2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Zajde ODS na členské úbytě?

Problémem českých politických stran všeobecně a ODS zvlášť je chronický úbytek členstva. Postihuje výrazně i strany předzásobené z minulého režimu, KSČM a KDU-ČSL. Ale ODS zhubla za poslední tři roky o celou čtvrtinu členů, přičemž už ten původní stav nebyl až tak oslnivý, čítala tehdy 33 tisíc členských duší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
G. Zahradníček 13.5.2012 11:21

Jawohl Herr sturmbannführer.

A co na to sudetendeutsche landsmannschaft? :))

A. Reček 12.5.2012 23:17

Může k tomu dojít

Autor se moc v předpovědi nemýlí.  ODS od svého vzniku působila na řadu lidí jako žebřík pro kariérní růst nových členů. Po partajní krizi r.1998 počet členů poklesl, ale s nástupem Topolánka se začal opět zvedat. Naopak tehdy zas byl pokles u ČSSD, protože i ona dodnes plní tutéž funkci žebříku. Obě strany v terénu nemají dostatek členstva, které nebaží po kariéře a jde jim předně o ideové zaměření.  Premiér Nečas se může snažit jak chce, ale nynější kroky vedení ODS vůbec občany nepřesvědčují o nějaké konzervativně liberální zásadovosti. Viz tento týden - v parlamentu ODS odsouhlasila nic moc neříkající tzv. etický kodex úřednictva, ale brzy pak titíž poslanci neschválili zákon o vymahatelnosti škod za špatná rozhodnutí zaměstnanců státní a veřejné správy!!  Takže např. sami sobě si šéfové dopravního podniku v Praze, koncem roku vyplatili odměny za 8 mil.korun, jejich mluvčí dostala 400 tisíc a vedoucí sekretariátu 740 tisíc.  Tak toto nadále bude dle ODS etické, ale dárek bonboniéry či flašky vína bude postihováno.  Můj soused je členem ODS a je také z takového postupu doslova na palici. A teď takovou věc umocnil ještě slavný IZIP s dvoumiliardovým propadem.  Vedení ODS už dříve, ale setrvačně i dnes si samo sobě dělá perspektivu krajně nešťastnou.

P. Pruner 12.5.2012 14:15

česká povaha

Mám pocit, že my Češi máme převážně nekonfliktní po pohodlí toužící povahy. Takže členové politických stran místo snahy o změnu poměru ve své místní organizaci, t.j. konflikt se svými známými, raději otrávení volí odchod ze strany.

Bohužel jedinou šancí na změnu poměrů v parlamentních stranách je tlak obyčejných slušných členů zevnitř, ale ten se nekoná. Lidé si v hospodě zanadávají, ale titíž lidé nevstoupí do nějaké politické strany podle své politické víry  a neprosazují tam své názory.

Pak zbývají neparlamentní strany jejichž členský a odborný potenciál je ale zatím malý.

K. Kužel 12.5.2012 12:57

ČSSD bez komunistů vládnout nedokáže?

Toto stojí na konci článku - ovšem bez otazníku. Myslím, že cestička k vládnutí zůstává otevřena, a to s TOP09. Očekávám, že již před volbami v sobě tyto strany naleznou určité zalíbení a povolební koalici pan Kalousek dokáže logicky a přesvědčivě vysvětlit. Kníže pán pak to svým roztomilým huhňáním podpoří a všem bude jasno, že to je to nejlepší řešeni.

P. Schuster 12.5.2012 12:05

Re: Člen ODS

Podívejte se na schodky Státního rozpočtu z let 1996 - 2002 a nyní. Že pan prezident hraje i tenis je marginálie na na které se točí media i lidé jako jste vy. Není mi známo, že by Miloš Zeman a Václav Klaus měli nakradené milióny.

R. Houška 12.5.2012 11:45

Re: Člen ODS

Proboha, to snad nemyslíte vážně! Státní rozpočet a tzv.obecné blaho, to bylo to poslední, o co Zemanovi s Klausem šlo. ČSSD se jen prostě nechala koupit, aby po velkém humbuku s "Čistýma rukama" v praxi nehla ani prstem. Za to byla ze strany ODS začleněna do existujících klientelistických struktur a vysávání Konsolidační banky. Jediný "přínos" oposmlouvy byl ten, že se nakradené veřejné peníze přestaly kumulovat v rukou pár přátel pana "profesora" z tenisu, ale musely se přesouvat i do rukou Janstovy servisní agentury pracující pro vybrané pilitiky ČSSD.

P. Bárta 12.5.2012 11:14

Re: Sestavování kandidátek

No, Piraty neznam, ale ja se v posledni dobe docela klonim ke Svobodnym...

J. Štrobl 12.5.2012 9:26

Re: Sestavování kandidátek

Hm, máte pravdu. Tak se zdá, že jedinou demokratickou stranou u nás jsou Piráti.

P. Schuster 12.5.2012 8:38

Člen ODS

Od roku 1998 až do roku 2005 jsem byl členem ODS. To byla ODS na státní úrovni sice v opozici, ale na komunální úrovni v Brně to měla pěkně pod palcem. A tady to podle mne začalo s kmotry, ne jak politologové tvrdí, že začátek kmotrovství byl při opoziční smlouvě. Nebýt opoziční smlouvy - která vznikla proto, aby korigovala státní rozpočet ČSSD - byli by jsme dalším adeptem na státní bankrot.

V. Ondys 12.5.2012 1:53

A co demokracie?

Se stranami si stejně poradí kmotři vzhledem k přerozdělování, tak jak to zvládlo politbyro se stranickou v zájmu ideologie.

P. Pavlovský 12.5.2012 0:44

Sestavování kandidátek

Jedním z jistě celé řady důvodů, proč některým stranám klesá počet členů, je netransparentní sestavování kandidátek do nejrůznějších voleb. Osobně jsem se s tím sdetkal v ODA v letech 1990 a 1992: nebyly standardní primárky a sestavování kandidátek doprovázely odporné machinace. Výsledkem byl znechucený odchod řady slušných lidí.

Totéž v bleděmodrém teď z dálky sleduji při sestavování krajské kandidátky Hradeckého kraje za TOP 09. Manipulace s členstvem, do nebe volající lži a intriky. Strana, která není schopna zajistit elementární demokratické mechanismy ve svém vnitřním životě nemůže být důvěryhodná ve volbách demokratického státu. Nebude-li rychle nastolen demokratický pořádek, čeká TOP 09 totéž co potkalo ODA - propad do zapomnění. (Obě strany jsou si v mnohém podobné, konečně K. Schwarzenberg byl, pokud vím, členem ODA.)