4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ÚSTAVA: Kde nechali čeští tesaři díru

Říká se, že ďábel vězí v detailech. Ano, a na současné politické situaci je to pěkně vidět. Ten detail se skrývá v ústavě a má podobu díry. Absence.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Sedlák 7.11.2017 3:49

Re: Mlejnku, umíte postavit zeď, svařit koleje, nabrousit frézu?

Pokud by je uměl, tak by ho to stejně nijak neposouvalo v dovednostech.

Doufám, že Ústava bude modifikována, aby aktivističtí prezidenti netrpěli pokušením vykládat si ústavu jako cár papíru k libovolnému použití. Rozhodně považuji návrh autora za rozumnější, než to, co dělá současný obyvatel Hradu.

O. Uživatel 7.11.2017 3:35

Uživatel požádal o vymazání
P. Dvořák 7.11.2017 3:25

Re: Mlejnku, umíte postavit zeď, svařit koleje, nabrousit frézu?

Je to prosté. Do práce uvedených tří profesí by se nepustil, ale (nejen) ústavnímu právu tady rozumí kdejaký kávárečník (neplést si s kavárníkem), resp. kdekdo by rád realizoval svoje názory ze závěru předchozího večera.

S. Sedlák 7.11.2017 2:23

Re: Dobry napad...

Jistěže by to šlo. Stejně tak, jako šlo provést převrat a přepadení na úřadu vlády. To ovšem jen v případě slabocha v jeho čele. To Zeman není a je to dobře. Prezident musí být silný i když s ním nesoulasím. Ten, kdo může porazit Zemana musí být také silný i když Zeman mu to už dost usnadňuje.

S. Sedlák 7.11.2017 2:17

Re: Mlejnku, umíte postavit zeď, svařit koleje, nabrousit frézu?

Nechápu, jak by mohly vámi uvedené profese někoho kvalifikovat k návrhu změny Ústany. Navíc má pravdu.

P. Dvořák 7.11.2017 2:00

Mlejnku, umíte postavit zeď, svařit koleje, nabrousit frézu?

Jestli ne, tak se neserte ani do ústavního práva.

K. Pavlik 7.11.2017 1:29

Re: Dobry napad...

No vidite, holt nekdo v Cesku blbe napsal ustavu.Mozna by se melo oznamit kdo to byl.

Stale si pamatuji jak predseda nejvyssiho soudu a predseda senatu prisli zatknout obcana spojenych statu Richarda Nixona - to ze byl prezident nikomu kupodivu nevadilo.Takze pokud to jde dle ustavy USA - proc to nejde v Cesku pokud Zeman je skutecne zlocinec?

L. Bystrý 7.11.2017 1:22

Parlament je žvanírna, Vůdce je Vůdce!

Žurnalista Mlejnek jr. si zjevně neuvědomuje ZÁKLADNÍ věc: Tvůrcové české ústavy onu větu vynechali ZÁMĚRNĚ.

Ano, naši současnou ústavu tvořili – mimo havlistů-pravdoláskařů a bruselantů, i OPRAVDOVÍ ústavní právníci. Kupříkladu soudruh Jičínský tvořil již naši první socialistickou ústavu z r. 1960; o pravé marx-leninsko-stalinské kvalitě myšlení tohoto soudruha vypovídá jeho názor na socdemácké poskoky kapitalistů a demokratů: „reformisti s mozky ztuhlými parlamentním kretenismem“.

Ano, právě zkušenosti se zatuhlým parlamentním kretenismem vedly našeho prvního socialistického presidenta Dr. E. Beneše do Moskvy, velely mu vládnutí pomocí dekretů a vůbec CELÉ cílevědomé budování socialismu.

Tyto zkušenosti vedly s. Jičínského ke tvorbě i současné ústavy, díky níž náš národní Vůdce Miloš může VESELE DRTIT veškeré pokusy pravice o zpomalení naší cesty zpět do Západní Asie. Prostě: Opět porážíme kapitalisty a demokraty jejich vlastní zbraní - parlamentní demokracií.

Zanedlouho budeme – díky prozíravosti tvůrců ústavy, které jsme si sami zvolili - opět volit jednotnou kandidátku Národní fronty. Pak bude Národní shromáždění konečně znovu takový dělný orgán, jako bývalo před okupací naší vlasti silami EU a NATO: Bude 100% plnit svou pravou úlohu, bude SPOLEHLIVOU převodovou pákou Strany a národních Vůdců. Na shledanou v lepších časech!

Z. Koutecký 7.11.2017 0:45

No ta jedna věta by asi nestačila,

protože to bychom se totiž asi vůbec žádné vlády po těchto volbách nedočkali. Ale stačila by jiná úprava. Že totiž prezident rozpustí sněmovnu, jestliže vláda ani napotřetí nezíská důvěru. Ne, že může rozpustit, ale musí rozpustit, stejně jako je to v dnešní ústavě stanoveno pro případ, že sněmovna navrhne usnesením své rozpuštění prezidentovi sama. Současná opozice má k tomu potřebnou třípětinovou většinu. Jenže ta to sama neudělá, protože řada poslanců má obavu, že by se po dalších volbách už taky nemusela do sněmovny dostat. Všichni čekají, že Babiš půjde před soud s pomocí zprávy OLAF a tím se ho zbaví. Pak se ledy pohnou. Do té doby budou dělat za nadstandardní platy mrtvého brouka. Ovšem možná jen do jara, pokud na Hrad přijde nový prezident.

P. Majer 7.11.2017 0:31

Dobry napad...

...tvurci ustavy proste jen nepocitali s tim, ze president je zlocinec, ktery bude ustaveni vlady s duverou parlamentu sabotovat. Otazkou je, zda muze zneni ustavy problem Zeman vyresit. Asi bychom si nemeli volit zlocince, ruske agenty, opilce, lidske trosky...atd. To by bylo jednodussi.