5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ÚVAHA: O školství

V posledních letech jsem se jako poslanec zabýval především bezpečností a školstvím. Minule jsem tu shrnoval své zkušenosti z armádní bezpečnosti, dnes bych chtěl doplnit druhou část – a to o školství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Johnová 6.10.2021 17:16

Ve Francii běžná situace;-D. Ale doporučuji na úvod na ně vychrlit "Je regrette beaucoup, monsieur/madame, mais je ne parle pas français. Parlez-vous anglais, allemand, russe ou tchèque ?" (Možná přepisuju špatně, protože víc už toho z francouzštiny neumím než že velice lituji, ale nemluvím fr.) Ale po této omluvě si většina vzpomene na svoji školní angličtinu a nemá s tím problém. Fungovalo i na policajty.

Z. Lapil 6.10.2021 17:43

Oni se poctivě zkoušeli domluvit, ale prostě to nefungovalo.

Policajti byli taky zajímaví - už v neděli vpodvečer po českém referendu o vstupu do EU dorazili v politickokorektní (to slovo tehdy nikdo neznal) sestavě běloch - ženská - černoch. Dodnes mi to přijde jako dobrý nápad, protože kde jsou policajti, tam tečou nervy ne-li rovnou krev, a určitě je ve prospěch věci, když se ke všemu nemusí řešit všelijaké ismy a fobie.

Jinak na domluvu si nemůžu stěžovat, probíhala sice skoro jenom na turistická témata, ale vždycky jsme se nějak dobrali k přijatelnému výsledku.

P. Hatina 6.10.2021 2:42

Bohužel, bylo by to sice krásné, mít takový ideální, v úvodu zmíněný vzdělávací systém, leč zatím se to nedaří, on ho totiž nikdo takto komplexně nedokázal vypracovat, Jde stále o útržkovité návrhy ve smyslu, ok, tak se škrtne to či ono, a nahradí se to takovou výukou, aby to ty děti pochopily lépe uvažováním v souvislostech?

Jenomže, bez těch potřebných a předem naučených znalostí to zkrátka nebude fungovat, a právě proto se bude jen planě filozofovat na úrovni těch v závěru zmíněných "..„ideově správných“ předmětů", a naopak poměrně snadno bude možné takto mladé generace ideově ovlivňovat. Ono jde totiž právě o to, že sice na internetu lze najít vše, ale je značně frustrující si tam úplně všechno vyhledávat a ověřovat, když to člověk nemá v hlavě. Asi bych to přirovnal k případu, kdyby někdo chtěl vést delší diskuzi v cizím jazyku, a každé slovo si musel vyhledávat ve slovníku.

Možná abych dal takový příklad, podobný těm názvům řek. Teď se aktuálně rozjela dosti ostrá mediální diskuze, ohledně toho, že si někdo postavil na Cínovci sochu pohraničníka a v protestu proti tomu se argumentuje tím, kolik lidí pochytali či postříleli za komunismu na západní hranici.

Jenomže - bez té potřebné "našprtané" znalosti zeměpisu si asi řada lidí neuvědomí že za Cínovcem nebylo západní Německo (SRN), ale východní, komunistické Německo (NDR), čili tam se toto nedělo ale vůbec... :-/

P. Khail 6.10.2021 12:30

Máte docela mezery ve znalostech. Sochu si nepostavil kdosi, ale Klub českého pohraničí, společenství bývalých pohraničníků a jejich pomocníků a obdivovatelů. A co se týče toho, že tam nebylo SRN ale NDR - asi 10 km vzdušnou čarou od sochy přešli kdysi hranici bratři Mašínové se svými společníky. Tehdy tam byly dráty a vykácené pruhy lesa v pohraničním pásmu (stopy po nich můžete vidět ještě dnes) a bylo tam i střežení. Co by se jim stalo při dopadení snad domyslíte sám. Takže ověřujte, studujte a vyhledávejte ... :-)

P. Hatina 6.10.2021 13:52

Jenomže , na tom že na hranicích byli pohraničníci, není samo o sobě nic špatného. Ti tam prosím byli už dávno, před komunisty.

Řeč je o tom, jestli tam stříleli ilegálně přecházející, což tedy na té hranici s NDR nedělali, tam to skončilo (pokud šlo pouze o ten ilegální přechod) zajištěním, kontrolou dokladů, a pouze pokud bylo nějaké podezření, dalším výslechem. Pak obvykle nic, s pitomcema co by se pokoušeli uprchnout do bratrské NDR jednali spíše útrpně..

S Mašínama, to bylo arciť horší, protože už tehdy měli na triku zopár teroristických vražd a stbáci jim šli po krku, s těma by se určitě ani hraničáři nemazlili,.

K. Pavlik 6.10.2021 1:17

V posledních letech jsem se jako poslanec zabýval především bezpečností a školstvím - to se jako chcete pochvalit nebo politovat?

O. Uživatel 6.10.2021 8:09

Uživatel požádal o vymazání
Š. Hašek 6.10.2021 12:11

Trefná poznámka!