20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Změní se ČR v policejní stát?

Minulý týden se v Babišových Lidových novinách rozjela mohutná akce na obranu ÚOOZ a především jejího ředitele plukovníka Šlachty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kříž 9.6.2016 22:16

změní se?

už dávno je to policejní stát, jen si to nepřiznáváme

V. Kusý 9.6.2016 20:15

Když se ČR proměnila v Koruptiland,

tak je celkem logické, že na to policie reaguje.Spíš by mne zajímalo, za koho vlastně pan Doležal kope.Pokud za politické strany, tak korupci fandí, poněvadž žádná z nich není čistá.Babiš je jen pověstná špička ledovce, ti ostatní to umí jen lépe maskovat.

J. Jurax 9.6.2016 18:50

Pořád mám neodbytný dojem,

že všechno to vření s velikými slovy o boji proti, a boji za a tak podobně je vlastně jen běžná rekorytarizace.

Standardní, korupcí a kmotry prolezlé strany jdou od válu, jsouce nahrazeny stranami novými, lepšími, jež jsou korupcí a kmotry prolezlé taky. Akorát že nebyly u lizu, takže korupce nedosáhla těch objemů a kmotři byli jen kmotříci, takže se na ně nich moc neprasklo. Ale když se k lizu dostanou, objemy se zvýší a kmotříci vyrostou. A sekundárně se projevuje centralizace - ANO, máme jednu mocnou novou stranu bojující najmě hubou proti korupci ve stranách protivných. A pojišťuje si moc nejen koblihami.

Prostě demokratická výměna moci.

J. Škodák 10.6.2016 14:32

Re: Pořád mám neodbytný dojem,

Velmi dobrý vhled do situace a ten pojem„rekorytarizace"je výstižný. Jenom bych tu demokratickou výměnu moci viděl jako zneužití demokracie.

J. Jurax 10.6.2016 15:10

Re: Pořád mám neodbytný dojem,

Zneužití jistě, ale obávám se, že v dnešní době je to běžná praxe nejen u nás ...

P. Rudolf 9.6.2016 15:41

No jo

Již dlouho uvadlý Bohumil Doležal. Ještě že víme "who is who".

R. Tesařík 9.6.2016 19:34

Re: No jo

Ale u vás nevím...Jste navedenej, nebo jenom blbej.

P. Urban 9.6.2016 15:25

Pokud má "standardní demokracie" znamenat toleranci

vůči korupci ve veřejné správě, pak děkujme Bohu, že jejím vedoucím odpůrcem není nikdo horší, než Babiš.

Pohledy do blízkého zahraničí ukazují, že vůči standardní demokracii, která ztratila důvěru většiny voličů, se mohou prosadit i horší varianty.

R. Tesařík 9.6.2016 19:33

Re: Pokud má "standardní demokracie" znamenat toleranci

Řek bych, že Babiš je horší.

J. Hamáček 9.6.2016 13:31

Šikovná manipulace...

Nadhled tam je, ale se silně manipulativním pozadím...taková trochu křeč

Š. Hašek 9.6.2016 12:56

Konečně.

Ale trvalo to. Než jste to napsal, pane Doležale.

Přitom spojení "novopolitika" Babiše s nepolitickými (tedy levičáky z Charty) bylo jasné již před volbami. Znovu si dovoluji se zeptat: Jaký to politický program vlastně (v oboru typových politických směrů) zastává řepkař? A jaký ti nepolitičtí budovatelé, ehm, nové společnosti (dle Havla)?

J. Jurax 9.6.2016 19:08

Re: Konečně.

Politickým programem všech stran, co jich tu máme, zakrývaným ovšem velkohubými frázemi levého, pravého, křesťanského, občanského, humanistického, případně i vlasteneckého typu (zvlášť ten vlastenecký typ je obzvláště odpudivý, neboť prý hraje na nízké pudy a je proti EU), jakož i vhodnou směskou všech těchto typů je získat moc, koryta, prebendy, obročí a pašalíky nejlépe na furt, ba i na věčné časy pro své koryfeje, jejich příbuzné a přátele a známé a příznivce, co to v pozadí platí.

O občany této země jde akorát o volbách, přičemž na jejich oblbení, aby volili správně - tedy NÁS - se vynaloží desítky, v souhrnu možná stovky miliónů a nešetří se sliby, čemuž se říká volební kampaň.

O nějaké směřování země, politické ideje, službu vlasti a občanům a podobné zvetšelé harampádí už dávno nejde.

A. Richtr 9.6.2016 12:23

Otazka

Takze bez Babise by jsme nebyli policejnim statem? Ty nitky nekonci u Babise a I tak neni dostatecne ochotnou loutkou jako Topolanek, Sobotka ci Kalousek a dalsi. Pokud jsme v diktatu politickeho bloku vzdy tu bude svoboda nesvoboda.

J. Kyselková 9.6.2016 12:01

Oceňuji Váš nadhled,

pane Doležale. Díky.

J. Svoboda 9.6.2016 18:11

Re: Oceňuji Váš nadhled,

Za co pane Bože (nebo paní Kysilková), za co?

J. Kyselková 9.6.2016 19:15

Re: Oceňuji Váš nadhled,

Já vnímám funkci státu, který má systém parlamentní demokracie - nezbytně postavený na soutěžení a vyvažování problémů politickými stranami. Babiš tento systém okleštil bojem proti "lhářům a zlodějům" na policejní stát s lidskou tváří. Momentální konjuktura není jeho dílem.

J. Svoboda 10.6.2016 11:09

Re: Oceňuji Váš nadhled,

To je od vás hezké, ale hrozně naivní. Které strany podle vás mají soutěžit? Ty stávající stojí šmahem za starou bačkoru; hlavně proto, že jsou jako přes kopírák. Rozumnější strany se voliči bojí volit, aby jejich hlas nepropadl, nebo volí podle knírů, nebo rétoriky, takže to připomíná psovu honbu za vlastním ocasem.

J. Svoboda 10.6.2016 11:31

Re: Oceňuji Váš nadhled,

A ještě něco, paní Kysilková. Kdo si myslíte, že odstartoval, nebo aspoň pomáhal odstartovat současný útok hlavního policejního STBáka na Šlachtu? Šlachta rezignoval a policie bude nadále neschopná, jak bývalo zvykem. Kdo ještě rezignuje, není známo, ale vypadá to tragicky. Ta ODS, kterou se pan Fiala snaží zachránit - není v tom až po krk? Račte vzpomenout na časté slovní útoky funkcionářů ODS a podporovatelů na Šlachtu a státní zástupce. Za Nováka ručí jacísi motorkáři, vzniknuvší několik dnů před jeho propuštěním. Pobral přes 40 milionů korun a soud ho odsoudil k zaplacení 5 milionů. To se vám líbí?

D. Nowodny 9.6.2016 11:38

MY

už jsme policejním státem, jenom to ještě většině lidí "nedošlo" !

V. Klepetko 9.6.2016 11:26

Omyl.

S autorem nesouhlasím. Zásadní ránu polistopadové demokracii zasadil již Mirek Topolánek, když sestavil vládu, která se neopírala o parlamentní většinu, vzešlou ze svobodné soutěže parlamentních stran ve volbách, ale o přeběhlíky: Melčáka a Pohanku. Přispěl i Nejvyšší soud, když ústy svého místopředsedy Kučery preferoval "stabilitu vlády před spravedlností". Prezident Klaus, když soustavně balancoval na hraně ústavnosti... I Parlament, který schválil církevní restituce převahou jediného hlasu již pravomocně odsouzeného zločince... Šlachta, Ištván a Babiš - to byla následně už jen zoufalá, populistická obrana základů liberální demokracie proti totální destrukci a zvůli moci! Ten současný konflikt chápu tak, že se dnes vladnoucí strana opět snaží najít u Nejvyššího soudu nějaké ty "Kučery" a současné chce paralizovat Policii, aby nemusela zaplatit Altnetnerovi, případně vysvětlovat nějaké další potenciálně hrozící aféry!

B. Rybák 9.6.2016 12:36

Re: Omyl.

Na tom, že po EU-hujerském puči rozpolcené ČSSD ji část jejích poslanců nepodporovala a někteří z ní dokonce odešli není určitě nic nedemokratického!

Cituji z Vašeho textu: "Šlachta, Ištván a Babiš - to byla následně už jen zoufalá, populistická obrana základů liberální demokracie proti totální destrukci a zvůli moci!"

Z něho jasně vyplývá rozdíl mezi "liberální" (politicko-korektní inkvizicí řízenou) demokracií a demokracií skutečnou!

V. Klepetko 9.6.2016 15:05

Re: Omyl.

To bude asi také nějaký omyl... Co společného má odchod Melčáka s Pohankou od Paroubka s jakýmsi uerohujerským pučem?! Náš systém je založen na volné soutěži politických stran v podobě volebního klání. Jakmile někdo poskládá podporu pro vládní většinu nikoliv tak, že by vytvořil většinovou koalici politických stran, ale místo toho si zlanaří pár odpadlíků od konkurence, masakruje tím politický systém více než deset tisíc Babišů nebo Šlachtů!

A pokud jde o demokracii...

Prosím, mohl byste uvést příklad nějaké dnes nebo v minulosti funkční "opravdové demokracie", mimo zcela specifický švýcarský model?

J. Růžička 9.6.2016 15:36

Omyl. Ale Klepetkův

Klepetko, buď vědomě lžete, nebo si tady zbůhdarma cintáte kravatu. V příspěvku výše uvádíte, že zákon o církevních restitucích tehdejší parlament protlačil převahou jednoho hlasu. V zápise schůze ale stojí něco jiného: Přítomno 103 poslanců, pro hlasovalo 102, proti 1.

V. Klepetko 9.6.2016 16:18

Re: Omyl. Ale Klepetkův

Omlouvám se, chtěl jsem napsat "většinou dvou hlasů": k překonání veta Senátu bylo zapotřebí aktivních 101 hlasů PRO.

Ale to na věci nic nemění, celá ta procedura byla spíše ukázkou "ukrajinské demokracie"

https://www.novinky.cz/domaci/331470-sobotka-prirovnal-schvaleni-cirkevnich-restituci-k-hlasovani-v-ukrajinskem-parlamentu.html

Jakési netransparentní uskupení LIDEM, které neprošlo volbami, rozhodovalo o zcela zásadní věci... Nebylo to v pořádku.

V. Klepetko 9.6.2016 17:03

Re: Omyl. Ale Klepetkův

Ale i to je detail. Zásadní omyl autora spočívá v tom, že požaduje restauraci poměrů, které byly méně svobodné, liberální a demokratické, než které panují dnes. I s tím populistou Babišem, roztahovačnými plukovníky a podivnou altneriádou, stále jsme blíže k právnímu státu a jsme svobodnější, než za vládnutí Melčáků, Pohanků, jakýchsi sm-prodavaček, nebo třeba těch pohrobků zdecimovaných veverek! I než za časů oposmlouvy...

B. Rybák 9.6.2016 20:44

Re: Omyl.

K puči v ČSSD došlo už r. 2003 při volbě M. Zemana (vítěze vnitrostranického referenda) prezidentem (Špidla, Gross... ho zradili - poslanec Melčák byl stoupencem Zemana)!

Jisté je, že politický systém, v němž místo občanů našeho státu (jimi volených zastupitelů) rozhodují státy cizí (Německo - Francie...) demokracií není!

V. Klepetko 9.6.2016 22:09

Re: Omyl.

Dobrá, ale Miloš Zeman byl v té době tvrdý eurofederalista, takže hovořit o Euhujerském puči proti němu není přesné.

A s tou demokracií... Pan Doležal i já věříme v podobný "ideální model". On ale chce systém vrátit před rok 2012 a tvrdí, že to bylo to pravé ořechové. Já namítám: "buronakracie" je fikce, Šlachta není horší než Kubice, Aleš Řebíček byl odpornejší oligarcha než Babiš, Zeman neútočí na Ústavu o nic více než Klaus, žádná "velká protikorupční revoluce" se nekonala, svobody a demakracie máme málo, ale relativně více než za veverek, biomas a protilidemů..

Ale co říkáte Vy? Jaký systém Vám imponuje? Kde ve světě je nějaká "opravdová demokracie", pokud si odmyslíme to u nás nerealizovatelné Švýcarsko? S těmi cizáky máte obecně pravdu.

V. Klepetko 9.6.2016 22:43

Re: Omyl.

... protože současné instituce EU (quasi-smlouva, quasi-půlfederace) nejsou ani dostatečně demokratické, ani dostatečně liberální, a proto v praxi platí "slovo Merkelové" nad zákony a procedury a instituce! A to je problém, proti kterému je nějaká ta "buranokracie" asi jen maličkost. "Policejní stát" u nás nemůže nikdy vzniknout - o něco takového se v jiném kraji pokoušěl onehdy Štepán Bandera, ale Hitler mu rychle vysvětlil, že byl býval na omylu :-))))))))

J. Jurax 9.6.2016 19:24

Re: Omyl.

Ale jděte - jest psáno, že volení zastupičové se řídí výhradně svým nejlepším vědomím a svědomím. Tedy nikoliv direktivami stranických sekretariátů. A Vy hned lanaření, přeběhlíci - to jsou opravdu nepěkná slůvka. Přece nemůžete vyloučit, že dotyční se rozhodli podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, jak jim ukládá zákon, ku prospěchu státu i občanů (a samozřejmě svému, vždyť jsou taky občané, že).

Nebo předpokládáte - ve shodě s většinou národa - že politici, tedy i volení zastupičové, žádné svědomí nemají? Neboť majíce jej, politiky by z principu býti nemohli?

A svobodná soutěž parlamentních stran ve volbách - to je kdo investuje víc peněz a zvolí lepší PR agenturu ku oblbení voličů, kdo nestydatěji lže a slibuje, kdo slíbí odstranit tři pětky a rozdá víc koblih, kdo to myslí víc upřímně a kdo je větší populista citlivě naslouchající voličům skrze průzkumy veřejného mínění, aby nabídku přizpůsobil většinové poptávce pečených holubů direktně do huby pokud možno s nejmenší námahou nebo i bez ní. Sliby nelze urazit, i kdyby nerespektovaly ekonomický rámec a když, tak se holt zatne sekyra.

V. Klepetko 9.6.2016 20:52

Re: Omyl.

Není v tom rozpor: poslanci se opravdu řídí svým nejlepším vědomím a svědomím, a systém, který pan autor chce "restaurovat" , je opravdu založen na svobodné soutěži politických stran. Je to o tom "svědomí "... Chyba je v tom, že pan autor nevidí, že parlamentní demomracie tu byla poničena dávno před nástupem Babiše...