9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Zeman si může dovolit úplně všechno

Nejprve stručná rekapitulace: prezident před časem na poslední chvíli zarazil jmenování ministrova kandidáta na post velvyslance v Bratislavě s tím, že by si přál, aby místo obsadila choť exprezidenta a jeho spojence v prezidentské kampani paní Livie Klausová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 28.4.2013 19:04

Poloprezidentský systém?

Poloprezidentský systém nemáme a pokud nebude změněna naše ústava, tak ho mít nebudeme. Pravdou ale je, že na přání prezidenta Havla, který veřejně odmítl roli pouhého kladeče věnců, má u nás prezident některé dílčí pravomoci (např. v zahraniční politice, a při jmenování soudců a členů ČNB), které mu mnozí prezidenti mohou závidět. Na druhé straně je jeho vliv na zákonodárný proces zanedbatelně malý.

Ke jmenování velvyslanců opravdu potřebuje jenom kontrasignaci premiéra. To je logické, protože vládu premiér sestavil, nese za ni odpovědnost a může eventuálně "neposlušného" ministra kdykoli odvolat. To, že pan premiér Nečas má (musí strpět) ve své vládě ministra, který ho neustále zrazuje i v otázkách, které s jeho rezortem nemají nic společného (např. v podpoře "zelených" EU-parazitů na Šumavě a v celé zemi) je neštěstím nejenom pana premiéra, ale nás všech.

Tím, že pan "kníže" je k vůli své ješitnosti (protože objektivně téměř o nic nejde a prezident má podle ústavy pravdu) schopen zničit vládu do níž (bůh ví proč) vstoupil, jenom dokazuje, jak si představuje "službu vlasti".

M. Kosejk 28.4.2013 20:36

Re: Poloprezidentský systém?

Naše ústava právě umožňuje přechod na poloprezidentský systém. Například to, jak ústava definuje jmenování/odvolávání předsedy vlády, je jak vystřiženo z klasického prezidentského systému. Že se v tomto doposud prezidenti drželi zpátky, nic neznamená. S přímo zvolenými prezidenty se to může lehce změnit.

Článek 62  Ústavy ČR- Prezident republiky - a) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi,

 A ani jediná další řádka k tomu tam není, pouze toto. Ani v článcích ústavy, které se týkají vlády, žádné zpřesnění možností jmenování/odvolávání premiéra není.

B. Rybák 29.4.2013 13:42

Re: Poloprezidentský systém?

Máte pravdu v tom, že výrok "odvolává předsedu (vlády)" není na rozdíl od ostatních částí čl. 62a nikde jinde v ústavě upřesněn (omezen, zopakován), pokud ovšem nebudeme za toto upřesnění považovat čl. 75, podle něhož prezident odvolává vládu (tedy i předsedu vlády), která nepodala demisi, ačkoli ji byla povinna podat.

To je podle mne ale zároveň i důkaz toho, že tento výrok je pouhý formulační zmetek v naší narychlo "ušité" ústavě, protože by správně měl být zmíněn i v odstavcích týkajících se (předsedy) vlády. Tam je v čl. 68 řečeno, že vláda je odpovědna poslanecké sněmovně (ani zmínka o odpovědnosti vůči prezidentovi).

Prezident prostě nemůže parlamentu (svého) předsedu vlády vnutit, protože novým předsedou jmenovaná vláda musí získat důvěru parlamentu (jejíž mandát končí nejpozději s koncem volebního období).

Především si ale myslím, že s odkazem na to, že vláda je odpovědná (pouze) parlamentu, by prezidentem odvolaný předseda vlády musel uspět se svou stížností u Ústavního soudu (prezident by touto akcí riskoval těžkou porážku spojenou s možností obžaloby ze závažného porušení Ústavy vedoucí možná i k jeho vynucené abdikaci).

J. Čapková 28.4.2013 9:03

neřešitelný spor

by nejsnáze mohla vyřešit paní Klauzová abdikací. Je to jedna z možností, jak napsal pan Jemelík. Ale to by Klauzovi nejspíš neunesli.

J. Sládeček 27.4.2013 23:45

Oh Kááárl, ten už toho

nakecal.

K. Luboš 27.4.2013 20:44

Klidně mě opravte,...

... ale našel jsem si v Ústravě, že „prezident pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí.“ Takže proč by se musel ptát knížete?

V. Skalová 27.4.2013 11:10

Střečkující Šláfenberk už jen škodí

Zeman ústavní zvyklosti dodržel, prezidenti si vždy, spolu s ministrem zahraničí navrhovali své kandidáty, jenže Šláfenberk ještě neskousl prezidentskou prohru, a tak vše vyžvanil. Tento vzteklý senila na ministerstvu je ostudou ČR.

V. Skalová 27.4.2013 11:12

Re: Střečkující Šláfenberk už jen škodí

A to nezmiňuji zrušení zastupitelství v tak důležitých státech, jako je v současné době Indie a Brazílie, či vyhození úředníka, který poukázal na korupci na ministerstvu.

Z. Jaromír 28.4.2013 4:42

Re: Střečkující Šláfenberk už jen škodí

I kdybyste měla stokrát pravdu, vy sama pozbýváte věrohodnosti. Jen lidé nízkého mínění o sobě samých zacházejí se jmény druhých lidí tak jako vy. 

L. Kobylka 27.4.2013 9:56

Geschmacklos

Proboha kdo toho hradního Emana volil. To je neštěstí. Že je to matlák jsme věděli dávno ale že to je škodolibej a arogantní matlák je novinka. To je fakt na emigraci.

P. Pavlovský 27.4.2013 1:54

B. Doležal není ochoten rozlišovat

Kdybych jej chtěl urazit, napíši schopen, protože schopnost diferenciace je základní znak inteligence.

Jenomže B. Doležal není hloupý, on jenom není nestranný, a tak záměrně a klamavě hází Nečase a K. Schw. do jednoho pytle. To je zjevně nefér!

K. Schw. mě velice zklamal a už téměř 4 měsíce mi jde intenzívně na nervy, ale právě v kauze ambassadorů se - IMHO - chová dobře: konzervativně trvá na dosavadní praxi, protože přímá volba nezměnila de iure na postavení českého presidenta ani chlup.

Možná ale, že změnila de facto: O to se teď hraje!

Jde tu o víc, než je zjevně patrné a zdaleka ne jen o dočasnou záležitost!

P. Lenc 27.4.2013 8:55

Re: B. Doležal není ochoten rozlišovat

Zeman pouze zkouší, kam až může zajít.O nic jiného nejde a máte pravdu, o to se teď hraje.

M. Kosejk 27.4.2013 9:48

Re: B. Doležal není ochoten rozlišovat

Faktem ale je, že z té "trojky" se standardně chová pouze ten Nečas, který se snaží nehrotit spor mezi Karlem a Milošem, kteří naprosto ostudně vykřikují do médií jména kandidátů a postoje k nim. Schwarzenberga to staví do velmi nemilého světla, co se týká jeho funkce "vrchního diplomata". Ve věci jmenování velvyslanců totiž pošlapává principy diplomatické etikety.

P. Lenc 27.4.2013 9:50

Re: B. Doležal není ochoten rozlišovat

Problém pane Kosejku je ale v tom, že nakonec bude stejně špatný "ten"Nečas, neb je z"té"ODS.

P. Pavlovský 27.4.2013 11:48

Řešením není problém "nehrotit",

řešením je odkázat Zemana na trvalo do příslušných mezí!

Doufám, že si to Sobotka i celá ČSSD uvědomují!

M. Kosejk 27.4.2013 13:37

Re: Řešením není problém "nehrotit",

Jako odkázat ho až za rámec Ústavy ČR? Vy jste ale demokrat. Článek 63 mluví jasně - prezident jmenuje, pokud premiér spolupodepíše za vládu. Ovšem se stalo zvyklostí, že jmenování velvyslanců probíhá pod dohodě prezidenta s ministrem zahraničí. Oni toho nejsou schopni - a ještě vykřikují svoje postoje do médií. Dokonce - čistě podle ústavy - by se měl prezident dohadovat právě jen s premiérem (ale kvůli tomu už kníže hystericky pohrozil odchodem z vlády). A vy nadáváte Nečasovi, jste ideolog, co si znásilňuje realitu podle své  ideologie.

P. Pavlovský 27.4.2013 14:07

Odosobněme to!

Jde tu o střet dvou institucí - vlády a presidenta - o kompetence.

ÚSTAVA podmiňuje uskutečnění přání jedné souhlasem druhé a vice versa.

Obě jsou suverénní, nezávislé jedna na druhé, takže bez shody se nemůže stát prostě NIC!

M. Zeman se tuto rovnováhu snaží zrušit ve prospěch preseidenta.

Tomu je třeba zabránit!

J. Vyhnalík 27.4.2013 15:46

Re: Odosobněme to!

Ale houbeles!

Jde o společnou snahu ČSSD a Zemana ovládnout co lze ovládnout a co nejde ovládnout, to zablokovat. Jmenování soudců ÚS blokoval Senát do doby, než byl zvolen presidentem Zeman. Ovládli ÚSTR. Zeman teď blokuje jmenování velvyslanců.

KS dělá kašpara a útočí na Nečase, který se ho zastává. Přitom debata o velvyslancích by měla být naprosto mimo média do doby, než dostanou oficiální agrément. Livie Klausová by měla Zemanův návrh jednoznačně odmítnout. Zbytečně nahrává Zemanovi v jeho snaze odvést pozornost od podstaty sporu.

M. Kosejk 27.4.2013 16:51

Re: Odosobněme to!

Přesně tak, Schwarzenberg útočil na Nečase po tom, co se ho Nečas zastal.

A ještě bych dodal: Ať si každý šáhne do svědomí, jak na tom byl s podporou zákona o přímé volbě prezidenta. Já totiž vím, jak bylo většinou lidí bagatelizováno, když jsem říkal, že přímo zvolený prezident bude cítit větší sílu svého mandátu - a bude chtít konkurovat vládě a parlamentu... a vůbec tak nějak dominovat politice.  Tak teď na moje slova dochází - ne že bych z toho měl radost, ale musím říct propagátorům přímé volby: Máte, co jste chtěli. 

ČSSD to teď vyhovuje, ale pokud se dostane k moci, tak také pocítí sílu ega Velkého Miloše.

L. Šádek 27.4.2013 15:49

Re: Odosobněme to!

A proč???

S. Vaněček Šauerová 27.4.2013 1:06

ODS se dnes vzchopila a za ministra zahraničí se postavila, to je rozhodně dobrá zpráva.

Sice jí to trochu trvalo, i tak jde ale o jednoznačně pozitivní krok.

Totéž by měla udělat ČSSD, je to v jejím životním zájmu. Zemana ale už podráždila zveřejněním stínové vlády, do dalšího kroku se nejspíš již nepustí. Že je sama proti sobě a také proti zájmům země, je samozřejmé.

Pro zájemce, aby bylo lépe zřejmé, jak se to má s panem Zemanem a jeho národovecky šovinistickými hláškami (mimochodem, dobře do toho všeho zapadá i normalizace ÚSTR a neustále rozšiřované debaty nových radních na téma "NEBYLA TO TOTALITA"), přikládám  velmi dobré shrnutí, viz

http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/radi-snad-zemanovi-se-zahranicni-politikou-jeho-stalinisticti-naseptavaci

J. Stejskal 27.4.2013 0:51

Jak může premiér říci

o předsedovi koaliční strany, která zaručuje jeho premiérství: "Silácké hrozby ministra Schwarzenberga považuji za trapné. Dobře ví, že se vždy důsledně držím ústavních zvyklostí. Ke změně mého postoje mne může přimět pouze pokračování podobných hloupých a neprozřetelných výroků ze strany ministra Schwarzenberga." Ten člověk prostě ztratil rozum a tím se vyřadil ze skupiny lidí, která by mohla post premiéra zastávat.

S. Vaněček Šauerová 27.4.2013 1:08

To byl úlet, souhlas. Dnes to ale trochu ODS napravila.

Pokud by se premiér nepostavil za svého ministra, bylo bylo to skutečně zralé na rozpad vlády. Nečasovi ujely nervy, jinak by snad něco takového nemohl z úst vůbec vypustit.

J. Vyhnalík 27.4.2013 15:37

Re: Jak může premiér říci

Já to vidím naprosto obráceně. S výhrůžkami začal ministr a premiér se ho naopak několikrát ve sporu s presidentem zastal.

TOP 09 už trpí klasickou předvolební schizofrenií koaličních stran, posílenou relativně lepšími výsledky průzkumů. Vyhledávají a eskalují konflikty i tam, kde mají dveře otevřené, nebo tam, kde padá vina na jejich hlavu.

Ve sporu o sKarty, přenechali projekt slabé Müllerové, která bez ohledu na jakoukoliv koncepci, začala ustupovat a odsouhlasila každému cokoliv. Nakonec se rozhodla sKarty odtroubit. Na tiskovou konferenci, kde to oznámila ji doprovodil pouze premiér, který věc uzavřel s tím, že myšlenka je dobrá a bude třeba se k ní vrátit. Kde byli tehdy politici TOP 09? Ovšem hned druhý den se vzbudili a začali za sKarty bojovat. Müllerová najednou obrátila a odvolala co zrušila a zrušila co odvolala.

Zpět ke jmenování velvyslanců. Zeman a ČSSD opět předvádějí svou taktiku: "Ovládnout to, co lze ovládnout a to, co ovládnout nelze, to alespoň zablokovat." Tak jako senát úmyslně blokoval jmenování nových soudců ÚS do doby, než se presidentem stal Zeman, tak teď bude zase Zeman blokovat jmenování vyslanců, dokud nedojde ke změně vlády. Takticky si k tomu vybral Livii Klausovou, která by nabídku měla už jenom z tohoto důvodu odmítnout, a celkem úspěšně se snaží rozdmýchávat potenciální konflikt mezi TOP 09 a ODS.

Prvotní, naprosto amatérský, únik informací byl od KS a umožnil MZ konflikt rozehrát. Schwarzenberg útočí na Nečase, který pouze vyzývá k uklidnění emocí a k přenesení diskusí o diplomatech ze stránek novin mezi KS a MZ. KS se tak stal figurkou na presidentově šachovnici a nejspíš si to ani neuvědomuje.

T. Pansky 27.4.2013 0:26

Opet, dalo se cekat, ze se zmenou systemu, dojde ...

... ke zmene vyuzivani pravomoci.  Misto trapnych clanku by meli autori zacit apelovat na presne vylozeni Ustavy CR Ustavnim soudem CR.  Jenze potom by nebylo o cem psat, ze?

S. Vaněček Šauerová 27.4.2013 1:15

Problém je, pane Pnaský, že ÚS odmítl takový výklad ústavy již poskytnout,

oč byl žádán právě v souvislosti s podanou ústavní žalobou na prezidenta. Zachoval se pokrytecky, resp. alibisticky. Nezapomeňte, že ÚS se v současné době obměňuje, předseda soudu má eminentní zájem zůstat ve funkci a to se týká i některých dalších lidí. Nově nastupující 4 ústavní soudci jsou již Zemanovi lidé, těžko se proti němu postaví. Za tohle novináři opravdu nemohou.

Za další, k žádné změně systému se zavedením přímé volby nedošlo, ústavní pravomoci prezidenta jsou tytéž jako dřív. Pokud by došlo ke kompetenčnímu sporu kvůli jmenování velvyslanců (vláda by ho v takovém případě skutečně vyvolat měla), býv. ústavní soudkyně Eliška Wagnerová tvrdí, že by jej Zeman prohrál. Jenže, zda v obměněném ÚS, je opravdu otázka.

http://denikreferendum.cz/clanek/15404-wagnerova-zeman-porusuje-ustavni-zvyklosti-kompetencni-spor-by-prohral

S. Vaněček Šauerová 27.4.2013 1:16

Pardon, omluva za překlep ve jméně.

Promiňte, pane Panský.

M. Balázsová 27.4.2013 21:33

Re: Problém je, pane Pnaský, že ÚS odmítl takový výklad ústavy již poskytnout,

Argumentovat se soudkyní Wagnerovou opravdu není dobrý nápad.Její nápady jsou opravdu hrozné-viz žaloba na prezidenta Klause(byl to nesmysl a ona to mohla předpokládat) a plno jejích dalších "perel" o kterých veřejnost tak moc neví.Např..... odůvodňování rozsudků ohledně kontrol na finančních úřadech-to byla hrůza.Její rozsudek znamenal např., že by se vlastně nikdo nemohl namátkově kontrolovat.Ale to nelze takto vysvětlovat.Fakt je, že by to bylo přímo otřesné, co by to bylo pro výběr daní.A to je hodně dalších.

S. Vaněček Šauerová 28.4.2013 0:30

Já neargumentuji Wágnerovou, ale rozborem, který k této věci učinila.

A s tímto posouzením, s dovolením, souhlasím. Vy k němu máte nějakou konkrétní výhradu ? A jakou, prosím ? Můžeme si o ní popovídat.

D. Šimáček 27.4.2013 0:21

článek 63 ústavy čr

(1) Prezident republiky dále    a) zastupuje stát navenek,   b) sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy; sjednávání mezinárodních

smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé

členy,   c) je vrchním velitelem ozbrojených sil, d) přijímá vedoucí zastupitelských misí, e) pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí, f) vyhlašuje volby do Poslanecké sněmovny a do Senátu, g) jmenuje a povyšuje generály, h) propůjčuje a uděluje státní vyznamenání, nezmocní-li k tomu jiný orgán, i) jmenuje soudce, j) nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, k) má právo udělovat amnestii.(2) Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon. (3) Rozhodnutí prezidentarepubliky vydané

podle odstavců 1 a 2 vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy

vlády nebo jím pověřeného člena vlády. (4) Za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda.