Vanura 4.3.2018 16:57

Historická zkušenost nás učí, že islám JE ZLO!

Celkem dokázal povraždit 270 milionů lidí, to je dvakrát více, než všichni totalitní diktátoři 20 století DOHROMADY!

M. Drašner 6.3.2018 8:11

Re: Ještě to není domyšlené

Myslím, že by neškodilo nastudovat si pomuslimšťování světa v dílech historiků. Včetně vymazávání historie národů, které měly to "štěstí" a neubránily se, o jejich ekonomické pokročilosti nemluvě (nemají-li ropu). V křesťanství hraje, přinejmenším od 19. stol. velkou roli mírumilovná misionářská činnost, zatímco muslimové to řeší jak za Mohameda - násilnými výboji. Naposledy chudáci Rohingové apod., že.

D. Polanský 3.3.2018 7:29

Návod nám dal již Kristus

My křesťané máme povinnost šířit křesťanství do celého světa. Dlouhý čas se tak dělo, posledních sto let již jenom symbolicky a dnes již vůbec. No a když nešíříme naše náboženství my, tak někdo jiný, tedy muslimové, šíří své, ačkoliv my jsem na tom lépe ekonomicky, vojensky. Jenomže co z toho, když se bojíme a kdo se bojí moc toho nenašíří. Psát článků, jaké píše autor, sice můžeme tisíce, ale ty nás neposunou nikam. Chybí jim totiž to základní: V levé ruce u srdce Bible a v pravé meč.

J. Sova 3.3.2018 8:05

Re: Návod nám dal již Kristus

Návod vám dal Kristus.

Mt 26,52 Ježíš mu řekl: „Vrať svůj meč na jeho místo; všichni, kdo se chápou meče, mečem zajdou."

Modlení už nestačí, neúčinkuje?

R. Kříž 3.3.2018 8:23

Re: Návod nám dal již Kristus

Tak nezbývá, než se dohodnout s normálními mírumilovnými lidmi všech ras a vyznání, abychom vás, křesťany, co chcete šířit bibli s mečem v ruce, strčili do jedné velké klece s dementy podobného typu, kteří chtějí totéž dělat i islámem.... a tam se klidně pozabíjejte nebo si strčte navzájem ty meče do p.dele.

Ne mým jménem, ne za mé peníze, ne na můj úkor.

R. Lávička 3.3.2018 9:40

Re: Návod nám dal již Kristus

Do konečníku vlezte sám a přiberte Netzer kterou už asi chytili a zavřeli na samotku. Nejdříve si článek přečtěte jednou, pak podruhé pomalu a začněte přemýšlet než budete mít předčasný výron vašich pravd.

M. Moravcová 3.3.2018 13:21

Re: Návod nám dal již Kristus

pan Kříž odpovídá panu Polanskému a dobře

R. Langer 3.3.2018 8:57

Re: Návod nám dal již Kristus

Radši dva samopaly, tu Bibli nepotřebuji, díky.

Z. Frys 3.3.2018 15:39

Re: Návod nám dal již Kristus

"My křesťané máme povinnost šířit křesťanství do celého světa." Jaký to rozdíl od mohametánů, kteří mají povinnost šířit mohamedánství do celého světa... Určitě uhodnete, kam si tu Bibli i meč máte strčit.